Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
2008 Mergelland Marathon - Jogger Jo Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2008

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2008
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Eijsden - Mescherbergloop 15,4km
Olne-Spa-Olne Ultraloop Trail 65km
Nijmegen - Zeven Heuvelenloop 15km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Herve - Vallons de Herve 1/2 Marathon
Wylre - 7 Heuvelen training
Eindhoven - Nederlands Kampioen Marathon Masters M55
Heerlen - Mondriaanrun 10,6km
Meerssen - Mergelland Marathon
Maarland - De Nacht van Maarland 5 & 10km
Sprimont - La Redoutable 20km
Valmeer - Champignonloop 5,5 & 13,4km
Trois Pont - Ardennen training/vakantie Mont St.Jacques
Stolberg - Rund um Süssendell 10km
Frankrijk - Drôme - Vakantie/Running the Mont Ventoux
Landgraaf - Megaloop 15km
Echt - Pepijnloop 10km
Haccourt - Courses Champêtres 12km
Vise - Maas Marathon
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Enschede - Marathon
Bergen op Zoom - Monumentenloop 15km
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parelloop 10km
Maastricht - Treechloop 11,5km
Kaapstad - Two Oceans UltraMarathon (Droomloop)
Coo (B) - Chalet Charmed - Midweek vakantie/training Ardennen
Stein - 6 uur Ultraloop (WR M55)
Sittard - Upstairsloop 10km
Urmond - Overmuntheloop 10km
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Beek - Fagro Parkloop


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2008Mont Ventoux 2008 - Jogger Jo
Het fantastische loopjaar 2008 bracht me meer dan ik ooit had durven dromen. Heel veel loopplezier leverde me onvergetelijke ontmoetingen met "soortgenoten", een droomreis naar Zuid-Afrika, klinkende resultaten zoals het Wereld Record M55 tijdens de Zes uur van Stein (78,268km) en het Nederlands Kampioenschap Marathon M55 te Eindhoven (2:45:41). Investeren in je eigen lijf blijkt in het jaar van de kredietcrisis nog altijd het meeste rendement op te leveren.

De training/wedstrijd statistieken:
Tijdens de 34 wedstrijden dit jaar, gingen in het totaal 802km onder de sloffen door. Tel hierbij de ruim 4000 training km's waarvan ik met heel veel plezier terug kijk naar mijn tochten tijdens de zomervakantie en beklimming van de Mont Ventoux. Klik hier voor meer Jaar-Statistieken

Highlights 2008
-Ontmoeting met Rombout Breedveld tijdens de Midwinter Marathon
-World Fastest M55 Six Hours runner tijdens Zes uur van Stein
-Nieuwe sponsor www.ronforrun.nl
-Two Oceans Marathon Kaapstad Zuid Afrika
-Gestart als Pacer en uiteindelijk winnaar 55+ Enschede Marathon
-3e Marathon in 4 weken en 1e M55 Maas Marathon.
-Zomervakantie/Training Drome (Fr) en beklimming Kale Berg / Mont Ventoux
-Ardennen offensief Le Mont St. Jaques met machtig mooie natuur
-Gezegend op pad tijdens Mergelland Marathon
-Nederlands Kampioen M55 Eindhoven Marathon
-GENIETEN tijdens 7e Silvester Marathon met 150 "lotgenoten".


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-dec-08Meerssen44460m4:30:009,86:08150  0 2m/s115162
Le Mont Saint Jacques - Ardennen - Con en Jose Olislagers SM-Loop 2008 op pad bij de 3 beeldjes langs de GeulGezamenlijke GRATIS Marathon
Op de laatste zaterdag van het jaar organiseerde ik met hulp van mijn loopvrienden voor de 7e keer de gratis Silvester Marathon loop. De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het Kerstkonijn, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen. Er wordt gelopen op een schema van 6 minuten/km (marathontijd ca. 4:15uur). Het door velen bejubelde parcours voert door het mooiste gedeelte van Limburg en volgt het riviertje de Geul 21,1km stroomopwaarts tot Camerig om vervolgens naar Meerssen (Uitspanning de Nachtegaal) terug te keren. Voor de sfeerproevers was er ook een halve marathon welke gelijk met de marathon vertrok. Gezien de grote belangstelling (125 aanmeldingen)  voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN.

Het is in de Ardennen nog aardedonker en het vriest -8.C als ik vanaf onze hoogslaper in St.Jacques op 450m hoogte naar de Groepsaccommodatie van de familie Olislagers ga. Con (ex. organisator van de Wijnbergloop) en José verzorgen de mobiele drankpost en zijn zo "loopgek" om de Vrienden van de SM-Loop een dag te helpen en van Trois-Ponts naar Limburg te rijden.

De hardlopers werden vanaf 8:00uur gastvrij  ontvangen door Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen met gratis koffie. Naast de voorinschrijvers melden zich op het laatste moment nog een aantal "zwartlopers". Hoe meer zielen hoe meer vreugden. Dit jaar hebben we enkele speciale SM 'ers zoals Engels marathon recordhouder Brian Mills die in korte broek en de benen vol tattoo's op weg is naar zijn 700e marathon. Dat het ook anders kan bewijst Rob Müller, bekend van Man Bijt Hond, die de route op een wiel gaat fietsen, of wat te denken van GROTE vriend Thijs van Heugten die blootsvoets de vrieskou en ondergrond wil trotseren.

Voor de start wordt ik door Jan Gulikers, namens de zaterdagochtendgroep, verrast met een  gedicht en oorkonde voor de geleverde prestaties in 2008.

Jogger Jo,
Als een hinde, zo sierlijk en verheven,
draaf jij door stad, veld en land -
zoveel souplesse is jou van nature gegeven,
zelfs de zwaarste duurloop zet je naar jouw hand.

Maar weinigen die jou bij kunnen benen,
jouw snelheid laat de meeste staan -
het lopen zit in jouw lijf, in al je genen,
met recht noemt men jou: `De Grijze Keniaan'.

Even na 9:00 uur gaat de meute van 150 GENIETERS op pad richting Houtem/Valkenburg. De lucht is strak blauw en de ondergrond hard bevroren. Het is een machtig mooi gezicht om het lange lint lopers door het natuurgebied bij St. Gerlach en over de Geul te zien trekken. Het wordt met zo een grote groep wel moeilijk om de controle over het geheel te houden. Klaus loopt voor het juiste tempo en de route met Jan op kop. Zelf mag ik af en toe langs de meute draven om het contact tussen de staart en de kop te onderhouden.

SM-Loop 2008 Uitzicht vanaf de Dodeman richting WylreAchter Valkenburg nabij de Drie Beeldjes is de eerste verzorgingspost waar naast de Olislagers ook Leny, Thea en Huub hand en spandiensten verlenen. De eerste 7km in 42minuten zitten erop en de verschillen tussen de eerste en laatste lopers zijn groot. Met Simon spreek ik af dat we de groep opsplitsen en hij de laatste begeleid. Via Schin op Geul gaat de route naar de voet van Nederlands bekendste wielerheuvel de Keutenberg. Hier nemen de marathonlopers afscheid van de halve marathon sfeersnuivers welke hun helft erop hebben zitten en terug mogen naar Meerssen.SM-Loop 2008 Mobiele drankpost www.ardennentop.be - Ardenne c'est la Vie

De SM-Loop zou geen SM-Loop zijn als er niet enkele verrassende uitdagingen voor de deelnemers waren. De organisatie heeft op het laatste moment in al haar "wijsheid" besloten om enkele Limburgse "pukkels", zoals De KEUTENBERG in het parcours op te nemen. Wat is er nog mooier dan thuis te kunnen zeggen dat je de 22% hobbel hebt bedwongen? Het vervolg via afdaling van de Dodeman levert mooie plaatjes met schaapjes.

Ook de omgeving van Wylre wordt verkent, door een mooie klim van de Dolsberg, voordat we afdalen naar de 16km "drankpost" bij Bierbrouwerij Gulpener. John Nijpels en de familie Krolzig zijn hier al op 2e Kerstdag aan de slag geweest om de dranktafels te "dekken". Na het aanvullen van de drank en nuttige van zelfgemaakte hapjes ligt de Gulpenerberg met trappenpad te wachten. Via Mechelen gaat het langs de Geul richting keerpunt. De grond is nog steeds hard bevroren, dit jaar dus geen glij en modderpartijen. Ik probeer met zoveel mogelijk lopers even een praatje te maken en we verzamelen bij de verzorgingspost te Camerig op 23km. Jan meldt telefonisch dat de halve marathonlopers veilig terug in de Nachtgaal zijn gearriveerd.

De terugweg loopt iets anders dan de heenweg en bied mooie uitzichten. Terug in Gulpen bij de brouwerij is er weer verse drank en warme thee voor de dorstige meute. De km's beginnen nu voor vele te tellen en het veld verbrokkeld. Gerrino Mulder, organisator van www.maastrichtsmooiste.nl, heeft tot nu toe kranig volgehouden maar moet nu even kleur bekennen en een stapje rustiger naar Meerssen. Toch mooi dat dat hij deze uitdaging binnen een jaar aandurfde. Ik probeer het tempo vooraan wat te drukken zodat we een groep blijven. Na Schin op Geul wacht ons de drankpost bij de Drie Beeltjes. De temperatuur is aangenaam en Thijs maakt zijn belofte waar door blootsvoets de laatste 7km te lopen. Met de stal zo nabij beginnen de volbloeden er vooraan harder aan te trekken. Toch blijft de eerste groep mooi bij elkaar en stormt de laatste km's richting Meerssen waar na 4:30uur looptijd een finishcertificaat en de warme Nachtegaal wacht.

