Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2010

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2010
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Eijsden - Mescherbergloop 15km
Margraten - Halve Marathon Zwerftraining
Nijmegen - Zevenheuvelenloop 15km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Trois-Ponts - La TrioPontoise - Nachtloop 12km
Herve - Semi-Marathon des Vallons de Herve
Eindhoven - Marathon
Maastricht - St.Pieterbergloop 1/2 marathon
Meerssen - Marathon Meerssen
Maarland - De Nacht van Maarland 5 & 10km
Trois-Ponts - Ardennen training/vakantie Parc St.Jacques
Borgharen - Haarderluip 10km
Maastricht - Maastrichtsmooiste 15km
Landgraaf - Megaloop 15km
Echt - Pepijnloop 10km
Landgraaf - Heideloop 16,1km
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Vise - Maas Marathon
Enschede - Marathon
Rotterdam - Marathon
Nepal - Annapurna Ultratrail 71km
Venlo - Venloop 1/2 marathon
Stein - 6 uur Ultraloop
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Urmond - Overmuntheloop 10km
Meerssen Marathon Parcours verkenning 26km
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon 


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2010
Het mooie loopjaar 2010 bracht me tot letterlijke en figuurlijke hoogtepunten, dankzij de Annapurna Ultratrail in Nepal. De fascinerende beelden van de Himalaya en de vriendelijke Nepalesen staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

De training/wedstrijd statistieken:
Tijdens de 26 wedstrijden die ik liep afgelopen jaar gingen in het totaal 663km onder de sloffen door. De totale wedstrijd teller ging in bijna 25jaar hardlopen door de grens van 10.000 kilometer. Als voorbereiding hiervoor mocht ik in het voorbije jaar ruim 4000 training km's afleggen en konden weer de nodige schoenen richting de verzamelbak. De vele Ardennen training zwerflopen zorgde voor veel loopplezier en dito conditie.

Highlights 2010
-Het loopjaar begon met een snelle Annendaal halve marathon te Posterholt
-Tijdens de Midwinter Marathon ontmoete de Grijze Keniaan de Witte Keniaan (Luc Krotwaar)
-Nepal Annapurna Ultratrail 75km en 17,5uur afzien/genieten in de Himalaya
-Het haasje en uiteindelijk winnaar 55+ Enschede Marathon
-Derde marathon in 4 weken en 1e M60 Maas Marathon.
-Ardennen bouwvakantie in Le Mont St. Jaques met machtig mooie natuur
-Spannende strijd tijdens de Limburgse Meerssen Marathon
-Parcoursrecord M60 te Battice tijdens Les 4 Cimes 33km
-Derde tijd "All-Time" M60 in Nijmegen tijdens 15km Zevenheuvelenloop
-Gezamenlijk GENIETEN met loopvrienden tijdens Silvester Marathon.


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
31-dec-10Meerssen46,4395m5:15:0096:20100 -1 1m/s103149
Gezamenlijke GRATIS Natuur Marathon
Normaal op de laatste zaterdag van het jaar, maar deze keer op vrijdag 31-dec-2010 organiseerde ik te Meerssen met hulp van mijn loopvrienden de gratis Silvester Marathon loop. De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het Kerstkonijn, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen. Schema ca. 6 minuten/km (netto marathontijd ca. 4:30uur) en geregeld verzamelen bij de rijdende drankpost verzorgt door Con en José Olislagers.

De start is bij Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen om 9:00uur. Voor de sfeerproevers is er ook een halve marathon. Bijzonder is de "Drankpost" in de Gulpenerbrouwerij. Gezien de grote belangstelling voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN.
Je komt toch zeker OOK naar deze unieke SM loopuitdaging ???????

Verslag 2010
Koning Winter zet een vette streep door de originele plannen om vanaf de bron van de Geul te Lichtenbusch(D) stroomafwaarts naar Meerssen te lopen. Er ligt nog een pak sneeuw en de aan getrapte paden zijn ijsbanen. De Rayonhoofden zien het niet zitten om met de beperkte middelen en padvinders die we hebben, ruim honderd lopers verantwoord door België te loodsen. Besloten wordt om er een "Heen en Weer" Meerssen-Camerig-Meerssen van te maken. Niet dat dit veel minder zwaar zal zijn maar organisatorisch beter te behappen.

Vanaf 8:00uur werden we gastvrij ontvangen door Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen met gratis koffie. Er zijn veel afmeldingen door de beroerde toestand van de Nederlandse wegen. De sfeer onder de diehards die het avontuur wel aandurven is licht nerveus. Het te dragen schoeisel voor deze bijzondere omstandigheden is onderwerp van gesprek en speelde afgelopen weken ook al bij de voorbereiding. Zelf heb ik me sloffen met winterband profiel aangeschaft bij www.ronforrun.nl De Inov-8 model Roclite 312 GTX moet me heelhuids door deze Limburgse "Tocht der Tochten" brengen.

Om 9:00uur is het zo ver en gaan een honderdtal lopers op marathon pad. Door blessure van Klaus Krolzig mag ik de eerste helft de meute aanvoeren en proberen het juiste tempo voor iedereen te vinden. In het natuurgebied bij Chateau St.Gerlach trekt een mooi lang lopers lint door het witte landschap. De afstand tussen de eerste en laatste lopers mag niet te groot worden dus geregeld trap ik op de rem. Bij Tivoli Valkenburg zie ik Simon Blok van rechts komen. Dat is vreemd want hij zou als laatste achter de groep als bezemwagen aan lopen. Simon blijkt een van de "gelukkige" te zijn die op een spekglad stuk onderuit is gegaan en eigenlijk niet verder kan lopen. Zonder vangnet wordt het moeilijk achterblijvers/spoorloze op te vangen en gelukkig springen Henk Geilen en Willem Mutze bij.

De eerste drankpost in Schin op Geul, onder aan de Keutenberg, staat dankzij Con-José-Leny-Huub en Thea klaar. Er is warme thee en koek voor iedereen. De paden langs de Geul zijn ijzig glad en het blijft oppassen voor uitglijders. In Gulpen worden we onder luid vuurwerk geknal door de jeugd onthaald. Onze volgende drankpost even achter Gulpen wordt verzorgt door de familie Krolzig, die er weer een feestmaal van heeft gemaakt.

We trekken verder het Limburgse heuvelland in en naar mate we hoger bij het keerpunt in Camerig (21km) komen neemt ook de sneeuw toe. De helft van de marathon zit erop en enkele lopers stoppen ermee. Het is een zware tocht die uithouding, concentratie en lenigheid vereist. Toch zie ik enkel blijde gezichten en verneem dito verhalen. Een mens heeft niet veel nodig om in de natuur hardlopend te GENIETEN.

Op de terugweg is de geblesseerde Klaus van de partij en heb ik wat meer speelruimte om links en rechts wat te kletsen. De "Drankpost" bij de Gulpenerbrouwerij is deze keer in het bierhuis. Er is gratis koffie, thee, alle soorten fris EN 9 smaken Gulpener gerstenat van het vat. Je zou voor minder hardloper willen zijn. Via de gsm verneem ik dat Jan Gulikers, die met de halve marathonlopers later is vertrokken, bijna aan de Keutenberg is. De hoogste tijd om Gulpen te verlaten en Jan met zijn groep tegemoet te lopen. In Stokhem langs de Geul treffen we elkaar.

Omdat er ook behoefte is om een langer afstand dan de marathon te lopen verzamel ik de Ultra's om via een lus achter de Doodeman omhoog naar de Keutenberg te lopen. De Keutenberg omlaag geeft een mooi beeld van het besneeuwde Limburgs heuvellandschap. Bij de drie beeldjes langs de Geul naar Valkenburg is de laatste verzorgingspost. In Valkenburg wijs ik de marathonlopers de weg richting Meerssen en zelf mag ik de Ultra's weer op een lus(t)je extra trakteren. Het trappenpad omhoog naar het Casino boven op de Cauberg is normaal niet echt spannend maar vandaag zijn de betonnen traptreden veranderd in een ijsbaan waar we tegen omhoog mogen proberen te komen. Zonder trapleuning een onmogelijke opgave en voor de lopers op zomerprofiel een extra uitdaging.

Na afdaling van de holle weg zoeken we weer het pad langs de Geul op. Op het moment dat we denken alles aan glijpartijen te hebben gehad ligt Henk Geilen bijna in de Geul. De gladde ondergrond leverde acrobatische toestanden op. Na 46km hardlopend GENIETEN, in ruim 5uur netto looptijd, zit deze memorabele SM-Loop er weer op en zijn we weer terug bij de Nachtegaal te Meerssen. Dit was genoeg SM om het fantastische loopjaar 2010 in stijl af te sluiten.Eijsden - Mescherbergloop 15km www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-dec-10Eijsden153401:05:0013,34:20337 326 4m/s152164
Typisch Limburgse heuvelloop
De 200 traptreden en de nodige hellingen in het Savelsbos zijn voldoende uitdaging om naar Eijsden te trekken voor de jaarlijkse "marteling" ook bekend als de Mescherbergloop. Het parcours is op het lijf geschreven voor de krachtloper en zelf zit ik meer in de categorie flyer.

Als ik ruim vier uur voor de start in Eijsden arriveer is er nog niet te zien dat hier vandaag een hardloop wedstrijd wordt georganiseerd. Door zo vroeg aanwezig te zijn kan ik de Maasrunners mooi helpen bij de organisatie van het evenement. Eerst wordt het inschrijfgebeuren ingericht bij SVME en daarna is het slepen met dranghekken om het "massaal" verwachte publiek een "veilig" plekje te bezorgen. Met een kop warme koffie en lekker stuk Limburgse vlaai kan ik aan de warming-up beginnen.

Vanaf de start heb ik het gevoel dat vandaag niet mijn dag is. Na 1km verharde weg gaat het door een moerassige weide omhoog. Vanaf de eerste helling zoek ik naar het juiste tempo maar de kracht ontbreekt voor een stapje harder. Het trappenpad in het Savelsbos, op 10km, lukt me tot halverwege hardlopend en de rest wandelend. Deze inspanning had ik blijkbaar nodig want het vervolg loopt een stuk beter en passeer weer wat lopers. Wil Goessens, met wat lopers achter zich, komt in zicht. Mooi richtpunt maar Wil ruikt onraad en gooit er ook een schep op. De tussen liggende lopers weet ik nog bij te halen maar Wil is een doorbijter. Na 1:05:00 zit de Mescherbergloop erop, kunnen de modderkleren in de wasmachine en ik onder de douche.

Roger Smeets wint de 2010 editie in 53:02.
Frank Soeters loopt voor het eerst op trailschoenen (Inov-8). Het resultaat mag er zijn:  een mooie 1:02:40 complimenten.


