Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2012

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2012
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Eijsden - Mescherbergloop 15km
Ell - Halve Marathon
Nijmegen - Zevenheuvelenloop 15km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Eindhoven - N K Marathon
Xhoffraix (B) - Trail des Hautes Fagnes
Meerssen - Marathon Meerssen
Raeren (B) - RaeRun (23km)
Francheville - Trail des Croix (35km)
Zomervakantie/training Frankrijk
Maastricht - Maastrichtsmooiste 15km
Landgraaf - Megaloop 10km
Landgraaf - Heideloop 10EM
Ook "de Grijze Keniaan" zeer succesvol (Dagblad de Limburger)
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Gulpen - Koning van Spanje Trail 30,6km
Stavelot (B) - Jogging de la Nuit de Mai (10km)
Maastricht - Treechloop
Nederlands Record M60 op onderdeel 30km
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parel Toploop 10km
Venlo - Venloop NK 1/2 Marathon
Stein - WR 6 uur Ultraloop
Warsage - Foulées de Warsage(B) 9,5km
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2012
Als voorbereiding voor de Zes Uur Ultraloop van Stein was het in februari afzien tijdens Midwinter Marathon die zijn naam eer aan deed met een diepvries temperatuur van -8.C. Tijdens de Zes Uur van Stein kwam er een nieuw Wereld Record M60 met een totale afstand van 78,953km op de teller. De sfeervolle Venloop leverde me het Nederlands Kampioenschap Halve Marathon op. Tijdens mijn 15e Rotterdam stopte de klok na 2:45:48 en bleek mijn 30km tussentijd 1:56:58 een nieuw Nederlands Record M60 te zijn. In de Drome(Fr) werd tijdens de zomervakantie de accu opgeladen en de Kale Berg (Mont-Ventoux) te voet bedwongen. Mijn 15e Meerssen Marathon leverde me een 4e plaats algemeen op en mijn 50e marathon binnen de 3uur. Het Nederlands Marathon Kampioenschap te Eindhoven stond hoog op mijn verlang lijst en als dan ook nog het hoogste plekje van het podium M60 na afloop beklommen mag worden geeft dat veel voldoening.
Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-dec-12Meerssen43 nvt          
Gezamenlijke GRATIS Gezellige Groeps Natuur Marathon met een zachte "G"
Mijn loopvrienden en ik organiseren, op de laatste zaterdag van het jaar, samen de gratis Silvester Marathon loop. De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het kerstkonijn, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen en het jaar sportief af te sluiten. Schema ca. 6 minuten/km (netto marathontijd ca. 4:30uur - 5uur) en geregeld verzamelen bij de rijdende drankpost.

Hier de vrijwilligers die het ook dit jaar weer mogelijk maken:
Klaus = Voorloper
Con + Jose = Drankposten
Cecile + Leny + Huub + Thea= Drankposten
Leny = Water en thee voor de drankposten
Jan = Speaker van dienst, begeleiding 1/2 marathon
Paul = Vliegende keper
Jo = Externe contacten en Tussenloper
Simon = Route, routebeschrijving, website, deelnemersadministratie en fotowerk
Henk/Willem = Voorloper Ultra / Rode lantaarn dragers

De start is bij Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen (gratis koffie vanaf 8uur) om 9:00uuur. We hoeven dan nog maar enkel via Valkenburg langs de Geul, door het mooie heuvelland, naar Camerig te lopen, waar het keerpunt naar Meerssen is. Voor de sfeerproevers is er ook een halve marathon. Bijzonder is de "Drankpost" in het Gulpenerbierhuys van de Gulpenerbrouwerij . Gezien de grote belangstelling (200 deelnemers) voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN.


Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-dec-12Eijsden15320m1:09:0013,04:365058194m/s150163
Geveld door verkoudheid
Verkoudheid/keelpijn/griepverschijnselen de schrik van menig loper. De dag voor de Mescherbergloop zie ik in, dat deelname een onhaalbare kaart is. Het verstand wint het van mijn hart. Ik meld me af bij mijn club de Maasrunners omdat ik ook nog zou helpen bij het plaatsen van de hekwerken. Gaande de zondagochtend begint het dan toch te kriebelen en besluit toch in Eijsden te gaan "kijken". Wat me opvalt is dat alles in de start/finish straat al netjes geplaatst is en er veel deelname belangstelling is, want de parkeerplaatsen staan nagenoeg allemaal vol. Er zouden uiteindelijk 750 lopers deelnemen. Als ik het zonnetje zie besluit ik mijn sporttas toch maar mee te nemen naar het kleedlokaal en er vandaag een veredelde training van te maken. Het alternatief zou zijn om thuis zielig op de bank te blijven hangen. Onder het motto van "No Excusses" wil ik de uitdaging onder deze omstandigheden eens meemaken.

Inlopen doe ik goed ingepakt en ook bij de start draag ik handschoenen en hoofdband. De eerste km kan ik me nog aardig handhaven, maar tijdens de passage van de weide met eerste helling vloeien de krachten al snel weg. Dat wordt roeien met de riemen die er vandaag niet zijn. Ik wordt voorbij gestoken door menig loper en krijgt opbeurende aanmoedigingen. De regen van de afgelopen dagen hebben er een loodzware modderpartij van gemaakt. Tijdens de afdaling van de verharde Mescherberg kan ik met grote passen weer wat terrein goed maken maar dat verspeel ik weer snel op de volgende helling. Rene van Uum is ook door de griep niet in zijn doen en samen voelen we ons "Brothers in Arms".

De hellingen slopen me steeds meer en waarschijnlijk ben ik nog nooit zo laag op het trappenpad al aan de wandel. Toch zie ik de lol er wel van in want nu kan ik lopers die normaal ik niet zie knokken ook eens aan het werk zien. Boven aan het trappenpad tref ik Maasrunner Martin Haster en ik moedig hem aan om samen verder te lopen. Martin is een snelle "leerling" en we halen menig loper in als we uit het Savelsbos komen. Het wordt richting de laatste helling steeds meer glibberen en glijden op de moderpaden en Martin heeft te weinig grip met zijn schoenen. Zonder veel te forceren, het motortje loopt op 150 slagen per minuut, gaat het richting finish.

De tijd van 1:09:00 is natuurlijk niet goed voor 15km (320 hoogtemeters) maar voor mijn gevoel ben ik blij dat ik er vandaag bij was. Soms is meedoen mooier dan winnen.


Ell - Halve marathon www.degrenslaupers.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-nov-12Ell21,1125m1:23:1915,23:5620011118m/s149157
Ploegen tegen de wind
De herfststorm was aangekondigd en de voorspelling kwam werd voor 100% waar gemaakt door Jan de Wind. Echt veel zin om naar Ell te vertrekken was er niet toen ik de luiken na een onrustige nacht open deed. De regen kletterde tegen de ramen en de bomen zwiepte vervaarlijk. Toch gloorde er hoop in de vorm van blauwe gaten tussen de wolken. Het zonnetje komt warempel gaande weg te voorschijn. De wind blijft onverminderd blazen en zal een geduchte tegenstander vandaag blijven. Tijdens het inlopen waait me de pet weg en zie ik een mooie regenboog boven het parcours. De warming-up leert me dat positie achter een brede rug een ideale gangmaker zou zijn.

Bij de start vallen nog enkele regendruppels maar die mogen geen naam hebben. Achter me hoor ik lopers elkaar luid waarschuwen, er blijkt in de drukte met een gelijktijdige start voor 3 afstanden, een valpartij op het smalle parcours te hebben plaats gevonden. Ai het asfalt is niet direct de plaats waar je met je gezicht op wilt belanden. De eerste meters loop ik even met Patrick Delait die de wedstrijd zal winnen. Wind tegen heb ik moeite om soepel te lopen en beland bij een onverwachte zijwindvlaag in de berm (5km in 19:37). Bij de drankpost doe ik te lang over een beker water en moet het groepje met Rob Riksen laten lopen (10km in 39:03).

Mijn hartslag krijg ik niet omhoog (<150) en ik krijg gezelschap van Joeri de Coninck in de tweede ronde (15km in 59:38). Wind mee kan ik de grote plaat weer draaien en het gat met lopers voor me (Lode Raskin en Yves Wijnen) wordt kleiner (20km in 1:19:04). Op de laatste km komt de wind nog even dwarsliggen en na 1:23:19 mag ik de warme douche gaan opzoeken.

Opvallend is mijn lage gemiddelde hartslag van 149 per minuut, ondanks dat het vandaag af en toe "ploegen" was tegen de wind.


Nijmegen - Zevenheuvelenloop 15km www.Zevenheuvelenloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-nov-12Nijmegen15120m0:56:4315,93:463000030082m/s155167
De NS flikt het weer
De NS en Nijmegen Zevenheuvelenloop blijft een ongelukkige combinatie. Om als Groen evenement te boek te staan verplicht de organisatie je om met de trein te komen maar vervolgens is de NS zo klantvriendelijk om mijn jaarlijks treinreisje zo moeilijk mogelijk te maken. Deze keer geen treinverkeer vanaf Sittard naar Eindhoven en Roermond richting Venlo tot Swalmen met de bus. Elk nadeel heb zijn voordeel want in de trein zitten veel geestverwanten die ook in Nijmegen gaan lopen en dat geeft gesprekstof genoeg, zodat de tijd ook in een boemeltrein snel voorbij gaat.
De zware Les 4 Cimes 33km van afgelopen zondag heeft me afgelopen week tot een langere herstel periode gedwongen, wat kunnen de benen nu nog?

