Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2009

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2009
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Eijsden - Mescherbergloop 15km
Landgraaf - Kapelerbosloop
Margraten - Halve Marathon Zwerftraining
Ell/Swartbroek - Halve Marathon
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Kerkrade - Stadsloop 10km
Amsterdam - Nederlands Kampioen Marathon Masters M55
Heerlen - MondriaanRun 10,7km
Xhoffraix - Trail des Hautes Fagnes 34km
Meerssen - Mergelland Marathon
Maarland - De Nacht van Maarland 5 & 10km
Trois Ponts - Ardennen training/vakantie Parc St.Jacques
Raeren - RaeRun 22km
Unterbrucher - Rur-Wurm-Lauf 14km
Frankrijk - Drôme - Vakantie/training 2009
Zutendaal - Natuurloop 1/2 marathon
Echt - Pepijnloop 10km
Landgraaf - Heideloop 16,1km
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Vise - Maas Marathon
Stavelot - Jogging de la Nuit de Mai 10km
Enschede - Marathon
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parelloop 10km
Venlo - Venloop 1/2 marathon
Stein - 6 uur Ultraloop
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Geleen - Danikerbosloop 1/2 marathon


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2009
Het mooie loopjaar 2009 bracht me fascinerende (Alpen/Ardennen) zwerflopen tijdens de trainingen en heel veel loopplezier. Het wedstrijd kippenvel moment was het Nederlands Kampioenschap Marathon M55 te Amsterdam (2:46:17). Investeren in je eigen, bijna 60jaar oude, lijf blijkt ook tijdens de kredietcrisis nog altijd het meeste rendement op te leveren. Als je daarnaast ook nog opa mag spelen: "Sjiek is mich dat"

De training/wedstrijd statistieken:
Tijdens de 27 wedstrijden, gingen in het totaal 651km onder de sloffen door. Tel hierbij de ruim 4000 training km's waarvan ik met heel veel plezier terug kijk naar mijn tochten en ontmoetingen tijdens de zomervakantie en Ardennen Klik hier voor meer Jaar-Statistieken

Highlights 2009
-Het loopjaar begon met een 3e plaats algemeen tijdens de ijskoude Danikerbos Halve Marathon
-Tweede Nederlander tijdens de Zes uur van Stein
-Podium M55 plaats in de Rotterdam Marathon
-Gestart als Pacer en uiteindelijk winnaar 55+ Enschede Marathon
-Derde marathon in 4 weken en 1e M55 Maas Marathon.
-Zomervakantie/Training Drome (Fr)
-Ardennen offensief Le Mont St. Jaques met machtig mooie natuur
-Derde plaats algemeen in Limburgse Mergelland Marathon
-Nederlands Kampioen M55 Amsterdam Marathon
-GENIETEN tijdens, met loopvrienden georganiseerde, Silvester Marathon met 140 "lotgenoten".


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-jan-10Meerssen44400m4:30:009,86:08140       
Gezamenlijke GRATIS Natuur Marathon
Normaal op de laatste zaterdag van het jaar, maar deze keer op zaterdag 2-jan-2010 organiseerde ik met hulp van mijn loopvrienden de gratis Silvester Marathon loop. De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het Kerstkonijn en de oliebollen, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen. Er werd gelopen op een schema van 6 minuten/km (marathontijd ca. 4:15uur) en elke 7km verzameld bij de rijdende drankpost verzorgt door Con en José Olislagers. Het door velen bejubelde parcours voerde door het mooiste gedeelte van Limburg en volgt het riviertje de Geul 21,1km stroomopwaarts tot Camerig om vervolgens naar Meerssen (Uitspanning de Nachtegaal) terug te keren. Voor de sfeerproevers was er ook een halve marathon welke gelijk met de marathon vertrok. Voor de twijfelaars was er ook een "Drankpost" in de Gulpener brouwerij welke tevens gebruik werd als keerpunt voor de 30km lopers. Gezien de grote belangstelling  voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN.

Mijn SM dag begint om 6:30uur in de steenkoude Ardennen waar we in St.Jacques (Trois-Ponts) op vakantie/training zijn. Samen met de rijdende drankpost van Con en José Olislagers kom ik naar Meerssen waar de hardlopers vanaf 8:00uur gastvrij werden ontvangen door Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen met gratis koffie. De sfeer vooraf is erg relax en ik tref veel oude bekende. Om 9:00uur is het zo ver en gaan na een korte toespraak de 140 lopers op marathon pad. Opvallend dit jaar is het grote aantal halve marathon lopers. In het natuurgebied krijgen we gezelschap van een kudde paarden. De passage van Valkenburg waar enkele straten moeten worden overgestoken gaat probleemloos met de grote groep. De eerste drankpost bij Kasteel Oost staat, dankzij Con-José-Leny en Thea, klaar en als iedereen zich heeft gemeld gaan we verder richting Schin op Geul. De SM-Loop zou geen SM-Loop zijn als er niet enkele verrassende uitdagingen voor de deelnemers waren. De organisatie had in al haar "wijsheid" besloten om enkele Limburgse "pukkels", zoals De Keutenberg in het parcours op te nemen. Wat is er nog mooier dan thuis te kunnen zeggen dat je de 22% hobbel hebt bedwongen? Het vervolg via afdaling over een door sneeuw en ijs glibberig trappenpad leverde wat acrobatische toestanden op. De halve marathon lopers zijn inmiddels onder begeleiding van Jan Gulikers retour naar Meerssen. Onze volgende "drankpost" in de Gulpenerbrouwerij wordt mede verzorgt door de familie Krolzig. Een kleine groep keert hier en gaat voor de 30km. De Gulpenerberg met trappenpad is de volgende uitdaging en in de afdaling richting Mechelen ligt het besneeuwde Limburgs heuvellandschap op zijn mooist. Tot het keerpunt in Camerig volgen we door weilanden de Geul. De groep wordt een lang gerekt en bont gekleurd lint lopers. Via Mechelen komen we weer terug in de Gulpenerbrouwerij waar enkele diehards gebruik maken van het Limburgs gerstenat. De 30km grens is gepasseerd en voor enkele lopers wordt het nu afzien. Staartloper Simon Blok fungeert als vangnet en doet het een stapje rustiger om nog langer te GENIETEN. Vanaf de laatste drankpost bij Kasteel Oost ruiken enkele lopers de stal en wordt het moeilijker de groep bij elkaar te houden. Er ontstaan subgroepen en na 44km hardlopend GENIETEN in 4:30uur netto looptijd zijn we weer terug bij de Nachtegaal te Meerssen.


Eijsden - Mescherbergloop 15km www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-dec-09Eijsden153501:06:5513,44:27237 26-3 5m/s157172
Typisch Limburgse heuvelloop in sprookjesachtig decor
De 200 traptreden in het Savelsbos zijn voldoende uitdaging om naar Eijsden te trekken voor de jaarlijkse "marteling". Het parcours is op het lijf geschreven voor de krachtloper en zelf zit ik meer in de categorie flyer. Omdat koning winter heeft toegeslagen wordt het extra ploeteren. 

Vier uur voor de wedstrijd ben ik al in Mariadorp om de Maasrunners organisatie te helpen met de opbouw van het evenement. Tijdens het opzetten van de infrastructuur t.b.v. de inschrijf administratie neemt de sneeuwstorm in hevige mate toe. De organisatie heeft dan wel ruim 400 voorinschrijvers en extra tenten geplaatst  maar het verkeer in Nederland ligt grotendeels lam en nagenoeg alle sportevenementen zijn afgelast. Hoeveel lopers zouden toch de stoute schoenen aantrekken, het is nog akelig stil in de zaal? Bij het opbouwen buiten mag ik als warming-up helpen om tientallen dranghekken vanaf een vrachtwagen op de juiste plaats te zetten. De warme koffie en Limburgse vlaai smaken me bij de verwarming na gedane arbeid goed. Ik heb bewondering voor de vrijwilligers van de MaasRunners die tijdens de wedstrijd ook nog eens 2uur in de sneeuwstorm als signaleur buiten stil staan. Complimenten aan de organisatie, "Sjiek is mich dat".

Uiteindelijk mag er ook nog in gelopen worden en ga ik de beentjes strekken op de eerste helling. De stuifsneeuw blaast over me heen als ik de holleweg omhoog klim. Siberische toestanden terwijl in Kopenhagen een klimaattop gehouden wordt i.v.m. de opwarming van de aarde. Zou Barack Obama zo snel resultaat hebben geboekt? De nieuwe lange wintertight van bij Ron for Run bewijst me al gelijk een goede dienst.

De Limburgse hardlooptoppers hebben zich niet laten weerhouden want ik zie Luc van Es, Jürgen Austin-Kerl, Roger Smeets, Bas Diederen en Lesley Derks. Dat zal ook, heel verrassend, de volgorde van de top 5 worden. Stip op tijd start Nederlands zuidelijkste hardloopwedstrijd en in de eerste bocht is het al glijden door de sneeuw. De eerste helling gaat moeizaam en Dennis Kroon, die de korte afstand doet, loopt met me mee. In de afdaling naar Mesch zijn de posities verdeeld en probeer ik in mijn ritme te komen. Dit lukt nog niet echt en pas na de afdaling bij de camping komt het loopgevoel. Ik "pak" de 3e dame (Danne Boterenbrood) en samen gaan we op jacht naar de nr. 2. (10km in 44:23). Het martel/trappen-pad heeft sadistische trekjes met publiek dat het "beste" met je voor heeft. Op 3/4 van de 180 treden ga ik aan de wandel omdat er nauwelijks verschil is met hardlopen. Eenmaal boven komt de geest uit de fles en haal zowaar lopers in. Op het laatste stuk nader ik de nr. 2 bij de dames (Silke Optekamp) en 10m voor de finish is het haasje over. De warme thee en douche doen wonderen en met een 1e plaats M55 sluit ik de laatste wedstrijd van het mooie loopjaar 2009 af.

p.s. De warming-up als vrijwilliger vooraf aan de wedstrijd werkte zeker niet in het nadeel en kan ik iedereen adviseren om ook eens te doen.


Landgraaf - Kapellerbosloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-dec-09Landgraaf7,2100m0:29:3014,64:05110 2813 6m/s153169
Kapellerbos rondjes
Theo Schmeits en zijn kornuiten van AV STB organiseren de 26e Kapellerbosloop. De totale afstand bedraagt 7200 m. Het parcours bestaat uit 4 ronden van elk ca. 1725 m. en een start-finish verschil van 300 m. Het eerste gedeelte van het parcours voert 300 m. over een vlakke, verharde weg. Aan het einde van deze weg voert een bospad naar links het Kapellerbos in. Over een afstand van ca. 500 m. komt een licht dalend gedeelte. Vervolgens komt het eerste heuvelachtige gedeelte van ca. 450 m. met verschillende hellingen die de aanloop naar de korte (ca. 100 m.), maar steile, beklimming vormen. Aan het einde van deze beklimming bevindt zich aan de rechterzijde het gerestaureerde Leenderkapelletje. Hierna komt weer de verharde, vlakke weg en begint de volgende ronde.

Samen met Dennis Kroon en Frank Soeters trek ik naar Landgraaf voor de rondjes om de kapel. Dennis is nog in de euforie van zijn overwinning in Ell en start vandaag met peper in zijn kont. In no-time is hij uit het zicht en zelf hobbel ik niet echt geweldig op het bochtige parcours met zijn vele boomwortels. Dit zijn niet echt mijn uitdagingen en na de 2uur training van gisteren is er niet veel fut in de benen. Het thuisfront is in de ban van de (Mexicaanse)griep en de gemiste nachtrust laten zijn sporen na. Pas in de voorlaatste ronde komt de diesel op stoom en begin weer lopers in te halen waaronder naamgenoot Frans Schoonbrood. Tijdens de laatste klim komt Dennis weer in beeld en op het laatste rechte stuk naar de streep heb ik de moedige strijder te "pakken". Na 29:30 minuten kunnen we naar de prijsuitreiking waar Roger Smeets op de hoogste trede mag, gevolgd door Austin-Kerl Jurgen en knap gelopen Patrick Franken.