Margraten - Halve Marathon Zwerftraining
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-nov-10Margraten21,1260m2:02:0210,55:3030  2  117152
 Halve Marathon Margraten
Het mooie initiatief van Rob Brugman uit Cadier en Keer om de Halve van Margraten weer nieuw leven in te blazen is helaas dit jaar niet gelukt. Deze halve marathon van weleer, met een typisch Limburgs parcours, deed en doet menig lopershart letterlijk en figuurlijk harder slaan. Omdat er meerdere hardlopers zo over denken liepen we met een dertigtal liefhebbers, als training, het parcours van de laatste editie uit 2003.
Vertrek was de sporthal St.Joseph Cadier en Keer en met een sprookjesachtig landschap, door de nachtvorst, genoten we van de 21,1km route met 260 hoogtemeters.
Toppie was de actie van Jef van de Weerdt met de verzorging van een drankpost bij zijn zus in Margraten. Merci.
Nijmegen - Zevenheuvelenloop 15km www.Zevenheuvelenloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-nov-10Nijmegen15120m0:55:4016,23:4230000 2457 5m/s156170
3e tijd All-Time M60
Nijmegen presenteert zich als groene duurzame loopstad. Vervoer per openbaarvervoer wordt gestimuleerd en autogebruik afgestraft. Met een treinkaartje op zak en de wetenschap dat het spoor tussen Roermond en Nijmegen onbruikbaar is tuf ik via een omweg naar de Zevenheuvelenloop. Met wat vertraging (verkeerd perron en kapotte trein) komen we uiteindelijk in Nijmegen. Elk nadeel hebt zijn voordeel want er zijn meer Limburgers in hetzelfde schuitje. Gesprekstof en tijd genoeg om iedereen scherp te praten. De grootste uitdaging voor vandaag heeft positief uitgepakt nu nog een rondje Nijmegen e.o. lopen.

Onder goede omstandigheden mag ik in het (grijze)startvak vooraan van start. Er zijn dan wel geen 7 echte heuvels vandaag maar van 3 tot 5km gaat het toch aardig omhoog. (5km in 18:52) Er volgt nu een glooiend parcours met met goed lopende afdaling (10km in 37:41). M60 kanshebber Cees Stolwijk had ik even moeten laten lopen maar kan ik nu weer bijhalen. Na het 12km punt wordt het lopen een feest. Het parcours loopt als een trein, zonder vertraging, naar beneden en ik passeer lopers met de bosjes. Met een sterke laatste km van 3:23 wordt het toch nog een mooie 55:40 als eindtijd.

De 1e plaats M60 is binnen. In de Zevenheuvelenloop "All-Times M60" sta ik nu als 3e (25sec) achter loopmonumenten Wil van der Lee en Bert Streumer. Keniaan Leonard Patrick Komon loopt op deze mooie dag een 15km WR van 41:13.


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-nov-10Battice33610m2:19:4614,14:14800 2314 4m/s154169
Op jacht naar het parcoursrecord M60
De mooiste uitdaging van de regio is, zonder discussie, Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km. De combinatie van een uitdagend gevarieerd parcours, prima verzorging door een sympathieke organisatie, een bord vol met streekproducten als beloning en dat allemaal ook nog gratis. Dit jaar de 25e editie en mijn 18e deelname.
Les 4 Cimes is "meer" dan 33km GENIETEN.
De lat ligt voor mijn eerste optreden als M60 in Les 4 Cimes op het parcoursrecord in deze categorie <2:20uur.

Als ik op zaterdagavond afreis naar Battice voor een pastaparty met de organisatie regent het in Limburg al twee dagen aan een stuk. De wegen zijn veranderd in beken en op een deel van het parcours staat een halve meter water. Mijn fotoshoot over het Magic Maggieblokje is ook al vandaag in het water gevallen. Op de pastaparty tref ik ieder jaar oude bekende zoals de winnaar van de eerste Les 4 Cimes editie in 1986, Bryon Hywood, en meervoudig winnaar Peter de Vocht. Als ik wakker wordt is de regen gestopt en de wegen, ondanks de plassen water en modder, weer begaanbaar.

De warming-up met alle lopers achter de olievaten drummers, op boerenkar, naar de startstreep is een unieke traditie. Boven aan de muur mogen we na een trommelroffel vertrekken en de eerste km omlaag gaat in 3:15minuut. Fons de Bie en Bert van Wersch zijn mijn kompanen in de strijd met als inzet een tijd onder de 2:20uur. Het 10km punt wordt na 38:30 minuten bereikt, dit is iets langzamer dan het schema van vorig jaar dat me op 2:18:41uur binnen bracht. Tijdens de klim van de Cime Mortroux moet ik Fons en Bert laten lopen. Een slecht moment maar ik mis de kracht. Op het gladde modderige onverharde stuk kan ik weer wat goed maken met dank aan de nieuwe Assics Nimbus schoenen die ik bij www.ronforrun.nl heb aangeschaft om de klappen in de afdaling op te vangen (15km in 59:32). Boven op de helling bij Fort Aubin kan ik bij Bert aansluiten die zich wat heeft laten afzakken.

De afdaling is mijn sterkste punt en dankzij de goede demping in de nieuwe schoenen worden de benen niet echt gesloopt. Ook Fons kan ik terug halen (20km in 1:21:48). Mijn achterstand op het schema van vorig jaar is meer dan 1 minuut, een eindtijd onder de 2:20uur wordt moeilijk en het weer verslechterd. In de klim van de 3e Cime Mauhin komen Fons en Bert voorbij. Op eigen tempo naar boven waar ik de loopdraad weer kan oppakken, hoewel nu de wind en regen de nieuwe tegenstanders zijn (25km in 1:44:18). De achterstand op het schema van vorig jaar gaat naar de 2 minuten en de sleet zit in de benen. Ik knabbel weer wat van het Magic Maggieblokje in de hoop op een opleving.  De holle wegen zijn veranderd in bergbeekjes met modder die ik slingerend lopend en springend van links naar rechts droog probeer te overleven. Als ik Fons in beeld krijg is er de stimulans om er weer een schep bovenop te doen. Fons kan helaas niet volgen en in mijn eentje beuk ik tegen de elementen (30km in 2:07:16). De achterstand op het schema van vorig jaar heb ik teruggebracht tot 1 minuut, maar kan ik dit slopende tempo volhouden? Met Battice in zicht, neemt de wind in kracht toe en de benen in kracht af.

De muur van Bouxhmont naar de finish is de laatste kwelgeest en mijn klok tikt richting 2:18uur. Het zal kantje boort worden en een versnelling zit er op deze steile helling niet in. De benen schreeuwen om rust en zouden het liefst gaan wandelen of nog beter, lekker gestrekt liggen. De trommelaars en het publiek bepalen mijn ritme omhoog. Ik durf niet meer op mijn klokje te kijken. Het lijkt een eeuwigheid voor ik boven ben en van de omroeper verneem dat de missie geslaagd is met een tijd van 1:19:46. De triller heeft een happy end en voldaan kijk ik terug naar een geslaagd weekend Battice. Organisatie Les amis MERCI.

Frederic Collignon 2:00:58 wordt de winnaar voor meervoudig winnaar Peter de Vocht en Olivier Pierron.


Trois-Ponts - La TrioPontoise www.latriopontoise.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-okt-10Trois-Ponts12330m1:01:3711,75:07300 2410 2m/s146166
 Mijn eerste Trio Trail Nachtloop
Nooit eerder deed ik een Nachtloop als wedstrijd en wat het helemaal speciaal maakte was dat de Trail als trio gelopen werd. Het parcours door de Ardennen is overdag al een uitdaging. Smalle steile onverharde bospaden, glad door de herfstbladeren, modder en rotsen. Het meeste ontzag heb ik voor de afdalingen waarbij de bomen als steun gebruikt moeten worden. Maar je wilt ook eens wat anders dus op naar de La Triopontoise te Trois-Ponts (B) georganiseerd door Marc Bernard.

Bij de inschrijving tref ik Damien Job uit Stavelot en we besluiten een team te vormen (Le Joggeurs) met Jean-François Lagamme uit Mont-Fosse. De start is heel apart. Iedereen heeft zijn eigen verlichting en er zijn een paar creatievelingen die een enorme halogeenlamp op hun hoofd hebben gemonteerd met een grote accu op hun rug. Geen verkeerde voorbereiding, want een goede verlichting is van primair belang zoals zal blijken. Elke 15seconden mag een trio op pad. Er is geen vaste vertrek volgorde, het team dat vooraan staat vertrekt het eerst en de chip registreert de tijd. De kunst is om elkaar te helpen onderweg want de zwakste schakel mag niet "breken".

We vertrekken als ongeveer vijftig van de ruim honderd trio's op pad zijn. De startplaats is nog fel verlicht maar al snel is het aardedonker als we Trois-Ponts verlaten en via een weiland een riviertje moeten oversteken. De vele lampje voor ons geven een idee van de richting waar we uit moeten. De route is gemarkeerd met kalkpijlen op de grond, reflecterende bordjes en daar waar het echt spannend wordt zijn er rood/witte afzetlinten. Langs het riviertje gaat het richting Basse Bodeux en voor de camping begint de lange klim naar Brumme. Jean-François is de betere klimmer, Damien en ik volgen. Ondanks de inspanning blijven de Walen vertellen en er wordt veel gelachen. Op de smalle paden is het moeilijk om andere teams in het donker te passeren. Struiken en rotsen belemmeren de doorgang en in het donker zie je niet meer dan wat in de lichtbundel valt. Toch zijn we de nodige lopers voorbij gestoken en is het hoogste punt van het parcours (Brumme 520m) bereikt.

De afdaling is een kwelling want waar eerst nog sprake was van een pad slingert de route ergens tussen de bomen door omlaag over een bladerendek dat puntige rotsen en boomstronken bedekt. Ik verlies even het contact met mijn teamgenoten maar zie uiteindelijk weer lampjes voor me die ik terug weet bij te halen. In het lager gelegen bos zijn de paden veranderd modderpoelen. Overdag zullen er wel alternatieve te vinden zijn maar nu is het vol door de "pratsj". De lampen van Trois-Ponts komen in zicht en gezamenlijk passeren we de finish na 1:01:37 uur geconcentreerd afzien.

De Walen weten het lichaam te belonen na de inspanning, want de party na afloop is erg gezellig.
Een voordeel van Nachtlopen is dat je overdag kunt klussen en s' nachts niet hoeft te slapen.