Het is kil en nat als ik me met Fons de Bie in het grijze startvak voeg. Lekker warm lopen in het grijze Nijmegen was er niet bij, soepel voelen de benen allerminst bij de start waar ik Cees Stolwijk, de grootste kanshebber in mijn categorie tref. De eerste helling op de Nijmeegsebaan gaat moeizaam. (5km in 19:07). Cees is al uit beeld vertrokken en het is wachten dat Fons de Bie of Roger van de Merwe me inhalen. Ik zie opklaringen in het druilerig weer als we langs de golfbaan Rijk van Nijmegen lopen. Er zit weinig kracht in de benen heuvelop Zevenheuvelenweg (10km in 38:16) en Fons de Bie komt me voorbij. Toch voel ik de benen beter marcheren, vooral heuvelaf kan ik weer aardig mee en Fons bijhalen. Het laatste deel van het parcours is veelal omlaag en hier kan ik wat plaatsen naar voren schuiven.

Na 56:43 zitten de 15km erop en mag ik Cees Stolwijk feliciteren met zijn eerste plaats M60, hij had vandaag de betere benen. Zelf prijs ik me gelukkig met plaats 2 bij de oude knarren. De jeugd geeft me steeds meer partij. Roger van de Merwe blijkt, ondanks de verbetering van zijn PR met 5 minuten, tot grote hilariteit van de CBS loopgroep, 2 seconden netto achter me te zijn geëindigd. Tijdens de terugreis worden de 2 seconden van Roger een urenlang onderwerp. Om 19uur levert de NS me weer in Maastricht af en ben ik 11uur van huis om 15km te mogen "genieten".


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-nov-12Battice33650m2:22:5913,84:2075027123m/s151164
Mooiste loop van de regio
De mooiste uitdaging van de regio is, zonder discussie, Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km.
De combinatie van een uitdagend gevarieerd parcours, prima verzorging door een sympathieke organisatie, een bord vol met streekproducten als beloning en dat allemaal ook nog gratis.
Les 4 Cimes is "meer" dan 33km GENIETEN.
Dit jaar de 27e editie en mijn 20e deelname aan dit loopfeest over landelijke wegen door het land van Herve.
De benen in Les 4 Cimes lijden meer van het afdalen dan van het klimmen. Om de klappen in de afdalingen op te vangen nog snel bij www.ronforrun.nl de Nike Vomero aangeschaft.
Zaterdagavond stond de "aangeklede" Pastaparty (+ jodelconcert) en overnachting op het programma, samen met Runnersworld schrijver Tim van der Veer en Lucie van Gastel.

Ruim op tijd zijn we zondagochtend in de feestzaal voor het ophalen van het startnummer en treffen er Michiel van Dijk waar ik verwacht vandaag een deel van de wedstrijd mee samen te lopen. De warming-up beleven we, plat liggend, uitgevoerd door de dames van de massageschool. Ik laat Michiel de Muur van Battice zien en een maïsveld bied me een oplossing om de verwerkte pasta van gisteren gehurkt te dumpen.
Na een rondgang achter de kar met trommellaars staan we om 11uur aan de start met oud winnaars Wouter Hamelinck en Luc Alsteen. (Luc zal uiteindelijk zijn 2e zegen in Battice behalen)
De 1e km gaat in 3:24minuut, dat is niet verwonderlijk want het is vrijwel alles dalen. John Bosch en Jörgen Franssen komen me voorbij en laat ik wijselijk lopen (5km in 19:24). Michiel van Dijk sluit bij me aan en we zullen lang samen knokken rond plaats vijftig (10km in 40:28). Michiel is de betere klimmer (15km in 1:01:37) en ik mag het gat weer proberen dicht te lopen in de afdaling (20km in 1:24:05).

De conditie van lijf en leden op het halve marathon punt is bepalend voor het eindresultaat. Ik voel dat het lopen de laatste km's steeds beter gaat. Toch spaar ik me nog in de klim bij Val-Dieu. Eenmaal boven loop ik het gat naar Michiel dicht en zie tot mijn grote verbazing dat we gelijktijdig John Bosch inhalen (25km in 1:46:41). Slappe benen nopen hem om een stapje rustiger te lopen. Michiel neemt nog een paar keer de kop, in zijn eerste 4 Cimes, als het heuvelop gaat maar laat uiteindelijk een gaatje vallen (30km in 2:09:54). Een tijd onder de 2:20uur zit er niet meer in en het steeds inhalen van lopers motiveert me om door te lopen. Uit het publiek verneem ik dat ik bij de eerste 30 loop. Met nog een laatste kracht inspanning passeer ik voor de muur nog een paar lopers. Nu nog omhoog en de 27e plek vast houden. Lucie die vandaag niet deelneemt, loopt de laatste meters met me mee. Na 2:22:59 zit mijn 20e deelname aan Les 4 Cimes erop en is de eerste plaats bij de M60 binnen.


Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
14-okt-12Eindhoven42,25m2:49:3414,94:01
192m/s151163
Nederlands Kampioenschap Marathon
In 2010 moest ik een overmoedige start in Eindhoven met een tegenvallende tijd bekopen. 1/2marathon in 1:22:02 en finish in 2:57:21. Dit jaar zal ik "proberen" een evenwichtigere verdeling over de twee ronde te realiseren. Van de andere kant redeneer ik, wie niet waagd blijft maagd. De marathon is moeilijk voorspelbaar en achteraf is het makkelijk praten.
Eens kijken of de benen hersteld zijn van de bijna 4uur Ardennen aanslag in de Hautes Fagnes en er genoeg "goesting" is voor een rap marathon avontuur.
Eindhoven is dit jaar extra interessant omdat het tevens het NK Marathon is en ik mijn M60 titel mag verdedigen.

D-Day
Om 7uur is het vertrek richting Eindhoven gepland vanuit Maastricht samen met Frank Soeters, John Hermans, Ronald Bastian en Jim Bruurs.
De verwachtingen:
Jim en Frank willen gaan voor een PR onder de 3uur.
John heeft de lat op <3:15uur liggen
Jarige Bassie wil zich een marathon cadeau doen zonder echt goed te zijn voorbereid.
Zelf gok ik op een tijd rond de 2:50uur en natuurlijk de Nederlandse M60 Marathon titel mee naar Maastricht nemen.
De eerste tegenslag van de dag begint dat er geen Frank in St.Pieter op de afgesproken plaats is.
Ik probeer hem telefonisch te bereiken maar de slaapmuts is nog in dromenland. Hoe is dat mogelijk op het moment supreme waar je weken naar toe leeft?

Uiteindelijk reizen we zonder hem af en heeft Eindhoven zijn eerste uitvaller. In de auto zit de stemming er goed in en wordt op papier supertijden gelopen.
Na de lange rechte autoweg gaat het in de eerste bocht met verkeerslicht bijna mis en Jim zet de auto met slippende banden dwars op de weg.De stank van verbrande rubber hangt in de auto en de adrenaline is bij iedereen sky-high. Als dit als warming-up was bedoeld zouden we gelijk aan de marathon kunnen beginnen. Uiteindelijk komen we veilig op de gratis parkeerplaats van de TU.

;Met een blauwe sticker mag ik me in het eerste startvak melden en na het startschot probeer ik op een schema van 4min/km te lopen. Ingrid Prigge, die ik nog ken van de Enschede Marathon waar we als pacer samen liepen, loopt bij me in de groep en samen trekken we de kar van een tiental lopers. Buiten het centrum van Eindhoven is de wind op sommige stukken behoorlijk in ons nadeel en er wordt het kopwerk niet goed overgenomen. De tussentijden stemmen me echter tot tevredenheid en mijn hartslag zit onder de 150. Na het eerste rondje (Halve marathon in 1:24:30) valt het groepje uit elkaar en haal ik met Ingrid steeds meer lopers in. Op de fiets begeleid me nu spontaan mental coach Walter de Ling. Het dipje dat ik voelde opkomen verdwijnt. Komt het door Walter of het Magic Maggiblokje dat ik heb ingenomen?
Bij 31km is er veel wind en valt Ingrid wat terug. Zelf kan ik nog aardig doorstappen tot het centrum van Eindhoven. De km aanduiding zie ik niet of zijn me op de wapperende vlaggen onduidelijk. Al een paar keer dacht ik dat de finish nabij was omdat er op sommige stukken veel publiek staat. Vervolgens zijn er dan weer straten waar geen kip te zien is. Waar blijft die finish? Steeds zet ik vergeefs aan als ik denk dat het einde nabij is. Uiteindelijk is na 2:49:34 uur doorbijten de verlossende streep en verneem dat ik me mag melden voor de NK huldiging. Op de terugweg naar Maastricht is de stemming opperbest omdat iedereen vandaag zijn verwachtingen heeft waargemaakt. Slaapmuts Frank krijgt een herkansing in Amsterdam een week later.
De harde cijfers:
5 kilometer 19:47
10 kilometer 39:52
15 kilometer 1:00:06
20 kilometer 1:20:12
Halve marathon 1:24:28
25 kilometer 1:39:46
30 kilometer 1:59:46
35 kilometer 2:20:11
40 kilometer 2:40:19
Finish 2:49:34
Het resultaat 1e M60 en dus:
Nederlands Kampioen M60 Marathon
Veni vidi vici staat op de "Gouden" medaille.