Margraten - Halve Marathon Zwerftraining
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-nov-09Margraten21,1270m2:02:0210,55:3040  11  118155
 Halve Marathon Margraten
Het mooie initiatief van Rob Brugman uit Cadier & Keer om de Halve van Margraten weer nieuw leven in te blazen steun ik van harte.
Deze halve marathon van weleer, met een typisch Limburgs parcours, deed en doet menig lopershart letterlijk en figuurlijk harder slaan.
Dat er meerdere lopers zo over denken bleek door de grote belangstelling voor de zwerfloop over het parcours van de laatste editie 2003, vanaf de sporthal St.Joep Cadier & Keer. Ruim 40 hardlopers met het sporthart op de juiste plaats genoten van de 21,1km route met 270 hoogtemeters.
P.s. Dit zal niet het wedstrijdparcours 28-nov-2010 worden, maar het geeft wel een beeld van de mogelijke mooie uitdagingen in Margraten-Eijsden.


Ell/Swartbroek - Halve Marathon www.degrenslaupers.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-nov-09Ell21,120m1:18:3916,13:43189 99 6m/s158164
Stormachtige halve marathon
Lopersgroep “De Grenslaupers” Stramproy/Weert trokken me richting Ell voor hun pannenkoek vlakke Halve Marathon. We hebben niet veel vlakke halve in Limburg dus deze wilde ik weer eens lopen. Henry Aerts en Hans Colijn waren ook van de partij in hun record jacht naar zoveel mogelijk halve marathon in een jaar. Voor H&H werd het dan ook de 32e Halve van 2009 en de lat ligt op 35 stuks, mannen nog ff volhouden. De weersvoorspelling is bar en boos met veel wind/regen. Toch kies ik voor de korte short omdat dat nu eenmaal lekkerder loopt.

De start gaat wind mee, favorieten voor de overwinning Patrick Delait en Jay Sauer nemen al snel afstand. Zelf vertoef ik in goed gezelschap van John Reijnen, Bram van Rijswijk, Bob Martens en Bert Vanwersch (5km in 18:20). Er wordt goed samen gewerkt tijdens het beulen tegen de wind (10km in 36:59). De eerste ronde zit erop en dit was wel erg snel. Voor het gevoel is de wind nog steviger en de sleet is voelbaar (15km in 0:55:45). John Reijnen neemt met de jongkies Bram en Bob nu wel erg sterk de kop,  Bert Vanwersch hangt aan het elastiek en dat knapt zoals verwacht. Even later is ook mijn breekpunt maar gelukkig hebben we even wind mee (20km in 1:14:25). De finish locatie is nabij maar in de giftbeker zit nog ruim 1km "Plein Vent/Volle Wind". Na 1:18:39 zit mijn snelste halve van dit jaar erop. Winnaar wordt Patrick Delait 1:12:33 voor Jay Sauer en Iwan Theunissen.

De jeugd uit Mestreech presteren naar behoren. Frank Soeters duikt op de halve met 1:29:03 ruim onder het anderhalf uur en Dennis Kroon wint ondanks "theewater" problemen de 12,5km in 49:43.
 


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-nov-09Battice33610m2:18:4114,24:12735 298 1m/s157173
Je cours les 4 Cimes avec mes pottes
De mooiste uitdaging van de regio is zonder discussie Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km. De combinatie van een uitdagend gevarieerd parcours, prima verzorging door een sympathieke organisatie, een bord vol met streekproducten als beloning en dat allemaal ook nog gratis. Les 4 Cimes is "meer" dan 33km GENIETEN.
De avond voor de cours bezoek ik met Lucie van Gastel de pastaparty in een klein kasteel bij Charneux, niet ver van het parcours. Viervoudig winnaar Peter de Vocht en Beyond de Ultra en tevens jongste winnaar ooit (22 jaar) Wouter Hamelinck zijn ook van de partij.  Gesprekstof genoeg voor een avond loopplezier. Wouter zal met de 4 Cimes zijn kortste afstand van het jaar lopen en Peter zijn langste. Peter met, zijn rijke loophistorie, verhaalt over de New York marathon begin 90'er jaren waar hij met de genodigde lopers in een hotel op de 46e etage verblijft als in de nacht voor de wedstrijd het brandalarm af gaat en alle lopers verplicht via de noodtrap omlaag moeten. Nog erger wordt het als de bus naar de start aangereden wordt door een vrachtwagen. Wouter is weer met de vouwfiets en heeft al een rit vanaf het station in Verviers  erop zitten. Het vehikel staat bij ons op de slaapkamer als midden in de nacht, geloof het of niet, het brandalarm afgaat. Het blijkt loos alarm als ik beneden kom. Wat zal nog meer van Peter zijn verhaal uit komen?

Na een stevig ontbijt, onderweg naar Battice, zie ik Wouter in zijn T-shirt met korte mouwen op de vouwfiets, de temperatuur is 3.C. Dat is ook een vorm van warming-up. Zelf kies ik voor een bezoek aan de massage en een keer de laatste helling van het parcours af en op lopen.

Achter de trommellaars, op een aanhanger, wandelen en huppelen 800 lopers naar de start bovenop de Muur van Bouxhmont. De weersomstandigheden zijn ideaal te noemen als we de helling omlaag denderen (1km in 3:10). Ik loop samen met John Bosch en Maurice Eberson (5km in 18:46). John heeft duidelijk de betere benen op de 1e Cime "Croix de Charneux" en ook Maurice moet ik bij een drankpost laten lopen (10km in 38:23). Na de afdaling door Mortroux volgt gelijk de onverharde klim met even later een landweg die er redelijk bijligt (15km in 58:41). Verder gaat het omhoog naar de 2e Cime "Fort d' Aubin". Maurice heeft zijn kruit verschoten en op de top heeft hij het gehad. De afdaling naar het laagste punt van het parcours, bij Route de Val Dieu, zorgt weer voor wat snelheid (21km in 1:24:31). Vanaf nu begint het echte werk en mag er 1,5km geklommen worden naar de 3e Cime "Mauhin". Boven aan gekomen is het plan om weer gas te geven, de wil is er maar de benen hebben vandaag geen fut (25km in 1:42:52). Ik loop rond plek nr. Trente en wissel af en toe van plaats. Echt spectaculair is de strijd vandaag niet dus geniet ik maar van het landschap (30km in 2:06:19). Na de 4e Cime "Chapelle Transpineu" weet ik het tempo weer wat omhoog te brengen. De omroeper bij de finish is duidelijk hoorbaar en na een venijnige afdaling wacht "De Muur" waar het spel begon. Ondanks opzwepend luid trommelgeroffel zit er niet extra's meer in het vat en na 2:18:42 zitten de mooie 33km, door het land van Herve, met zijn 610 hoogtemeters er weer op.

Na een lekkere douche en massage wordt in de feestzaal de verloren energie weer aangevuld met de gratis Casse-croute (Streekproduckten: brood-kaas-stroop).
Wannaar wordt Patrick Philippe voor Peter de Vocht, Zardski en Wouter Hamelinck.

Volgend jaar de 25e editie van Les 4 Cimes en Peter de Vocht M50, Lucie V50 en zelf M60. Genoeg reden om weer het mooie rondje door het land van Herve te mogen doen. Of op zijn Waals : Je cours les 4 Cimes avec mes pottes


Kerkrade - Stadsloop 10km www.achilles-top.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-okt-09Kerkrade1050m0:36:4916,33:40133 1915 3m/s157167
Rondje Kerkrade
Na het mooie marathon resultaat in Amsterdam was Kerkrade "The place to be" om weer wat snelheid te "trainen". Dennis Kroon had dan ook niet veel overtuigingskracht nodig om me mee naar Kerkrade te krijgen voor de 10km Stadsloop.

Het parcours bestaat uit 1 kleine, 4 grotere ronde en licht heuvelachtig. De eerste km's gaan me goed af in een groep met Inge van Bergen, Rob Riksen en John Reijnen. Toch heb ik niet de "goesting" om diep te gaan en laat de groep lopen. De nummer 2 bij de dames (Silke Optekamp) gaat achter Inge aan en pas in de laatste ronde, als de diesel op toeren is, kan ik John en de dame weer voorbij.

Met een eindtijd van 36:49 over 10k en 50hoogtemeters, een week na de marathon, valt te leven. Enthousiaste Dennis is met 39:03 ook tevreden, er gloort weer hoop voor de "jeugd".


Amsterdam - Marathon www.amsterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-okt-09Amsterdam42,225m2:46:1715,233:5610000 1378 1m/s153169
NK Marathon titel op het spel
Na een jaar GENIETEN als MaasRunner van mijn titel Nederlands Kampioen Marathon M55 stond tijdens de Amsterdam Marathon de titel op het spel. Op de inschrijflijst zag ik de sterke concurrentie van vorig jaar aangevuld met "jonkies" die nieuw waren in de 55+ categorie. Het leek dus weer een spannende strijd te worden met de lat hoog. De pantoffels zijn al geleverd door Ron for Run. De Nike Skylon is mijn favorieten marathon schoen. Voldoende demping en toch lekker licht van gewicht. Het fel oranje kleurtje van de Skylon 11 maakt me niet veel uit en kleindochter Sterre denkt er ook zo over
Het laatste weekend voor de marathon vertoefde ik in de Ardennen. Een beetje lopen (Cote de Wanne) een beetje rusten en veel genieten van de natuur. Klik hier voor de Ardennen-plaatjes: http://picasaweb.google.nl/JoggerJo/200909Ardennen#

Plan van aanpak
De planning voor de NK marathondag:
06:00 uur Richting Urmond om samen met  Henry en Christine Okkersen koers te zetten naar Amsterdam.
10:30 uur Start in het Olympisch Stadion waar ik vanuit startvak A weg mag.
Met Bert Vanwersch heb ik de afspraak om samen te werken en het schema gaat uit van 3:55min/km. Dit lijkt me loei hard voor 42,2km, maar wie niet waagt? Bert wil graag zijn tijd van Berlijn verbeteren en onder de 2:45uur terug zijn in het stadion. Met 5km blokken van 19:35 minuten zou dat dan betekenen:
Km Tijd
1 0:03:55
5 0:19:35
10 0:39:10
15 0:58:45
20 1:18:20
25 1:37:55
30 1:57:30
35 2:17:05
40 2:36:40
Finish 2:45:17
Het is van belang om het 30km punt te bereiken zonder groot verval in het voorafgaand 5km blok. Bert zal nog ergens een paar sec. moeten sprokkelen om zijn doel te bereiken. Dit is de theorie, nu nog de praktijk. Wat zal het gaan worden?