De organisatie van de Mergellandmarathon komt de feestvreugde verhogen met de aangename mededeling dat de eerste 100 marathon aanmeldingen gratis in Meerssen op 13-sep-2009 de marathon kunnen lopen.


Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt


Eijsden - Mescherbergloop 15km www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-dec-08Eijsden153251:08:5313,14:35463 824 3m/s150161
Maasrunners - Eijsden Mescherbegloop - Trappenpad Typisch Limburgse heuvelloop
Na het verdwijnen van de Wijnbergloop, Halve van Margraten en NK-berglopen is de Mescherbergloop een van de laatste echt typisch Limburgse heuvellopen. Het parcours is heuvelachtig en gaat voornamelijk over onverharde wegen. De Mescherbergloop is 15 km en men beklimt hierbij o.a. een trappenpad van 180 treden. De eerste kilometers van het parcours zijn gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren om een betere doorstroming te krijgen bij de eerste klim.Mescherbegloop - Trappenpad even de andere lopers bekijken

De organisatie verraste me, bij aankomst in het inschrijflokaal, met een nieuw MaasRunners clubsinglet i.v.m. geleverde prestaties bij de marathon van Eindhoven. Het resultaat van een MaasRunner op het hoogste NK Marathon podium heeft me veel positieve reacties uit de club opgeleverd. Eigenlijk had ik niet willen lopen omdat na de monsterwedstrijd Olne Spa Olne 65km van 2 weken geleden het nog niet echt marcheert en de laatste dagen voelde ik me grieperig. Gisteren zelfs nog koortsig en veel geslapen. Het was dat mijn "cluppie" deze mooie loop organiseerde waar ik niet weg wilde blijven anders was ik thuis bij de kachel blijven liggen.

Al in de eerste km heb ik in de gaten dat ik hier vandaag niet veel te zoeken heb. Het voordeel is wel dat ik nu eens met andere gezichten samen mag lopen. Ik krijg wat bemoedigende woorden maar de benen blijven futloos (5km in 20:45). Ik loop een tijd samen met Belinda Westera de 4e dame en een aantal SABIC runners (10km in 45:05). Op het gevreesde trappenpad probeert Patrick Stitzinger me nog wat op te peppen maar op 3/4 stopt het motortje en wordt het wandelen. Bovenaan de klim staan de grootste sadisten ons gezellig op te wachten en ik besluit om ook maar eens zittend vanaf de zijkant de lopers achter me te bekijken en aan te moedigen.

Als Frans v.d. Zalm (SABIC) voorbij komt loop ik met hem mee en probeer hem wat te coachen. Frans loopt voor wat hij waard is en warempel we halen weer lopers in. Het modderstuk na de laatste klim gaat dankzij de NB trailschoenen zonder problemen en na 1:08:53 spring ik snel onder de douche en maak dat ik thuis weer achter de kachel kan kruipen. Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt


Olne - Ultraloop Olne-Spa-Olne 65km www.courirpourleplaisir.be
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-nov-08Olne631700m6:25:1010,15:57325 241 3m/s144168
Ardennen "Plezier"
Vorig jaar ging ik helemaal naar "de klote" tijdens mijn 3e Olne-Spa-Olne. Klik hier voor het OSO 2007 verslag.
De Ardennen blijven me fascineren, dus op OSO herhaling bij de organisatie Courir pour le Plaisir (whats in a name). Eens kijken of er na afloop nog wat te lachen valt?

Als OSO voorbereiding en vooral omdat er goed vertoeven is; een lang weekend Ardennen in onze "hoogslaper" te St.Jacques nabij Trois-Ponts. Je krijgt waar je recht op hebt en deze keer was de "Dame des Neiges" ons gunstig gezind met een landschap vol sneeuwpret.

Na 3 trainingen door de Ardennen struinen , het weekend voor OSO, was dit beest het eerste levende wezen die zich in de sneeuw buiten waagde. Wie is nu De Ezel?

Jogger Jo en Wouter HamelinckOm 6:15 reis ik af richting Olne, samen met: Henk Geilen, Henk Sipers en Roger Kempinski. GROTE vriend Thijs van Heugten heeft afgezegd na het weeralarm van Henk Sipers. Alle commotie over het slechte weer blijkt onnodig want we zien geen vlokje. De temperatuur is boven 0.C en het regent, dat betekend pratsj op het parcours. Om glijpartijen te voorkomen ben ik nu gewapend met New Balance RX1441 schoeisel van Ron for Run. Ik begin "de mannen" van het Ultraloopwereldje te kennen mag vele bekende begroeten. Wouter Hamelinck komt in de bekende korte out-fit en we babbelen wat bij. De start verloopt wat later door de grote opkomst, ruim 350 deelnemers, maar iedereen heeft de tijd en de kantine is warm en gezellig bomvol.

Als we weg mogen tref ik Fons de Bie die met veel "courage" aan dit avontuur begint. We lopen een stuk samen en zien de Nederlander Andre v.d. Vliert met de kopgroep vertrekken. (Andre zien we pas terug bij de finish met een mooie 3e plaats in 5:25uur, complimenten). Bij de eerste serieuze afdaling moet ik Fons laten lopen en heb ruzie met mijn nieuwe tight die steeds afzakt. Het in lastig lopen met het kruis tussen de knieën en een extra knoop onder het lopen leggen met koude handen gaat moeizaam. In dit deel van het parcours zitten veel afdalingen waar me veel lopers, vaak vallend, voorbij komen (10km in 50:20). Nu mag er serieus geklommen worden waarbij greppels en waterafvoeren door de bossen de uiterste concentratie vragen.

Het ijskoude water staat al in de schoenen en echt lekker is dit niet. Ik loop met Gilbert Michel (Battice 2:11uur) en we hebben tijd/lucht om wat te praten (20km in 1:44:22). De lange klim naar Spa dient zich aan ik kom niet in me ritme (30km in 2:37:35). Bij de drankpost neem ik warme thee met rozijnen en kikker wat op. De trappen vanuit Spa omhoog gaan moeizaam en eenmaal boven zie ik Fons de Bie op zijn lijdensweg. We lopen een tijd samen, Fons wil er de brui aan geven en ik probeer hem wat op te peppen. Blijkbaar heb ik niet voldoende overtuigingskracht want de benenwagen van Fons gaat steeds stroever en hij maant me om door te lopen. Ik loop nu een tijd, door de bossen vol herfstbladeren, met een locale loper uit Pepinster die met zijn trainingsrondje bezig is (40km in 3:37:41).OSO herfstpracht

Magic MaggiIn Theux komen we weer in de bewoonde wereld via een brug over de Hoegne. Bij de 3e drankpost laat ik me de warme thee goed smaken en leeftijdgenoot en sympathieke Belg Dominiek Schrauwen arriveert ook. Domiek liep vorig jaar erg sterk en werd winnaar bij de Masters 2. Pratend gaan we samen op pad, ook dat is OSO. Al snel komt de steile glibber helling waar handen en voeten nodig zijn om moeizaam naar boven te klauteren. Elk sprietje wordt aangegrepen als houvast en dan nog gaat een moeizaam veroverd hoogteverschil vaak verloren en mag ik het weer opnieuw proberen. Ik vrees voor de laatste lopers als hier iedereen alles omgeploegd heeft. Dominiek heeft betere modder benen en ik kies voor overleven want door het koude water in de schoenen voel ik de kramp opkomen. Met een drankje van een opgelost magieblokje probeer ik er iets aan te doen (50km in 4:50:04). Oef, 10km in 1:13uur.

De beruchte afdaling naar de spoorbaan gaat deze keer dankzij de geweldige grip erg soepel. In een weide zijn de draaipoortjes vervangen door een wankele klimladder, weer een extra hoogtemeter! Even later lig ik languit over de grond en door de vreemde beweging om me staande te houden krijg ik kramp. De schade valt mee maar het tempo is nu pleite en ook een bidon. Het begint weer te regenen en de wind bezorgt me koude handen. Net als alles tegenzit begint het op de "betere paden" weer te marcheren en bij de 4e drankpost tref ik Wouter Hamelinck die volgens eigen zeggen "geland" is (60km in 5:45:44).Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt Hier draait ook een barbecue voor de worst liefhebbers, het zal me worst wezen.

Wandelen is volgens Wouter het devies op de steile voorlaatste helling. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,9% over 1km kan het ook niet anders. Eenmaal boven probeer ik weer "normaal" te lopen met het gevolg van een krampaanval die me tot wandelen noopt. Wouter gaat voorbij en ik neem weer wat van het magisch maggidrankje (magie is synoniem voor toverij). Al strompelend en op mijn hakken lopend probeer ik de draad weer op te pakken. Wonderwel lukt dit en op de laatste km passeer ik de moeizaam lopende Wouter. Na 6:25:10 "Ardennen plezier" zit OSO er weer op.

Het energieverbruik van 5531Kcal wordt aangevuld met stamppot en braadworst, iedereen krijgt ook nog een rode sweater van de sympathieke organisatie. Dat past mooi bij de blauwe teennagels, met dank aan de vervloekte afdalingen.
 