Xhoffraix - Trail des Hautes Fagnes 38km www.traildeshautesfagnes.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-sep-12Xhoffraix381200m3:54:139,76:09420 4512 2m/s1401163
Zwervend GENIETEN over de Hoge Venen
Met nog 2 weken tot het NK Masters Marathon te Eindhoven kies ik voor de 18km natuurloop met 671 hoogtemeters door de Hoge Venen. Deze parel onder de Ardennen trails bied een zeer heuvelachtig parcours door de valleien Bayehon, Crêtes de la Warche,Crêtes de Bernister, FermeLibert, Vallee du Tros Marots langs de rand van de Hoge Venen.
Plaats van handeling Xhoffraix (Malmedy) en dit alles voor slechts 5 Euro.

Bovenstaand schreef ik de dag voor de wedstrijd. De werkelijkheid is dat ik met Jean-Francois Lagamme vrij vroeg in Xhoufraix aanwezig was en mijn Mini Trail 18km inschrijving liet omzetten naar het Koningsnummer van 38km en ruim 1200hoogtemeters. Het idee erachter, langer GENIETEN en ik zou toch rustig met de handrem erop kunnen lopen.

Bij de start tref ik Marc Quadflieg en Tim van der Veer, de eerste km's lopen we samen tot de eerste serieuze afdaling. Mijn benen zijn nog veel te stram om soepel te dalen, waardoor ik terrein verlies op de andere lopers van de groep. Geen nood want bij de volgende klim kan ik dat ruimschoots compenseren. De singel-track omhoog is echter zo smal en steil dat het file lopen wordt. Dat krijg je als je rustig start en in een grote groep bij een trail zit. De benen voelen steeds beter en daar waar de anderen omhoog moeten wandelen, kan ik blijven dribbelen. Niet dat het veel verschil maakt maar het is een goed teken.

Bij de eerste verzorgingspost (10km) maak ik uitgebreid gebruik van de aangeboden drank en energie cakes en wacht totdat ook Tim aviveert. Na een paar km's versnellen kom ik weer bij Marc en Jean Fransois. De ochtend nevel is opgetrokken en het belooft een stralende dag te worden.

Bij de tweede drankpost (20,5km) zie ik Tim niet meer aansluiten en besluit met Marc en Jean Fransois door te gaan. De fascinerende Ardennen natuur is adem benemend, heuvels, dalen, riviertjes, rotsformaties, dennenbossen, moerasgebied, modder, heidegebied, boomwortels en bijna 500 trailers met dezelfde instelling.

Marc heeft me al een paar keer gemaand om door te lopen en een tijd blijf ik bij Jean Fransois. Zijn afdaal-techniek zal ik me, als stijve hark, nooit eigen kunnen maken. In een van de vele klimmen moet JF lossen en ga ik alleen verder. De passage over gladde natte leisteen langs een riviertje is oppassen geblazen, maar wonder mooi. Eenmaal boven op de Hoge Venen gaat de route over houten vlonder paden. Een loper voor me dacht een afkorting te hebben gevonden en moet dat bekopen met een modderbad in het moeras tot zijn middel. Na drankpost 3 (31km) is het aftellen en de venijnige klimmen en dalen wisselen elkaar kort achter elkaar af. Na een passage met veel boomwortels en gedwongen vreemde pasjes te maken, schiet er kramp in een been. Gelukkig heb ik nog een halve Magic maggi bouillonblokje bij me om het euvel te bestrijden. Toch blijft het oppassen geblazen om geen vreemde bewegingen te maken, wil ik niet geparkeerd hier in de bossen komen te staan. Ik haal steeds meer lopers in en op het vals plat kan ik de snelheid nog opvoeren. Na 3:54:13 zit de mooie Hautes Fagnes Trail erop. Douche kan buiten onder een tent en onder een stralend zonnetje drink ik met mijn Waalse broeders en Tim enkele glazen koolhydratenrijke goudgele gerstenat vloeistof (Celestes bier).


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
9-sep-12Meerssen42365m2:58:4914,24:1475 428 2m/s154170
15e deelname Meerssen Marathon
De 15e Meerssen Marathon belooft een warme editie (28.C) te worden en is tevens mijn 15e deelname. Het parcours bestaat dit jaar uit 2 ronden van 21,1km, hierdoor heeft de organisatie kunnen besparen op verkeersregelaars en is het evenement haalbaar. Als loper zie ik liever een grote ronde maar kan me zeker vinden in deze keuze ipv geen Meersen marathon.

En het werd een warme editie
De organisatie had al extra drankposten geplaatst waardoor er elke 2,5km verzorging was. Zelf had ik in fietsende Roger van de Merwe als rijdende watertank en coach. Bij de start tref ik opvallend veel lopers van Eindhoven atletiek (Groep Luc Krotwaar) en weinig Limburgse marathon lopers. Ik neem nog een massage bij de dames van Hoogeschool Zuyd en loop geen meter warm bij deze temperatuur. Na de verkoelende zegen van de pastoor vertrekken we richting Kruisberg. De benen voelen goed, maar ik laat de snelle halve marathon lopers en de groep van Luc Krotwaar lopen (5km in 19:45). De eerste klim van de Kruisberg zit erop en nu volgt de steilere Dennenberg met daarna vanaf Moorveld een het nieuwe fietspad langs het vliegveld (10km in 40:52). Ik krijg aansluiting met een groepje van Nadja Weijenberg, Yves Wijnen en Ivo Gijzen. Dochter Anouk en Ben komen me vanaf hun motors aanmoedigen. Vooral in het open veld rond het vliegveld is de warmte killing en het vals plat omhoog naar het hoogste punt van het parcours in Genzon /Ulestraten (15km in 1:01:13).

De afdaling naar Waterval is een verademing. Op de t-splitsing loopt Yves, ondanks de richtingsborden, naar links richting Ulestraten, terwijl we naar Schietecoven rechtsop moeten. De verkeersregelaar is meer bezig met het verkeer en ik roep Yves. De klim van de Putstraat is pittig en nu nog met frisse benen goed te doen. In de afdaling naar Humcoven probeer ik soepel te lopen om de bovenbenen zoveel mogelijk te sparen. Met nog een klimmetje op de Visweg komt Meerssen nabij (20km in 1:21:34). De halve marathon lopers versnellen voor hun finish en op de gezellige markt staat veel publiek ons aan te moedigen (1/2 marathon in 1:26:00).

Ronde 1 zit erop en zonder medelopers mag ik aan deel 2 beginnen, wetend welke hellingen en warmte er weer gaat komen. Van toeschouwers verneem ik dat ik van 6e nu in 5e positie loop omdat Luc Krotwaar is uitgestapt. Bij de klim van de Kruisberg zie ik in de verte een loper in geel singlet lopen die me aan Jean-Pierre Dieteren doet denken. In de afdaling aan de andere kant van de autoweg zie ik inderdaad JP lopen (25km in 1:42:53). De Dennenberg gaat de 2e keer een stuk moeizamer en ik loop langzaam op JP in. Voor Moorveld kom ik bij JP en vraag hoe het met hem gaat. Het beste is eraf en ik vervolg mijn weg richting vliegveld (30km in 2:04:15).

De loopmachine begint nu stroever te draaien en waar ik water kan krijgen neem ik verkoeling. Het magic Maggiblokje is inmiddels opgesnoept om het zoutverlies aan te vullen. Bij de drankpost ben ik op cola overgestapt. In Ulestraten krijg ik fietsgezelschap van Lucie erbij. Ondanks alle aanmoediging gaat het in Genzon, voor mijn gevoel, erg moeizaam omhoog (35km in 2:26:15). Soepel lopen is er niet meer bij en op de automatische piloot gaat het via Waterval naar de kuitenbijter omhoog bij Schietecoven. Broer Paul heeft zich ook op de fiets erbij gemeld (40km in 2:49:27).

Het einde is nabij maar ook het einde van mijn krachten, wat gebeurd het eerste? Moeizaam kom ik met kleine passen boven bij de Visweg en hap een paar keer naar lucht, voor ik de grote plaat richting Meerssen centrum erop zet. De aanmoedigen voelen goed en verdrijven de pijn uit het lichaam. Een mooie ontvangst op de Markt bezorgt me ondanks de warmte een kippenvel moment. Met een vreugdesprong ga ik als 4e over de finish in 2:58:49.

De organisatie bedankt me met een mooie bos bloemen voor mijn 15e deelname en uitlopen van hun 15e Meerssen Marathon.


Raeren - RaeRun www.sportrat-raeren.be/raerun.html
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
19-aug-12Raeren23300m1:48:0012,84:41254372m/s139166
Alternatief voor de Haarderluip
Omdat de Haarderluip (thuisloop in geboortedorp) word afgelast ivm de verwachte hitte van 35.C is de bosrijke Raerun van 23km een perfect alternatief.
Jean Herpers is het brein achter de RaeRun en dat beloofde veel spectaculair loopwerk. Roger Rabbit heeft zich geblesseerd afgemeld en winnaar 2011 Koen Neven is wel van de partij. De Saucony Peregrine trailschoenen (www.ronforrun.nl) liggen al klaar.

De nachtmerrie voor bijna iedere loper "Te laat aan de start".

Vandaag gebeurde waar ik wel eens wakker van schrik.
Niet de warmte van 37.C maaaaaaar ruim 20 minuten te laat in Raeren(B) arriveren was de grootste handicap.
Door een volledig geblokkeerde autoweg Luik-Aken (busongeluk E40) was er ruim 2uur voor nodig om de 60km van Maastricht naar de startplaats van de RaeRun te overbruggen.
Wat doe je dan als je dan uiteindelijk arriveert?
Zielig kijken of alsnog starten voor 23km solo race door een mooie omgeving?