Herve - Semi-Marathon des Vallons de Herve www.herv.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
23-okt-10Herve21,1310m1:23:54154:00366 145 4m/s155169
De generale voor Les 4 Cimes
Deze halve marathon door het land van Herve is een "must" als voorbereiding naar de mooie Les 4 Cimes (33k) uitdaging achter 3 weken te Battice. Inschrijven kan op de atletiek accommodatie van Herve. Dit jaar niet onder een tochtig zeildoek maar een half open nieuwbouwwerk en er zijn zelfs voorbedrukte inschrijfformulieren om je gegevens te noteren. Dat noemen ze vooruitgang en typeert tevens de sfeer van de wedstrijd die wordt georganiseerd voor lopers en door lopers, zonder verdere poespas.

Het parcours is niet veranderd en er wachten 310 hoogtemeters onder winderige en regenachtige omstandigheden. Ik tref voor de start super Master Peter de Vocht die de dag na zijn 50e verjaardag een wereldrecord (30’55’16) liep op de 10km. Hij is ook de uitgesproken favoriet voor de overwinning vandaag.

De start wordt bijna 10 minuten uitgesteld omdat nog niet alle lopers zijn ingeschreven. Als dan iedereen naar de startstreep wordt gedirigeerd klink er onverwacht een startsignaal terwijl we met de rug naar de looprichting staan. Peter de Vocht neemt gelijk de leiding en zien we weer terug bij de finish. Zelf loop ik zowaar een paar honderd meter op plaats 2 door de consternatie bij de start. Een 50+ aan de leiding en een 60+ erachter op kop van de groep, gekker mag het niet worden. John Bosch is blijkbaar door dat beeld geïnspireerd en schiet voorbij.

Afdalen gaat me goed af maar heuvel omhoog komen me de nodige lopers voorbij (5km 19:07). Er vormen zich 2 groepjes voor me en ik "bengel" er wat achteraan (10km in 40:24). De wind is op de toppen van de heuvels erg fel en het donkere wolkendek levert de nodige regen (15km in 1:00:20). De Salom Exo SS Zip Tech Tee die ik mocht testen van www.MudSweatTrails.nl bewijst hier zijn dienst, want ik heb niet veel last van de regen en wind. Klik hier voor mijn Salomon review. Ik begin nu warm te draaien en heb het groepje voor me kunnen passeren. Het toetje van de dag begint onder het autowegviaduct. De klim is grotendeels onverhard (20km in 1:19:18) en trekt door naar de atletiekbaan. Na 1:23:56 zoek ik snel de warme douche want de wind zorgt voor veel afkoeling.

De nazit met de lopers van "De Meule" smaakt naar Leffe en we missen bijna de prijsuitreiking waar John Bosch 1e M40 wordt en ik zelf de M60 streekproducten mand in ontvangst mag nemen. Peter de Vocht (1e M50) won vandaag na 21km solo in 1:16:07. John Bosch liep tot km 20 op plaats 3 maar moest helaas op "De helling" unne Belsj langs laten (1:21:58)


Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
10-okt-10Eindhoven42,25m2:57:2114,54:121463 12116 3m/s154166
Gegokt en verloren
Op de mooie datum 10-10-10 was in Eindhoven mijn volgend marathon avontuur. Na de 2:51:23 uur op het pittige parcours van Meerssen lag de lat in Eindhoven op een tijd van rond de 2:50uur. Eens kijken of de benen hersteld zijn en er genoeg "goesting" is voor een rap marathon avontuur.

De weersomstandigheden zijn goed en met een vertrek vanuit het A-vak kan ik de tempo groepjes uitzoeken. Iwan Theunissen sluit aan en hij wil vandaag verstandig lopen. Gezamenlijk draaien we mooie km's van net onder de 4 minuten en er is letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht. Bij 15km (0:58:01) beginnen er tekenen van inspanning zichtbaar te worden. De hartslag was steeds onder de 150 maar loopt langzaam omhoog naar de 160 slagen per minuut. Een waarschuwing dat het toch niet vlekkeloos verloopt. Bij de eerste doorkomst van de 2 ronde heb ik Iwan laten lopen en hem veel succes gewenst. De 1/2marathon gaat in 1:22:02. Een stapje te hard maar een mooie uitgangspositie voor deel2.

De hele marathon is niet twee keer de helft zoals zal blijken. Ik voel een bovenmatige vermoeidheid in mijn benen. Heb ik toch teveel ongewend werk gedaan de afgelopen dagen in de Ardennen en nauwelijks gerust? Ook de temperatuur loopt op en ik mis de gezamenlijke cadans met Iwan. De voeten beginnen te branden en het hardlopen wordt steeds meer bemoeilijkt hierdoor. Lopen wordt joggen. Een hap van het trouwe magieblokje brengt me weer even aan de loop. Ik probeer aan te pikken bij lopers die me passeren. Al jojo 'end tel ik de km's af. Het 30km in 2:00:52 bied normaal nog veel mogelijkheden op een mooie tijd, ware het niet dat lichaam en geest het al hebben begeven. Met ruim 22minuten over de laatste 5km zit er duidelijk zand in de loopmachine.

Mijn temperatuur loopt op en de hardslag daalt, zie grafiek beneden. Dat ik niet alleen in het rood loop blijkt uit de verkrampte lichamen langs de kant. Zelfs Eindhovenaar Marco Tramontina, de loper waar ik in de Meerssen marathon naar een mooie 2:51uur liep, staat geparkeerd. Mister Marathon, Luc Krotwaar, is al uitgestapt. Mijn Limburgse kompaan, Frans Schoonbrood, wordt met een inzinking afgestraft op een eindtijd van 3:15uur. Rob Laenen uit Beek die onder de 3uur wilde lopen haalt de 3:15uur niet maar had vooraf al het smoezenboek bestudeerd, gezien zijn reeks redenen waarom het lopen niet liep.

De verdere details van de lijdensweg tot de finish zijn snel vergeten als ik na 2:57:26 Eindhoven erop heb zitten. Kortom, gegokt en verloren, je grenzen opzoeken en een stapje te hard in het begin, betekend soms dat je over het randje gaat.
De 1e plaats M60 is mooi meegenomen maar was niet de doelstelling voor vandaag.

Dat het nog een dure marathon is geworden blijkt thuis als ik er achter kom dat de GPS ontvanger van de Polar RS800CX in het Beursgebouw, waar ik me omklede, is blijven liggen. Navraag bij de organisatie leverde me niets meer op.

	Jo Schoonbroodt			Iwan Theunissen	
5 kilometer 0:19:06 0:19:07
10 kilometer 0:38:32 0:19:26 0:38:33 0:19:26
15 kilometer 0:58:01 0:19:29 0:58:00 0:19:27
Halve marathon 1:22:01 0:24:00 1:21:32 0:23:32
25 kilometer 1:38:36 0:16:35 1:36:52 0:15:20
30 kilometer 2:00:52 0:22:16 1:56:53 0:20:01
35 kilometer 2:22:58 0:22:06 2:17:18 0:20:25
40 kilometer 2:47:50 0:24:52 2:39:16 0:21:58
Finish 2:57:26 2:48:18

Luc Krotwaar zijn leerling Harm Sengers loopt een nieuw PR van 2:23uur. Iwan Theunissen is vandaag ook een uitzondering en loopt een mooie 2:48:18
 


Maastricht - St.Pieterbergloop www.sint-pietersbergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
26-sep-10Maastricht21,1210m1:21:2215,63:51159 511 1m/s156167
Nieuwe uitdaging
Twee weken na de marathon van Meerssen en nog twee weken te gaan tot de marathon van Eindhoven is de St.Pieterbergloop halve marathon een mooie gelegenheid om weer de benen te strekken. Deze nieuwe Limburgse loop speelt zich grotendeels af in België, mijn bekend trainingsgebied ten zuiden van Maastricht. De mooie uitdaging bevat 3 klimmen waarvan de eerste direct na de start in de ENCI groeve omhoog. De favorieten voor de podiumplaatsen zijn met Patrick Delait Robert Willemsen en Eric Bosmans al na een km vergeven. In de klim neemt Max Bemelmans vervolgens, makkelijk, de 4e plaats en ik loop met Mark Westera en de sympathieke Belg Rosario Marchione. Familielid Raymond Feron zit hier vlak achter. Na de 1e helling loop ik verder met Mark Westera, die me een paar keer de juiste richting weet te dirigeren omdat ik het parcours richtingbordje heb gemist. Mark is de betere klimmer en ik moet het van soepel afdalen en de vlakken stukken hebben.

De route gaat via het Belgische Kanne langs het Albertkanaal en Fort Eben-Emael. Hier volgt de 2e klim van de dag omhoog naar het plateau en Mark neemt een paar meter. Max Bemelmans loopt voor ons en het verschil blijft gelijk. In de afdaling naar Kanne passeer ik Mark en eenmaal over de brug zijn we weer een koppel. Op het punt waar we op het parcours samen met de 10km lopers verder mogen, gaat het fout. Er is geen afzetting onder de brug zodat we onbewust te vroeg afslaan naar de drankpost. Als we naar de juiste route vragen blijkt dat we weer terug mogen en na een extra lusje alsnog bij de drankpost terug keren. De situatie in de wedstrijd wordt nu onoverzichtelijk omdat de 10km lopers met groepjes lopen en dat is links of rechts inhalen en hopen dat niemand een zijstap maakt. Mark ben ik op de Mergelweg ff kwijt maar verwacht hem in de laatste klim naar het ENCI bos. Eenmaal boven vind ik nog wat extra zuurstof en met de grote plaat gaat het omlaag naar Casino Slavanten. Na 1:21:22 uur zit de eerste St.Pieterbergloop halve marathon erop en kijk ik terug op een mooie route met dito resultaat. Wat wenst een loper nog meer op een regenachtige zondagmiddag?

Patrick Delait wint in 1:16:49 voor Robert Willemsen 1:19:40.


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
12-sep-10Meerssen42362m2:51:2314,84:04130 915 1m/s151163
Nieuw marathon parcours
Het Marathon Meerssen parcours is compleet vernieuwd. De mooie uitdaging speelt zich geheel binnen de gemeente Meerssen af. Voor de marathon en 26k lopers liggen er 3 kuitenbijters in de eerste 10km te wachten. Wat te zeggen over de Raarberg - Kruisberg - Dennenberg. Later volgen dan nog de Slingerberg het vals plat naar het hoogste punt in het parcours te Genzon (Ulestraten) en als toetje de klim naar Schietenkoven op 2km voor de finish. Totaal 362 hoogtemeters. Links een plaatje van de parcoursverkenning met latere winnaar Koen Neven
Klik hier voor de GPSies route: www.gpsies.com/map.do?fileId=thawzfytvkoingbv
Tip voor meer GPSies info: Vink de km aan en beweeg met de muis door het hoogteprofiel.
Zie ook het parcoursfilmpje op www.marathonmeerssen.nl

Kortom ik kijk al uit naar mijn 13e deelname op 12 september de dag na mijn 60 verjaardag. De Grijze Keniaan samen aan de start met Luc Krotwaard (De Witte Keniaan) die ik heb overgehaald om ook van de partij te zijn.