Nijmegen - Zevenheuvelnloop 15km www.zevenheuvelenloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-nov-08Nijmegen15110m0:55:5916,13:4325000 25110 3m/s160175
Nijmegen Zevenheuvelenloop - Jogger Jo Nijmegen Zevenheuvelenloop - Jogger Jo De Zeven(vlucht)heuvelenloop
7 Heuvels kon ik vorig jaar n ontdekken tijdens de 15km in Nijmegen, dit jaar zal ik eens beter opletten. Lopen is weer hot want de inschrijfteller staat op 31000 deelnemers! In de trein naar Nijmegen tref ik een groep van Atletiek Maastricht met Harry v.d. Aart en Roger Kempinski, in Sittard schuiven Rob Riksen, Fons de Bie, Inge van Bergen en Petra van Tongeren aan. De stemming stijgt naar mate Nijmegen nadert en als de prognose van het CBS team ter spraken komen.

Met een sticker voor startvak A mag ik vooraan vertrekken en dat is wel nodig met zo een grote meute deelnemers. Bij de start van de 25e Zevenheuvelenloop is er een heuse Sint Nicolaas en Zwarte Piet met alles erop en eraan. Al snel loop ik in het spoor van Mechtild Panhuysen(56:51) en Inge van Bergen(56:24) sluit ook aan, waar blijft nu die verdomde Fons? Ik besluit een stapje harder te gaan want voor me loopt het koppel Marijn Michels en Izaak de Bruijne van Altis die me goed geholpen hebben bij het NK marathon te Eindhoven. Het gaat over een lange rechte weg omhoog (5km in 18:41) en de benen voel niet echt toppie. Heellaas moet ik het groepje late gaan en heuvelop heb ik geen macht. Zou Les 4 Cimes van vorige week nog niet verteerd zijn? In de afdaling naar het 10km punt (37:41) krijgen de benen er weer zin in en kan ik wat verloren terrein goed maken. De 2e echte heuvel gaat weer moeizaam en ik verwacht dat Fons de Bie me elk moment kan passeren. Vreemd genoeg gebeurd dit niet en later hoor ik dat Fonds onderweg, terwijl hij Inge wilde "pakken", een aanvaring heeft gehad met een links draaiend dranghek met of zonder hertengewei. De koude wind blaast op dit deel van het parcours en de nieuwe X-Bionic running shirt en pant  (met speciale ventilatie kanalen voor een effectieve koeling en compression) zitten als gegoten en voorkomen afkoeling.  De laatste km's gaan met grote passen naar beneden en met een netto tijd van 55:59 zit het rondje Nijmegen er weer op. Zevenheuvels kon ik weer niet ontdekken maar de route is wel de moeite waard om de benen te komen strekken.

Tijdens de nazit in Sportcentrum Gymnasion worden we goed verzorgt met soep en broodjes en vernemen we dat het CBS team 3e is geworden in de bedrijvenloop. Fons moet het ontgelden omdat hij punten heeft laten liggen bij zijn chapiter met het dranghek en Inge kan tevreden zijn met haar 1e plaats V35.
Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-nov-08Battice33610m2:16:5214,44:08766 1711 4m/s179155
Battice - Start Les 4 Cimes (Foto Gerard v.d. Ende) Battice - Les 4 Cimes - massage Jogger Jo De uitdaging van de 4 toppen
De mooiste uitdaging van de regio is zonder discussie Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km. De combinatie van een uitdagend gevarieerd parcours, prima verzorging door een sympathieke organisatie, een bord vol met streekproducten als beloning en dat allemaal ook nog gratis. Les 4 Cimes is "meer" dan 33km GENIETEN.
Met de slogan in mijn hoofd "9-nov-2008 is your day, your 4 Cimes are waiting, so get on you way" ga ik op zaterdagavond met Amsterdammer Willem van t Veer en verzorgers naar de pasta party in Chateau Les Faux te Carneux. We treffen winnaar van de eerste editie (1986) Bryon Heywood en viervoudig Battice winnaar Peter de Vocht (40 jaar actief atleet), die niet zal lopen maar wel , evenals Luc Alsteens, de organisatie komt helpen om er een geweldig feest van te maken. Ook dat is Les 4 Cimes. De lasagne smaakt voortreffelijk en voor elke Cime, die ons te wachten staat, laat ik het bord een keer vol gooien.

Het regent als we wakker worden in Charneux maar richting Battice klaart het al op en organisator Bernard voorspeld een droge wedstrijd. Na het afhalen van het startnummer en massage lopen we achter deBattice - 4km Les 4 Cimes (Foto Karin Jacobs) trommelaars (met oorbescherming) op een kar, naar de start boven aan de beruchte "Muur". De eerste km omlaag gaat in 3:18min, dat zal op de terugweg wat langer duren. Favorieten Eric Gerome en Bart de Berge lopen al afgescheiden aan de leiding. Limburger Alex Lamberix (de dag ervoor nog winnaar van de duatlon te Valkenburg) is even uit Zwitserland gekomen om hier de benen te strekken, gaat met de kopgroep mee en wordt uiteindelijk mooi 7e.

Erik Jacobs en Willem van t Veer lopen bij me in de groep (5km in 18:52). De darmen Battice - 20km Les 4 Cimes (Foto Peter Sliepen) beginnen me op te spelen en ondanks heftige pogingen om mijn onderbuik gevoel te negeren zie ik me genoodzaakt om door een pitstop een portie lasagne in een voortuintje te dumpen. Als ik al weer ben vertrokken mis ik mijn magic maggieblokje, op de plaats des onheils zie ik het goudenblokje niet tussen het gras of nog veel erger liggen maar blijkt het ergens in de korte tight te verblijven. Veel tijd verlies ik niet want de km tijd is precies 4 minuten. Erik heeft beter benen en ik zie hem langzaam voor me weg lopen (10km in 38:52). Om weer bij het groepje te komen gaat de volgende km in 3:30minuten, het loopt toch wel lekkerder zonder mierende ballast. We verlaten Mortroux en in de beklimming moet ik de groep met Willem lossen. Hier betaal ik de tol voor mijn gedwongen versnelling (15km in 59:18).

Boven op de 2e cime "Fort d' Aubin" kan ik de draad weer oppakken en begin wat lopers in te halen (20km in 1:21:14).Battice - HOUBEN Guy-Jogger Jo-NEYNS Bart-VAN T VEER Willem (Foto-G.v.d.Ende) Er volgt een lange afdaling waar de lange Energy X-socks hun nut bewijzen, door wat extra steun, waarna de klim  van de 3e cime "Mauhin" begint. Even voorbij de top kom ik bij Willem die kapot zit (25km in 1:42:33). Wachten heeft geen zin en het blijft nu klimmen naar de 4e cime "Chapelle Transpineu" (30km in 2:04:58). Als toetje van de dag wacht de "Muur van Bouxhmont" waar ik nog een plaats kan opschuiven. Mijn 16e Les 4 Cimes zit er met een 17e plaats na 2:16:52 erop. Dit betekend volgend jaar startnummer 17 in mijn 17e Les 4 Cimes du Pays de Herve.
Veelvoudig Maasmarathon winnaar Eric Gerome wordt winnaar (1:56:40) van deze 4 Cimes, voor Bart De Berge.

Na de 2e massage is het bier van Val Dieu weer goddelijk en het gratis bord Casse-croûte met producten uit de streek (brood, boter, kaas en stroop) vult de verloren energie snel aan.
Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt


Herve - Semi Marathon www.herv.be
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-okt-08Herve21,1310m1:22:2215,43:53247 711 2m/s158169
Herve - Halve Marathon - Nog 1 km (Foto Gerard v.d. Ende) Herve - Halve Marathon - Laatste meters (Foto Patricia) De generale voor Les 4 Cimes
Deze halve marathon door het land van Herve is een "must" als voorbereiding naar de mooie Les 4 Cimes (33k) uitdaging achter 2 weken. Samen met de goed in vorm zijnde Roger Rabbit Rousseau en Lucie van Gastel trekken we naar de atletiek accommodatie van Herve. Inschrijven gebeurt hier, onder een tochtig zeildoek,  door op de achterkant van een gebruikt afgescheurd papiertje je gegevens te noteren en af te geven aan de madame achter de tafel. Er zijn geen voorbedrukte  inschrijfformulieren laat staan een website waar je je kunt aanmelden of informatie verkrijgen. Dit typeert tevens de sfeer van de wedstrijd die wordt georganiseerd voor lopers en door lopers, zonder verdere poespas. Het voelt nog kil aan tijdens de warming-up op de piste. Roger wil zijn krachten sparen en mijn voorstel om alvast de laatste helling eens uit te proberen valt niet in goede aarde.

Als we nog aan het keuvelen zijn bij de start, en met het gezicht de verkeerde kant op staan, valt er zonder verdere aankondiging het startschot. De eerste km gaat gelijk naar beneden en in de groep Rousseau, voor ons, trekt John Bosch behoorlijk van leer. Tegen dit geweld kunnen we niet op en John heeft blijkbaar goede benen na zijn uitstappen tijdens de marathon van Eindhoven. Samen met Eric Jacobs en Rene van Uum vormen we groep twee. Eric kon ik vorig jaar nog bijbenen maar is me duidelijk voorbij gegroeid en op de eerste echte helling loopt hij makkelijk weg (5km in 0:19:01).

Rene is vandaag mijn "Brother in Arms" en 100m voor ons loopt het target John Bosch (10km in 38:30). De prooi verweerd zich goed want het verschil wil maar heel langzaam kleiner worden. Vanaf nu tot 15km (0:58:13) gaat het parcours enkel omhoog en samen met Rene nadere we de l(ij/ei)dende prooi John. De ongelijke, 2 tegen 1, strijd wordt beslist op de top van de voorlaatste helling waar John het haasje is. De afdaling gaat soepel en de lange X-socks geven steun en zorgen voor het opvangen van de ergste klappen in de kuit.Herve - John Bosch (Foto Gerard v.d. Ende) Herve - Rene van Uum (Foto Gerard v.d. Ende) De kuitenbijter van de dag is de laatste helling waarbij van onder het autowegviaduct over een onverhard paatje naar Herve geklommen mag worden (20km in 1:18:14). Op het steilste stuk weet ik nog een loper te verschalken en met een 7e plaats (1:22:21) en 1e M50 zit de generale voor Les 4 Cimes er weer op.