Ik vertoefde in goed gezelschap met Koen Neven, de winnaar van vorig jaar.
Het begin van de route was even zoeken, omdat de startlocatie veranderd was. Uiteindelijk kwamen we op bekend en goed, door Jean Herpers met RR gemarkeerd terrein. Na 23minuten zitten de eerste 5km erop en hebben we twee verlaten drankposten gepasseerd. Koen laat ik lopen en zal uiteindelijk nog 4e (1:28uur netto) in de wedstrijd worden. Zelf begin ik ook lopers in te halen (10 pittige km in 49 min.)
De gevreesde warmte valt me reuzen mee, zeker in het bosrijk gebied. Er zijn extra drankposten door de organisatie geplaatst maar ook de lokale bewoners staan er met tuinslangen en waterbakken/sponzen (15km in 1:19uur). Met een zelf geklokte tijd van 1:49uur zitten de 22,5km en 300m stijging erop. Met mijn bruto tijd van 2:10uur kom ik als 12e over de streep, 1e M60. In de netto uitslag zou dat vandaag een 4e plek hebben opgeleverd van de totaal 25 warmte-proof lopers. Een goede voorbereiding met het oog op de Meerssen Marathon van 9-september voor een mooi weer loper.

Te laat aan de start komen heeft ook wel zijn charme, onderweg heb ik een praatje kunnen maken met het gehele lopersveld. De nachtmerrie is vandaag werkelijkheid geworden maar ik zal er niet meer van wakker liggen.
Francheville (B) - Trail des Croix http://traildescroix.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-aug-12Franchevile 33,5800m2:51:05125:00150 823 2m/s148168
Ardennen Trail
Als voorbereiding voor de Meerssen Marathon wordt het tijd om weer eens een stevige uitdaging op te zoeken, na 2 maanden wedstrijdloos.
Omdat ik toch al in de fascinerende Ardennen vertoefde is de keuze voor de Trail des Croix te Franchevile (nabij Stavelot) snel gemaakt.
Op het menu staan 33,5km puur natuur en 800 hoogtemeters.

Samen met de Waalse lopers, Jean Francois Lagamme en Damien Job trek ik naar Franchevile waar voor de eerste keer de Trail des Crox wordt georganiseerd. Ter plaatsen tref ik een paar Nederlanders, waaronder Patrick Francken, die ook deze trail hebben gevonden. De weersomstandigheden zijn perfect en na een week klussen aan het tuinhuis willen de benen eens wat anders. Bij de start krijgen we nog wat Franstalige instructie en mogen we op pad.

Op de eerste klim laat ik een twintigtal lopers gaan en ook Patrick Franken heeft er zin in. In het eerste deel van het parcours zijn er veel wisselende klimmen en dalen. Op de plaatsen waar juist bomen gekapt zijn ruikt het nog naar vers dennenhout. Er zijn veel waterbronnen in dit gebied en geregeld lopen we door plassen die boven de schoenen uit komen. In het begin probeer ik, door wat om te lopen, de voeten droog te houden maar gaande weg kies ik de kortste weg en dat is door de pratsj en beekjes. Met het duurvermogen zit het wel goed want van plek 20 schuif ik uiteindelijk na 2:51:05 uur genieten naar een 8e plaats.
Bij de masters 1e M60, maar ook 1e M50 en zelfs voor de 1e M40. Gekker moet het niet worden. Is dat het resultaat van mijn Franse vakantie trainingen?
Een gratis t-shirt en BBQ worst van de organisatie maken de nazit met mijn Waalse loopvrienden kompleet.


Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-jun-12Maastricht15125m0:58:0715,83:471300 1219 2m/s155166
(Hard)Lopen is een feest
Het 15km MM parcours: Start op de Markt en na een bezoek aan Wyck volgt het Stadspark, Jekerdal, Cannerweg, Chateau Neercanne, het Belgische Kanne, de Muizenberg, Susserweg omlaag, via St.Pieter naar de historische binnenstad en over het Vrijthof naar de finish op de Markt.
Mijn streven op de 15km is een eindtijd (in minuten) kleiner dan mijn leeftijd (in jaren). Wie heeft nog meer de loop-lat zo hoog liggen?

Te voet vertrek ik om in te lopen met rugzak van huis richting centrum Maastricht. De weersomstandigheden voelen goed aan en ik heb er vandaag zin in. Met Roger Rabbit doe ik langs de Maas op de van Hasseltkade een paar versnellingen. De Hashboten liggen er werkloos bij sinds de invoering van de wiedpas. Voor de start tref ik Michiel van Dijk, de loper uit Utrecht waar ik de afgelopen twee edities stuivertje mee wisselde. Michiel is de betere klimmer en ik moet het als flyer van de soepele loop hebben.

Na de start loop ik in een groepje met Remko Rinia, Bas Pierik, Leo Kokkelkoren, Jorn Lempers, Michiel van Dijk en de eerste dames Christl Viebahn en Nadja Wijenberg. Het tempo ligt hoog en in het Jekerdal moet ik iedereen laten gaan. (5km in 18:18)

Op de Bieslanderweg richting beklimming Appostelhoeven kan ik de schade overzien en deze is ongeveer 100m op de laatste loper voor me. Oeps mijn zwakste onderdeel, de helling omhoog moet nog beginnen. Mijn kansen op een mooie tijd lijken te vervliegen. Door me moed in te praten dat er na elke helling ook weer een mooie afdaling komt, overleef ik de klim redelijk en loop op de holleweg richting Chateau Neercanne redelijk in op de voorgangers.

De klim van de Muizenberg is weer hetzelfde verhaal met een verschil dat de lopers voor me nu ook moeizamer klimmen. Dat geeft de burger moed en eenmaal op het vals plaat boven begint de diesel wonderbaarlijk te draaien. Ik haal wat lopers in en kom net voor de afdaling richting Jekerdal voorbij Michiel van Dijk (10km in 39:17). Soepel naar beneden rollen is het advies dat ik Michiel nog mee geef voor dat de grote plaat erop gaat. De volgende die ik passeer is Leo Kokkelkoren. Nu ben ik de prooi en aan het applaus van het publiek kan ik horen of er nog jagers achter me zitten.

Er is nog een loper voor me die ik in het vizier krijg als we door St.Pieter lopen. Gestaag loop ik het gat dicht en onder Poort Waerachtig kom ik waarachtig voorbij Bas Pierik. In de binnenstad staat veel volk en hoor ik meermaals mijn naam. De terrassen van het Vrijthof zitten met dit mooie weer bomvol en ik krijg een glas bier aangeboden dat ik maar even laat staan. Nog een bocht en de intocht op Markt is een mooi moment om vast te houden. Met een eindtijd van 58:07 zit de 15,2km (125m stijging) Maastrichts Mooiste erop. Als beloning mag ik weer een paar km naar huis lopen.
(Hard)Lopen is een feest. De slogan van Maastrichts Mooiste kan ik vandaag volmondig beamen. De lerende organisatie van MM verdient een applaus.


Landgraaf - Megaloop megaloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-jun-12Landgraaf1080m0:38:2115,63:50120 1010 3m/s150157
Megaloop - Jogger Jo Megaloop - Jogger Jo Waterballet in Landgraaf
Twee jaar geleden werd de Megaloop geteisterd door donder en bliksem en ook dit jaar beloofd het weer een natte bedoening te worden. Onderweg naar Landgraaf, met Roger Rabbit Rousseau, worden de regendruppels steeds massaler. Veel zin om warm te lopen is er niet en als we uiteindelijk in de nattigheid vertoeven blijkt het inloop rondje ons ergens rond de Wilhelminaberg op onbekend terrein te brengen. Samen met een delegatie van Caesar worden we door Roger letterlijk en figuurlijk het natte bos in gestuurd. De tijd om terug te komen bij de start wordt steeds korter en met enkele nerveuze lopers gaat het tempo behoorlijk omhoog, terwijl de wedstrijd nog moet beginnen. We dachten een korte route te hebben gevonden, maar die bleek een MegaTrail te worden via Strijthagen met single tracks en bezoek terras Overstehof terug naar de bewoonde wereld. Verplichte TomTom of in bed blijven liggen zijn mogelijke oplossingen om dit een volgende keer te voorkomen.

Met nog een paar minuten te gaan komen we bij de startlocatie en zijn, inclusief de schoenen, al door en door nat voor dat er een meter in de wedstrijd is gelopen. Voordeel is dat er nuMegaloop - John Reijnen, Jogger Jo, Leo Kockelkoren gewoon rechtdoor de waterplassen en modder gelopen kan worden.

Het water komt met bakken omlaag en ik vertoef na de start in een groep met Jorn Lempers, John Reijnen en Leo Kockelkoren.
De eerste, zeker niet vlakke, ronde 5km gaat in 19:12.
In de tweede ronde speel ik kat en muis met John, waarbij John op de laatste km's het meeste over heeft. Na 38:21 zit het waterballet erop.
De hemelsluizen gaan nu echt open. Niks uitlopen maar tijd om snel een warme douche op te zoeken.


Landgraaf - Heideloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-mei-12Landgraaf16,1150m1:05:4614,74:04106 1324 2m/s151163
Heideloop - Jogger Jo Heideloop - Jogger Jo en Marcel Coerver Heideloop
De Geuldalloop en Heideloop zijn niet Limburgs grootste hardloopwedstrijden maar zou ik niet willen missen. De kleinschaligheid en Limburgs parcours/gezelligheid hebben zeker hun charme.
Twee ronden van 8km over het heide decor zijn de uitdaging voor de zondag na Hemelvaart.
Samen met de familie Rousseau trek ik naar Landgraaf en het beloofd een warme editie te worden in de zandbak van Brunssum.
Het tempo ligt hoog, gelijk na de start op de dalende weg. Patrick Delait komt opmerkelijk laat ons groepje voorbij. Fons de Bie is in goeden doen en laat ik wijselijk zijn gang gaan.