Sterke marathon bezetting
Dit jaar verwacht ik de sterkste marathon deelname. Luc Krotwaar komt met zijn loopmaat Harm Sengers (PR:2:27:56) die 10-10-10 zijn 10e marathon van dit jaar in Eindhoven gaat lopen. Ook de Belgen komen met scherp geschut naar Meerssen. Koen Neven gaat na zijn overwinningen op de 25km nu de marathon strijd aan en neemt nog loopmaten mee. Jeroen Hendricx doet de 10 km, luc Nassen de 26km, Tim stessens moet nog antwoorden, en Jelle Bertels net terug van wk berglopen zou de 26 km doen. Tevens heeft zich Frédéric Collignon (PR.2:18:33) en Patrick Delait voor het podium gemeld. Wie er zondag gaat winnen is dus moeilijk te voorspellen.
Zelf zou ik blij zijn met een top 10 plaats gezien de andere klasbakken. Hier nog een mooi podiumplaatje van 2009.

Na een mooie zonnige 60e verjaardag op zaterdag ziet de zondagochtend er grauw en grijs uit. De nattigheid zal ons niet gespaard blijven. Bij het ophalen van het startnummer (60 is dat toeval?) tref ik Luc Krotwaar en zijn leerling en aanstormend marathon talent Harm Sengers. Bij de start krijgen we de zegen van boven dubbel omdat naast de druilerige regen ook de pastoor kwistig met de wijwaterkwast zwaait.

Het voornemen om met Bart Claessens en Jean-Pierre Dieteren rustig te starten valt in het (regen)water omdat ze veel sneller lopen dan het afgesproken tempo van 4min/km. De eerste drie hellingen (Rasberg-Kruisberg-Dennenberg) hakken erin en ik loop met een Eindhoven treintje onder begeleiding van Harm Senger. Bij Moorveld draaien de 26km lopers naar rechts en wij dalen de steile helling naar Geule af. Alleen lopen op dit parcours lijkt me niets en ik vorm een groepje met Frans Schoonbrood en Marco Tramontina. Ultraloper Henk Sipers zorgt voor fietsbegeleiding en cola. Voor ons loopt Bart Claessens en richting Bunde stapt Bart in ons treintje. Lopende door het land van "Maas en Kanaal" richting Oud Geulle gaan de hemelsluizen open.

De benen koelen af en worden stram en stijf juist als de Slingerberg genomen mag worden. Bart is afgehaakt en zal het nog zwaar krijgen op zijn marathon debuut. Zelf heb ik in de klim niet de kracht om Frans en Marco te volgen. Op de top van de Slingerberg passeert John Bosch en op het vlakken kan ik weer de loopdraad oppakken. Mijn groepje bestaat nu uit John-Frans-Marco en we steken de A2 over richting Ulestraten. John vliegt langs het vliegveld en slaat een klein gat dat ik langzaam kan dicht lopen. In Ulestraten spat onze groep uit elkaar en nu zijn het John en Frans die wat meters laten liggen. Ik loop met Marco naar het hoogste punt van het parcours in Genzon en verwachte John weer terug.

De afdaling door Waterval is een kolfje naar mijn hand en ook Marco moet passen. De grote plaat staat erop en Henk houdt me op de hoogte van de ontwikkelingen achter me. Richting de laatste klim naar Schietekoven zie ik een loper met een fel geel shirt wandelen/hardlopen. Het blijkt Ger Bodelier te zijn en juist voor de top knijp ik hem in zijn achterste. Dit deed hij ooit ook eens bij mij en dit is zoet wraak. Voor me zie ik geen nieuwe prooi en Henk bevestigd dat er geen bedreiging van achter komt. Het risico op kramp in de laatste km's heb ik beperkt door van het magic magieblokje te snoepen. De afdaling naar de markt in Meerssen geeft me "Hinnenvel" (Limburgs Kippenvel). Na 2:51:23 passeer ik met een 9e plaats binnen de top 10 algemeen en mag ik aan de Limburgse vlaai.

Koen Neven wint in een nieuw parcoursrecord van 2:25:30 gevolgd door Luc Krotwaar 2:28:10 en Patrick Delait 2:39:40


Eijsden - De Nacht van Maarland www.nachtvanmaarland.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-sep-10Eijsden50m0:18:5115,93:4681 1319
154164
4-sep-10Eijsden100m0:37:1116,13:4367 1417
161170
Hardlopen met de jeugd?
Als laatste test voor de Marathon van Meerssen, volgende week, stond de "beruchte" Nacht van Maarland gepland. Door het lopen van de 5k en 10k is er meestal zoveel dorst dat het andere jaren vaak een lange nacht werd. Deze keer zal het niet laat worden omdat ik wachtdienst heb en Jenny/Anouk nog moet ophalen die terugkomen van een brocante reis naar het Franse Lille, een van Europa's grootste rommelmarkten (1,5 miljoen bezoekers).

Bij de start van de 5km informeer ik of er liefhebbers zijn om aan een mooie tijd te helpen. Ruddy Aarts bedankt voor de eer en al snel na de start hangt de 13 jarige Kelly Roelands achter me. Hans Smeets die recent een mooie km onder de 3 minuten liep en nog meer snode plannen op de baan heeft laat ik lopen om Kelly te begeleiden. Het werkt aandoenlijk om te zien hoe deze talentvolle jonge dame knokt. Ze loopt op een 2e plaats en als ze het aanvang tempo vast kan houden moet dat ook haar plek op het podium worden. De laatste ronde is het knokken voor Kelly maar ze houd stand en met 18:51minuten over 5km zie ik voor haar een heel mooie looptoekomst.

Bij het inlopen voor de 10km valt me de geringe belangstelling op. Jammer voor de wedstrijd die in het verleden toch veel loopvolk trok. Na de start is het de 22jarige Frank Soeters die achter me loop. Frank gaat zijn 1e marathon volgende week lopen (Meerssen) en we deden een mooie Ardennentraining samen. We lopen even met het groepje Rene van Uum en Frans Schoonbrood maar dat gaat net een stap te hard. Raymond Feron bied ook nog zijn diensten aan maar de benen zijn nog niet gewend aan het kortere snelle werk met alle duurlopen van de laatste tijd. Frank is een goede volger en op de laatste meters heeft hij nog wat over om te versnellen. Juist op dat moment gaat mijn gsm en is het Jenny die opgehaald mag worden. Een feestje op het lopersbal zit er vandaag niet in.

Conclusie na een avondje Maarland: De jeugd heeft de toekomst en er is hoop/talent.


Trois-Ponts - Ardennen training/vakantie Parc St.Jacques
In augustus vertoefde we 2 weken in de Ardennen, St.Jacques/Trois-Ponts nabij Coo, om de groepsaccommodatie Les Mont Saint Jacques (www.ardennentop.be) van Con en José Olislagers draaiende te houden gedurende hun vakantie. Tijdens deze werk/training/vakantie werd er natuurlijk ook gelopen en van de fascinerende Ardennen natuur genoten samen met wat "lotgenoten". Ook dochter Anouk heeft met Ben de loopschoenen aangetrokken en de eerste training smaakte naar meer. Kleinkind Sterre wil ook al mee op (loop)pad.

Plaatjes van de Ardennen zwerflopen


Maastricht - Haarderluip www.haarderluip
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
18-jul-10Borgharen105m0:37:5015,93:4788 1822 1m/s162170
Terug naar de roots
Borgharen is het maasdorp waar ik mijn jeugdjaren mocht volbrengen. De Haarderluip heeft dan ook iets speciaals voor me, zeker ook omdat dochter Anouk er is gaan wonen in het voormalige nonnenklooster en er een mooie Bed en Breakfast heeft opgezet met Ben. www.kloosterborgharen.nl
De start van de Haarderluip is op de binnenplaats van de voormalige boerderij van Castermans. Hier speelde we in de jaren 50 urenlang verstoppertje op de hooizolder en mochten meehelpen, beesten te voederen en het land op om de oogst binnen te halen. Geweldige onbekommerde jeugd.

Sportief waren de laatste 4 weken op een laag pitje. Onze (werk)vakantie in de Ardennen leverde een mooie chalet aanbouw en gewicht op van 66kg dankzij werkdagen van 12 tot 14uur ongewende handarbeid. Het lopen miste ik, gek genoeg, niet door de nieuwe passie. Twee keer werd het werkritme onderbroken voor Ardennen hardloopsessies met schrijvende lopers of lopende schrijvers. Erno Mijland en Ineke (Run2Day Magazine) en Tim van der Veer (RunnersWorld) die d.m.v. een ruim 5 uur zwerfloop aan zijn conditie voor de SwissAlpine Davos Marathon wilde werken.
Zie hier de plaatjes http://picasaweb.google.nl/JoggerJo/201006Ardennen

Met de Haarderluip in het vooruitzicht begint het loopgevoel weer te "jeuken".

Voor de wedstrijd is er veel bij te lullen waardoor de start voorbereiding minimaal is. Ik beland na het startschot in een groepje met Raoul Sproncken en ben blij dit 2 van de 3 ronden vol te kunnen houden. (5km in 18:48) De benen lopen niet soepel en er moet teveel gewerkt worden. Aan mijn gewicht licht het niet want door al het klussen is dat minimaal en klokte ik met de loopschoenen aan 66kg. Hardlopen is een kwestie van regelmatig met decipline trainen en dat heb ik nu net niet gedaan de laatste tijd. De wetten van onze sport zijn onverbiddelijk en nu betaal ik het gelag. Raoul hou ik nog in het vizier maar een versnelling zit er niet meer in. Met een eindtijd van 37:50 minuten mag ik gaan lunchen bij dochter lief.


Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-jun-10Maastricht15130m0:57:2215,73:491762 1918 1m/s158173
Debuut loop
Maastrichts Mooiste wordt het debuut van Zonne en Sterre. Na mijn 15km mag ik nog wat tijd uittrekken voor de kinderloop. Sjiek is mich dat.

Eens kijken of na mijn 15km rondje Servaasbrug, het Stadspark, de prachtige, historische binnenstad, de Maas, de Pietersberg (in de verte), het Jekerdal, Chateau Neercanne, het Cannerbos, de Muizenberg en het Belgische Kanne nog fut genoeg is. Mijn streven op de 15km is een eindtijd (in minuten) kleiner dan mijn leeftijd (in jaren). Wie heeft nog meer de lat zo hoog liggen?