Uitlopen doe ik met de van een geweldige come-back genietende Roger Rabbit (winnaar in 1:16:07) ook weer op de piste (Roger: even geen hellingen voor vandaag). Omdat Lucie (2e dame) ook nog prijs heeft en alle podiumwinnaars vereerd worden met streekproducten stinkt mijn auto een uur in de wind van de kaas uit het land van Herve.

Mijn menutip; gebakken ei met smeltende stinkkaas in de pan. Dit smaakt geweldig maar de keuken is een paar dagen niet te gebruiken zonder beschermingsmiddelen.
 Bruine: Hoogteprofiel, Rood: Hartslag, Blauw: Tempo/km - Jogger Jo Schoonbroodt


18-okt-2008 Wylre - 7 Heuvelenloop training
In voorbereiding op de 33 km van Battice organiseerde "warmduscher" Klaus Krolzig op zaterdag 18 oktober om 10uur voor de 2e keer de “Zevenheuvelen-trainingloop” rondom Wijlre. Deze uitdaging bevatte de meest bekende en zwaarste beklimmingen in Zuid-Limburg met een mooie route via: Gulpener Berg, Ingber Gracht, Stokhem, Dodeman, Keutenberg, Schin op Geul, Fromberg, Rensberg, Elkenrade, Eys en de Eyserbosweg. In totaal liepen 23 "gelukkige" een afstand van 32 km met 620 hoogtemeters in een tijd van 3:05uur. Start en “finish” was op de parkeerplaats voor het klooster te Wittem. Als bewijs van deelname kreeg iedere deelnemer gratis een fles “Wittemer Kloosterbier” 7% Alc. Voor diegene die twijfelde over de conditie bestond er vooraf nog de gelegenheid om een kaarsje in de kloosterkapel aan te steken. Klaus, bij deze bedankt, het was weer GENIETEN.
Klik hier voor het Limburgse Zevenheuvelen parcours: www.afstandmeten.nl/index.php?id=140942
  Hoogteprofiel 7 Heuvelenloop Wylre (klik hier voor meer info)

Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-okt-08Eindhoven42,110m2:45:4115,33:551505 7711 1m/s155174
Maasrunners - EijsdenNederlands Marathon Kampioen Masters M55 - Eindhoven 2008 Revanche op het NK Marathon Masters
Na het debacle op het Nederlands Marathon Kampioenschap Masters vorig jaar in Eindhoven, geen vermelding in de uitslag, ondanks dat ik 10 minuten sneller was dan de gehuldigde NK, heb ik me met dank aan AV Maasrunners een wedstrijd licentie aangeschaft. De Nike Skylon 11 sloffen www.ronforrun.nl moeten zorgen voorEindhoven marathon het lichtere voetenwerk.

Het beloofde een gezellig Limburgs onderonsje te worden en van de partij zijn o.a. Fons de Bie, Inge van Bergen, Arno Hanssen, Maurice Eberson, Bert van Wersch, Hein en Donné Bodelier, Henk Sipers en John Bosch. Inge ging, met Fons als haas, voor een schema onder de 4 minuten/km. Zelf wil ik met Arno en John op het 4 minuten schema vertrekken. Rudi Smeets uit Kinrooi (B) had gezien zijn resultaten in de voorbereiding de beste papieren.

Op de NK startlijsten zag ik dat de M55 de grootste groep deelnemers had en ik nabij de 2:45uur moet lopen voor een podium plaats. De sterkste tegenstanders op papier zijn Europees Duathlon kampioen Paul Vos die net is aangeschoven in de M55 Categorie en George van Gorkum met ooit een marathon best tijd van 2:25:04.

Mijn marathondag begint met: "To day is your day; your mountain is waiting, so get on your way".X Socks

Eindhoven marathonNa een bezoek aan X Socks in de sportexpo en afhalen van het startnummer ga ik met John Bosch en Henk Sipers naar de start. De weersvoorspellingen zijn 20.C maar daar ziet het in een bewolkt en kil Eindhoven niet naar uit. Direct na de start vormt zich een groepje met Joh Bosch, Math Roberts en CnR Jeroen van Nieuwehove. We lopen op een schema van een paar tellen onder de 4min/km, goed voor een eindtijd <2:48uur. Mijn hartslag (zie grafiek beneden) is met een gemiddelde van 140 nog lekker aan de lage kant (5km in 19:37).

De groep met Inge van Bergen en Fons de Bie is al ver voor ons, als dat maar goed gaat? (10km in 39:19). De temperatuur is nog steeds aan de frisse kant en Marijn Michels en Izaak de Bruijne van Altis zijn de gangmakers van onze groep. Het is duidelijk te zien dat dit tweetal vaak samen loopt want hun beider bewegingen gaan zo synchroon, een genot om te zien (15km in 0:58:48), we lopen in een flow. Plotseling wordt de rust in de groep verstoort door een valpartij van onze koploper (Izaak de Bruijne), veroorzaakt door een vluchtheuvel direct na een bocht. De complete groep houdt de adem en het tempo in om de ongelukkige weer bij te laten komen (20km in 1:18:18).Podium M55

We zijn nu weer terug in het uitgaanscentrum Stratumseind met op het eind de muggenbult/Alpe Huez en zijn halverwege de marathon in 1:22:40. Het tempo dreigt te zakken en samen met onze Belgische CnR Jeroen van Nieuwehove neem ik het voortouw (25km in 1:38:00). Het magic maggieblokje zorgt ervoor dat ik bij de les blijf en het zout wordt aangevuld. Als ik van de sneller gestarte Frank van Eijk verneem dat er nog wat oude knarren voor me lopen ga ik vol aan de bak. Mijn groepje versplinterde en Jeroen gaat mee. De hartslag gaat nu 10 tellen omhoog tot boven de 160 (zie grafiek beneden), diep in het rood en niet echt lang vol te houden.

Pas bij 30km (1:57:09) kan ik orde op zaken stellen door Paul Vos en George van Gorkum te passeren. Dit was een snelle 5km in 19:09 die erg risicovol kan zijn. De groep van Inge van Bergen heb ik met dat geweld gepasseerd en Inge zal het nog zwaar krijgen om heelhuids binnen te komen (35km in 2:16:46).

Normaal is zo een versnelling  in de marathon dodelijk en op mijn tandvlees heb ik de laatste km's afgelegd (40km in 2:37:30). Met nog 2,2km te gaan haal ik de laatste restjes reserve uit mijn tenen met als beloning een eindtijd van 2:45:41.

De titel Nederlands Kampioen Marathon Master M55 is na 42,2 km knokken een feit. Het is, met een doorkomende zon, GENIETEN om een vooropgesteld plan/missie, en dito investering, ook werkelijkheid te zien worden. Volgens de NK medaille Veni Vidi Vici (Ik kwam, zag en overwon)

Klik hier voor het NK Verslag op website KNAU
Dagblad de Limburger - Oud, maar niet afgeschreven of Pdf versie 2,5MB
Ons Weekblad (Heer) - Jo Schoonbroodt Nederlands Kampioen Marathon Masters M55
Iedereen bedankt voor de geweldige respons (klik hier), MERCI.
Eindhoven marathon - Jogger Jo, Marijn Michels, Izaak de Bruijne, Leo Jansen en Jeroen van Nieuwehove Eindhoven marathon - Jogger Jo op de laatste meters Eindhoven marathon - De beloning Eindhoven Marathon - Jogger Jo en Math Roberts Hartslag (licht) en snelheid (min per km) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Heerlen - MondriaanRun www.mondriaanrun.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-sep-08Heerlen10,795m0:40:2516,03:43159 816 1m/s159170
Mondriaanrun - Jogger Jo, Rob Riksen, Richard Thomas (Foto Paul Jehoul) Mondriaanrun - Jogger Jo (Foto Paul Jehoul) Het leven tussen twee marathons
Om de snelheid een beetje vast te houden voor de volgende marathon uitdaging (Eindhoven Marathon) is de Mondriaanrun 10,7km de ideale gelegenheid. De sfeervol georganiseerde loop bied op een losse ontspannen manier veel loopplezier met altijd een aardig hebbeding.

Samen met Roger Rabbit Rousseau, die na 8 maanden gedwongen "droog staan", weer de sfeer van een wedstrijd aan den lijve wil ervaren, verken ik het nieuwe parcours dat uit vier ronde bestaat met steeds een lekkere pukkel. De omstandigheden zijn ideaal en pa en ma Rousseau zijn natuurlijk aanwezig bij de rentree. De eerste km's gaan me na het 2,5uur vaartspel (Maastricht-Meerssen-Valkenburg-Ravensbos-Schimmert-Nuth en terug) van gisteren aardig af. De de nieuwe super lichte Nike Skylon 11 www.ronforrun.nl die ik voor de Eindhoven Marathon wil inlopen voelen goed aan.