De praktijk
Als ik zondagochtend, vanuit Maastricht, om 6uur richting noorden wil vertrekken blijken de autoruiten bevroren te zijn en de ijskrabber ergens ver weg te liggen. Deze uitdaging had ik niet ingecalculeerd maar is nog de minste voor vandaag. Onderweg in Urmond tref ik Henry en Christine Okkersen en samen rijden we, gedwongen door wegwerkzaamheden bij Eindhoven, via Breda richting Amsterdam. Mijn startband voor vak A blijkt thuis te liggen, maar gelukkig kennen ze Jogger Jo en mag ik vooraan, op de atletiekbaan van het opgeknapte Olympischstadion plaats nemen, samen met Frank van Eijk en Bert Vanwersch. Met muziek van Andre Hazes (Bloed/zweet en tranen) krijgen we een voorboden van wat ons te wachten staat. De eerste km's is het oppassen voor tramrails en stoepranden. Bijna gaat het in een bocht mis als ik te laat het opstaand randje zie (5km in 19:14). Samen met Bert en Frank gaat het iets onder het schema en we corrigeren elkaar als het te hard gaat (10km in 38:56). Bert zijn hartslag zit al ruim in de 170 terwijl ik de motor op 140 slagen per minuut heb draaien (15km in 58:29). Mijn hartslag gaat gaande weg richting 150 en Bert schuift naar de 180, dit is geen goed teken voor hem (20kmin 1:18:09). Frank van Eijk is weggevallen uit de groep. Halfweg zitten we precies op schema 1:22:32.

Dit was wel de gemakkelijkste helft en ik heb er een zwaar hoofd in of dit in deel 2 ook gaat lukken, het zal knokken worden want mijn benen voelen stram. Tot dit punt loopt er nog een categorie "genoot" (Chris Wouters) bij me in de groep. Ik heb geen idee of er nog M55'ers voor ons lopen (25km in 1:37:27). Chris is afgehaakt en Bert hangt aan het elastiek (30km in 1:57:00). Ik sluit aan bij een groep lopers uit Jeruzalem die in een strak tempo de ene loper na de andere inhalen. Er zijn opvallend veel buitenlandse lopers aanwezig op deze marathon. Bert heeft helaas nu moeten lossen en dat is goed verklaarbaar met zijn hoge hartslag in het begin. Zelf loop ik ook niet meer zo soepel en ik ben blij dat ik de hoge X-socks heb aangetrokken voor wat steun (35km in 2:17:11). De tramrails hinderen me om mijn pas normaal af te wikkelen en de onderkant van de voeten begint te branden (40km in 2:37:13). Met een stuk Vondelpark en de binnenkomst van het Olympischstadion is het genieten. Na 2:46:12 ben ik weer terug bij af en hoor ik van de speaker dat ik me eerste in mijn categorie internationaal mag noemen. Dat betekend tevens dat de NK marathon titel M55 is geprolongeerd. Volgend jaar mag ik het bij de M60 "proberen". De huldiging op de hoogste trede in het Olympisch Stadion was het "Kippenvel-moment" van 2009.

Statistiek
5 km 19:14 (19:14)
10 km 38:56 (19:42)
15 km 58:29 (19:33)
20 km 1:18:09 (19:40)
21,1 km 1:22:32
25 km 1:37:27 (19:18)
30 km 1:57:00 (19:33)
35 km 2:17:11 (20:11)
40 km 2:37:13 (20:02)
Netto tijd 2:46:12
Bruto tijd 2:46:15 Snelheid 15,233 km/uur
Plaats 1 / M55 Nederlands Kampioen Marathon M55

2e M55 Chris Wouters 2:49:44, 3e M55 Cees Stolwijk 2:50:19 

Patrick Stitzinger 2:15:01 debuteert erg fraai als 3e Nederlander en Patrick Franken verrast met 2:32:20
Bert van Wersch 2:50:29

Ons Weekblad (Heer) - Jo Schoonbroodt Nederlands Kampioen Marathon Masters M55
Iedereen bedankt voor de geweldige respons (klik hier), MERCI.


Heerlen - MondriaanRun 10,5km www.mondriaanrun.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-oct-09Heerlen10,785m0:40:3015,93:47104 516 3m/s156170
Grote chaos bij nummer 500
Door de wachtdienstweek was mijn deelname aan de MondriaanRun niet 100% zeker, maar gelukkig hielt de pieper zich gedeisd en kon ik voor mijn 500e wedstrijd naar Heerlen. De file voor het inschrijfbureau begon al bij de draaideuren en veel schot zat er niet in. Gelukkig was ik vooringeschreven dus daar zou ik niet veel last van hebben, dacht ik! Helaas, achter aansluiten was de mededeling. Echt voortgang was er niet en als vervolgens de mededeling komt dat de de voorinschrijvers zich apart kunnen melden verlaat ik de file. Jammer, de plaats waar we naar verwezen werden kan ons niet helpen en we mogen weer aansluiten in de lange rij. De start van de wedstrijden wordt verschoven en sommige wachtende houden het voor gezien. Na ruim 40 minuten sta ik voor de tafel waar het allemaal moet gebeuren. De wedstrijd hoop ik in een sneller tijd te doen.  De volgende tegenslag is dat Jogger Jo niet op de lijst te vinden is en er wordt me een na inschrijving aangeboden. Dat klinkt aardig maar voor de na-inschrijvers geldt dat ze zonder nummer en zonder chip moeten lopen en dus ook niet in een uitslag verwerkt kunnen worden. Dit heb ik in 499 wedstrijden nog niet meegemaakt. Er blijken geen startnummers/chips voorhanden te zijn. Creatief bied ik aan dat ik later kom kijken of er soms een startnummer niet wordt opgehaald en om dat vervolgens te gebruiken. Uiteindelijk weet Iwan Theunisen me aan een niet gebruikt startnummer van het Atrium te helpen dat ik laat hernoemen. Pfff een uur verder en nog geen meter gerend.

Er mag ook nog gelopen worden na al dat gedoe en samen met Iwan, die ik als potentiële winnaar zie, nemen we een paar bochten. Bij de start heeft omroeper Wim van Linden lucht gekregen van mijn 500e wedstrijd en besteed er menig woordje aan. Wim is dat wel toevertrouwd en dan mogen we starten voor onze 4 ronden.

Iwan start als door een wesp gestoken en loopt onbedreigd naar de overwinning. Een mooie generale voor zijn marathon volgende week. Zelf laat ik de groep met Rob Riksen, Fons de Bie en John Bosch lopen. Na enkele lange wedstrijden is de snelheid nog niet je van het. Gaande de race schuif ik wat plaatsen naar voren en John bereik ik met nog een dikke ronde te gaan. De laatste ronde wordt tevens mijn snelste want doordat er steeds een nieuw target t een stapje harder.

Na 40:30minuten zit mijn 500e hardloop wedstrijd erop. De organisatie laat zich na afloop van haar beste kant laat te zien en bied verontschuldigingen aan voor de gang van zaken vooraf, tevens is er voor iedereen een sporttas vol hebbedingetjes. Loopgrootheid Sjef Lataster wil wel met me op de foto en zo komt er toch een happy end.
Sjef was in 1947 NK 5000m en NK 10 km in 1948, 1949, 1950, 1951 en 1952. Hij verbetert in 1948 het NR 10 km 31:30. In 1949, 1950, 1951 en 1954 was hij NK veldloop.

Statistieken van mijn 500 wedstrijden:
500x de loopschoentjes aantrekken om zo snel mogelijk weer terug te zijn.
Tijdens de afgelopen 500 wedstrijden liep ik totaal 9534 km in 656 uur. Hierbij had ik 359451 medelopers om mee te GENIETEN.
Mijn eerste wedstrijd in 1988 was ook in Heerlen, de Telamaticaloop en na genoeg dezelfde afstand. Toen in 42:05 en nu, 21jaar later, ruim 1,5minuut sneller. Wat is de uitdaging?
Klik hier voor een overzicht van alle 500 gelopen Jogger Jo wedstrijden.


Xhoffraix - Trail des Hautes Fagnes 34km www.traildeshautesfagnes.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-sep-09Xhoffraix33,7800m2:51:0211,85:04350 2021 2m/s143168
Zwerven over de Hoge Venen
Met nog 3 weken tot het NK Masters Marathon te Amsterdam, waar ik mijn titel mag verdedigen, leek me de 33,7km natuurloop door de Hoge Venen een mooie voorbereiding. Zeer heuvelachtig parcours door de valleien de Pouhon, Bayehon, Warche en Coreu, langs de rand van de hoge Venen, plaats van handeling Xhoffraix (Malmedy).
De temperatuur is in een mistig Trois-Pont slechts 2.C als ik me om 8uur richting Belgisch hoogst gelegen natuurgebied begeef voor een uitdagende zwerftocht. Het belooft een mooie nazomerdag te worden en wat kun je dan nog beter dan lekker lopend genieten in een mooi stukje natuur.

In de kantine van de voetbalclub van Xhoffraix tref ik Damien Job uit Stavelot en hij informeert me over wat ons te wachten staat. Zonder dat ik Wouter Hamelinck heb gezien weet ik a.d.h.v. de vouwfiets in de kleedkamer dat hij ook van de partij is. Inlopen slaan we deze keer maar over. Met 350 deelnemers aan de start zoek ik me een plaats bij de streep. De eerste km's van  het 99% onverhard parcours gaan omlaag. De steile (>45%) afdalingen zijn erg technisch, lees onmogelijk normaal te lopen. De durfals springen me omlaag voorbij en bergop mag ik dat weer proberen goed te maken. Al mijn teennagels zijn geïrriteerd door de constante druk naar voren in de schoenen bij het afdalen.

Gelukkig zijn de routemarkeringen goed en we bezoeken de mooiste plekjes van de omgeving. Dit is met stip de wedstrijd met het meeste hout als ondergrond. In de bossen zijn het de boomwortels waar over gelopen, in de hoge Venen zijn er de houten looppaden over het moeras en dan zijn er nog de nodige houten bruggen over klaterende beekjes. Er moet geconcentreerd gelopen worden want elk stap kan veranderen in een smak. Iedere 7km is er een goed uitgeruste drankpost, waarvan de laatste, boven op een skipiste, zelfs met barbecue.

Na een uur wedstrijd ben ik warm gedraaid en begin wat van mijn loopkompanen in te halen die me in de steile afdalingen zijn gepasseerd. Af en toe heb ik een praatje met een medeloper en op die manier vliegt de tijd en de km's voorbij. Verwonderd ben ik dan ook als ik verneem dat er nog maar "trois kilometres" zijn te gaan. Er volgt nog een laatste klim en na 2:51:02 ben ik, zonder kleerscheuren, weer terug bij het voetbalveld van Xhoffraix.


Meerssen - Mergelland Marathon marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-sep-09Meerssen42,2350m2:44:5815,33:54150 317 2m/s155169
Mijn 12e Mergelland Marathon was toppie
Twee dagen na mijn 59e verjaardag was zondag 13-sep te Meerssen de Mergelland Marathon. Het werd dan wel mijn 12 deelname maar toch liepen de kriebels op nu de voorbereidingen zijn "gelopen". De mooie 35:50 minuten op de 10km van Maarland vorige week gaf me een goed gevoel.

Hier mijn Mergelland Marathon resultaten lijstje:

13-sep-98	2:43:44
12-sep-99 3:20:34
10-sep-00 3:00:16
9-sep-01 2:48:21
8-sep-02 3:06:41
14-sep-03 3:17:00
12-sep-04 2:41:01
11-sep-05 2:44:30
10-sep-06 2:51:43
9-sep-07 2:44:49
14-sep-08 2:48:11

Wat zal mijn 12e deelname brengen?
Een tijd onder de 3uur zou geen probleem mogen zijn, lijkt het. De marathon heeft echter zijn eigen regels en trekt zich niets aan van statistieken. Behaalde resultaten in het verleden geven ook hier geen garantie voor de toekomst.
Rudi Smeets prognose: 35:50 op de 10k geeft volgens de formule van Reigel een marathontijd van: 2u44m50s43 !
Ja, ja, dat is theorie en Maarland was een vlak parcours, nu de praktijk.