Laatste MM informatie (te gek voor woorden):
Tot onze spijt moeten wij melden dat het de organisatie van Maastrichts Mooiste niet gelukt is om ERWIN te laten optreden op de Markt in Maastricht bij de start van de 15 km. De organisatie nam te vanzelfsprekend aan dat de zangkwaliteit van ERWIN binnen de geluidsnormen zou vallen, die op de Markt gehanteerd worden. Ook het afschieten van het kanon valt helaas buiten die norm. Regelgeving Maastricht. Hoe bekrompen kan een dorp zijn?

Op de wedstrijddag zijn de omstandigheden perfect en is er een geweldige ambiance. Samen met Rogger Rabbit en Raymond Billen "Mon Kiptanui" loop ik warm. De stand in hun confrontaties dit jaar is 2-2 en vandaag zal iemand de leiding pakken wie?

Vanaf de start loop ik in een groep met o.a. Maurice Eberson, Mark Westera en Eric Jacobs. Maurice heeft de betere benen in dit deel van de (wed)strijd en gaat er van tussen door (5km in 18:22). In de aanloop naar de heuvelzone, Dalingsweg omhoog en via Chateau Neercanne de Muizenberg Kanne(B), spaar ik de krachten. Eric heeft door blessure problemen de boot gemist. En zelf moet ik Mark Westra laten lopen in de klim. Op eigen tempo omhoog en op de Muizenberg gaat de gaspedaal tot op de plank. Ik loop weer in op lopers voor me (10km in 39:19). In de afdaling van de Susserweg passeer ik Mark met een km tijd van 3:05minut. Terug in het Jekerdal zie ik Maurice Eberson 100m voor me lopen. De volgende springplank. Er gaat nog een tandje erbij en tergend langzaam loop ik in de binnenstad het gat dicht. Gezamenlijk draaien we langs de volle terrassen van het Vrijthof richting Grotegracht. In de laatste bocht gaat bijna mis omdat voetgangers de hoek om komen. Met het laatste restje diep uit mijn tenen zit er richting de markt nog een extra versnelling in en paseer de verlossende 15km meet na 57:25minuten.

Het koel glas bier dat ik een minuut later mag ledigen smaakt na gedane arbeid. Het lichaam belonen noemen ze dat. De nieuwe (luisterende) MM organisatie heeft voor de volgende editie verbeteringen toegezegd en verdient de steun van de lopers. Roger Rousseau wint vandaag van Raymond Billen (3-2) en zelf mag ik me bij de Kinderloop nog verdienstelijk maken.


Landgraaf - Megaloop www.czmegaloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-jun-10Landgraaf15115m0:58:1215,53:5280 927 1m/s158171
Parkstad rondjes
De Megaloop, het zomer hardloopevenement van Parkstad Limburg, wordt op zondag de 2e uitdaging van het weekend. Wendy Houben schuwt de warmte niet en samen trekken we naar Landgraaf. De temperatuur gaat richting 30.c en als ik de lopers van de 10km drijfnat binnen zie komen weet ik wat ons te wachten staat. Iwan Theunissen mist op een haar na de 1e plaats en praat me bij over het nieuwe parcours. Goed drinken en een cooling-down (hoofd onder de koude kraan) zijn mijn voorbereidingen.

Na de start op het grasveld vernauwd het pad en is het zaak om niet ingesloten te raken. Ik vertrek dan ook een tandje harder om vervolgens in eigen tempo door te lopen. De route gaat over grotendeels verharde rustige paden en enkele onverharde stukken. Van km 2 tot km 4 mag er elke ronde van 5km geklommen worden maar dat is niet echt steil (5km in 19:08). De 2e ronde loop ik uiteindelijk alleen (10km in 38:34) en zie in de verte Maurice Quaedvlieg. Met dit mikpunt gaat de cadans omhoog en voor de laatste klim schuif ik een plaats op. De finish op het voetbalveld met volle tribune is wel apart en na 58:12 zitten de 15km erop.

Roger Smeets wint voor Said Hayek en Jürgen Austin-Kerl. De enthousiaste organisatie verdient een pluim voor dit megaloop evenement dat met een knallende donderslag wordt beëindigd.


Echt - Pepijnloop www.pepijnloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-jun-10Echt100m0:36:5516,23:41190 1324 1m/s162171
Avondloop voor de (bouw)vakantie
Tijdens mijn woon-werk route training afgelopen week kwam ik voorbij Ruud Leclerq.
In een poging om hem te prikkelen voor een loopje belande ik achter een bord met bruinen bonen. De turbo deed na afloop goed zijn werk, maar Ruudje kon ik niet verleiden om de Pepijnloop te gaan doen. Ronald Bastian is in ieder geval wel van de partij evenals de jongen honden Frank Soeters en Dennis Kroon. Eens kijken of ik ze partij kan bieden na de klop van vorige keer?

Samen met Jean Leenders ben ik ruim voor de 10k aanwezig en zie Ger Bodelier onder zomerse omstandigheden de 5km winnen. Bassie klaagt over de temperatuur en ziet zijn duik onder de 40 minutengrens nu al vervliegen, tijd voor een Mediator? De sluipmoordenaars van de laatste twee lopen, Dennis en Frank, komen pas op het laatste moment uit de bosjes zodat er geen tijd is voor fysiologische oorlogsvoering. Mijn oude botten zijn goed opgewarmd door de lekkere temperatuur dus de eerste km (3:29) mag ik rap van start gaan. Bassie en Dennis volgen in de stream. De jeugd hapt naar adem, de eerste klap is daalder waard want in de tweede ronde zie ik "de lange" niet meer. Ik loop een tijdje met Maurice Eberson maar kan door gebrek aan snelheidstraining, van veel marathons wordt je niet sneller, het groepje net bij benen (5km in 18:23). Achter me hoor ik de fietsbel van begeleider van de eerste dame Belinda Westera. Dat is handig want we zijn groepjes lopers aan het dubbelen waardoor het pad vaak geblokkeerd is en nu hoeft er minder gezigzagd te worden. Belinda "pakt" me niet, mede omdat er nog ergens een tweede adem voor de laatste km's tevoorschijn getoverd kunnen worden. Of zou het de turbo uitwerking van de bruinenbonen van Ruud zijn?
De streep wordt na 36:55 minuten gehaald. Van de jeugd doet Dennis de beste zaken ondanks dat Frank alles (over)geeft als resultaat van zijn inzet.


Landgraaf - Heideloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-mei-10Landgraaf16,1150m1:05:3014,74:04123 1914 2m/s149164
Heideloop
Omdat we toch de beentjes willen strekken stond na de Geuldalloop op zaterdag een dag later de Heideloop van 10 EM (16,093km) te Landgraaf op mijn programma. Vorig jaar werd het een natte uitvoering, deze keer ligt het parcours er droog bij.

Voor de start is er een indruk wekkende minuut stilte voor de plotseling overleden Louis Tummers. Iedereen is muisstil en Louis gaat door mijn gedachten. Met het enkel het gefluit van de vogels krijg ik rillingen.

Na de start formeert zich een groep met Inge van Bergen en Vlaamse Reus Marc Quadflieg. Frans Schoonbrood Rob Riksenen, Yves Wijnen en Dennis Kroon lopen ook nog even bij ons maar gaan net een stap te hard. De benen marcheren niet soepel maar ik kan Inge en Marc de eerste ronde goed volgen.

Fons de Bie komt bij het ingaan van de 2e ronde aansluiten en het tempo gaat omhoog. Bij 9km willen de benen en het hoofd niet meer. Inge gaat met Marc verder en ik doe het een stapje rustiger. Geleidelijk aan komt er wat herstel en kan het tempo omhoog.

Op de laatste km gaat het bij een los gewaaid afzetlint mis want ik loop een pad in dat eigenlijk afgezet moest zijn. Gelukkig waarschuwt me de sportieve Jan Schwanen en kan ik op mijn schrede terug keren. Na 1:05:30 zitten de 10 Engelse Mijlen erop.

Roger Rabbit Rousseau behaalt, na zijn vervloekte vierde plaatsen in de afgelopen wedstrijden, nu met een 3e plaats het hoofdpodium.
Zie in de grafiek de lagere hartslag vanaf 9km tm 14km. De benen en de fut zijn ff op.


Berg & Terblijt - Geuldalloop www.geuldalloop
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-mei-10Berg10,6180m0:43:3114,64:0698 1412 2m/s158168
Vakantie of Geuldalloop?
Het ongewoon kille weer heeft onze vakantie in de Ardennen ingekort. Elk nadeel hebt zijn voordeel want nu is deelname aan de Geuldalloop geen vraag. Frans Erens, oud voorzitter van de voetbalvereniging Berg, organiseert met een aantal vrijwilligers de “zware” maar mooie Geuldalloop. De uitdaging bestaat uit 2 ronden door het hellingbos (10,6 km) met de gevreesde Lijkweg (vanaf Tivoli omhoog naar Vilt) als kuitenbijter. De koffie en Limburgse vlaai staan na afloop klaar, dus op naar Berg.

De weergoden zijn ons gunstig gezind want we hebben zon en het is droog. Bij de start tref ik Iwan Theunissen en tip hem als favoriet voor de eindzegen. Inlopen doe ik met Henny Hermans die blijkbaar weer wedstrijd "geil" is.

Bij de start staan we een minuut stil bij de plotselinge dood van Louis Tummers. De gedachten zijn bij hem en zijn familie. Een markante en getalenteerde loper heeft ons verlaten.

De eerste ronde benen voelen nog niet uitgerust na de Maasmarathon en dendert een groep lopers me voorbij, de Lijkweg is schravelen omhoog. De sympathieke Brabander Erik-Jan van de Voort blijft ik mijn blikveld. In de 2e ronde is de diesel warm en kan de opmars beginnen. Een tiental lopers kan ik nog verschalken en een km voor de meet zie ik Frank Soeters voor me lopen. Frank heeft onraad geroken en gaat weer een stap harder. Het verschil lijkt kleiner te worden maar ook de finish is nabij. Frank verdient een compliment en ligt op schema voor de Meerssen marathon. Zelf mag ik na 43:31 aan de koffie met Limburgse vlaai.

Iwan wint zoals verwacht voor Robert Willemsen en verrassend Hennie Hermans (Putsje Cola). De Geuldalloop verdient met zijn mooie parcours meer deelnemers en het is jammer dat de Heideloop in hetzelfde weekend wordt gelopen.


Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-mei-10Vise42,275m2:54:4114,54:08800 3314 1m/s146163
Drie op een rij
De Maasmarathon, met doorkomst Maastricht, werd de derde marathon op rij binnen een maand. Eigenlijk is het 4 op een rij als ik het Nepal uitstapje ook als marathon mag tellen. ;-)) Eens kijken of de stijgende lijn na Rotterdam en Enschede voortgezet kan worden. Als het lukt om binnen de 3uur terug in Vise te zijn zou dat mijn 42e Tweeënveertig km-loop binnen de 3uur zijn. Het wordt tevens mijn eerste wedstrijd in de categorie M60 omdat het buitenland het geboortejaar en niet de geboortedag hanteert.