Het parcours is voor 80% onverhard, erg wisselend en bevat bos / heide.
De eerste ronde van ruim 8km gaat in 32:38. Mede door de plotselinge warmte gaat het lopen steeds stroever. Toch weet ik Marcel Coerver nog bij te halen en sluit de 2e ronde af met een eindtijd van 1:05:46 over 10EM (16,1km).


Dagblad de Limburger - Jogger Jo de Grijze Keniaan Ook "de Grijze Keniaan" zeer succesvol (Dagblad de Limburger - Marcel de Veen)
Net als Hans Smeets timmert ook Jo Schoonbroodt op respectabele leeftijd flink aan de weg als lange afstandsloper.
De 61-jarige Maastrichtenaar is in zijn leeftijdsklasse door geen Nederlander te kloppen.

"De grijze Keniaan", zoals zijn concurrenten hem met eerbied noemen, loopt behalve tientallen wegwedstrijd over tien kilometer of meer ook nog gemiddeld zes marathons per jaar.
In Rotterdam werd hij dit jaar voor de zoveelste keer met overmacht nationaal kampioen op de klassieke afstand.
In een tijd (2 uur en 45 minuten) waar menig duursporter jaloers op is.
De marathon van Nederland reserveert voor Schoonbroodt steevast een beschermde startplek op de eerste rij, waar hij zich voor het oog van de camera omringd weet door de Afrikaanse toppers.

De Maastrichtenaar trekt zijn neus evenmin op voor ultralopen over zes uur of langer.
Net als Smeets begon Schoonbroodt op latere leeftijd (na zijn 35ste) met hardlopen en bij hem is evenmin iets te merken van slijtage.

Voldoende rusten luidt zijn motto.
Dat rusten is relatief: "Jogger Jo", een andere koosnaam van Schoonbroodt, traint vijf keer in de week (in totaal honderd kilometer).
Op de dagen dat hij zijn renschoenen niet aantrekt, fietst de systeembeheerder bij Sabic naar zijn werk. Op en neer 34 kilometer.
Berg & Terblijt - Geuldalloop www.geuldalloop
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-mei-12Berg10,6180m0:43:3014,64:06180 913 2m/s149162
Geuldalloop - Jogger Jo - Foto:Frank Soeters Geuldalloop - Jogger Jo op de Liekeweeg Alternatief voor de Maasmarathon
Een duivels dilemma diende zich aan. Wat zou je als Opa doen als je al bent ingeschreven voor de Maasmarathon met doorkomst in eigen stad Mestreech en dan verneemt dat kleinkind Zonne haar Communie doet?
De aanwezigheid van Opa en Oma is gewenst en een echte keuze valt er dan ook niet te maken. Kortom een streep door de marathon.

Gelukkig is er in hetzelfde weekend een alternatief in de vorm van de Geuldalloop.
Voetbalvereniging Berg, organiseert met een aantal vrijwilligers de zware maar mooie Geuldalloop. De uitdaging bestaat uit 2 ronden door het hellingbos (10,6 km) met de gevreesde Lijkweg (vanaf Tivoli omhoog naar Vilt) als kuitenbijter. De koffie en Limburgse vlaai staan na afloop klaar, dus op naar Berg.

De jeugd (Dennis Kroon en Frank Soeters) vergezellen me naar Berg, waarbij Dennis voor de sportieve inzet zal zorgen en Frank met vriendin Kyra de bossen in trekken voor de betere plaatjes. Het resultaat volgt binnenkort.

Frans Erens, die het organisatie stokje heeft overgedragen aan John Delamboy, lost het startschot. Ik zie Roger Rousseau, Roger Heiligers en Remko Rinia al snel de kop pakken. De wedstrijd is goed bezet door deelname aan het Zuid Limburgs Hardloopcircuit. Zelf loop ik rond een tiende plaats en vooral de eerste ronde moet ik mijn draai nog vinden.
De Lijkenweg helling doet zijn naam weer eer aan.

In het tweede deel is de diesel opgewarmt en kan ik nog een plekje naar voren schuiven.
Na 43:30 is de mooie maar pittige Geuldalloop volbracht en kunnen we aan de koffie met Limburgse vlaai.

Roger Heiligers wint voor Roger Rousseau en Remko Rinia.

Gulpen - Koning van Spanje Trail www.mudsweattrails.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-mei-12Gulpen30,7692m2:31:1712,24:55403 338 2m/s143154
Gulpen - Koning van Spanje Trail - Ron For Run heeft de tent vol Gulpen - Koning van Spanje Trail - Jogger Jo Foto:Herm Gerards Limburgs Speeltuin Plezier
De tweede editie van de KvK Trail was in een paar dagen volgeboekt en dat geeft aan dat er een grote behoefte is om lekker door de natuur te lopen.

Deze uitdaging door het Limburgs heuvelland met bijna 700m stijging (90% van het parkoers is off-road), dankt zijn naam aan de start & finish locatie in Gulpen: de Koning van Spanje beklimming. Een heuvel die door de Koning van Spanje tijdens de veldtochten door den Nederlanden gedurende de 80-jarige oorlog werd bezet. Een pittige beklimming: wisselende stijgingspercentages (tot 15%) en ruim een kilometer lang. Deze beklimming vormt de start van het parkoers. Een waardige aftrap van ieder zijn eigen veldtocht! Tijd is onbelangrijk, GENIETEN.

Gulpen - Koning van Spanje Trail - Jogger Jo Foto:Bjorn PareeSamen met Mark Westera en Roger Rabbit Rousseau trek ik naar Gulpen, ondanks de door hun vervloekte regen, die tegen alle positieve voorspellingen maar blijft vallen. Gulpen - Koning van Spanje Trail Passage Gulp - Jogger JoMijn Kompanen gaan er een "rustig" trainingsrondje van maken en ik twijfel aan hun definitie van rustig. Inlopen slaan we vandaag maar eens een keer over en wachten in de kleedlocatie op de start. RonForRun heeft de tent vol. De doedelzakspeler verzorgt de start animatie en weg is de meute van ruim 400 trailers op de lange en 300 op de korte trail.

De klim van de Koning van Spanje, gelijk na de start, is nog deels verhard maar daarna gaat het parcours enkel nog over bospaden, single tracks, veldwegen, grasland en andere ondefinieerbare ondergrond. De hellingen omhoog gaan redelijk, pijnpunten zijn de hobbelige afdalingen die mijn stramme oude botten niet meer soepel verwerken. Na de doordocht van het riviertje de Gulp gaat de klim me aardig af. Roger en Mark heb ik de hele tijd nog niet gezien en pas bij de eerste verzorgingspost, waar ik goed bijtank, komen ze getweeën aanlopen.

Samen gaan we verder op pad en de lopers die me bij de drankpost zijn gepasseerd kan ik weer terug inhalen. Jo Ernots en Jos den Hollander zijn de lopers waar we stuivertje mee wisselen. Tot nu toe houden Roger en Mark zich niet echt aan hun voorgenomen, rustig aan doen. Blijkbaar hebben ze de smaak van het Trailen te pakken. Om de juiste route te lopen is alertheid tav de markeringen van belang. Gulpen - Koning van Spanje Trail - Jogger Jo Finish Roger Rousseau Foto:Herm GerardsDe eerste keer dat Roger op kop van ons groepje loopt gaat het gelijk mis. Gelukkig worden we door achterblijvers terug geroepen en blijft het verlies beperkt tot een vijftal lopers die eerder door ons al ingehaald zijn. Roger krijgt een koplopers verbod en vol goede moed gaan we verder over een parcours dat steeds drassiger en gladder wordt. Het nut van schoenen met goede grip wordt nu in de praktijk aangetoond. Mijn Inov-8 X-Talon 212 (gr) geven me goede houvast op plaatsen waar anderen schaatsbewegingen maken.

De tweede en laatste drankpost neem ik wat sneller en Mark blijft nu wat achter. Het aantal lopers dat ik inhaal wordt steeds groter. Luc van Es en Michel van de Wall hebben problemen met de ondergrond en passeer hun met nog een paar km's te gaan. Nog een klim en dan in de afdaling naar Gulpen is de doedelzakspeler hoorbaar. Na 2:31:17 uur Limburgs Speeltuin Plezier zit de KvS erop en wordt het lichaam beloond met Limburgse vlaai en Erdinger alcoholvrij bier.

Stavelot - Jogging de la Nuit de Mai www.jogging-stavelot.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-apr-12Stavelot9,6100m0:37:3915,33:55477 1918 3m/s153163
Stavelot la Nuit de Mai 2012- Jogger Jo Stavelot la Nuit de Mai 2012- Jogger Jo Avondloop in Stavelot
Het Waalse alternatief voor de Nederlandse Koninningendag runs is de Jogging de la Nuit de Mai te Stavelot in de Ardennen tijdens de laatste nacht van april naar mei, georganiseerd door Damien Job.
De start van deze "thuiswedstrijd" 10km is om 20:30uur 's avonds bij de sporthal van Stavelot. Er is voor de liefhebbers ook een nacht Trail van 35km maar deze laat ik lopen omdat volgend weekend in Limburg de mooie Koning van Spanje trail wacht.
Het heuvelachtig parcours (2 ronden) van Stavelot (100m stijging) met zijn vele ongelijke kasseien in het oude centrum van Stavelot is zeker niet snel te noemen. Tel daarbij op dat in het donker de obstakels minder opvallen en alertheid en lenigheid is vereist.