Onder ideale omstandigheden en met de zegen van de pastoor vertrekken we voor het rondje van 5km door Meerssen. Roger Heiligers en Bart Claessens zijn de hazen van Jean-Pierre Dieteren en na 18:30minuten zijn we weer op de Markt terug. Oei, oei, veel te snel als dat ons maar niet opbreekt. Fons de Bie sluit aan na de Biesenberg en ook Inge van Bergen, die de 25k doet, vergezeld ons richting Waterval (10km in 37:34). Dit is killing en ik vraag Roger Heiligers geregeld om het tempo aan te passen. Boven aan de helling na Waterval gaan we, i.v.m. gedwongen parcours wijziging in Schimmert, nu niet naar Ulestraten maar rechtsaf. Zelf denk ik dat deze wijziging een verbetering is. In Schimmert wordt er een mooie lus om de watertoren gelopen (15km in 57:27). Eindelijk een normale 5km. In de afdaling na Groot Haasdal laat Inge ff zien hoe je moet afdalen. Voor Valkenburg moet er over geschakeld worden naar heuvelop lopen tijdens de klim naast de autoweg (20km in 1:16:26). Weer een snelle blok van 5km. Alle alarmbellen rinkelen want halverwege lopen we op 1:21uur en dat zou theoretisch een eindtijd van 2:42uur betekenen. Dit houd niemand van dit groepje vol en zeker als de 25k lopers zo meteen klaar zijn en er geen hazen over blijven. Inmiddels is SABIC collega Jos Noben op de fiets erbij gekomen. Tijdens de doorkomst op de Markt (25km in 1:34:57) zijn er luide aanmoedigingen die we hard nodig hebben voor de laatste 17km. Fons de Bie is wat achter geraakt en Roger Heiligers loopt na zijn 25k finish nog met Jean-Pierre Dieteren en mij mee. Heuvelop bij de Biesenberg hang ik aan het elastiek maar kan volgen. Roger houd het bij de bocht richting Waterval voor gezien en we bedanken onze haas voor bewezen diensten. Nu ben ik met Jean-Pierre op plaats 4 en 5, het lichaam wil rust (30km in 1:54:34). Na de 2e klim bij Waterval op de weg naar Schimmert zien we in de verte een loper en fietsende Jos gaat op verkenning. Het verschil is ongeveer anderhalve minuut en we lopen in op de strijder (Milan Perc) voor ons. Na de drankpost in Schimmert (35km in 2:14:47) en knallen van het schuttersfeest op de achtergrond, moet ik Jean-Pierre laten lopen maar het gat wordt niet echt groter. Bij het 37k wisselpunt in Groot Haasdal, voor de estafettelopers, krijg ik nog aanmoedigingen van Rob Riksen. Op de lange rechte weg richting Raarberg zie ik voor me een steeds langzamer lopende Milan Perc en Jean-Pierre Dieteren die ik langzaam inhaal. Realiserend dat plaats 3 tot de mogelijkheden behoort maar dan moet ik wel doorlopen. Jos moedigt me vanaf de fiets aan en tussen de oren zit het wel goed. Het is de vraag of de benen willen volgen? De wind wordt hierboven in het open veld een extra tegenstander. Het tempo gaat niet echt omhoog maar ik kom warempel toch voorbij mijn voorgangers (40km in 2:35:46). Nu is het kunst om dit vol te houden terwijl alles in me schreeuwt om te stoppen en de hartslag naar max. 169 gaat. De laatste afdaling doe ik behoedzaam om kramp te voorkomen en broer Paul heeft zich op de fiets gemeld. De intocht op de Markt grijpt me erg aan, dit is GENIETEN. Met een eindtijd van 2:44:58 en de 3e plaats algemeen prijs ik me een gelukkig mens.

Patric Delait (2:35:53) wint zoals verwacht de marathon voor Robert Willemsen (2:42:29). Bij de dames doen de loopsters van onze zaterdaggroep het geweldig 1e Lucie van Gastel, 3e Pascalle v.d. Schoot en 4e Margot Baars.


Eijsden - De Nacht van Maarland www.nachtvanmaarland.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-sep-09Eijsden50m0:18:2016,43:40110 1217 3m/s153167
5-sep-09Eijsden100m0:35:5016,73:3590 1215 1m/s161167
Hoe lang duurt de Nacht?
Als laatste test voor de Mergelland Marathon stond de "beruchte" Nacht van Maarland gepland. Door het lopen van de 5k en 10k is er meestal zoveel dorst dat het een lange nacht kon worden.
De 5km wilde ik gebruiken als warming-up en (Speedy) Rudy Aarts was het vrijwillig slachtoffer die ik mocht begeleiden naar een voor hem uitdagend target zo rond de 18:30 minuten. Een groepje met Evelien Ruyters en Wil Pepels laten we lopen en Rudy heeft zich achter me genesteld. Mijn hulp bij de jaarlijkse Limbo lijsten, Jean Jacques Herings, loopt net iets te snel voor Rudy die inmiddels aardig begint te puffen. Een mooie tijd loop je niet met twee vingers in de neus en Rudy zal vol aan de bak moeten om zijn target te halen. De voorlaatste ronde komt de verwachte dip en Rudy heeft het helemaal gehad. Nu verslappen zou zonde zijn dus motiveer ik hem om vol te houden ondanks dat bij hem de stoomketel op ploffen staat en de benen niets meer willen. Het licht op het einde van de tunnel is in zicht en bij het ingaan van de laatste ronde geeft Rudy voor zijn supporters weer gas en wordt er zelfs weer ingehaald. Heelaas breekt het elastiekje achter me, op het laatste rechte stuk, en komt de ingehaald jeugd weer terug. Toch wordt Rudy zijn doelstelling gehaald en als beloning mag hij een minuut in de dranghekken uithangen/hijgen.
Plaats	Km	Elapsed	Lap
Time Time
Ronde 1 1,28 0:04:35 0:04:35
Ronde 2 2,52 0:09:11 0:04:36
Ronde 3 3,76 0:13:46 0:04:35
Finish 5,00 0:18:20 0:04:34

Na een opfris beurt, droge kleding en andere pantoffels (Nike Skylon) ben ik klaar voor part 2. Inlopen is niet nodig en parcoursverkenning ook niet. De omstandigheden zijn vandaag ideaal en mijn plan voor een lage 37minuten heb ik al bijgesteld naar een lage 36 minuten. Met Lou Maas en Kurt Claesen heb ik een aardig groepje. Lou heeft net wat meer in huis en halverwege de wedstrijd moet ik hem laten lopen. Het tempo ligt 5 sec. per km sneller dan bij mijn 5k van zo juist. De snelle starters Richard Thomas, Marcel van de Pol en Fons De Bie heb ik inmiddels samen met Kurt terug gehaald. Met een eindtijd van 0:35:50 moet ik al tot het jaar 2005 terug gaan voor zo een mooie 10k. De laatste test voor de Mergelland Marathon kan geslaagd genoemd worden. Daar mag op gedronken worden en dat doen we traditioneel na afloop bij Café De Sjmiëd samen met Roger Rabbit (2e plaats) en Patricia. De after-run-party is dit jaar populair, Fernand Chapin is onze ceremoniemeester en Frank Soeters vertegenwoordigd de jeugd. We sluiten als laatste de zaal en bij een wazige volle maan zoekt een peloton fietsers door de nachtelijke velden van groot Eijsden de weg richting "Us Mestreech". Dit gaat niet geheel zonder coördinatie problemen maar deze lossen zich dankzij Tom-Tom Patricia vanzelf op.

Plaats	Km	Elapsed	Lap
Time Time
Ronde 1 1,36 0:04:40 0:04:40
Ronde 2 2,59 0:09:07 0:04:27
Ronde 3 3,83 0:13:37 0:04:30
Ronde 4 5,06 0:18:01 0:04:24
Ronde 5 6,30 0:22:28 0:04:27
Ronde 6 7,53 0:27:04 0:04:36
Ronde 7 8,77 0:31:34 0:04:30
Finish 10,00 0:35:50 0:04:16

Raeren - RaeRun www.thetra.info
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
23-aug-09Raeren22,9305m1:32:1914,94:01100 1022 1m/s154173
RaeRun
Jean Herpers is het brein achter de RaeRun en dat beloofde veel spectaculair loopwerk. De 22km van Raeren (B) leek me een mooie avontuurlijke uitdaging en goede opstap naar de Mergelland Marathon.
Samen met Dennis Kroon, Frank Soeters (de jonkies doen de korte loop maar hebben zin voor twee) en Patrick Franken arriveren we tijdig in het zonovergoten Raeren ten zuiden van Vaals/Aken. Roger Rabbit en Patrick Delait zijn ook van de partij. Een eerste parkoersverkenning doet ons het ergste vermoeden over wat ons te wachten staat. De eerste 4 km gaan naar beneden, met af en toe een klimmetje, waar alle soorten ondergrond de revue passeren. (5km in 19:12). Ik loop met Ger Bodelier en Guido Koopmans in een groepje. Ger en Guido zijn de betere klimmers en ik moet het hebben van souplesse. (10km in 39:36). Het echte werk ligt tussen 10 en 12km te wachten en ik moet Ger laten gaan. In de afdaling loop ik langzaam weer in en net op het moment dat we bij elkaar komen gaat Ger bij een T-splitsing links terwijl mijn gevoel zegt dat we rechts af moeten. Ik volg Ger maar als ik achterom kijk zie ik Jean-Pierre Dieteren de andere kant afdalen. Ik roep Ger terug van zijn route richting Keulen en pikken de juiste looprichting weer op. (15km in 1:01:12). Bij een paardenpad met veel opstaande boomwortels is het uitkijken met de enkels en is Guido weer bij me. De route is afwisselend en organisator Jean Herpers heeft elk klimmetje voor ons gereserveerd (20km in 1:22:10). Terug in het dorp Raeren worden de locale bezienswaardigheden aangedaan en zelfs de trapjes naar het kerkhof zitten in de route. Als laatste staat de klim door de weide omhoog naar de finish gepland. Ger Bodelier heeft inmiddels, bij een verlaten treinstation, weer aangepikt en ik heb er een hard hoofd in hoe de strijd zal aflopen. Ik kom als eerste aan de voet van de klim en Jean Herpers is mijn redden coach door naast me mee te klimmen en me te motiveren om door te gaan. Mijn hartslag bereikt, na 22,9km in 1:32:19, de piekwaarden (173) en de moeite wordt beloond met een 10e plaats algemeen. De Limburgers presteren goed want na de 2e plaats van Patrick Franken volgen Patrick Delait en Roger Rabbit Rousseau. De jonkies van de korte loop vinden het voor herhaling vatbaar en op de terugweg kijken we bij de verzorgingspost op de rijksweg bij Vijlen naar de wielrenners van de Enecotour.

Unterbrucher Rur-Wurm-Lauf www.hauptsache-bewegt.de/rurWurm.htm
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-aug-09Unterbrucher140m54:4115,43:54169 428 2ms162172
Bierloop?
Na ruim 2 maanden wedstrijd droog te hebben gestaan heeft Robert Willems een uitdaging in Duitsland gevonden. Unterbrucher Rur-Wurm-Lauf 1/3 marathon 14,065km. Strecke Hauptlauf überwiegend auf Feldwegen entlang Wurm und Rur.