Via de handige site www.looptijden.nl (klik hier) kwam ik er achter dat mijn aantal wedstrijd km's op 9969km staat. Bij km 31 (gemeentegrens Maastricht-Eijsden) in de Maasmarathon sneuvelt de kaap van 10.000 wedstrijd km's. Het aantal trainings km's, dat hier los van staat, is nog eens een X veelvoud.

De organisatie heb ik vorig jaar gevraagd om de marathon voor de halve te laten starten zodat we op het einde wat minder last hebben van oplopende temperaturen. Een lerende organisatie luistert naar de lopers en de start van de marathon is nu om 9:00uur. Het weer is ideaal en Inge van Bergen, Fons de Bie, Eric Jacobs en Jeroen Van Nieuwenhove (B) hebben zich gemeld voor een <3uur groep.

De pacer voor de 3uur groep, met ballon, is niemand minder dan Ivan Hostens en zijn tempo is in het begin ruim onder de planning (5km in 20:00). Voor Inge en mij perfect want het plan is om met zo een groot mogelijke groep "mee te liften" tot Maastricht. De eerste dame (Bekele) is snel uit het zicht en het gat met de 2e dame lijkt me overbrugbaar voor Inge. Fons de Bie heeft inmiddels zijn heil gezocht bij wat snellere lopers en ik blijf bij Inge en Eric in de 3uur groep. De hartslag is mooi onder de 140 slagen per minuut (10km 41:23), er hoeft nog niet gewerkt te worden. De fietsers mogen nu mee en we hebben naast een grote groep lopers ook nog een peloton fietsers. Op de stroken met kinderkopjes krijgen de voeten de eerste speldenprikken te voorduren. Van de andere kant wordt hierdoor het monotone lopen wat afgewisseld en dat heeft ook zijn voordelen (15km in 1:02:30). We lopen in op de tweede dame en bij de ENCI is de aansluiting (20km in 1:23:15). Halfweg komen we op de Lage Kanaaldijk Maastricht door op 1:28uur. Een tijd onder de 3uur zou geen probleem moeten zijn maar de doelstelling is om een negatieve split te lopen en dus deel 2 sneller. De onrustige pasage door Maastricht en kinderkopjes doet de groep geen goed. Op de St.Servaasbrug zijn er afvallers waaronder de 2e dame (25km in 1:44:04). Bij het Provinciehuis langs de Maas bedank ik Ivan de pacer en ga met Inge een stap harder (30km in 2:04:44). De Maasrunners bemannen hier de drankpost en Jacques in de Braeck staat klaar met de vooraf bestelde cola. Heerlijke energie voor de laatste ruk. Bij het 31km punt doorbreek ik de 10.000 wedstrijd kilometer grens, in mijn gedachten probeer ik de film van de ruim 500 wedstrijden af te spelen. Mooie onvergetelijke mooie sportmomenten passeren de revue. Nabij Eijsden loopt de temperatuur op en Inge meldt dat ze enkel kan volgen en niets extra's kan doen (35km in 2:25:24). Ik sleur op kop en we vernemen dat Fons 5 minuten voorsprong heeft. In mijn gedachte komt een mooie uitdaging om dat gat te overbruggen. De zweep gaat erover. We halen met ons tweeën veel lopers in en terug in België gaat het, ondanks het vals plat, een stapje harder (40km in 2:45:58). De laatste km's hangt Inge aan het elastiek en ik mag haar een paar keer motiveren om het tempo erin te houden. In de afdaling naar de streep laat ik het gas wat los en geniet, na 2:54:41uur, van de mooie gezamenlijke binnenkomst en 1e plaats M60. Alle doelstellingen voor vandaag zijn gehaald met tevens de tweede helft in 1:26uur, twee minuten sneller dan deel een. Wat kon beter? Fons hadden we kunnen "pakken" als we een minuutje sneller hadden gelopen.

	Elapsed	Lap
Km	Time	Time
5 	0:20:00	0:20:00
10 	0:41:23	0:21:23
15 	1:02:30	0:21:07
20 	1:23:15	0:20:45
25 	1:44:04	0:20:50
30 	2:04:42	0:20:37
35 	2:25:24	0:20:42
40 	2:45:58	0:20:34
Finish	2:54:41	0:08:43

Aan de hardslag is goed te zien dat vanaf km 28 de zweep erover ging en Inge van Bergen ging mee. Tot dat punt bij de pacer van 3:00uur gebleven.


Enschede - Marathon www.enschedemarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-apr-10Enschede42,11052:58:1514,24:13600 28 272m/s 150173
Opnieuw het haasje
Evenals vorig jaar mag ik in Nederlands oudste marathon te Enschede me als haas van de 3uur groep uitsloven. Het parcours is dit jaar totaal vernieuwd en bestaat uit 2 ronden. De weersvoorspelling geeft meer dan25.C. Deel 2 kan een warm rondje worden. Het plan was om Rob Laenen naar een marathon tijd van rond, en het liefst eronder, de 3uur te helpen. Rob haakte echter op het laatst af dus we zien wel in Enschede wie in het treintje zal stappen dat ik vorig jaar met Ingrid Prigge mocht trekken.

Van de organisatie kreeg ik de avond voor de marathon de vraag of ik de grote groep van 2:55uur wil trekken? Ze willen starten op 4:10/km. Huub van Langen zit bij die groep en de 2e persoon is twijfelachtig (knie aan bed gestoten). Kortom, mag het wat sneller en dat met de voorspelde warmte. Met een extra boterham met stroop denk ik dat dat wel moet lukken.

Samen met Henk Geilen, die de 4:15uur groep gaat begeleiden, en zijn zoon Sef rijden we via Duitsland naar Twente. Het zonnetje is al vol aanwezig, mooi voor het publiek maar dat beloofd niet veel goeds voor de lopers die ik vandaag onder de 3uur wil krijgen. In het startvak maak ik kennis met de "gelukkige" en druk ze op het hart om vooral achter me te blijven en de drankposten goed te gebruiken.

Na een ietwat te snelle eerste km's lopen we snel op een schema van 4:12minuten per km. Toch zijn er een paar lopers die al nerveus worden en klagen dat het te langzaam gaat. Ik leg nogmaals uit dat de marathon nog moet beginnen en gezien de te verwachte hitte een bescheiden begin zich dubbel terug betaald. Hazen is in het begin doceren en op het eind motiveren. Na 12 km besluit Huub van Langen de groep te splitsen en de groep te gaan leiden die een stapje rustiger gaat doen. Hoe dat afloop is me onduidelijk want in de uitslag tref ik Huub niet meer aan. Ik ga verder met de groep die aangeeft te willen gaan voor een tijd van juist onder de 3uur. Halfweg geeft de klok 1:28:30 en is de groep al erg uitgedund.

Als dan ook nog de juist gestarte lopers van de halve marathon tussen onze groep door laveren ontstaat een onrustig gebeuren met als resultaat dat bij 30km nog maar een loper achter me loopt. Al het sleuren op kop en de tijd elke km doorgeven heeft niet het gewenst resultaat gehad als ook de laatste loper afhaakt. Ik ga verder als <3uur groep zonder groep. De temperatuur loopt nu naar de 27.C, lopers stoppen en de ambulance rijden op en neer. Later verneem ik dat de organisatie voor de laatste lopers de route heeft ingekort. Zelf heb ik niet veel last van de warmte maar moet er niet aan denken dat ik had ingezet op een schema dat 10 minuten sneller zou zijn. Na 2:58:15 loop ik als eerste over de streep van mijn laatste marathon als 55+. Mijn snelste Enschede marathon, waar ik steeds als haas liep. In de kleedkamer tref ik ChatnRunner Bertus (Boco) en praten we over onze gezamenlijke ervaringen van de Two Oceans Marathon.

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:20:32 0:20:32
10 0:41:52 0:21:20
15 1:02:52 0:20:59
20 1:23:45 0:20:53
25 1:44:44 0:20:59
30 2:06:02 0:21:18
35 2:27:20 0:21:18
40 2:49:25 0:22:05
Finish 2:58:13

De hartslag grafiek kwam tot stand dankzij een nieuwe Polar hartslag borstband, services van RonForRun. Duidelijk is de oplopende hartslag als er op het einde gewerkt moet worden en de hitte toeneemt.


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-apr-10Rotterdam42,260m3:00:3014.04:167856 508 95m/s 153166
De marathon die ik uit mijn hoofd had gezet
De Rotterdam marathon stond ook dit jaar op mijn wensenlijstje. Door de onverwachte uitnodiging om naar Nepal te komen voor de Annapurna 71km Ultratrail lag het accent geheel op het Himalaya avontuur. Een onwillige knie vanaf februari zorgde er tevens voor dat het lopen van 5 trainingen in de week een onhaalbare kaart werd. Kortom aan de Rotterdam Marathon durfde ik zelfs niet te denken. Ze zeggen dat je je volgende marathon niet moet lopen voordat je de vorige vergeten bent. Met de mooie herinneringen van Nepal nog steeds in mijn hoofd wordt dat moeilijk.

Een paar dagen voor de Rotterdam Marathon begint het toch te kriebelen met een invitatie voor startvak A op de Coolsingel. Realistisch gezien zal ik geen potten kunnen breken gezien de trainingsachterstand en Nepal nog in de benen. De lat ligt dus niet echt hoog en het tempo zal bepaald worden door het al of niet meewerken van de linker knie. Een rustige ingehouden start lijkt me de enige strategie om het 42,2km rondje door Europa's grootste havenstad te overleven.