Samen met Waalse loopmaat Aimé Hache trek ik tijdig naar Stavelot en zie de start van de nacht Trail. Het kriebelt wel als ik ze zie vertrekken.
Een half uur later mogen we beginnen aan onze uitdaging. Gelijk na de start is de eerste klim met vervolgens een afdaling en doorkomst bij een drankhandel. De bierkratten markeren hier het parcours. Vanuit het centrum komt en nu een serieuse klim over kinderkopjes. Dezelfde straat mogen we ook weer naar beneden en dat geeft de gelegenheid om andere lopers, voor en achter me, aan te moedigen. Langs de terrassen gaat het richting Abdij om uiteindelijk langs de rivier weer terug te lopen naar de sporthal. De eerste ronde van 5km (18:33) zit erop.

Bij de start zijn velen me voorbij gesneld, maar langzaam win ik plaatsen terug, voor me loopt de eerste dame. Binnen de top 20 kom ik na 37:39 aan de finish. Ik loop een deel van het parcours terug om Aimé op te zoeken en begeleid hem door het donker naar de streep.


Maastricht - Treechloop www.run.to/treech
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-apr-12Maastricht11,3100m0:42:5915,93:46275 10 103m/s 157165
Maastrichts Gezelligste
De Rotterdam Marathon van vorige week is zeker nog niet uit de benen maar de Treechloop in eigen stad wil ik niet laten lopen. Deze 11,3km thuiswedstrijd langs de Maas en over het plateau van Caestert staat bekend als "Maastrichts Gezelligste". De weergoden zijn de Treechloop meestal gunstig gezind maar nu is het regenachtig kil en winderig.

De eerste 3km zijn vlak en ik kan de soepel lopende Rene van Uum volgen tot de voet van de klim. Op de helling passeert Frank Soeters en de kracht ontbreekt om aan te pikken. Eenmaal boven op de heuvel kan ik met de grote plaat erop weer wat terrein goed maken en kom ter hoogte van de boerderij van Caestert voorbij Frank. Echt in de problemen kom ik niet omdat ik niets wil forceren. Via het ENCI bos komt er boven op de Zonnenberg weer een verhard stuk weg. In de afdaling van de helling bij het Cassino zie ik dat Frank weer goed terug aan het komen is. Met een taktisch haardspelbocht kom ik beneden op het rechte stuk naar de finish. Om een tijd onder de 43minuten tot de mogelijkheden behoort geef ik nog wat extra gas en finish in 42:59 minuten als 1e M60.

Met gratis koffie en Limburgse vlaai maakt de Treechloop hun naam waar als Maastrichts Gezelligste.

Wilhelmus Peter wint voor Roger Rousseau en Robert Willemsen


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-apr-12Rotterdam3020m1:56:5815,33:5512000 198

153167
Nederlands Record M60 op onderdeel 30km
Het Nederlands Record M60 30km stond op naam van Bert Schalwijk av Monnickendam in 1:57:39

Een mooie verrassing, na de Rotterdam Marathon, was de brief van de KNAU met certificaat, wegens het behalen van een nieuw NEDERLANDS WEGRECORD op het onderdeel 30km in de categorie M60.

30km in een tijd van 1:56:58

Bijzonder is dat ik daarna nog ruim 12km had te gaan voor de finish van de marathon.

Toch maar eens ergens een echte 30km wedstrijd opzoeken?
Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-apr-12Rotterdam42,260m2:45:4815,33:5512000 198 43m/s 153167
Provinciën Marathon Challence
Nieuw dit jaar tijdens de Rotterdam marathon is de Provinciën Marathon Challence. De sterkste provincie krijgt een teamprijs en er zijn ook nog individuele prijzen voor de beste per provincie. Hiervoor maak ik me geen illusie, maar het is wel een mooi initiatief om de marathon te promoten, ook buiten Rotterdam. Met mijn 15e deelname aan de marathon val ik ook nog in de categorie Super Marathon Master. Als Vivian Ruijters www.losseveter.nl me benadert om als marathon ambassadeur voor Limburg kan het loopfeest in de Maasstad al bijna niet meer stuk. Ik vertel dat ik dat voortouw graag wil trekken en spreek in december 2011 mijn niet geringe ambities uit voor 2012:
- World Best Time M60 op de Zes Uur van Stein.
- NK Halve Marathon Venloop
- M60 Marathon PR (NK Amsterdam 2:47:37) verbeteren.
Of dit realistische doelen zijn moet nog blijken maar ook een loper mag dromen.

De crew van Losseveter komt 31-dec-2011 met 150 andere mee genieten van de gratis Silvester Marathon die ik samen met loopvrienden organiseer door het uitdagende Limburgse heuvelland. Zie film: http://vimeo.com/34985091

Als voorbereiding voor mijn eerste doel (WBT M60 op de Zes Uur van Stein) loop ik te Apeldoorn bij een temperatuur van -8.C. Ik versteen zo een beetje van de koude op de laatste 1,5 uur en eindig de Midwintermarathon boven de 3uur. Geen geweldige generale voor de zes uur uitdaging te Stein. Toch weet ik tijdens de World Fastest Six Hours mijn doel meer dan ruimschoots te halen en staat de Wereld Best Prestatie M60 op een afstand van 78,953m.

Het NK Halve Marathon tijdens de Venloop moet twee doelen dienen. Ten eerste wil ik snelheid in de benen krijgen na al dat Ultrawerk en ten tweede lijkt me de NKM60 titel ook een mooie voor mijn palmares. Ondanks dat het lichaam de aanslag van Stein nog niet vergeten is lukt, na felle strijd, ook dit doel.

Het jaar kan eigenlijk al niet meer stuk en de kunst is om voor het snelle Rotterdam de accu voldoende op te laden en de pijngrens nog eens te verleggen. Zeker omdat ik de lat op <2:47uur wil leggen. De straffe koude noordenwind gaat een extra handicap worden.

D-day: Om 5uur in de nacht gaat de wekker af, om in het donker vanuit Maastricht koerst te zetten naar die andere Maasstad waar ik al mooie sportieve momenten mocht meemaken bij een geweldig publiek. Via de metro vanuit Kralingse Zoom sta ik om 8uur in de ochtend op de Coolsingel. Buiten wat hekwerk en vlaggen is het nog een leeg decor. Als een van de eerste die dag krijg ik snel mijn startnummer en is er alle tijd om in de kleedkamer een massage te nemen. Gezien de felle koude wind kies ik ervoor om zolang mogelijk binnen te blijven en daar wat warming-up oefeningen te doen. Net voor Lee Towers zijn "You never walk Alone" stukje opvoert sta ik met Prins Christian in startvak A, direct achter de snelle jongens en meisjes en ben een paar seconden na het kanonschot over de startstreep.

Het marathon avontuur kan beginnen en ik ben blij als er richting Erasmusbrug wat ruimte in het gedrang ontstaat. Het is zoeken naar het juiste tempo en de vraag is ook: Wat is vandaag het juiste tempo? Vooraf heb ik me rijk gerekend en wilde starten op 4min/km. Op het 5km punt 19:07 zie ik dat er weer erg optimistisch word gelopen. Het verstand zegt rustiger en het gevoel geeft aan dat het wel goed zit. Ik besluit in het groepje, dat grotendeels uit vrouwen bestaat, te blijven hangen maar geen stap teveel te doen (10km in 38:14). Mijn hartslag hou ik rond de 150 en de wind valt nog mee (15km in 57:26). Terug richting noorden komt de onzichtbare tegenstander in de vorm van Jan de Wind steeds feller opzetten (20km in 1:17:11). De groepjes worden kleiner en die er vanaf waait is gezien. Half wedstrijd 1:21:35 kan het nog alle kanten op wat betreft eindtijd.

De benen hebben toch al extra geleden van de tegenwind maar de motivatie stijgt als ik de tussentijden zie (25km in 1:36:58). De Belg Christophe Vervier raak ik kwijt op de Erasmusbrug. Ik voel het steeds zwaarder worden en knabbel een stukje Magic Maggi blokje, in de hoop nog ergens reserves te vinden (30km in1:56:55). Deze 30km tussentijd blijkt achteraf een verbetering van het Nederlandse Record M60 te zijn. Toch maar eens een echte snelle 30km wedstrijd opzoeken?

Aan de andere kant van het parcours zie ik de eerste twee lopers al richting finish stormen en zelf moet ik nog om het Kralingsebos (35km in 2:17:01). Wonderbaarlijk kan ik het tempo vast houden en onder luide aanmoedigingen voel ik iets moois ontstaan (40km in 2:37:09). Krampverschijnselen zijn, met dank aan Maggi, tot nu to weggebleven maar de grens is wel nabij. Met beleid draai ik de Coolsingel op voor de laatste 500m en de mensenmassa aan beide kanten van het parcours maken mijn loopfeestje compleet. Ik zie de klok en realiseer me dat vandaag historie voor me wordt geschreven. Met een eindtijd van 2:45:48 ging mijn 15e Rotterdam Marathon WAANZINNIG.
1e M60 in een nieuw M60 Marathon PR.

In de Provinciën Marathon Challence Limburg boer ik niet slecht:
1e Miranda Boonstra 2:27:31
2e Bernard te Boekhorst 2:31:50
3e Jo Schoonbroodt (Maastricht) 2:45:48

Ik mag met mijn 15e Rotterdam Marathon het podium op voor de huldiging van de Marathon Super Masters.