Voor me loopt John Vaessen en achter me zit een groepje met Rob Riksen, Richard Thomas en Huub Donders. De derde beklimming na de doorkomst halverwege 5,35km in  0:20:02  gaat me minder goed af en Huub komt voorbij. De inspanning van gisteren verhinderen me om mee te gaan, of zit het tussen de oren? Door de vele lopers die nu gedubbeld worden is het slalommen en luidruchtig voor een doorgang vragen. Het lukt me in de laatste ronde, door wat meer in het rood te lopen, om mijn achtervolgers ook achtervolgers te laten zijn.Mondriaanrun Jogger Jo & Roger Rabbit (Foto Iwan Theunissen)

Na 10,7km/95 hoogtemeters in 0:40:25 zit de veredelde training erop en ga ik met Roger, die mooi derde wordt bij zijn wedstrijd "debuut", nog een rondje uitlopen.

Good old Hub Kurvers wint deze Mondriaanrun voor Rudi Smeets die ik hoge ogen zie gooien bij de Eindhoven Marathon achter 2 weken.

Ethiopisch loopwonder Haile Gebrselassie doet vandaag in Berlijn zijn marathonkunstje in een ongelooflijke wereldrecord tijd van 2:03:59. Dit is 20,4km/u of 2:56min/km over 42,195km volhouden. GEWELDIG
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Meerssen - Mergelland Marathon marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-sep-08Meerssen42,2355m2:48:1115,13:59104 616 3m/s154170
Mergelland Marathon - Gezegende start  Mergelland Marathon - Arno Hanssen, Iwan Theunissen, Jogger JoGezegend op pad
Onder ideale weersomstandigheden en gezegend door de deken van de nabij gelegen basiliek starten om 11:15uur de Mergelland Marathon gezamenlijk met de 25km lopers. Na een plaatselijke ronden van 5km (0:19:09) gaat het omhoog over de Biezenberg, langs Airport Maastricht, naar Ulestraten. De favorieten Patrick Delait, Jan v.d. Marel, Jean Herpers, Milan Perc en Renzo Roumen zijn nu al mijlen weg.

Zelf loop ik met Iwan Theunissen op zijn marathon debuut. We hebben steun van de 25k lopers: Harry Driessen, Marcel Wierenga, Harry Kamphuis, Wim Janssen, Guido Meys, Arno Hanssen, Rene Van Uum en Bert Meys.

In de afdaling naar de klim bij waterval corrigeren we elkaar als het tempo te hoog wordt (10km in 0:38:57). Vanaf Ulestraten naar Schimmert is het vals plat omhoog en de wind op het plateau is een extra handicapMergelland Marathon - 7km (15km in 0:59:17). In de afdaling van Haasdal richting Valkenburg versnippert de groep omdat het tempo weer omhoog gaat.

2008 Mergelland Marathon - 6kmOndanks het gemene klimmetje langs de autoweg (20km in 1:1912) verloopt deze uitdaging volgens het schema van 4minuten per km. Op het glooiend parcours is het moeilijk een vast tempo aan te houden. Meerssen komt in zicht en de 25k lopers bedanken we voor hun steun. De 25km (1:37:31) doorkomst op de markt is erg sfeervol door het massale publiek.

Ik ben mag nu alleen verder met Iwan Theunissen die op korte tijd een geweldige progressie op de korte afstand heeft geboekt. Dat de marathon een ander verhaal is blijkt na de 2e klim van de Biezenberg. Iwan maant me om door te lopen omdat hij op een lagere hartslag het einde wil halen (30km in 1:57:26). Waterval de 2e keer omhoog is altijd lastig. Het lange lijden gaat nu beginnen en Roger Rabbit Rousseau, op de fiets, is vandaag mijn steun en toeverlaat (35km in 2:18:14).

De km tijden komen nu net boven de 4minuten en voor me is Mergelland Marathon - 25km Jogger Jo, Iwan Theunissen en klappende Maasrunnerniemandsland en achter is geen bedreiging (40km in 2:39:00). Het toetje van de dag is de nieuwe afdaling, rechts van de Raarberg. De bovenbenen zijn na bijna 42km (355 hoogtemeters) al murw en elke stap omlaag krijgen ze opnieuw een opdonder te verwerken. Mergelland Marathon - Frits, Rene, Arno Hanssen, Jogger Jo, Iwan TheunissenHet centrum van Meerssen is nu in zicht en de verlossende marathon streep op de markt passeer ik na 2:48:11 als 6e loper.

Patrick Delait maakt zijn favorietenrol waar en wint deze mooie Mergelland Marathon in 2:34:49 voor Jan v.d. Marel 2:38:17 en Jean Herpers 2:39:36.

Complimenten voor de organisatie die de verbeterpunten van vorig jaar (o.a. starttijdstip en tijdregistratie) perfect heeft opgepakt, eindelijk eens een organisatie die naar de lopers luistert.
Klik hier voor het verslag van Iwan Theunissen
Mergelland Marathon - 41km Roger Rabbit en Jogger Jo Mergelland Marathon - Podium Jan v.d. Marel en Henk Derks
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


  Mergelland Marathon voorbereiding Jogger Jo Schoonbroodt
Omdat ik veel vragen kreeg over hoe een marathonloper zich voorbereidt op de Mergelland Marathon Meerssen van 14-sep-08 volgen hier wat aantekeningen uit mijn logboek.

14-jun-08 : Met nog 3 maanden te gaan tot mijn 11e Mergelland Marathon begon ik aan onze vakantie/training in de Drôme (Zuid-Frankrijk). Vanaf de camping op 620m hoogte worden er dagelijks, voor het ontbijt, trainingsrondjes gemaakt over bergpaden door de mooie natuur en heerlijk ruikende kruiden van de Provence. Wilde varkens, herten, vossen, slangen en hagedissen zijn mijn metgezellen in dit ruige gebied op de vroege ochtend. Er wordt niet veel op snelheid getraind maar het accent ligt meer op duurvermogen en kracht d.m.v. "rustige" heuveltraining. Met 300km en ruim 10.000 hoogtemeters in de benen stond als hoogtepunt de 21km beklimming van de Mont Ventoux op het programma. Samen met nog enkele andere Limburgers wordt de Kale Berg op 8-juli in ca. 2 uur hardlopend bedwongen. De Ventoux doet zijn naam eer aan want op de top waaien we zo ongeveer weg en kunnen, ondanks de blauwe lucht en zon, de dikke kleren aan.

14-jul-08 : Er moet ook nog gewerkt worden en elk nadeel heeft zijn voordeel want het woon-werkverkeer tussen Maastricht (Heer) en Geleen wordt beurtelings lopend en fietsend afgelegd. Om zo vroeg (6:30uur) op de fiets springen in de stromende regen valt tegen na het mooie weer op de vakantie. De retour voettocht gaat via Beek-Elsloo-hellingbos Geulle-Bunde-Meerssen-Rothem-Amby-Heer (18km). Ideaal om de benen te strekken en het hoofd na een dag werken leeg te maken. Als XXXL duurtraining doe ik het woon-werk route ook hardlopend op en neer waarbij de Kruisberg een aardige kuitenbijter is om 7uur in de ochtend. Met nog 2 maanden tot de marathon moet er ook aan de snelheid gewerkt worden en doe ik wat kortere wedstrijden in de Euregio. Dit onder het motto; een wedstrijd is de beste training. In competitie met anderen doe je toch net een stapje extra en trainen zonder je grenzen op te zoeken is niet effectief.

Start XXXL training (Klaus-Lucie-Frans-Jo) Schoenen
Ondanks het feit dat ik erg tevreden ben over de Saucony Triumph5 (356gr) wil ik toch eens een lichtere "marathonpantoffel" uit proberen, zonder dat dit ten kosten gaat van de demping. Bij Ron For Run heb ik me de lichtere Asics Cumulus9 (332gr) en Nike Skylon (285gr) gekocht, de voorkeur gaat uit naar de Skylon. Deze laatste is zelfs lichter dan de Asics DS Trainer (295gr) welke te weinig demping voor de marathon bied.

Ardennen
Met minder dan een maand tot Meerssen werd op zaterdag 16-aug-08 een XXXL training in de Ardennen georganiseerd bij de groepsaccommodatie Le Mont St. Jacques nabij Trois Ponts. Iedereen van de "lange adem" die gratis het "Ardennen Offensief" mee wilde trainen was welkom.
Het gehucht St Jacques ligt even buiten Trois Ponts op ruim 440m hoogte, dat betekent dus altijd klimmen op het einde van de training, met o.a. de 25% helling vanuit Trois Ponts. Klik hier voor het "Ardennen Offensief" verslag 2008

Weektotalen
21-jul tm 27-jul 104km
28-jul tm 03-aug 101km
04-aug tm 10-aug 152km (record week met 8 training)
11-aug tm 17-aug 110km (Ardennen vakantie/training)
18-aug tm 24-aug 128km (Ardennen + Champignonloop)
25-aug tm 31-aug 80km (Training + Le Redoutable)
01-sep tm 07-sep 77km (Training + Nacht van Maarland)

Jaroslaw Janicki(Polen) winnaar Centraal Beheer Achmea Midwinter Marathon start in Mergelland Marathon
Op de Mergelland Marathon deelnemerslijst staat een opvallende naam: Jaroslaw Janicki(Polen). Met een tijd van 2:25:59 minuten was Jaroslaw Janicki uit Polen winnaar van de Midwinter Marathon in Apeldoorn. Tweede werd Janusz Sarnicki uit Polen met een tijd van 2:34:39 minuten, derde werd Jiri Wallenfels uit Praag met een tijd van 2:37:53 minuten. Beste Nederlander was Jo Schoonbroodt met een tijd van 2:45:00 minuten. Bij de dames won Petra Kaminkova uit Tsjechie met een tijd van 2:47:36. Kortom hier hebben we, als hij komt, de potentieel winnaar en mogelijk een nieuw parcoursrecord?