Ik haal op de wedstrijddag om 6:00uur Bart Peeters (Marathon Estafette) op bij de Tapijn Kazerne te Maastricht en dan naar Urmond om (6:30uur) samen met de marathon lopers Michel van Eert en Peter Geurts richting Rotterdam te rijden. We zijn voor 9uur ter plaatsen en kunnen nog in de parkeergarage van het WTC direct bij de Coolsingel de auto kwijt. De sterke NO wind voelt koud en dat belooft niet veel goeds. Na een massage en warme koffie tref ik in startvak A de andere Limburgers en zelfs de geblesseerde Eric Jacobs is van de partij. Lee Towers doet weer zijn ding vanuit het bakje op hoogte en na een massaal meegezongen "You never walk allone" gaat de meute van ruim 10.000 marathonlopers op pad. Samen met Eric Jacobs en Willem van t Veer trekken we samen naar een halve marathontijd van 1:24:38. Het is af en toe beulen tegen de koude harde wind. Het loopt niet echt soepel met mijn "Nepal Annapurna" benen en bij 30km moet ik Eric en Willem laten lopen. De voeten branden in mijn schoenen en de snit is uit het tempo. Bijna naamgenoot Frans Schoonbrood is met een mooie comeback bezig en dendert me heel makkelijk voorbij. Oud DSM collega Jos Brouwer moedigt me bij het Kralingsebos aan vanaf de fiets. Het geeft de burger wel moed maar de loopdraad is geknakt en ik hoop vergeefs op een tweede adem. Ik besluit noodgedwongen rustig verder te sloffen en mijn hardslag zakt, zie grafiek beneden. Er is alle tijd om de lopers welke nog om Kralingen heen moeten aan te moedigen. Op het 40km punt (2:50:38) wordt het beest in me wakker en trek ik de boel weer op gang in een poging om binnen de 3uur de streep te halen. Op 500m voor de streep passeer ik Eric, die er behoorlijk doorzit, en als ik de klok in beeld krijg tikt deze net naar de 3uur. De opleving kwam een km te laat en met een tijd van 3:00:30 zit de klus in Rotterdam erop. Historie: Het is sinds de Mergelland marathon van 2003 dat ik in een normale marathon boven de 3uur finish, een jaar later liep in toen mijn PR van 2:41:01uur.

Patrick Delait haalt niet zijn doelstelling, maar 2:33:59 was vandaag zeker geen verkeerde tijd. Andere top Limburgers Thijs Gipmans 2:38:38, Christophe Moreau 2:41:12 en Bert Vanwersch 2:42:56.

Netto tijd	3:00:27
5 kilometer 19:49 (19:49)
10 kilometer 39:33 (19:44)
15 kilometer 59:43 (20:10)
20 kilometer 1:19:56 (20:13)
Halve marathon 1:24:38
25 kilometer 1:40:47 (20:51)
30 kilometer 2:01:34 (20:47)
35 kilometer 2:24:39 (23:05)
40 kilometer 2:50:38 (25:59)

Nepal - Annapurna Ultratrail www.annapurna100.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-mar-10Pokhara713500m17:25:004,114:4350 45351m/s128153
Nepal Calling
Het Nepal avontuur heeft alles, en zelfs veel meer, gebracht wat ik me vooraf had bedacht bij deze onderneming in de uitlopers van de fascinerende Himalaya.

Gestart in Pokhara om 6:30 uur in de ochtend voor een route waar de trekkers 5 dagen over doen.
Na 71 loodzware km's, over smalle paden en door subtropisch bossen, de verlossende finish om vijf minuten voor middernacht.

Een adembenemend hoogtepunt.

Wil je lezen hoe het leven in Nepal is en wat het betekend om 17,5uur door een stenen woestenij naar Poon Hill (3210m hoogte) en weer 20km omlaag in de duisternis te lopen.

Klik hier voor het Nepal reisverslag.


Venlo - Venloop www.venloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-mar-10Venlo21,120m1:21:3615,53:523576115

157173
Zal het lukken?
Vorig jaar mocht ik in Venlo de unieke sfeer van het enthousiaste publiek langs het parcours mee maken. Graag was ik dit jaar ook van de partij en het plan is om 's avonds op het vliegtuig stappen voor mijn Nepal Annapurna Ultratrail 71 km uitdaging over Poon Hill (3210m). Klik hier voor het Nepal reisverslag.

Mijn linker knie is de afgelopen weken echter gaan op spelen en d.m.v. fysio en oefeningen probeerde ik de boel in het gareel te krijgen. Hier mijn eigen ontwerp balanceerbalk en de super lichte trailschoen Inov-8 X-Talon 212 (gr) die ik bij hardloopspeciaalzaak www.RonForRun.nl ben gaan shoppen t.b.v. de trail in Nepal. Het evenwicht houden lukt al aardig. Als het lopen niets meer wordt kan ik nog altijd als halve paal danser verder.

Ondanks het knie malheur vertrok ik volle goede moed naar de Venloop. Of had ik een belangrijk signaal van het lichaam gemist? Over een eindtijd maakte ik me totaal geen illusie en was de avond ervoor nog naar de jaren 70 party bij de fam. Heubel geweest. Hardlopen had ik de afgelopen week niet meer gedaan en zelfs de schoenen voor Nepal hebben enkel de houten balk geproefd.

Vanaf de start word ik links en rechts voorbij gestoken en krijg opbeurende aanmoedigingen. Rob Riksen is vandaag mijn "Brother in Arms" en samen lopen we de eerste km's (5km in 19:14). Er vormt zich een aardig groepje dat achter me blijft plakken en het tempo gaat wat omhoog (10km in 38:17). De wind begint een rol te spelen en Rob haakt af (15km in 58:02). De knie speelt niet op en ik begin steeds meer lopers in te halen. Het publiek staat ons in de dorpen buiten Venlo massaal aan te moedigen en het geluid van de ronddraaiende ratels is oorverdovend (20km in 1:17:43). Eenmaal over de Maasbrug kan de grote molen erop en de binnenstad van Venlo loop je gedragen door een kakofonie aan geluid naar de finish. 1:21:36 is geen supertijd maar belangrijk is dat de knie dit goed kan verteren.

Tijd voor de prijsuitreiking, waar ik nog 1e M55 ben geworden, is er niet want er mogen nog even drogen kleren in Maastricht opgehaald worden en dan naar Schiphol voor het grote "Jogger Jo in Nepal" avontuur. Dit als variant op "Kuifje in Tibet".


Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
7-mar-10Stein31,450m2:25:25134:37250
2 3m/s

Geen Zes uur rondjes in Stein
Door een pijnlijke linker knie zullen het in Stein niet veel ronden worden. Het euvel is waarschijnlijk begonnen na een valpartij enkele weken geleden en blijft zeuren. Zelf dacht ik aan Medial Collateral Ligament (binnen gewrichtsband). Deze verbind (uiterst rechts op het plaatje) de botten aan elkaar. Ligamenten zijn de primaire stabilisatoren van het kniegewricht en voorkomen teveel zijdelinkse bewegingen.

Fysiotherapeut Raymond Heuts www.fysioheutsenweerts.nl, uit Heer, verdenkt echter de Mediale Meniscus (geel gekleurd op het plaatje). Dat is meer tegenslag dan dat ik had verwacht. Ik ben nu knie versterkende oefeningen aan het doen. O.a. op een ronde schijf met halve bal eronder en probeer door fricties op de plaats des onheil de doorbloeding te bevorderen. Ook de behandeling met het korte golf apparaat voelt goed aan.
Wie heeft ervaring met deze blessure? Mail me: jo.schoonbroodt@gmail.com

In Stein werden het dus geen 6uur rondjes, wel ging ik er ff mijn benen strekken en zou stoppen voor de knie ging opspelen. Rombout Breedveld bleef de nacht vooraf bij me slapen en zo konden we nog eens nagenieten van de gezamenlijke Two Oceans Marathon. Henk Sipers meldt zich met kapotte voeten van zijn Magnetoise een week geleden. Kortom geen al te beste vooruitzichten voor de rondjes door het Steinerbos. Deelname is bij deze belangrijker dan het resultaat zeker ook omdat Simon Blok aan zijn eerste Six Hours gaat deelnemen.

Vanaf de start loop ik met Rombout die voor 75km in 6uur wil gaan. Het is een zonnige dag, echter de noordoosten wind maakt het erg koud. Mijn spieren willen niet echt warm worden maar het tempo van 13km/u is goed vol te houden. Na 3 ronden worden de laatste gedubbeld en babbel ik even met snelwandelaar Victor Mennen en debutant Simon Blok. Omdat ik toch niet vol aan de bak ging heb ik me dienstbaar trachten te maken door wat runningplaatjes van de medelopers te maken. http://picasaweb.google.nl/JoggerJo/20100307SteinSixHours#

Mijn knie gedraagt zich het eerste uur netjes en na 10 ronden voel ik de irritatie verergeren en kap ermee. Nu maar hopen op geen echte terugval. De massage na afloop bij Sjef www.sjef-massage.nl was pijnlijk maar wel nodig om de bovenbenen los te krijgen.

	Totaal	Totaal	Lap
Lap Km Tijd Time
1 3,531 0:16:41 0:16:41
2 6,629 0:31:01 0:14:20
3 9,727 0:44:20 0:13:19
4 12,825 0:59:19 0:14:58
5 15,923 1:14:04 0:14:46
6 19,021 1:28:20 0:14:16
7 22,119 1:43:02 0:14:42
8 25,216 1:57:18 0:14:16
9 28,314 2:11:24 0:14:06
10 31,412 2:25:25 0:14:01

Apeldoorn - Midwintermarathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-feb-10Apeldoorn42,1260m2:56:0614,64:10450 242 3m/s151167
Grijze Keniaan ontmoet Witte Keniaan
Vorig jaar deed de Midwinter Marathon met vries temperatuur (-1.C) en een venijnige oostenwind zijn naam eer aan. De gevoelstemperatuur lag nog stukken lager, de vooruitzichten zijn deze keer beter maar met 2.C wordt het niet echt warm.

Collega/hardloper Frans v.d. Zalm (specialiteit taartbakker) heeft een tip en Training Kit, als hoogte voorbereiding voor mijn Nepal Ultratrail:

Hallo Hardloper!
Gefeliciteerd met jou Himalaya Trainings Kit, type Jogger Jo
Voor een optimale voorbereiding op je Nepalees Himalaya Ultraloopavontuur:
1. Ga naar de start van de Midwintermarathon.
2. Plaats de tweedelige trainingsset in je neus (voor details: zie foto)
3. Loop de Midwintermarathon zo hard mogelijk, bv. 2:47:03
4. Verwijder de Training Kit na de finish.
Resultaat: optimale training onder zuurstofgebrek
SUCCES!