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-apr-12Brussum1035m37:4915,93:4699969 2m/s 154163
1-apr-12Brussum520m18:5015,93:46nvtnvt10 2m/s 152159
Op de hoeveelste plaats van achteren
Daar waar ik normaal het aantal plaatsen achter de eersten tel, geldt voor de Parel Toploop Brunssum dat ik het aantal plaatsen voor de laatste, als uitdaging zie. Op de startlijst met tijden van de genodigde voor de Toploop tijdens de Parelloop is mijn voorziene tijd mogelijk net voldoende om niet laatste te worden. Toch zie ik de Parelloop als een mooie uitdaging en goede voorbereiding voor Rotterdam, dus samen met Bassie op naar Brussum. Onze Nederbelg kan zich met zijn Belgisch kenteken wel wat permitteren en we parkeren dan ook nagenoeg langs het parcours.

Bij de start van de Toploop heeft iedereen er blijkbaar zin in want er wordt behoorlijk geduwd met een struikelpartij als gevolg. Ik weet de dans te ontspringen en loop de eerste km's met Inge van Bergen op sleeptouw. Inge gaat me een stapje te hard en ik hark me vooruit (5km in 18:53). De tweede ronde geeft me een beter gevoel en ik kom weer nabij Inge die even later uitstapt met een blessure.

Als ik aan mijn eenzame laatste lus begin van het 8-vormige parcours gaat de winnaar van vandaag (Philip Yego 27:49) al richting finish. Wat een geweld. Zelf doe ik over de 10km exact 10minuten langer en finish in 37:49. Hiermee hou ik nog 3 loopsters achter me en is de doelstelling (niet laatste worden) gehaald.

Omdat ik voor mij gevoel niet echt alles heb kunnen geven zoek ik me een startplekje op bij de 10km wedstrijd die twintig minuten na mijn binnenkomst start. Het lichaam belonen noemen ze dat! Ik tref Frank Soeters en wil hem een stuk begeleiden. Met een tempo dat zelfs iets hoger ligt dan zo net, zit de vaart er goed in. Om niet in de problemen te komen met de organisatie, spreek ik met Frank af dat ik het bij 5km in 18:50 voor gezien hou.


Venlo - Venloopoop www.venloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-mar-12Venlo21,120m1:20:1015,83:485523121 173m/s 158169
Oordoppen verplicht op NK Halve Marathon
Venlo staat inmiddels bekend om zijn unieke sfeer van het enthousiaste publiek langs het parcours. De aanmoedigingen met toeters en ratels zijn soms oorverdovend, een paar oordoppen zijn geen luxe. De benen zijn nog aan het herstellen van de Zes uur Ultraloop van Stein. Na een week Start to Run niveau begon er weer leven in de benen te komen. De twee volgende weken kenmerkte zich door bovenmatige vermoeidheid. Echt snelheid is dan ook niet getraind drie weken na het mooie resultaat in Stein. De Venloop heeft dit jaar het Nederlands Kampioen Halve Marathon dat betekend zware concurrentie in mijn categorie. Op de inschrijflijst zie ik in mijn categorie, Ton Smit en Frans Bekers.

Bij de start tref ik de twee kleppers waarvan Ton recent nog NK op de 3000m indoor werd. De verwachting is dat Frans snel zal starten, en zo geschied het ook. De aanmoedigingen van het publiek in de binnenstad van Venlo is oorverdovend en de achter me gestarte Roger Rabbit Rousseau komt me aanmoedigend voorbij. Na 2km is Frans uitgeraasd en neemt Ton de leiding van het M60 groepje. Ik kan aardig volgen en spring met een groepje mee dat ons inhaalt (Venlo-Zuid 5km in 18:14). Ton heeft duidelijk de betere benen naar het volgende meetpunt en ik moet alle moeite doen om hem te volgen.

Hopelijk gaat me dat niet gaat opbreken, gezien het gebrek aan kwaliteit km's (Steijl 10km in 37:21). Ik moet een gat laten vallen met Ton en met behulp van Dick Leseman (ChatnRun.nl) kom ik weer terug. Bij de helling (13km) naar de Zuiderbrug over de Maas kan ik goed aanzetten en deze keer moet Ton definitief lossen. Ik loop in een goed groepje dat wat beschutting geeft tegen de wind (Hout-Blerick 15km in 56:40). Dit is sneller dan de 15km Zevenheuvelenloop in 2011.

Nu nog ruim 6km volhouden. In Blerick passeer ik een met hamstring problemen gevelde Patrick Delait. Het aantal lopers dat ik, zonder te versnellen, inhaal is enorm. De helling over de Maasbrug terug naar Venlo is even doorbijten (20km in 1:16:08). In de binnenstad zijn de aanmoedigingen van het publiek, een kakofonie van geluid. Ik hoor links en rechts mijn naam roepen maar herken in de massa niet direct een bekend gezicht. Sorry voor diegenen waar ik aan voorbij liep.

Het parcours loopt via de Markt nog licht omhoog en uiteindelijk is daar op het einde van de Parade de verlossende finish.

HET RESULTAAT 1:20:10

Nederlands Kampioen M60 Halve Marathon

Veni vidi vici staat op de "Gouden" medaille, maar zo makkelijk was het niet.
Verslag Dagblad de Limburger (Klik hier)
Met het oog op de Rotterdam Marathon was de Venloop halve marathon een mooi begin.


Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-mar-12Stein78,95380m6:00:0013,24:33200 79 2m/s139162
Wereld Record M60
Vorig jaar bracht ik het in Stein na 6uur rondjes lopen tot een Nederlands Record M60 met een afstand van 74,097km. Een hamstringblessure tijdens de Midwinter Marathon verstoorde toen mijn voorbereiding. Dit jaar mag ik niet klagen en hoop een stapje verder te komen in Zes uur.
Het parcours is iets aangepast t.o.v. andere jaren en een rondje is nu 3236,11m. De eerste ronde bevat een aanloop stuk van 125m, waardoor de teller na 13 ronden op precies de marathon afstand uit komt.
Ik wil starten met rondetijden van ca. 15minuten (12,9km/u). Dat is met een half oog op het WR.
Waar zal de km teller stoppen na Zes uur rondjes Stein?

Het is Lente gevoel is er als ik in het Steinerbos vooraf de benen strek. Zouden de weergoden ons gunstig zijn? Ik vertrouw het niet en trek voor de zekerheid mijn X-Bionic pant en shirt met lange mouwen aan, welke als gegoten zit om het lichaam. Bij de start tref ik Bram van Rijswijk die hoge ogen zal gooien en Peter Res die zijn debuut maakt hier in Stein. Patrick Delait en Roel Wijmenga starten erg snel en lopen twee uur als training. Zelf start ik met Peter Res maar laat hem lopen als het tempo te hoog word. De eerste uren is Robert Boersma uit Purmerend mijn maatje en samen houden we de rondetijden in de gaten. We lopen met rondjes van even onder de 15minuten en mijn hartslag is geruststellend laag met 123 slagen/minuut. De eerste twee uur vliegen voorbij en op het schema van 15minuten/ronde hebben we inmiddels een paar minuten voorsprong. Robert begint wat af te zakken en ik ga in mijn eentje door. Het lente gevoel begint langzaam te verdwijnen als donkere wolken boven het Steinerbos de eerste regendruppels los laten. Tot nu toe liepen we vrij makkelijk over de ijzeren platen welke wegens grondwerkzaamheden als parcours dienen. Het is nu opletten voor gladheid en de weg langs het zwembad veranderd langzaam in een modderpoel. Het marathon punt na 13 ronde passeer ik in 3:08uur.

Dat is een mooi uitgangspunt voor deel 2 van deze ultraloop waar de weersomstandigheden nu herfstachtige trekjes krijgen. Ik kan de rondetijden nog onder de 15minuten houden maar voel de vermoeidheid toeslaan. Elke ronde kiep ik een beker sportdrank naar binnen. Na 4,5uur wedstrijd moet ik twee ronden van 15:08 toestaan om na wat snoepen van mijn Magic Maggie blokje vervolgens er weer een te snel 14:48 rondje van kan maken. Dat had ik beter niet kunnen doen want de tol hiervoor is als volgende een langzaamste ronde van de dag in 15:52.

Het laatste uur is aangebroken en ik weet dat het verbeteren van het Nederland Record geen probleem mag zijn als ik zo kan doorlopen. Mijn 15minuten schema per ronde zou me op een eindtotaal van 77km moeten brengen. Daar heb ik nog wat voorsprong op en ik weet dat het Wereld Record op 77km staat. Veel speelruimte is er niet en de weersomstandigheden zijn nu belabberd. Het regent met bakken, auto's rijden met het licht aan en de het parcours staat op een paar plaatsen blank. Mijn schoenen en voeten zijn doorweekt en koelen bij elke stap in een plas verder af. De onderkant van mijn voeten begint hierdoor steeds meer krampneigingen te vertonen. Dit gaat de verkeerde kant op, krampscheuten dwingen me om af te remmen en anders te gaan lopen. Het zal toch niet waar zijn dat met het einde in zicht het doek valt.

Ik put moed uit het feit dat mijn thuis fans Jenny, Anouk en Sterre nu langs het parcours staan en me aanmoedigen. Na mijn 23e doorkomst (74,5km) is een nieuw Nederlands Record een feit. Niet veel toeschouwers realiseren zich dat, maar voor mij is het de eerste mijlpaal die voor vandaag als doel stond. Ik ben inmiddels van een 23e plek naar plaats 7 geklommen.