Wat mij, Robert Willems en Rudy Aarts, erg aansprak: Hauptlauf über 14,065 km:
1. Platz 15 Liter Bier
2. Platz 10 Liter Bier
3. Platz 5 Liter Bier
We melden ons dan ook aan als team en "Ultra Speedy" Rudy heeft de zware last om het karwei af te maken. Het wordt een warme editie en het contrast met de Ardennen, waar we twee weken vertoefden, is erg groot. Hier geen hoogtemeters, het parcours zo vlak als een pannenkoek. Vanaf de start loopt er een Nederlands treintje met Fons de Bie, Inge van Bergen en mezelf op plaats 3 tm 5. Het tempo ligt voor Inge net te hoog en ik twijfel bij een drankpost om bij haar te blijven waardoor ik tussen Fons en Inge kom te lopen. (5km in 18:40). Ik voel aan de benen dat er al lang geen wedstrijd is gelopen. De hardheid is er niet en de temperatuur nodigt ook niet uit om vol te gaan (10km in 38:42). Fons loopt nog steeds in mijn zicht veld en als ik om kijk zie ik dat mijn 4e plaats bedreigt wordt. Toch maar een tandje bijzetten want de 15l bier lonken voor het team. Na 54:41minuten zit de 1/3 marathon (14km) erop en is het afwachten hoe het teamresultaat uitpakt. Robert komt vrij vlot binnen en der Ultra Rudy perst er even later nog een sprint uit. De uitslag laat ff wachten maar met consumptiebonnen van €0,60 is dat niet echt een ramp. Bij de prijsuitreiking is een fles wijn mijn deel en op de uitslagenlijst kijkende maken we als team een grote kans voor de hoofdprijs. De grote ontluistering komt als we vernemen dat de bierprijs enkel voor de mannen van het dorp is bedoeld. "Veer veule us gekloet" maar hebben wel genoten van deze zomeravondloop.


Trois Ponts - Ardennen training/vakantie Parc St.Jacques
In augustus vertoefde we 2 weken in de Ardennen om de groepsaccommodatie Les Mont Saint Jacques (www.ardennentop.be) van Con en José Olislagers draaiende te houden tijdens hun vakantie. Tijdens deze werk/training/vakantie werd er natuurlijk ook gelopen en van de fascinerende Ardennen natuur genoten samen met wat "lotgenoten".

04-aug-09 28km Brume/Coo/Trois-Ponts Bert Vanwersch. Klik hier voor www.GPSies route
08-aug-09 20km Cote de Wanne toertocht Luik-Bastenaken-Luik. Klik hier voor www.GPSies route


Vakantie 2009 - Camping Gessy - Verclause - Drome

Ook Jogger Jo is aan "vakantie" toe.
Met 4 marathons, allen binnen de 3 uur, en mooie podiumplaatsen in de eerste helft van dit jaar kon de accu weer opgeladen worden. Een mooie kans om eens ergens ander te mogen trainen, tijd dus voor VAKANTIE. 

Tijdens de zomervakantie/training 2009 zochten we het zonnige Zuid Frankrijk (Drôme) op waar we een mooi (top) stekkie hebben gevonden in de rustige natuur van de op 620m hoogte gelegen Camping Le Gessy te Verclause.

Een on-line vakantie/trainingdagboek kon worden bijhouden met dank aan de pastoor van het dorp die een wifi antenne tegen de kerktoren had gespijkerd.

De loopschoenen behoren tot de standaard uitrusting dus met 350km en 11000hoogtemeters kwam Jogger jo aan zijn looptrekken.

Klik hier voor het Drôme vakantie/training dagboek 2009


Zutendaal - Natuurlooploop www.uitslovers.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-jun-09Zutendaal21,1125m1:22:1015,33:54122 915 3m/s152163
Uitslovers Natuurloop
Loopvrienden De Uitslovers uit Zutendaal (B) organiseren een Natuurloop halve marathon die mijn aandacht trok en me een mooie uitdaging voor de eerste vakantiedagen leek. Hun motto spreekt me wel aan: Deelnemen is belangrijker dan winnen, deze zware natuurloop tot een goed einde brengen is voor iedereen een overwinning!
Echt zomeren wil het nog niet als ik met Hans Colijn en Henri Aarts (hun 16 halve dit jaar) in het groene Zutendaal arriveer. Robert Willems doet de kwart en bijna naamgenoot en favoriet Robert Willemsen gaat voor de zege op de 21,1km. Rob Laenen heb ik gisteren zo gek gekregen om zich hier ook te komen uitsloven en na de start lopen we een tijdje samen. Rob heeft de betere benen na de 10k van gisteren en ik volg in mijn eigen tempo. Bij 8km denk ik een Maria verschijning op een heuvel te hebben maar met de grote geluidsbox van de Uitslovers ernaast ben ik weer snel van de hemel op aarden. De heuveltjes door Stielebos en rond de Hesselsberg hakken er aardig in op dit mooie natuurparcours. Na 40:40minuten zit de eerste ronde erop en mogen we nog een keer. Yves Wijnen (trainingsmaatje van Marc Quadflieg) komt bij de 2e beklimming van de "Mariaberg" me voorbij en in de afdaling kan ik weer aanpikken. Op het laatste vals plat kan ik me niet echt pijn doen en na 1:22:10 zit mijn 2e vakantieloopje in 2 dagen er weer op. Het miezert bij de prijsuitreiking en ik ben blij dat ik morgen naar het zuiden van Frankrijk mag afzakken.

Echt - Pepijnloop www.pepijnloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-jun-09Echt100m0:36:5516,43:39230 1014 1m/s159170
 Avondloop voor de vakantie
Omdat echte Musketiers van uitdagingen houden prikkelde ik Ruud Leclerq en Ronald Bastian op het laatste moment voor de Pepijnloop. Ruudje zat om 18:30uur nog aan de pannenkoeken, Bassie was zoals vaak druk, druk, druk. Als we rond 19:30uur eindelijk, met dank aan de omleidingen, bij Pepijn arriveren is er niet veel tijd om in te lopen en mogen we koud van start. De temperatuur is aangenaam en ik wil gaan voor een tijd onder de 37minuten. Halfweg zit ik aardig op schema (5km in 18:17). Met een snelle laatste ronde haal ik nog enkele lopers in en finish in 0:36:55.
Dat zo een korte warming-up niet verkeerd hoeft te zijn bewijzen de Musketiers met mooie PR tijden. Voor Ruudje was het bloed (in de nieuwe schoenen) zweet (in de witte broek) en tranen. Er worden nog plannen gemaakt voor een klim naar de Mont Ventoux in de komende 3 weken. Zelf vertoef ik dan nabij de Kale Berg (zie vakantieverslag) en liefhebbers mogen zich bij me melden.
Landgraaf - Heideloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
17-mei-09Landgraaf16,1150m1:06:5014,44:09116 1313 2m/s152163
Heideloop
Omdat we toch de beentjes willen strekken stond na de Geuldalloop op zaterdag een dag later de Heideloop van 10 EM te Landgraaf op mijn programma. De weergoden waren ons nu minder gezind en het inlopen gebeurde maar half door de druilerige regen en de km's van gisteren in de benen. Na de start plenzen we lekker door de poelen en het is zaak om niet naast een spattende medeloper te vertoeven. Op de vlakke stukken kan ik aardig mee maar in de bochten is het glibberen en glijden waardoor ik terrein verlies. De eerste ronde van 8km gaat met de eerste dame van de korte afstand, Ellis Jacobs van de organiserende vereniging STB. In de 2e ronde krijg ik wat steun van lopers die klaar zijn met de korte afstand en nog wat willen uitlopen (Bart Claessens en John Reijnen). Als ik over de meet kom vraagt speaker Wim v. Linden zich af welk loopje voor morgen door mij is gepland en of ik dan niet in een zwart gat val. Om Wim gerust te stellen doe ik maandag de woon-werk route en sluit de Heideloop af met een 1e plaats bij de oude knarren.

De Geuldalloop (93 deelnemers) en Heideloop (116 deelnemers op de hoofdloop) zijn zeker niet Limburgs grootste hardloopwedstrijden maar zou ik niet willen missen. De kleinschaligheid en Limburgs parcours / gezelligheid hebben zeker hun charme.


Berg & Terblijt - Geuldalloop www.geuldalloop
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-mei-09Berg10,6170m0:44:1514,24:1293 1018 2m/s157168
Hersteltraining of Geuldalloop?
Frans Erens, oud voorzitter van de voetbalvereniging Berg, organiseert met een aantal vrijwilligers de “zware” maar mooie Geuldalloop. De uitdaging bestaat uit 2 ronden door het hellingbos (10,6 km) met de gevreesde Lijkweg (vanaf Tivoli omhoog naar Vilt) als kuitenbijter. Zes dagen na de Maasmarathon was de keuze een hersteltraining of de Geuldalloop. De koffie en Limburgse vlaai geven de doorslag dus op naar Berg.

Samen met de "dorpsgenoten" (Lou Maas en Henk Sipers) uit Heer fiets ik heuvelop naar Berg. Een mooie warming-up voor wat ons te wachten staat. Patrick Heubel is vandaag de huizenhoge favoriet en bij het inlopen probeer ik hem nog een beetje nerveus te maken zodat het toch nog een beetje spannend vandaag kan worden. De prikkel helpt in die zin dat de Sjoester er vanaf de eerste meters zo hard aan trekt dat bij het ingaan van het bosgebied zijn voorsprong al meer dan 100m is.

Zelf loop ik met Raoul Sproncken en op de Lijkenweg omhoog moet ik er even vanaf. Boven kan ik herstellen en de benen werken nu wel mee. Raoul hangt aan het elastiek en valt langzaam terug, ook omdat hij met zijn shirt aan een paal blijft hangen. De positie in de tweede ronde wijzigt niet meer en na 44:15minuten zitten de 170 hoogtemeters / 10,6km erop.

De Limburgse vlaai en koffie smaken goed en met de bloemen voor de 1e 55+ is Jenny thuis ook tevreden.


Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-mei-09Vise42,275m2:52:4414,74:06800 1720 1m/s148171
Grens verleggende fun Marathon
De doorkomst van de Maasmarathon vorig jaar in Maastricht kende weinig publieke belangstelling en plotseling overstekende honden en kinderen zorgde voor irritatie en valpartijen. De sympathieke organisatie van Visé kan best wat steun uit Maastricht gebruiken, vandaar dat ik een stukje naar de regionale bladen zond. Nu maar hopen dat het helpt om er een mooi grensverleggend loopfeest van te maken.

Voor de start tref ik Roger Cuijpers die een compliment krijgt omdat hij de strijd met de marathon afstand weer aandurft. Met een jaar extra loopervaring en beter getraind zie ik hem onder de 2:48 uur binnen komen, mits hij halfweg niet onder de 1:24uur doorkomt. Inge van Bergen en Fons de Bie hebben zich het laatste moment ook nog "stiekem" ingeschreven en dat geldt zeker voor de verrassing van de dag regio topper Roger Smeets die hier twee jaar geleden een geweldige prestatie neer zetten.

De top 3 plaatsen zijn de eerste km al verdeeld als Guy Fays, Eric Gérome (monseigneur Maasmarathon) en Roger Smeets de leiding nemen en uiteindelijk ook in deze volgorde finishen, waarbij Roger wel 15 minuten op Eric moet inleveren.
Roger Cuijpers start me te snel en Inge/Fons blijven wat achter waardoor ik bij de eerste dame in de wedstrijd (Nathalie de Clercq) loop. Natalie wil 2:55uur lopen en met onze tussentijd van 1:27uur op het halve marathonpunt moet dat lukken als ze voldoende duurvermogen heeft.