Met Simon Blok op de bok en Leny als coördinator vertrekken we om 8uur vanaf Urmond richting Apeldoorn. Het landschap wordt gaande weg mistige en witter. Het lijkt weer een echte Midwinter te worden. Ik neem ter plaatse vooraf een massage en trek 3 lagen bovenkleding over elkaar ter beschutting tegen de koude. De grote vraag is in hoeverre mijn valpartij van drie weken geleden nog roet in het loopeten gaat gooien. Bij de start tref ik de nodige bekende en dan gaan we richting de Naald welke sinds Koninginnedag vorig jaar een droeve betekenis heeft. Ik loop in een groep met de Belg Frankie Leus (planning 6 uur Stein - 83km) en een aantal lopers van de Asselronde. De benen voelen niet verkeerd en de rug geeft (nog) geen problemen bij doorkomst In Berg en Bos (5km in 19:29). Dit is wel erg snel en zeker omdat ik de lat op een tijd van net onder de 3uur heb gelegd. Maar ja, je bent jong (nog net geen 60) en je wilt wat. Tot Hoogsoeren over de Soerenseweg gaat het vals plat omhoog (10km in 38:54). Over de Asselse heide richting Assel is er deze keer niet te veel wind, op het fietspad is het wel oppassen voor de sneeuw/modder en ijsresten (15km in 058:29). Op de lange rechte Amersfoortseweg hou ik me in een groep maar de mannen van Asselronde beginnen tempo te maken omdat ze de streep ruiken (20km in 1:18:55). Halverwege de marathon komen we door op 1:23:11 maar ik voel dat me dat in deel 2 niet zal lukken. In de afdaling naar Apeldoorn kan ik het trainings tekort nog camoufleren (25km in 1:37:54) maar zal nu snel kleur moeten bekennen. Als we na 28km aan de 2e ronde beginnen en de lopers van de korte afstand afhaken breekt het lijntje bij de eerste helling. Het tempo stort dramatisch in elkaar en vroeger zou ik aan de wandel zijn. De eerste dame (Petra Kaminkova uit Tsjechië) komt voorbij en ik doe een vergeefse poging om de loopdraad weer op te pakken (30km in 2:00:49). Ook Frankie Leus komt terug en voel me als een vis op het droge, geen lucht, zware benen en geen energie om het lichaam op temperatuur te krijgen. Het is roeien met de riemen die er niet zijn (35km in 2:25:10), ik hoop vergeefs voor een opleving. De mogelijke mooie eindtijd is naar de klote, alles voelt koud en stram. Als de Belg Gert Mertens voorbij komt krijg ik bemoedigende aansporingen. Het vals plat omlaag op de Amersfoortse geeft me weer wat swung. Ik kan weer lopers inhalen, dubbel Simon Blok en even later Willem Mutze die nog een rondje mogen (40km in 2:47:01). De marathon grens van onder de 3uur moet haalbaar zijn, tenzij kramp of ander ongemak de kop op steken. Ik heb een paar keer van mijn magic magieblok gesnoept dus de zoutvoorraad is op peil. De streep op de Loolaan passeer ik in 2:56:06 als 1e M50. Niet 100% tevreden gezien het grote verval in de 2e helft maar de valpartij en het niet kunnen trainen door de gladheid zijn de smoezen waar ik vrede mee heb.

De Oostblokkers regeren op deze marathon en de Luc Krotwaar wordt 4e in 2:21:01. De Grijze Keniaan, Jogger Jo, spreekt Luc de Witte Keniaan na afloop en hij is wel gecharmeerd om 12 september de Meerssen Marathon te komen doen als voorbereiding voor New York.

Voor snelwandelaar Victor Mennen wordt de Midwinter Marathon zijn hardloop vuurdoop. Victor heeft de lat hoog liggen en ik duim voor deze sympathieke sporter die niet zo in hokjes denkt en dit aandurft. Kijk ook eens naar zijn goede doel actie. www.wandelenmetvictor.nl Victor klaart zijn eerste marathon klus, hardlopend in 3:16:58. Chapeau!


Urmond - Overmuntheloop www.overmuntheloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
7-feb-10Urmond10,325m0:39:0615,93:46104 232 1m/s167156
Tombola run
Twee weken voor de Midwintermarathon, en vier weken voor de 6 uur van Stein, werd de Overmuntheloop te Wurrrrrmond (volgens Patrick Franken van de Maaskèntj moet dit Wèrmèntj zijn) de uitdaging om weer eens iets aan tempo te doen. De tombola na afloop is een extra reden om erbij te zijn.

Vandaag ging het lopen niet van harte. Een valpartij op een ijsweg, in de Ardennen een week geleden, laat zijn sporen na. De rug heeft een opdonder gekregen en belemmerd me om tempo te maken. Het leek een onschuldige val op de billen door gladheid maar nu straalt de rugpijn naar de bovenbenen. We zullen maar zeggen wie zijn billen verbrand moet op de blaren zitten.

Al voor de start neem ik de beslissing om niets te forceren en met geknepen billen te vertrekken. Onder lopen neem ik de tijd om met Rob Laenen een afspraak te maken voor de Enschede marathon waar ik als Pacer de 3uur groep zal begeleiden. Ik ben niet de enige die een stapje rustiger loopt want ook Maurice Eberson gaat niet "volle poel". De geest wil wel maar elke stap te hard is voelbaar. Tegen het einde nader ik wel nog Fonsie de Bie maar een echte strijd zit er niet in. De klok bij het 10km punt geeft als doorkomsttijd 37:55. Niet echt iets om lang over na te denken en na 39:05 zoek ik de warme douche op met mijn stijve rug.

Tijdens de tombola ontdek ik met Frans Schoonbrood (terug na 10jaar non-actief) gezamenlijke roots in de Voerstreek. Het klapstuk van vandaag is een heuse emmer "Belsj Beer" tijdens de loterij.

De komende trainingen staan in het teken van het langere werk, als de rug snel verbeterd.
Hier de track en plaatjes van de ruim 3 uur Ardennen zwerfloop door sneeuw tot boven kniehoogte: www.gpsies.com/map.do;jsessionid=1982166F074636BF3F0936231F331282?fileId=ipkybhgptnwvbsqp


Lopers lopen warm voor het nieuwe Meerssen Marathon parcoursss
Parcours verkenning (26km) Meerssen Marathon (24-jan-2010)
De tweede zondag van september wordt traditioneel te Meerssen de (Mergelland) Marathon gehouden. Omdat men het evenement binnen de gemeente grenzen van Meerssen wil houden is er een totaal nieuw parcours uitgezet met mooie kuitenbijters zoals de Raarberg-Kruisberg-Dennenberg-Slingerberg - Genzon en wat kleiner "grut". De naam Mergelland zal vervangen worden door Meerssen Marathon om duidelijk de plaats van handeling aan te geven. Omdat de organisatie bij deze drastische parcourswijziging de stem van de lopers belangrijk vond mochten we met een aantal lopers (Koen Neven (B) - Roger Rabbit Rousseau - De Sjoester Patrick Heubel - Puntsje Hennie Hermans - Eric Jacobs) kennis maken van wat parcoursbouwer Roger Vrancken, op de fiets aanwezig, zich had bedacht.

Gelijk na de start wacht de lopers een mooie uitdaging in de vorm van de Raarberg (1,7km en 63m stijging). In de afdaling naar Meerssen is er mogelijkheid voor herstel waarna de Kruisberg zich aandient. Op de top wordt de A2 overgestoken en zitten er na 7km 130 hoogtemeters in de benen. Aan de andere kant van de autoweg gaat het gelijk omlaag richting Bunde en na de klim van de Denneberg zitten er, voorbij Kasen. 10km en 182 hoogtemeters op de teller. Nu volgt er een vlakke route richting Moorveld en langs de A2 terug naar het zuiden om over de viaducten bij het vliegveld te belanden. Achter Ulestraten is er een vrij rustige weg die ons via Genzon naar het hoogste punt van het parcours brengt. De teller staat op 20km en 229 hoogtemeters. Afdalen naar Waterval levert weer wat snelheid en de kunst is om te schakelen naar de klim van Schietecoven. Boven bij camping Den Uil zijn 23,8km en 266 hoogtemeters de revue gepasseerd. De afdaling van de Biezenberg geeft mooie uitzichten. Het venijn zit in de staart want met Meerssen in het zicht mogen er nog een paar kleine klippen overwonnen worden. Met 26,1km en 277 hoogtemeters zijn we na 1:50uur weer terug op de markt van Meerssen.

De aanwezige lopers omarmen het nieuwe parcours als uitdagend en zeker niet minder dan de oude versie. Er volgen nog wat tips richting de organisatie om er een nog mooiere Meerssen Marathon editie op 12-sep-2010 van te maken.

25km route: www.gpsies.com/map.do?fileId=jkzhyxlsufkcvelh


Posterholt - Annendaalloop 1/2marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
17-jan-10Posterholt20,410m1:16:0516,13:43181 96 3m/s157171
Alternatief korter parcours in Posterholt (Foto's: Gerrit van Harreveld)
Posterholt staat bekend om zijn snelle halve, maar dit jaar ging het wel erg snel. Hellaas was de afstand geen 21,1 maar slechts 20,4km. Omdat het originele parcours niet ijsvrij was werden er 4 ronden gelopen van 5,1km.

Na een aantal trainingsdagen in een wonder mooi winterlandschap van de Ardennen, met de nodige besneeuwde heuvels, was het voor het eerst sinds 4 weken dat er weer eens, zonder gladde ondergrond, tempo gelopen kon worden.

Ik tref bij het inlopen de snelwandelaar Victor Mennen die tijdens de Midwinter zijn marathon debuut wil maken en de lat gelijk hoog legt. Om straks een marathontijd van 3uur te kunnen lopen zou hij vandaag op de halve marathon onder de 1:25 moeten kunnen lopen. Ik ben benieuwd hoe de snelwandel wereld uit de verf komt bij het marathonlopen?

Vanaf de start loop ik met Maurice Eberson en Bert Vanwersch komt even later ook aanschuiven. De benen willen niet echt en de vrijwilligersavond van de Mescherbergloop gisteren bevorderd ook niet de "goesting" om diep te gaan. Toch is de eerste doorkomst niet verkeerd(5km in 18:10). Bert moeten we laten gaan en samen met Maurice maken we er het beste van (10km in 37:01). Voor ons is niemand te zien en 100m achter ons loopt een vrij grote groep met John Bosch, Rene van Uum en Lou Maas. Door goed samen te werken hoop ik de posities zo te houden (15km in 55:54). Inmiddels zien we voor ons loper die we langzaam naderen, aan de loopstijl te zien is het Jos Krist.

Met nog 4km te gaan kloppen we aan bij Jos die vervolgens erg makkelijk het tempo verhoogd. Maurice plaatst een versnelling die ik even niet kan volgen en Jos gaat met hem mee. Door stug door te lopen kom ik weer bij de twee oproerkraaiers. We zijn inmiddels weer terug in Posterholt en de laatste rechte lijn naar de streep wordt ingezet op het moment als ik mijn poolmaat Henry Aerts dubbel. Ik neem de koppositie en het tempo gaat omhoog. Achter me hoor ik nog steeds voetstappen, maar weet niet wie volgt. Ton van de Eerden bekijkt het van nabij op de fiets.

Met nog 100m te gaan komt Jos Krist voorbij en is bij mij de fut eruit. Met een 9e plaats algemeen en eindtijd van 1:16:05 over 20,4km loop ik omgerekend op een halve marathon van 1:18:40.

Patrick Delait wint voor Michel vd Wall, Abdel Boukriniaa, Roger Rousseau en Jean-Pierre Dieteren. Snelwandelaar Victor Mennen ligt met een tijd van 1:24 op marathon schema.


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top