Mergelland Marathon Statistiek Jogger Jo											
Gemiddeld 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
5000 0:18:22 0:18:52 0:18:30 0:18:05 0:17:53 0:17:55 0:18:15 0:18:12 0:19:15 0:18:44 0:18:01
10000 0:37:44 0:38:50 0:37:32 0:37:11 0:36:53 0:37:05 0:37:29 0:36:56 0:40:10 0:38:30 0:36:56
15000 0:57:23 0:59:17 0:56:48 0:56:52 0:56:30 0:57:47 0:57:24 0:56:09 1:00:21 0:58:00 0:55:01
20000 1:16:33 1:18:05 1:15:45 1:15:53 1:15:19 1:17:58 1:16:58 1:14:57 1:19:30 1:17:39 1:13:50
25000 1:37:02 1:37:38 1:35:27 1:35:40 1:34:27 1:38:05 1:38:13 1:34:25 1:41:37 1:40:32 1:34:49
30000 1:58:33 1:57:16 1:57:48 1:55:27 1:53:33 2:03:50 2:02:50 1:55:07 2:02:47 2:03:19 1:54:48
35000 2:20:52 2:17:30 2:19:38 2:15:59 2:12:58 2:30:14 2:28:40 2:17:07 2:25:58 2:29:03 2:14:24
40000 2:44:40 2:36:50 2:42:10 2:36:30 2:32:30 2:59:20 2:56:00 2:39:30 2:49:35 3:05:00 2:36:00
42195 2:54:50 2:44:49 2:51:43 2:44:30 2:41:01 3:17:00 3:06:41 2:48:21 3:00:14 3:20:34 2:43:44

Met 10 edities MM statistiek zou een schema afgeleid van de gemiddelde tijden een keuze kunnen zijn. Zie kolom Gemiddeld.
Mijn plan is echter om de eerste 20km langzamer te lopen dan dit gemiddeld schema op een tempo van iets boven de 4min/km.
Wijsheid komt met de jaren, net al de grijze haren.


Eijsden - De Nacht van Maarland www.nachtvanmaarland.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-sep-08Eijsden500:18:2216,33:4083 919 2m/s158173
6-sep-08Eijsden1000:36:3516,43:3979 1216 1m/s164168
Maarland 5km Maarland - Start 10km Hoe lang duurt de Nacht?
Als laatste test voor de Mergelland Marathon stond de "beruchte" Nacht van Maarland gepland. Door het lopen van de 5k en 10k is er meestal zoveel dorst dat het een lange nacht kon worden. Het is winderig maar droog bij de start en de temperatuur is aangenaam als ik met kanshebber, en uiteindelijk winnaar van de 5km, Patrick Heubel (0:16:11)een paar rondjes inloop. Bij de start tref ik kers verse vader Mouloud Abraïk die met moeder Loubna nog in de wolken is van dochter Salsabiel (Hemelpoort). We besluiten samen te lopen voor een 5km tijd van 18 minuten, Rudy Aarts zal pogen mee te gaan. Op het rechte stuk wind tegen aan de overzijde van het parkoers neem ik de kop van het groepje dat zich bij ons gevormd heeft. Er loopt veel jeugd op deze afstand en ik ben, met nog 5dagen tot mijn 58e verjaardag, de op een naMaarland - 8 ronden achter John Bosch oudste van het totale deelnemers veld. Rudy heeft inmiddels afgehaakt en Mouloud krijgt het na 2 van de 4 ronde zwaar. Met wat opbeurende opmerkingen, zoals een baby krijgen lijkt me zwaarder dan met dit tempo lopen, probeer ik Mouloud bij de les te houden. Als speaker Wim van Linden hem ook nog feliciteert bij de laatste doorkomst heeft Mouloud vleugels en lopen we het gat naar een groepje voor ons weer dicht. Op het laatste rechte stuk gaat alles uit de kast en kunnen we iedereen van het groepje "pakken", behalve de snelle 15 jarige Patrick Brouwers. Na de finish (0:18:22) van mijn eerste wedstrijd als MaasRunner denkt de gelukkige Mouloud enkel aan zitten maar ik maan hem nog een keer om vooral even door te wandelen.
 Deel 1 zit erop en na een verfrissing mag ik aan de bak voor de 10km (8 ronden). Bij de start schiet Mechtild Panhuysen weg en komt als eerste door de bocht. Alle mannen zijn blijkbaar zo galant om de dame voor te laten gaan of waren "verpopzak". De pikorde wordt snel hersteld en Patrick Delait loopt onbedreigd naar de overwinning (0:33:18) voor, ook Mergelland Marathon deelnemers, Iwan Theunissen (0:33:57), Roger Cuypers (0:34:54) en Renzo Roumen  (0:34:55). Zelf mag ik de "laatste" 8 ronde achter John Bosch aan lopen. De benen willen niet echt pijn lijden en tussen de oren ben ik teveel bezig met de Mergelland Marathon van volgende week. Het 5km (0:18:18) punt gaat iets sneller dan de race van zo juist. Af en toe kan ik naast John lopen maar echt overnemen zit er niet in. Gezamenlijk gaan we richting finish waarbij ik nu wel merk dat er meer in gezeten zou hebben. Grapjas en speaker van dienst Wim van Linden maakt nog wat opmerkingen als ik na 0:36:35 in de finishfuik John nog een bedank duwtje geef voor zijn bewezen dienst.
Na enkele rondjes uitlopen met Patrick Delait en het mislopen van de directe prijsuitreiking kan de echte Nacht in de feestzaal beginnen. Het zijn weer de vaste diehards (Patricia en Roger Rabbit) die met het vorderen van de uren de stemming doen stijgen. Ruim na sluitingstijd verlaten we als laatste lopers het "lopersbal" om na een lang "Nacht", met Patrica als Tom-Tom, op het stalen ros naar Maastricht te koersen.
Sprimont - la Redoutable www.rtsprimont.be
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-aug-08Sprimont19,84501:27:4113,54:26286 1325 3m/s161175
La Redoutable La RedoutableRedoute uitdaging
De bekende wieler knoepert in Luik-Bastenaken-Luik had ik al vaak zien liggen vanaf de Autoroute du soleil E 25 (A 26) Liège – Luxembourg afrit Sprimont en toen Robert Willems me attendeerde dat er ook nog een loopje werd georganiseerd over deze legendarische bult was de interesse gelijk daar. Waar we al weken een kwakkel zomer hadden was de koperen ploert vandaag in vol ornaat en onbarmhartig aanwezig. Een andere handicap die ik mezelf vooraf had aangedaan was het teveel snoepen van de goed gevulde Limburgse koffietafel ter nagedachtenis van een bekende, een paar uur voor de wedstrijd. Kortom smoesjes genoeg om er niets van te bakken of hellemaal niet te lopen. Maar wie A tegen Robert zegt moet ook B doen.

Ruim op tijd zijn we in Sprimont waar we Patrick Franken met ondersteuningsteam (pa en ma) aantreffen en ons door wat rustig inlopen voorbereiden op wat gaat komen. Op het laatste moment vind ik nog een kraan met koud water en gezien de warmte die ons te wachten staat ga ik preventief koelen. Een gouden greep want de eerste km's na de start doet me de hitte weinig (5km in 20:43). Meer moeite heb ik om het tempo vast te houden op de beschaduwde smalle paden met boomwortels en losse stenen in verraderlijke afdalingen (10km in 41:18). John Bosch komt me bergop voorbij en mijn benen voelen als de pudding die op de Limburgse vlaai met rozijnen en peren zat. In de afdaling werkt de pudding blijkbaar in het voordeel want ik kan het verloren terrein weer goed maken en John achter me laten. Het parcours, gemarkeerd met borden van de wielerwedstrijd Parijs-Nice, kent nauwelijks herstel momenten en de gevreesde klim van de Redoute dient zich aan. Lengte 1650m, hoogteverschil van 161 meter met steile stukken van 22% en een gemiddelde van 9,5%.

De zon staat hier vol op ons bolleke en voor me op La Redoute zwalken enkele lopers waar ik me op kan richten (15km in 1:06:11). Ik verwacht dat in de klim van deze "lijdensweg" John Bosch terug zal komen maar dit gebeurt niet. Waar me een verharde afdaling naar Sprimont vanaf dit punt is beloofd beland ik in een bos met moerasachtige paden. Het is lopen op een smal dammetje en springen van links naar rechts, op een gegeven moment zie ik geen andere mogelijkheid om vol door de blubber te gaan. Als er even later een loper roerloos op de grond ligt is het schrikken, er is begeleiding en deze zegt dat er hulp komt. John zit nu weer vlak achter me en informeert naar de toestand van de ongelukkige. De lang verwachte afdaling naar Sprimont begint met nog ruim 1 km te gaan. Nog een keer gaat het gas erop en na 1:27:41 zitten de 19,8 zware km met 450hoogtemeters erop.