De bochtige passage door Maastricht doe ik bewust een stapje rustiger en verteer ik deze keer goed. Marathon lopen op deze manier is echt fun. Vanaf het Gouvernement (Provinciehuis) langs de Maas ga ik na een opmerking van mijn "supporters" (Rene bedankt) een stapje harder. Natalie moet lossen en vanaf nu haal ik enkel nog maar lopers in. De vrijwilligers van mijn cluppie De Maasrunners bemannen/vrouwen vanaf km 30 de drankposten en ik krijg extra verzorging van Jacques in de Braek die klaar staat met een fles cola. De bubbels combineren even niet goed met het zojuist genomen maggiblokje maar na de eerste bruis smaakt de cola geweldig. De vaart zit er goed in want van een 40e plaats halverwege nader ik nu de top 20. Waar andere jaren me fietsers of lopers vergezelden mag ik nu in mijn eentje al lopende een feestje bouwen, althans zo is het gevoel dat me vleugels geeft.

Op Belgisch grondgebied krijg ik nog een tweede cola van "Musketier Bassie" en zie op de lange rechte weg voor me de strijders Roger Cuypers en Jean-Pierre Dieteren. Halverwege waren ze toch sneller dan 1:24uur, oei oei. Op het laatste hellinkje passeer ik met een klopje het duo en wens hun sterkte. De huppelende samba danseressen geven me het juiste zetje voor de laatste km. Met een 17e plaats algemeen (1e Nederlander na Roger Smeets) zit na 2:52:44uur mijn 3e marathon in vijf weken er met een negatieve split (1:27uur+1:25uur) weer op.

Limburg mag een paar keer naar het podium want Inge behaalt een 2e plaats bij de dames en Belinda Westera wordt 3e bij haar marathon debuut. Lucie van Gastel gaat met eer strijken bij de dames 45+ en zelf mag ik bij de 55+ de beker met de grote oren ophalen. 

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:20:09 0:20:09
10 0:40:42 0:20:33
15 1:01:28 0:20:46
20 1:22:00 0:20:32
25 1:42:40 0:20:40
30 2:03:19 0:20:39
35 2:23:35 0:20:16
40 2:44:24 0:20:49

De organisatie heb ik gevraagd om de marathon de volgende keer voor de halve te laten starten zodat we op het einde wat minder last hebben van oplopende temperaturen. Zie ook onderstaande grafiek.


Stavelot - Jogging de la Nuit de Mai www.users.belgacom.net/vcs
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-apr-09Stavelot10105m0:37:2916,03:44282 2014 1m/s156168
Avondloop in Stavelot
Puur toeval of met voorbedachte raden? Feit is dat ik vier dagen na de marathon om 20:30uur 's avonds in Stavelot bij de startstreep sta voor de 10km Jogging de la Nuit de Mai of te wel de Nacht van Maarland maar dan in de Ardennen. De temperatuur is aangenaam maar het parcours met zijn vele ongelijke kasseien is niet iets waar een nog van de marathon stijf lichaam op ligt te wachten. Tel daarbij op dat in het donker de obstakels minder opvallen en alertheid en lenigheid is vereist.

Direct na de start, bij de sporthal, moet er flink worden geklommen en daarna gaat het parcours door de drankenhandel van de lokale sponsor. De flessen trapist kijken verleidelijk maar eerst moet er gewerkt worden en dat is iets wat de benen nog niet echt willen. Jan en alleman of te wel, Jean et tout le monde rennen me voorbij en pas na de eerste ronde kom ik in mijn ritme (5km in 18:40). Inmiddels zijn de schijnwerpers aangezet op een deel van het parcours dat door een bos gaat. De hobbelige kinderkopjes en vele bochten maken het er niet makelijker op maar ik kan verloren terrein goed maken ondanks dat mijn hartslag niet echt omhoog wil.

Na 37:29 zitten er 105 hoogtemeters en 9,7km erop. De prijsuitreiking gaat op zijn Waals, met vele verhalen, en om 23uur ga ik met Jenny en 2 flessen Franse aperitief terug naar ons chalet in Trois-Ponts. Conclusie: Een heel aparte loop door zijn tijdstip en hobbelig parcours. Om het licht uit te maken had ik Roger Rabbit erbij willen hebben.


24-apr-09 Maastricht - Hardlopen de passie van Jo Schoonbroodt (Weekend Gezet - Wiel Verheesen)
Gegarandeerd, er zijn pensioengerechtigden waarvan het aantal autokilometers per jaar amper kan tippen aan de afstand die Jo Schoonbroodt als hardloper in wedstrijden en trainingen overwint. Op 58-jarige leeftijd hoopt de inwoner van Heer/Maastricht - werkzaam als System Engineer bij SABIC Europe in Geleen - deze hobby nog lang te kunnen uitoefenen. En dat de jogger bij uitstek niet op een kilometer meer of minder kijkt wordt duidelijk indien men alleen al naar zijn logboek over 2008 kijkt. Daarin staan 802 kilometers in 34 wedstrijden geregistreerd en een slordige 4000 kilometer als training. Jawel, hardlopen is de passie van deze in Borgharen geboren Limburger.

,,Een heerlijke bezigheid.. Ik geniet er nog evenveel veel als toen ik ermee begon, nu alweer een dikke drieëntwintig jaar geleden.” Intussen heeft hij circa vijftig keer een marathon gelopen; vijftig keer derhalve de afstand van 42,195 kilometer. Voeg daar ook nog eens dertien ultralopen aan toe, zoals de Zes Uur van Stein in 2008 (waarin hij 78,268 kilometer overbrugde, een Wereld Record M55) of de Two Oceans Ultra Marathon van Kaapstad (56 kilometer) en het is duidelijk dat Schoonbroodt de duursport hoog in het vaandel heeft staan.

Lees verder Voor 58 jarige Jogger tellen de kilometers nog lang niet (klik hier)


Enschede - Marathon www.enschedemarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-apr-09Enschede42,242m2:59:1814,14:14565 2923 1m/s145175
Haas loopt naar 1e plaats
Drie weken na de als een klokje gelopen Rotterdam marathon mag ik me in Enschede dienstbaar maken als pacer voor de 3:00uur groep. Met een schema van 4:15 minuten/km ga ik op pad (5km in 0:21:11) en Rob Laenen heeft zich gemeld om aan te sluiten. Voor de start verneem ik dat nog ca. 20 andere lopers "gezellig" met me mee en knokken voor een tijd rond de magische grens van 3uur. Ingrid Prigge (2e op het NK Marathon dames 2008) is de andere haasin van de groep en zal bij 30km ermee stoppen. Het verschil tussen een pacer en een haas is dat de pacer het tempo vanaf het begin tot het einde gelijkmatig aangeeft. Een haas stelt zich diensbaar op tot een bepaalde afstand en stop er dan mee. Pacer spelen is veelal in het begin de ander lopers corrigeren en op het einde stimuleren.

Na de start is het even uitvinden waar Ingrid loopt en wie nu met ons mee gaat. Het is zoeken naar een tempo van 4:15min/km en na een paar km zit het ritme er goed gelijkmatig in. Via een lusje naar Duitsland komen we weer terug in Enschede en het zonnetje begint voor velen al een koperen ploert te worden. Het groepje dunt heelaas uit ondanks de overvloedige drankposten. Voor velen is de 3uur grens vandaag een onmogelijk doel door de hogere temperatuur. Bij 30 km loopt Ingrid op de 2e plaats en ik vraag haar waarom ze zou stoppen met een bijna zekere podiumplaats. Haar trainer had blijkbaar andere plannen maar dit is een kans voor open doel. Voor ons zien we de groep met de pacer van 2:55uur uit elkaar vallen en we halen steeds meer lopers in. Ingrid loopt door met Peter Kuiper. Rob Laenen strijd manmoedig als de laatst overblijvende van het groepje en hangt aan het elastiek. Ik heb bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en dat terwijl hij meer aanleg voor de korte afstand heeft. Heelaas kampt Rob ook nog met krampaanvallen en meldt me dat ik maar door moet lopen. Hij gaat een stapje rustiger naar de streep en zijn doelstelling vervliegt in zweetlucht. Ook voor mij beginnen de laatste loodjes zwaar te worden. Met de wetenschap dat achter twee weken de Maasmarathon wacht wil ik niet tot het gaatje gaan. De finish wordt bereikt na 2:59:18 (halfweg 1:29:11) en levert mooi ook nog de 1e plaats bij de M55 op.

De oude Markt van Enschede met zijn zonovergoten terrassen nodige uit voor een koele drank met hapje bij de Italiaan samen met de toch wel tevreden Rob (PR vandaag 3:07:19) en Janneke.

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:20:56 0:20:56
10 0:42:24 0:21:27
15 1:03:33 0:21:09
20 1:24:47 0:21:14
25 1:45:24 0:20:38
30 2:06:31 0:21:06
35 2:27:50 0:21:19
40 2:50:08 0:22:18
Finish 2:59:18

19-apr-2009 Parcourverkenning Maastrichts Mooiste

Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-apr-09Rotterdam42,260m2:48:49154:0010000 114 101m/s 151171
Lopen op schema of op gevoel?
Ook al is het bijna mijn 50e marathon (de 13 Ultra's niet meegerekend) toch gaf het vooruitzicht om het jaarlijks rondje Rotterdam te mogen "taffelen" wat extra positieve spanning. Vooraf was er al wat heen en weer gecommuniceerd met Arno Hansen en Rob Riksen die ook op de Coolsingel starten en kiezen voor een zekere marathon op een schema van 4:10min/km. Na wat uitdagend opmerkingen mijnerzijds hebben de jonge honden de lat wat hoger gelegd en is het doel nu 4:05min/km. Zelf liep ik de laatste tijd wat houterig door een stijve hamstring opgelopen door het snellere werk in Venlo en Brunssum. Mocht dat zo aanhouden dan zoek ik de groep Landgraaf op en kijk in deel 2 van de marathon wat nog in het vat zit. Een lage 2:50uur zou heel mooi zijn bedenk ik als we om 6:30uur vanuit het zuiden met Bert Vanwersch op de bok en de loopgroep Vijlen onder zijn hoede naar Rotterdam afreizen.

Na een goede verzorging in het Technikon worden we naar startvak A gebracht. Als we mogen aanschuiven achter de toppers sta ik pardoes achter de winnaar van 2008 James Kwambai. Na de start zoek ik naar Arno Hansen en Rob Riksen en loop op een tempo van 4min/km. Heelaas zijn de mannen uit Landgraaf in geen velden of wegen te bespeuren en ga op gevoel verder (5km in 20:01). Bij een keerpunt zie ik Rob en Arno maar het verschil is me nu te groot om nog af te zakken (10km in 39:50). Ik passeer een Afrikaan die de marathon op 1 been en een springveer loopt, ongelooflijk wat een prestatie en doorzettingsvermogen (15km in 59:50). Het klokje tik de 5km regelmatig weg (20km in 1:19:44).

Halverwege kom ik door in 1:24:21 en als ik dat kan volhouden in deel 2 zou ik met 2:48uur weer op de Coolsingel kunnen zijn. Maar lichaam en geest worden er niet frisser op dus dat wordt nog knokken (25km in 1:39:53). De Erasmusbrug zorgt voor wat afwisseling in de loophouding en dat voelt goed aan. Mijn groepje valt uit elkaar als we weer aan de andere kant van de Maas zijn (30km in 1:59:51). Op de andere baan komt de kop van de wedstrijd die al het rondje Kralingen erop heeft zitten. Wat een snelheid en wat een souplesse hebben de Afrikanen, mooi om te zien. Ik haal nu veel lopers in die hun kruit te vroeg hebben verschoten (35km in 2:19:38). De snelste 5k van vandaag. Het is nu op karakter doorbijten want de km's zijn voelbaar (40km in 2:40:13). Pffff de langzaamste 5k van vandaag. Ik wordt aangemoedigd door lopers die nog aan het rondje Kralingen moeten beginnen. Mijn doel is nu de 2:48uur te klokken. Er gaat nog een tandje erbij en de inspanning wordt beloond met een eindtijd van 2:48:50 en podiumplaats M55.