De klok staat op 5:39:31uur. Dat betekend dat ik "makkelijk" theoretisch nog een rondje zou moeten kunnen draaien. De praktijk is een stuk ingewikkelder. De krampen onder mijn voeten komen nu met golfbewegingen naar boven en het enen moment kan ik "normaal" lopen en het ander moment krom ik van de pijn. Er komen nu veel aanmoedigingen van de deelnemers en toeschouwers die ook de nattigheid trotseren. Met een laatste moeizame volle ronde van 15:44minuten resteren er nog 4,5 minuut op de klok. De zweep gaat er nog eens over als ik merk dat de leider van de wedstrijd Bram van Rijswijk bij me loopt. Samen knokken op op de laatste km om nog zover mogelijk te komen.

Het verlossende signaal na 6uur is een bevrijding maar het is moeilijk om na zo een tijd bewegen af te schakelen. Ik babbel met Bram en zijn trainer Luc Krotwaar met Eindhovense aanhang. De resterende meters worden bij de 24 gelopen ronden geteld en het resultaat is:

Wereld Record M60 afstand 78,953km

Energieverbruik: 4165KCal. Inname 25 bekers sportdrank *200cc = 5liter vocht. (probeer dit eens te drinken in 6uur?)

07-feb-13 Zes Uur Wereld Record M60 erkend door de IAU
Verslag Dagblad de Limburger - Bart Peeters (Klik Hier)
Grijze Keniaan - Bitterzoet - Patrick Delait (Klik Hier)
Video verslag Zes Uur Ultraloop Stein (Klik hier)


Warsage - Foulées de Warsage(B) www.cjpl.eu
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-feb-12Warsage9,5135m36:3215,63:50294 2410 4m/s150166
Op nao Belsj
Om weer wat snelheid in de benen te krijgen, samen met Hans Collijn en Robert Willems gaan lopen in de Foulées de Warsage(B). Onderdeel van de Challange Jogging de la Province de Liege. Het heuvelachtige parcours bevat een stukje door het Land van Herve van de route Les 4 Cimes met de klim vanuit Mortroux. Mooie uitzichten over het Maasdal en de Voerstreek.

Afgelopen Carnavals weekend hadden we nog sneeuw en ijs in de Ardennen, maar vandaag is het een echte lente dag. De lange tight blijft dan ook thuis en het is heerlijk om bij aangenamere temperatuur te lopen. Ik ga dan ook ruim een uur inlopen om er extra van te genieten. Bij de start tref ik Guy Fay en Fréderic Collignon, de kanshebbers voor vandaag.

De route bestaat uit een kleine lus van 1,8km in Warsage en dan omhoog naar Neufchateau. Echt vlotjes willen de benen nog niet en hang wat achteraan in een groepje. Eenmaal boven volgt de afdaling naar Mortroux en daar komt weer wat van de oude "goesting" naar boven. De klim vanuit Mortroux terug richting Warsage bied me uitzicht op een aantal lopers die ik gaande weg kan inhalen. Na 36:30 zit de 9,5km (135m stijging) erop. Zijn we nu klaar voor de Zes uur van Stein Ultraloop a.s. zondag 4-maart?


Apeldoorn - Midwintermarathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-feb-12Apeldoorn42,1250m3:03:3813,84:21460 28-8 3m/s--
Echte Midwinter als voorbereiding op de Zes Uur van Stein
Koning Winter houdt ons al een tijd in in de koudegreep met temperaturen van -15.C en Friesland praat al over een Elfstendtocht. Even is het dubieus of de lange reis vanuit Maastricht naar Apeldoorn een haalbare kaart is.

No Excuses. Apeldoorn Midwinter Marathon Here we come.
Ondanks ijsberen op de Loolaan, strijd tegen de elementen.
Samen met John Haan, Ed Sistermans, Jos Lempers en John Hermans in alle vroegte vanuit het zuiden naar de Veluwe.
Als warming-up de avond ervoor een Carnavals Buutte-Festival in Berg en Terblijt overleven.
En http://www.youtube.com/watch?v=m9fZ6xHz-BI

De Midwinter Marathon zie ik vooral als een goede voorbereiding voor de Zes Uur van Stein.

Buitentemperatuur op sfeervolle witte winterse Veluwe -7.C.
Bescherming: Vetlaag + X-Bionic korte tight, ondergoed + 2st. Lange winter tight + 2st. thermo shirt met lange mouw + Fleece schirt + RFR jack + 2st. handschoenen + Muts + Buff + Lange x-socks + Magic maggieblokje. (3kg extra ballast)

Start om 12:00 uur met een stralend zonnetje maar dat was vooral schone schijn. Ondanks de koude gaan de eerste km's voortvarend (5km in 20:05). De weg is goed beloopbaar en het sneeuwwitte heidedecor richting Assel werkt inspirerend (10km in 40:46). De passage over het fietspad door het bos heeft wel enkele ijsplekken maar dat mag geen naam hebben. Mijn gedachten zijn bij de vorige editie waar hier mijn hamstring het begaf en de marathon een martelgang werd (15km in 1:00:44). Dat zijn mooie papieren maar ik voel de benen toch stroever lopen, ook omdat dit deel van het parcours omhoog gaat en koude tegenwind over de brede Amersfoortseweg. Wim Ritsema uit Dieren, deelnemer aan de Asselronde, is bij me komen lopen en samen knokken we richting Apeldoorn (20km in 1:22:45). Halfweg de marathon klok ik 1:27:19 en zit er nog een sub 3uur eindtijd in het vat.

Onder mijn voeten begint een brandend gevoel me steeds meer te irriteren. Door meer op mijn hakken te landen probeer ik het pijnlijk ongemak te verdrijven. Waarschijnlijk komt het probleem doordat ik te verkramp loop in deze koude (25km in 1:42:55). Wim Ritsma neemt me geregeld op sleeptouw maar de fut is eruit, dat worden nog harde km's als Wim finisht op de Asselronde en ik nog 14km alleen verder mag. Er komen wat lopers voorbij waar ik niet kan bij kan aanhaken, zoals ‎Peter Res, Bas Briefjes en John de Rooij. Mijn voeten branden alsof ik op vuur loop, terwijl het ijskoud is, en elke behoefte om sneller te lopen wordt gelijk afgestraft. Als ik twee pratende lopers achter me hoor komen besluit ik het tempo weer op te voeren (30km in 2:07:39). Het blijken Rik Wolswinkel en Leslie Pangemanan te zijn die er een veredelde duurloop van hebben gemaakt. Het lukt me om enkele km's aan te klampen maar uiteindelijk knapt de elastiek (35km in 2:30:57) De ijswind is nu vol tegen en doet ging goed aan de longen. Gelukkig heb ik een buff om mijn hals hangen die ik nu voor de mond plaats. Dat scheelt een paar graden maar heeft weer als nadeel dat het ademen moeizamer gaat. Door de wind keldert de huidtemperatuur (onder de jasmouw) bij het horloge naar 4.C (zie plaatje beneden). Mijn duim is vastgevroren in de handschoen en lijkwitte vingers, zo stijf als een bevroren natte handdoek zijn het resultaat. (40km in 2:53:59). In de starten van Apeldoorn naar de finish probeer ik er nog wat van te maken maar loop niet meer warm van de aanmoedigingen. Met een eindtijd van 3:03:38 1e M60 zit de winterse Midwinter Marathon erop. Brrrrrrrrrrrrr,
We Just Did It - No Excuses.

De Midwinter Marathon was er een voor de winter helden van 2012.


Posterholt - Annendaalloop 1/2marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-jan-12Posterholt21,110m1:18:3416,1203:43180 85 1m/s155164
Nieuw jaar Nieuwe kansen
Vorig jaar liep het hollen in Posterholt uit op een hamstring blessure die me een paar maanden beperkte als het een stapje te hard ging. We gaan het weer eens proberen op het vlakke en opvallend snelle parcours.

Onder ideale weersomstandigheden vertrekt de halve marathon voor twee ronden buitengebied Posterholt. De Kwart Marathon gaat gelijk met ons weg. Maurice Eberson gaat met me mee en een loper van de korte afstand (5km in 17:55). De benen voelen niet verkeerd en kunnen het tempo blijkbaar aan, zonder dat ik veel kwaliteitswerk heb gedaan na de SM-Loop (46,6km) van 31-dec-2011. Maurice neemt af en toe over maar hangt aan het elastiek dat uiteindelijk, jammer genoeg, breekt (10km in 36:44).

Dat is een mooie tussenstand bij de doorkomst van de 1e ronde (10,55km in 39:11), nu nog een ronde volhouden zonder steun. Het lijkt wel of de lange rechte weg nu twee keer zo lang is geworden (15km in 56:15). Ver voor me loopt Jos Timans die vorig jaar de marathon in 2:45uur liep en achter me Marc Hiemeleers (B). Topper van weleer, Ton vd Eerden, komt op de fiets naast me rijden, dat motiveert om nog beter op de looptechniek te letten en scherp te blijven (20km in 1:14:15). De 8e plaats algemeen is het max. haalbare vandaag en de bedreiging van achteren is goed te overzien en op te vangen. Zonder verder te forceren mag ik niet klagen over de eindtijd van 1:18:34. Dit is een mooie graadmeter voor de Midwinter Marathon die ik in Apeldoorn wil gaan lopen.

Mooi initiatief van de organisatie: GEEN herinnering bij inleveren van het startnummer, maar 1 Euro per borstnummer naar de Hart stichting. Is eens wat anders.

Patrick Delait wint in 1:11:17 gevolgd door Jeroen Pollen en Roger Rabbit Rousseau.
Foto's: Gerrit van Harreveld


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top