Om het lichaam te belonen ga ik terug het parcours op om een stukje uit te lopen omhoog naar de laatste top, waarbij ik nog veel bekende mag begroeten. Over populariteit mag deze goed verzorgde wedstrijd niet klagen. Na de unieke douche in de buitenlucht krijgt iedereen in de feestzaal een gevuld bord spaghetti. 
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Valmeer-Champignonloop www.debondvalmeer.be
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
24-aug-08Val-Meer5,5350:20:0016,53:38102 519 2m/s158170
24-aug-08Val-Meer13,4900:50:4515,83:4791 1019 2m/s159169
Dubbele portie
Na het vele duur/heuvelwerk in de Ardennen (afgelopen week 128km) is de Champignonloop een mooie gelegenheid om weer wat aan de snelheid te doen. "Le double" afstand (5,5km + 13,4km) zijn de uitdagingen waar ik vandaag voor kies en dat betekend in ieder geval, los van het resultaat, 2 bakjes heerlijke bruine champignons. Op de 5,5km tref ik Guy Maas (zoon van Lou), die ik 2 jaar geleden nog kon voor blijven, maar inmiddels een behoorlijke progressie heeft gemaakt. Guy is snel weg en loopt voor me (plaats 3) in gezelschap van Patrick Nijs en 2 andere Belgen. Op de laatste 2 km lossen de 3 Belgen van Guy, en Lou meldt me dat ik ze nog kan "pakken". Het lukt me inderdaad om twee plaatsen door te schuiven maar als ik langszij Patrick Nijs kom is zijn versnelling me te veel. Met een mooie 5e plaats en 5,5km in 0:20:00 zit part 1 erop.

Ik heb een dik half uur voor me wat te verfrissen en de accu op te laden voor de 3 ronden door de buitengebieden (13,4km). Deze keer loop ik bijna 2 ronden met Lou Maas. Heuvelopwaarts kan ik aardig mee, met dank aan de Ardennen, en in de afdalingen zit er zelfs een versnelling in. Toch kan ik Lou niet houden en besluit voor de plaats te gaan. Op het lange stuk, wind tegen, is het in mijn eentje knokken maar de benen houden stand. Na 0:50:45 mag ik definitief gaan douche. De prijsuitreiking laat erg lang op zich wachten door een uitgebreide tombola. Inmiddels is het gaan regenen, wat de sfeer net echt bevorderd. Toch kijk ik terug op een geslaagde loopmiddag.
Koen Neven (43:40) wint voor Ron Wijnen (46:53) en Nick Ramakers (47:10).


Stolberg-Vicht - Rund um Süssendell www.lac-mausbach.de
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-jul-08Stolberg101500:38:1115,73:49264 1618 2m/s160175
Stolberg 2008 - Rund um Süssendell - Jogger Jo Stolberg 2008 - Rund um Süssendell - André Claesen en Jogger Jo Duitse uitdaging
Anspruchsvolle Strecken auf Waldwegen und Straßen rund um das Waldgebiet des Naherholungsgebietes Süßendell, bis zum Omerbach, Rückweg auf dem historischen Jakobsweg (10 km), die km sind vermessen und gekennzeichnet (5 und 10 km), beim 10 km-Lauf Verpflegungsstände bei km 4,5 und km 7,5.
Zo staat in de aankondiging van een volgens Roger Rabbit Rousseau erg mooie loop. Zijn tijd van 0:35:00 op deze 10km leerde me dat dit dan ook een erg zwaar parcours moet zijn. Samen met "de mannen van Gronsveld" (Henri en Hans) trekken we de grens over. Een geluk dat tom-tom bestaat want op de Jo-Jo was het nachtwerk geworden. De vrienden van de STB zijn hier kind aan huis en weten me haarfijn de pijnpunten van het rondje te vertellen.

Tijdens de parcoursverkenning werd al snel duidelijk dat Roger hier vorig jaar niet heeft lopen slaapwandelen want na een korte steile afdaling gaat het vervolgens 2km omhoog en er volgt nog een lange helling vanaf 5km. Een 10km tijd onder de 40 minuten zou mooi zijn gezien de zwaarte en de maand wedstrijdloos..

De start is op de atletiekbaan en na een rondje gaat het spel beginnen. Er is nog even een stukje verhard maar dan is alle onverhard en door bosgebied. Onder de bomen is het donker en oppassen met oneffenheden, Henri zal hier zijn voet verzwikken verneem ik later. Ik krijg gezelschap van de altijd vriendelijke Belg André Claesen. Leeftijdgenoot André is van "de stal" Quadflieg en zijn aanwezigheid motiveert me om de snelheid erin te houden. Het tempo is voor mij wennen en deze wedstrijd was eigenlijk als training / tempoloopje bedoeld. Ongemerkt gaat het tempo op het eind omhoog en kunnen we nog enkele jonge gasten onze achterkant laten zien. André blaast goed mee en pas in de laatste km's valt er een klein gat. Als ik na een venijnig klimmetje weer boven op de piste ben komt zelfs het zonnetje door. Met een tijd van 38:11 zit de 10k klus erop, met een Urkunde en handdoek als bewijs van deze veredelde training.
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Vakantie 2008 - Camping Gessy - Verclause - Drome/Mont Ventoux
Verclause - Camping Gessy - Jogger Jo heeft het toppie
Na 450 wedstrijd km's, dit jaar, is ook Jogger Jo aan "vakantie" toe.
Het hardlopen tijdens de eerste helft van dit jaar bracht me op mooie plaatsen zoals Kaapstad voor de Two Oceans marathon in Zuid Afrika en mooie resultaten "World Fastest Six Hours M55 Runner" tijdens de 6uur van Stein. Om de accu weer op te laden en eens ergens ander te mogen trainen, tijd dus voor VAKANTIE. Tijdens de zomervakantie/training 2008 zochten we het zonnige Zuid Frankrijk op. Na 3 jaar Camping Moulin de Verdagne te Gassin nabij St.Tropez werd nu het gebied rond de Mont Ventoux en Drôme verkend worden.Mont Ventoux 2008 - Jogger Jo We hadden een mooi (top) stekkie gevonden in de rustige natuur van de op 620m hoogte gelegen Camping Le Gessy te Verclause. De running teller stopte na bijna 300km en ruim 10.000 hoogtemeters.

Klik hier voor het Drôme vakantie/training dagboek 2008.


Dinsdag 8-jul-08
Running the Mont Ventoux
De Kale Berg mocht ik in 2000 al een keer bedwingen en ook dit jaar stond hij op het verlanglijstje.

Dit ondanks een gezegde in de Provence:
Het is niet gek om de Mont Ventoux te beklimmen.
Je bent "gek" als je nog eens terugkeert naar de Mont Ventoux.

Na 2uur "genieten" en vele fietsers gepasseerd te hebben was de Ventoux beteugeld.
Klik hier voor het Verslag van de 2e beklimming van de Kale Berg


Landgraaf - Megaloop www.czmegaloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-jun-08Landgraaf15120m0:59:3315,13:58150 1424 2m/s158166
Megaloop 2008 - Jogger Jo, Fons de Bie, Inge van Bergen (Foto: Huub Janssen) Megaloop 2008 - Jogger Jo (Foto: Huub Janssen) Mega uitdaging
Nieuw op de Limburgse hardloopkalender is sinds vorig jaar de Megaloop. Met een druk bezochte wedstrijd over een parcours vanaf Snowworld en Pinkpopterrein  nabij de Wilhelminaberg zette de organisatie gelijk een Megaprestatie. De organisatie verdiende een Megacompliment zoals ze dit evenement op de hardloopkaart hebben gezet. Zelfs de startnummer waren voorzien van je eigen naam.

Omdat Pinkpopbaas Jan Smeets op het laatste moment ging dwars liggen moest het 15k parcours aangepast worden en werd er 3keer het 5k parcours gelopen. Voordeel: meer kijkplezier en meer heuvelwerk dan vorige editie. Opvallend is dat de ene sporter gekleed is in dikke winterkleding en de ander in singlet, het is niet de vraag wie voor welke sport naar Snoworld komt.

Een broeierig zonnetje breekt door als we mogen vertrekken en gelijk de eerste hindernis omhoog krijgen. Ik loop in in een groepje met Inge van Bergen, Fons de Bie, Rene van Uum en Rob Laenen. De benen voelen beter dan afgelopen vrijdag in de Pepijnloop maar heuvelop mis ik toch de kracht om het voortouw te nemen. In de afdalingen kan ik dit compenseren waardoor ik steeds weer terug in de groep kan komen en op het vlakken het tempo mag maken. Om een of andere reden zijn we Rene van Uum kwijt geraakt en ook Inge en Rob Laenen moeten een paar meter lossen. Er worden lopers ingehaald en bij de beklimmingen wordt ik weer gepasseerd. Eindelijk weer eens een spannende wedstrijd waar ik me kan vast bijten op een doel voor me.

Met een eindtijd van  net onder het uur (59:33) over deze heuvelachtige 15km kijk ik tevreden terug op voorlopig de laatste wedstrijd voor mijn vakantie/training in Zuid-Frankrijk. Het kaasplankje en BBQ zorgen voor voldoende energie en Ronald Bastian / Ruud Leclercq voor de "ammezatie".
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Echt - Pepijnloop www.pepijnloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-jun-08Echt100m0:37:5215,83:47244 1921 1m/s155165
Pepijnloop 2008 - Jogger Jo + JP brigade Staand vlnr : Jo Schoonbroodt, Raymond Billen, Michael Van Dijck
Gehurkt vlnr : Jonathan Put, Rudi Smeets, Chris Moreau Klussen bij Anouk - Jogger Jo (foto Simon Blok) Belgische Broederstrijd
Door wat kortere afstanden te lopen probeer ik weer wat snelheid te krijgen na de marathoncarrousel. De gezellige 10k Pepijnloop te Echt is natuurlijk dan een mooie uitdaging, ondanks de Megaloop die ik ook dit weekend nog wil lopen. Een tijd rond de 37minuten was deze keer mijn streven waar ik voor wilde gaan. Mogelijke beren op de weg zijn de werkzaamheden bij dochter Anouk in Borgharen, waar me ongewende klussen als uitdaging liggen te wachten.