Ducan Kibet stormt in de laatste meters langs James Kwambai en wordt winnaar met een nieuw parcoursrecord 2:04:27. Patrick Delait zet zijn goede conditie om in een mooie marathon van in 2:31uur. Arno Hanssen doet het marathon kunstje in 2:54:48 en Rob Riksen in 2:55:19.

Statistieken Jogger Jo

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:20:01 0:20:01
10 0:39:50 0:19:49
15 0:59:50 0:20:00
20 1:19:44 0:19:53
25 1:39:53 0:20:10
30 1:59:51 0:19:58
35 2:19:38 0:19:46
40 2:40:13 0:20:36
Finish 2:48:49

Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-mar-09Brunssum1032m0:37:133:4316,19385 64m/s 160169
Laatste test voor Rotterdam tijdens de TopRun
Vorig jaar was de TopRun, door een onwillige hamstring, niet echt een succes voor me. Zeker in zo een sterk deelnemers loop je al snel achter de feiten aan als lichamelijke malheur je even plagen. Na 38:29 minuten zat toen de 10km erop en werd ik "mooi" voor voor laatste. Deze keer "moest" het een stuk rapper, het was alleen de vraag hoeveel sneller? Samen met Robert Willems mag ik me melden bij de kannonen van de TopRun. Robert maakt de laatste tijd een mooie progressie en ik zal door moeten lopen om hem voor te blijven.

Bij de start schiet de echte top in no-time weg en loop ik de eerste km's met Mechtild Panhuysen, Maud Golsteyn en Nico de vader van Jolanda Verstraten. Nico loopt in dezelfde leeftijdcategorie en doet normaal wat korter werk. Mechtild moet afhaken en ik hang er, door gebrek aan snelheid, maar wat bij (5km in 18:16). Mijn hamstrings voelen stijf aan en echt soepel lopen is er vandaag niet bij. Het is korte-broeken-weer maar bij regen en wind tegen koelen de bovenbenen toch wat veel en dat maakt me niet soepeler. Als ik aan mijn laatste lusje begin mag ik klappen voor Micah Kogo die Brunssum op de hardloop wereldkaart plaats met een nieuw wereldrecord 10km op de weg in 27:01. Zelf doe ik er 10minuten langer over en mag na 37:13 mijn stijve hamstrings bij de masseuse wat los laten maken. Toch ruim een minuut sneller dan vorig jaar en de achtste plaats van achteren.


Venlo - Venloop www.venloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-mar-09Venlo21,120m1:19:0616,03:55300082104m/s160171
Werken aan de snelheid
Na het Ultrawerk wordt het weer tijd om aan de snelheid te werken. Door de 6uur durende aanslag op het onderstel protesteren de benen bij de geringste tempo versnelling. Door wat vaartspel en gebruik te maken van de natuurlijke Limburgse (heuvels) uitdagingen pak ik de hardloopdraad weer op. De Venloop is nieuw voor me en als ik de verhalen mag geloven is het publiek er erg enthousiast. Hierna volgt de Parelloop en dan een startplaats op de Coolsingel voor de Rotterdam Marathon. Samen met Henri Aerts en Hans Colijn (De mannen uit Gronsveld die dit jaar minimaal 25 halve willen lopen) zijn we op tijd in Venlo. De verzorging in het atletenhotel mag er wezen en ik hoef enkel maar 21,1km te lopen. Door het gebrek aan kwaliteitskilometers is het wel de vraag in welke tijd?

Bij de start tref ik Patrick Delait, Bert Vanwersch en businessrunners Roger Rabbit Rousseau, John Bosch en Eric Jacobs vermomd als Patrick Heubel die een gooi gaan doen naar de 1e plaats in de bedrijvenloop. Vanaf de start loop ik in een groep met Bert, John en Eric. (5km in 0:18:04). Het publiek is massaal aanwezig, erg enthousiast en de sfeer geweldig. Als we richting Tegelen gaan steekt de wind de kop op en mijn benen zijn vandaag niet echt super (10km in 0:36:57).

John zit er duidelijk beter in en trekt behoorlijk aan de groep. Op de Zuiderbrug heeft de wind vrij spel en ook Eric heeft het opvallend moeilijk, het vaderschap eist zijn tol?  Maurice Eberson helpt me lekker als "Jan de wind" wat te stevig blaast.  Ik kan net volgen en we lopen weer iets in op de groep (John Bosch) voor ons. We komen tot op 10m en Maurice loopt erg makkelijk het gat dicht. Dit ging me even te snel en ik wacht op Eric (15km in 0:55:52). In Hout Blerick staat ons weer een geweldig publiek aan te moedigen. De Maasbrug is de laatste hobbel als Eric moet lossen (20km in 1:15:15). Ik passeer master Jack Niessen en in het centrum worden de lopers naar de finish gedragen door een waanzinnig publiek. Wat een sfeer, geweldig. Dat is aan de laatste km tijd goed te zien en met een eindtijd van 1:19:06 mag ik me 1e M55 noemen.
Dummy Patrick Heubel (Eric) komt op 1:19:33 binnen. "Hub ich toch ins de Sjoester geklop".


Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-mar-09Stein74,47580m6uur12,44:50200 1413 2m/s140155
Jeugdige overmoed?
Na mijn mooi Wereld Record M55 debuut op de Zes uur van Stein vorig jaar mocht ik me opnieuw uitleven op het rondje in en om het Steinerbos van 3097m. Of er weer 78268m inzitten was de veel gestelde vraag?
Zelf zag ik deze loop vooral als voorbereiding voor de Rotterdam Marathon maar wie weet? Vorig jaar was de conditie goed maar de weersomstandigheden niet gunstig door een stormachtige wind. Deze keer hoopte ik op beter weer maar werd de conditie even beïnvloed door een ontstoken kies die er nu, na wat martelpraktijken gelukkig uit is.

Als laatste voorbereiding een lang weekend Ardennen waar koning winter nog voor sneeuw en ijs zorgde.

Onder een aangename (te aangenaam?) lente temperatuur ga ik vol goede moed van start en superhaas Patrick Delait (bezig met zijn Road to Rotterdam) zal me tot 2:45uur vergezellen. Het plan was een schema van 13km/u te volgen maar gezien het lekkere weer duiken we daar al snel onder. De geplande snelheid van 13km/u blijkt al snel op13,5km per uur te liggen. De hartslag gaat langzaam op van 135 naar 150. Als Patrick ermee stopt verwacht ik een dipje maar heb wel een buffer van 7 minuten t.o.v. het WR schema van vorig jaar. De achteraf teruggerekende marathon afstand gaat in 3:07:22, aiii dat was wel erg snel en niet de bedoeling.

Te vroeg voel ik de machinerie steeds stroever draaien ondanks nog een PR van 3:45:56 op het 50km punt. Het beste is er duidelijk af en de motivatie en snelheid zakt naar 11km/u en zelf 10km/u. Ik probeer steeds een nieuw target te zoeken bij de gedubbelde lopers voor me. De royaal gedachte buffer van 7 minuten brokkelt snel af en ik ben duidelijk de greep op wat gaat komen kwijt. De zouttabletten van Ralf Op het broek en mijn magic bouillonblokje hebben totaal geen effect. Ik zit in de prut en weet dat het nog een helse tocht gaat worden om de 6uur vol te maken. Ronald Bastian staat me aan te moedigen en trek spontaan zijn loopkleding aan om me wat te begeleiden. De dip is diep en ondanks alle goede bedoelingen van Ronald kan ik maar met moeite af en toe de snelheid oppakken. Stoppen speelt duizend keer door mijn hoofd maar dan had ik niet aan het Ultra karwei moeten beginnen. Ultralopen is het blijven zoeken naar je limieten. Door wat jojo tempo oogt het blijkbaar voor de buitenstaander soepel maar het gevoel zegt me iets anders.

Elke ronde heb ik gedronken (dus 23 bekertjes) en geregeld een energiegel erin gestopt toch voel ik me leeg en de maag is van streek door de sportdrank, thee, water en cola. Waar doen we dit voor? Ik kan nog blijven lopen maar zie steeds meer lopers wandelen en de verleiding is groot om  dit ook te doen. Grote namen zijn al uitgestapt, is het toch de ruim 10 graden temperatuur verschil (vorige week nog sneeuw in de Ardenen) die ons nekken? Veel vraagtekens in de bovenkamer maar ondertussen heb ik weer een ronde volbracht.

Het laatste uur heeft letterlijk en figuurlijk geslagen want nu begint me ook kramp in de kuit parten te spelen. Het plan is om nog 3 ronden vol te maken maar de laatste ronden wordt het lopen door de onverwacht felle krampsteken een Monty Python achtige voorstelling. De laatste km's komt de sympathieke Belg Jeroen van Nieuwehove, die een mooi debuut maakt op zijn eerste 6uur, bij me lopen. We houden het samen na 6uur en 74475m op de 14e plek met startnr. 14 voor gezien. Op de massagetafel bij Sjef  worden de stijve poten wat los gewreven en maak ik kennis met Victor Mennen een snelwandelaar met een mooi palmares. Dat ik nog 1e Limburger wordt is een mooie troostprijs om de pijn in mijn murw gelopen lichaam te verzachten.

Ultralopen blijft je grenzen zoeken en de grootste overwinning is het uitlopen van de 6uur.

De harde werkelijkheid in cijfers:

	Totaal	Totaal	Lap	Lap	HR Avg	HR Max
Lap Km Tijd Time km/u 140 155
1 3,531 0:15:30 0:15:30 13,67 132 139
2 6,629 0:29:00 0:13:30 13,77 135 141
3 9,727 0:42:51 0:13:50 13,43 133 141
4 12,825 0:56:42 0:13:52 13,41 135 141
5 15,923 1:10:41 0:13:58 13,30 135 140
6 19,021 1:24:24 0:13:43 13,55 139 148
7 22,119 1:38:09 0:13:46 13,51 142 147
8 25,216 1:51:50 0:13:41 13,59 143 149
9 28,314 2:05:32 0:13:42 13,56 144 150
10 31,412 2:19:10 0:13:38 13,64 146 151
11 34,510 2:32:47 0:13:37 13,65 147 152
12 37,608 2:46:28 0:13:40 13,60 149 154
13 40,706 3:00:31 0:14:03 13,22 150 155
14 43,804 3:14:45 0:14:14 13,06 150 155
15 46,902 3:29:45 0:15:00 12,39 146 154
16 50,000 3:45:56 0:16:11 11,49 139 152
17 53,098 4:02:00 0:16:04 11,57 138 144
18 56,196 4:17:37 0:15:37 11,90 139 144
19 59,294 4:33:31 0:15:54 11,70 140 148
20 62,392 4:51:26 0:17:55 10,37 132 144
21 65,490 5:09:18 0:17:52 10,41 130 138
22 68,588 5:26:09 0:16:51 11,03 135 145
23 71,686 5:43:33 0:17:25 10,67 136 146
Fin 74,475 6:00:00 0:16:27 10,18 140 144
Verslag Bart Peeters - Dagblad de Limburger (Klik hier)
Apeldoorn - Midwintermarathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-feb-09Apeldoorn42,1260m2:50:3514,84:02444 13-1 5m/s158172
Kou kleumen op de Veluwe, brrrrrrrrrrr.
De Midwinter Marathon deed met vries temperatuur en een venijnige oostenwind zijn naam eer aan. Zie roze lijn, in de grafiek beneden, de dalende temperatuur, van 13 naar 4 = delta 9.c gedurende de run op mijn arm bij het horloge, dat nog deels afgedekt is door kleding. De gevoelstemperatuur lag nog stukken lager.

Samen met Henk Sipers, Henry en Christine Okkersen vertrekken we om 8uur uit Maastricht. Op de A73 richting Venlo staat de eerste verrassing als we voor een gesloten tunnel stranden. Wachten kan lang duren en via een nabij gelegen oprit vinden we een alternatieve route richting Apeldoorn waar het gaande weg witter wordt.

Na een massage als warming-up in het kleedlokaal ga ik eens voorzichtig naar buiten om de gekozen kleding op koude bestendigheid te testen. Na 5 minuten hou ik het voor gezien want het is dus echt koud door die verrekte oostenwind. Met een extra thermoshirt ga ik naar de start waar ik in het genodigde vak de sympathieke Brabander Frank van Eijk en André Pelgröm tref. Wat zijn de plannen? Zo snel mogelijk weer terug naar een warme ruimte.

De marathon start samen met de Asselronde en naast me vertrekt Gert Jan Wassink, de latere winnaar van deze 28km. Het is even zoeken  naar het juiste groepje en ik mis Math Roberts die vandaag wilde "knallen". We (André, Frank en enkele 28k lopers)  zijn al vrij snel buiten Apeldoorn richting Park en Bos (5km in 0:19:14). Het parcours gaat glooiend en vandaag zijn in het totaal 260 hoogtemeters te overwinnen. Via Hoogsoeren (10km in 0:39:09) komt er nu een mooi stuk over de Asselse heide. De zon en de wind staan in de rug en ik heb een gevoel van wat kan er vandaag gebeuren, gaan met de geit? Het groepje dunt uit en in tegenstelling tot wat je zou verwachten lopen de marathon lopers op kop van de groep en de lopers van de kortere afstand achteraan (15km in 0:58:25).

De zon is even later pleiten en de snijdende oostenwind krijgen we vol tegen. Frank heeft te kennen gegeven dat hij afziet van de marathon en zal zich tot de laatste ronde opofferen. Met Frank op kop over de Amersfoortseweg is dit de redding want hier is totaal geen beschutting (20km in 1:18:59). Bij de drankposten is het water deels bevroren en ik hou het bij lauwe thee. Mijn (k)oude botten verlangen warmte en de spieren verkrampen. Het halve marathonpunt gaat nog in 1:23:10 maar het beste is er duidelijk af. De eerste dame van de marathon (Petra Kaminkova) en derde dame van de Asselronde (Eva Janssen) lopen bij ons in de groep in de afdaling naar Apeldoorn. Daar waar ik normaal lekker kan "rollen" heb ik door de koude wind het vierkante wielen gevoel (25km in 1:38:03).

Frank heeft zijn kopwerk fantastisch gedaan en houdt het voor gezien en ook de deelnemers van de Asselronde zwaaien af. Mijn dip is nu compleet en André heeft blijkbaar het licht gezien. Moederziel alleen mag ik aan de laatste 17km beginnen en ik gooi er nog maar eens een stukje van het bouillonblokje in. Van soepel lopen is niets meer over en de koude krijgt steeds meer vat op me (30km in 1:59:33). De motor draait, hier in de bossen van Hoogsoeren, nu met stroop i.p.v. olie, toch wordt ik door niemand ingehaald (35km in 2:21:34). Al vroeg ben ik de km's aan het aftellen en dat is een slecht teken. Wederom op de Amersfoortseweg pep ik mezelf op met de gedachte dat een warme douche nabij is. Het gaat nu heuvelaf en de km tijden gaan weer wat sneller met de redding nabij (40km in 2:41:43). Ik dubbel veel lopers van de Asselronde en zie marathonlopers die nog aan de laatste ronde van 17km moeten beginnen. Voor deze lopers heb ik bewondering want dat moeten echte volhouders zijn bij deze door alles snijdende ijskoude wind.

Aan de lange rechte Loolaan naar de finish wil maar geen einde komen, de voeten doen pijn en het lichaam schreeuwt om te stoppen. Maar ook aan deze uitdaging komt een einde. Met een eindtijd van 2:50:35 en een 13e plaats algemeen (5e Nederlander, 1e M50) kan ik stram en stijf van de kou, gehuld onder een deken als een vluchteling, naar de douche en komt er een eind aan de barre Midwinter tocht.

Na de douche en warme opvang begint het leven weer terug te komen en vul het verloren vocht weer aan met een Belgische pint. Op de terugweg wordt de tijd gedood met Henk Sipers op de korrel te nemen. Henk gaat tegenwoordig om 21:30 onder de wol en loopt de marathons rond de 4uur. Vroeger ging hij een uur later naar bed en was een uur sneller op de marathon. Een en een is twee zou je zeggen, Henk gaat dus nu wat later slapen en wat harder knallen.


Posterholt - Annendaalloop 1/2marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-jan-09Posterholt21,120m1:18:5316:003:44150 76 6m/s160170
Snel parcours in Posterholt
Posterholt staat bekend om zijn snelle halve, maar werken de weergoden mee? Na een paar trainingsdagen in een wonder mooi winterlandschap van de Ardennen, met de nodige besneeuwde heuvels, ga ik er weer eens de beentjes op het vlakke strekken. Dit is tevens een test voor de Midwintermarathon achter twee weken.

Als ik met Robert Willems richting Posterholt trek is er geen sneeuw meer te bekennen en heeft regen en wind de ramen gegeseld. Het is droog als de halve en kwart marathon gelijktijdig vertrekken. De benen voelen niet verkeerd dus ik waag me mee te gaan met een groepje dat de 10,5km doet (o.a. Renso Roumen, Lou Maas, Roger Cuijpers en Inge van Bergen) en de halve marathon lopers Bert Vanwersch, Arno Hanssen en Rob Laenen.

Buiten het dorp krijgen we vol de wind tegen en wordt er beurtelings op kop gelopen (5km in 18:27). Arno loopt erg sterk maar wisselt steeds van tempo, Rob Laenen en enkele anderen vallen uit de groep weg.(10km in 37:00).

De helft van de halve zit er na een ronde erop en Inge en Lou kunnen douche. Ik blijf over met Bert Vanwersch en Arno Hanssen, dit is een luxe positie voor de tweede ronde. Bij de drankpost treuzel ik wat langer en ontstaat er een gat met Arno en Bert. Ton v.d. Eerden komt naast me fietsen als ik het verschil weer dicht loop. Deze actie kost me wel erg veel energie en als we bij een bocht opnieuw moeten aanzetten verlies ik weer het contact. Opnieuw aanzetten heeft geen zin, weg mooi vooruitzicht.

Dit moment is erg ongelukkig want we verlaten Posterholt en de wint blaast voor mijn gevoel nu nog een tandje harder. Het wordt nu knokken in mijn eentje en hopen op herstel (15km in 56:27). Na regen komt zon en na tegenwind komt wind mee. Ik kan de pas weer vergroten en met de grote molen gaat het nu richting finish (20km in 1:15:20). Na 1:18:53 en gestart met nummer 7 kom ik als nummer 7 over de finish.

Winnaar wordt zoals verwacht Patrick Delait 1:11:54 voor Rudi Smeets 1:14:33 en Jean-Pierre Dieteren 1:15:26

De mooie plaatjes van het hollen in Posterholt zijn van oud collega Gerrit van Harreveld. 


6-jan-2009 Winter training bij -15.C

De "stoute" schoenen aangetrokken en bij -15.C mijn woon-werkroute (17km) training van 1:30uur gelopen.
Het resultaat: Bevroren wimpers door een tranend oog.
Maaaaar wel, met een oog, GENOTEN van het winterlandschap.
Klik hier voor mijn actuele weerpagina en vooruitzichten.
Geleen - Danikerbosloop www.danikerbosloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
04-jan-09Geleen21,12401:19:2615,93:46100 30 3m/s159168
Strijd tussen de dames
Vorig jaar kon ik door griep/verkoudheid niet deelnemen maar deze keer was ik wel van de partij bij de Danikerbosloop te Geleen, georganiseerd door Jola's fitcentre. De halve marathon parcours bestaande uit 4 ronden om het heuvelachtige Danikerbos waar alles in zit. De loop is nog niet erg bekend in de regio maar dat zal snel veranderen. Dit is een mooie uitdaging om het loopjaar te beginnen.

Samen met Henri Aerts en Hans Colijn arriveer ik al vroeg bij de manege Ten Eysden te Geleen. De organisatie is nog druk bezig met het opbouwen van de start finish locatie. Henri en Hans hebben het jaar 2009 uitgeroepen tot het jaar van de halve marathon en hebben er 25 op hun verlanglijstje staan, waarvan vandaag de eerste. In de kantine krijgen we het startnummer en een warme consumptie als opwarmer voor de vrieskou buiten. Het inlopen beperkt zich tot een stukje langs de Keutelebeek met sfeervolle wintertaferelen op de naast gelegen ijsbaan en een verkenning van de helling richting Sweikhuizen.

Bij de start zie ik nog even de favoriet voor vandaag Patrick Delait die samen vertrekt met de kanshebber op de korte afstand Raymond (Monkiptanui) Billen. Beide maken hun verwachtingen waar en winnen hun afstand. Delait heeft de Rotterdam Marathon onder de 2:30uur als hoofddoel voor ogen en zit op schema. Slow starter Huub Kurvers komt me op de eerste helling voorbij en gaat op jacht naar Fons de Bie en Wil Goessens. Zelf bevind ik me bij de dames Inge van Bergen en Maud Golsteyn (5km in 19:00). Er zijn een paar ijsplekken in het parcours waar opgelet moet worden maar voor de rest is het lekker loopweer. Min punt is wel dat het water in de drinkbekers bij de verzorgingspost een ijslaag bevat, gelukkig is er ook warme thee. Inge loopt nog bij me en Maud is wat achterop geraakt in de afdaling. Schoonvader Ton v.d. Eerden op de fiets is haar begeleiding (10,2km in 39:11). Bij de 3e klim komt Maud sterk terug en weet even aan te pikken. Op het vals plat boven op de heuvel pareert Inge met een tempo versnelling en Maud moet lossen. In de afdaling van de bevroren holle weg blijft het oppassen want elke stap is uitkijken door de keiharde moddersporen. Voor ons krijgen we door de tempo verhoging Fons en Wil in beeld. Dat zijn mooie targets en bij het ingaan van de laatste ronde (15,3km in 59:11) weet ik Inge tot bij hun te brengen. Fons geeft zich niet zo makkelijk gewonnen en geeft gas bergop. Wil Goessens haakt af en ik blijf bij Inge die Maud weer ziet naderen. Eenmaal boven is het gat met Fons beperkt en na een snelle afdaling over de hobbel de knobbel holleweg komen we bij Fons. Het is nu samen met Inge erop en erover en in huize de Bie weten we nu wie het hoogste woord mag hebben. Inge blijft goed volgen en samen passeren we de finish van deze "krappe" maar pittige (240 hoogtemeters) halve marathon  in 1:19:26.

Met een 3e plaats algemeen zijn de eerste bloemen van het jaar binnen en voelt het plots minder koud. Om het lichaam te belonen doe ik er nog een rondje achteraan samen met de gedubbelde Henri Aerts die een halve marathon van zijn lijstje mag afstrepen en er nog 24 heeft te gaan.


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top