Bij het inlopen tref ik de Belgisch JP brigade met Raymond Billen en Ruddy Smeets, dit zijn tevens de favorieten voor de overwinning. Zelf heb ik niet veel verwachtingen van deze veredelde training. Ik heb moeite om een hogere tempo te draaien en moet al snel het groepje met Wil Goesens en Paul Koeijmans laten lopen. Opvallend is dat Fons de Bie het nog slechter doet als ik hem langs de kant stil zie staan. De benen willen vandaag gewoon niet, pas in de laatste ronden komen ze los en kan ik wat lopers inhalen. De hartslag gaat nu pas naar de max. wedstrijdwaarden, zie grafiek. Na 37:52 mag ik gaan uitlopen en voel me beter dan bij de start.
De overwinning wordt op de laatste meters beslist tijdens een "Belgische Broeder" strijd beslecht in het voordeel van de altijd goedgemutste Mon Kiptanui / Raymond Billen 33:37 voor Ruddy Smeets.

Tijdens een gezellige nazit/prijsuitreiking/tombola, waarbij het biervat leeg raakt en we een tijd droog staan, maak ik nader kennis met Roul Went, Dick Nagelhout en Ruud Leclercq.
Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Haccourt - Courses Champêtres coursahaccourt.blogspot.com
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-jun-08Haccourt12115m0:46:1715,563:51229 1921 1m/s156169
Wedstrijdje voor Henny
Tijdens de laatste training (rondje Wijnbergloop) met Henny Hermans en Rudy Henquet kwam spontaan het idee om eens een loopje in Haccourt nabij Vise te gaan doen. Veel informatie over de wedstrijd hadden we niet maar gezien de gelopen tijden van vorig jaar is het zeker geen vlak parcours. Ik rij samen met Henny die, zeer uitzonderlijk, zijn 2e wedstrijd dit jaar wil doen. Hier zit een luchtje aan en als we onderweg ook nog moeten stoppen voor zijn 4e sanitaire stop weet ik dat de spanning er goed inzit en hij vandaag meer dan een training wil. Ter plaatsen treffen we Rudy Henquet en Michel Zielinski, deze keer zonder Luc Henno. Een verkenningsrondje leert dat we na 2km een behoorlijke klim ter hoogte van de Hallembay hebben en de route echt landelijk (Champêtre) is.

Na een rondje over de plaatselijke gravel piste mogen we via een fietspad beginnen aan de klim. Henny is al gevlogen en Luc, Rudy en Ronny Huynen moet ik hier laten lopen. Zonder te forceren kom ik boven en het parcours profiel doet me denken aan de Treechloop, alleen zijn er hier op het plateau nog meer kleine beklimmingen (5km in 20:28). De benen beginnen beter aan te voelen en het tempo gaat omhoog waardoor ik lopers begin in te halen. Voor me loopt een groepje met Ronny Huynen op kop waar steeds meer lopers moeten lossen en een mooi mikpunt voor me vormen. Mijn hartslag krijg ik nu omhoog boven de 160, een teken dat er gewerkt wordt. Uiteindelijk kom ik bij Ronny en nodig hem uit om verder mee te lopen (10km in 39:39). Ver voor me zie ik nu Rudy Henquet lopen. De afdaling naar Haccourt gaat door holle wegen bezaait met losse stenen en modder, toch kan ik mooi de snelheid opvoeren en kom steeds korter bij Ruddy. Op de laatste kruising krijg ik een ongelukkige aanwijzing van de gendarme waardoor ik rechtsaf sla terwijl ik rechtdoor moest lopen. Ik mis Rudy voor me en hoor in het Frans op me roepen. Terug op het parcours is het nog een paar honderd meter tot de piste waar Ruddy 18sec. voor me eindigt. Met een eindtijd van 46:17 over 12km zit deze "verlengde" Treechloop erop. De altijd vriendelijke Michel Zielinski wordt 1e V2 en ik mag als 2e op het podium.

De wedstrijd wordt gewonnen door Patrick Philippe voor Gert Theunis. Henny wordt mooi 5e in 43:43 en het werd dus meer dan een veredelde training. Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-mei-08Vise42,265m2:55:1114,54:08737 1822 4m/s148170
Maasmarathon 2008 - Jogger Jo (foto Gert Lammer)Lopen op hartslagMaasmarathon 2008 - Yvan Lefaible en Jogger Jo (foto Gert Lammer)
Na de Rotterdam en Enschede marathon mag ik de derde keer in 4 weken aan de marathonbak tijdens de Maasmarathon Vise-Maastricht-Vise. Deze marathon langs de boorden van de Maas en door "Us sjoen Mestreech" wil ik natuurlijk niet missen. De conditie is niet geweldig en door ongewende kluswerkzaamheden is er zeker geen sprake van een perfecte voorbereiding.

De publiciteit voor de 10e Maasmarthon, met 800 deelnemers toch geen kleintje, is in Nederland nul komma niks. Ondanks het feit dat de meest km's over Nederlands grondgebied gaan en Maastricht uitgebreid wordt doorkruist is er geen letter door de media gespendeerd. Een gemiste kans voor Maastricht dat zich als hardloopstad wil presenteren. Niet vreemd dat er veel verbaasde blikken waren en er meer aandacht was voor de Kermis en het bier, dan voor de marathonloper.

Voor de start tref ik Patrick Delait, hersteld van zijn geweldige Rotterdam marathon en vandaag podium kanshebber. Ook Rudi Smeets verrast me door dood leuk te vertellen dat hij een tijd onder de 2:40uur wil lopen. Het is in Vise zomers warm en voor de start er hangt een gezellige sfeer op de Franse terrassen. Het plan is om heel rustig met Inge van Bergen, eerste Nederlandse in de Rotterdam, te starten. Inge wil haar mooie 1e plaats van vorig jaar in de Maasmarathon verdedigen en gaat op hartslag lopen. Zie voor hartslagmeters www.ronforrun.nl  Een tijd onder de 3uur zou mooi zijn. Fons de Bie loopt/fietst deels mee en mag ons van drank voorzien en Wil Goesens "offert" zich ook op.

Maasmarathon 2008 - Klaartje Kennes - Yvan Lefaible en Jogger Jo (foto Wil von Berg)Na de plaatselijke ronde door Vise kunnen we een groepje formeren rond Inge en ook de Caesar boys Carl de Bont, Roger Cuijpers en Renzo Roumen zijn van de partij (5km in 20:20). Aan de andere kant van de Maas zet de Caesar groep er de vaart in en lopen van ons weg, als dat met de debutanten op de marathon maar goed gaat? We houden Inge haar hartslag als leidraad voor ons tempo, ondanks dat er enkele dames voorbij stuiven (10km in 41:00). Het is lekker lopen langs de boorden van de Maas en de kinderkopjes delen de eerste speldenprikken uit (15km in 1:01:45). We gaan nu richting Nederland en ons groepje blijft mooi bij elkaar (20km in 1:22:45) en halverwege 1:27:21. De bochtige pasage door Maastricht is deze keer weer aangepast en in het park is het oppassen voor los lopende honden en dagjes mensen (25km in 1:44:00). Huub Rokx bezorgt me een fles cola, een welkome afwisseling voor de sportdrank en maggiblokje. Inge hangt nu vaak aan de staart van de groep en ik probeer haar steeds te begeleiden. De route gaat nu over de St. Servaasbrug terug naar het zuiden. De koperen ploert staat ons nu vol in het gezicht. Het aantal fietsers dat ons begeleid wordt ieder jaar groter, voor de verzorging is dit wel prettig maar bij smalle pasage is het opletten. Als ons dan ook nog een fietser tegemoet komt die dwars door de groep sjeest is de bok vet bij Yvan Lefaible. De fietser wordt ter verantwoording geroepen en een handgemeen dreigt. Blijkbaar snapt de fietser niet welk gevaar hij was en tot overmaat van ramp achtervolgt hij ons en blijft irritante opmerkingen maken. Een tweede confrontatie met Yvan is het gevolg. Herstellende Pa Rousseau en enthousiast toeschouwer mag even een hand geven bij het Gouvernement.

Maasmarathon 2008 - Inge van Bergen en Jogger JoInmiddels is Fons gestopt met lopen en op de fiets gesprongen. Ook Wil Goesens zijn we kwijt geraakt en Inge haar tempo zakt. Roger Rabbit Rousseau komt als geroepen om de loopdraad mee op te pakken. Na overleg met Fons besluit ik met Yvan, die nog extra adrenaline heeft, door te lopen (30km in 2:05:27). De mee fietsende Fernand Chapin voorziet me van water. We halen nu de ene na de andere loper in en vernemen dat de Caesar boys nog maar 2 minuten voor ons lopen (35km in 2:25:45). Het tempo zit er nu goed in en aan de stijgende hartslag curve is dit goed te zien. De kinderkopjes in Eijsden doen de voeten na zoveel km's extra pijn maar ik heb een goed gevoel over de afloop van deze marathon.Maasmarathon 2008 - Grensovergang WitHoes - Koele Gulpener over het hoofd

Voorbij het kasteel van Eijsden zie ik de groep rond Roger Cuijpers net de de hoek om gaan en met dit target voor ogen loopt het plots een stuk makkelijker. Even later passeer ik de dappere Caesar strijders die het aandurfden om op de marathon zo onbevangen te starten. De 1e dame is het haasje als we richting Mariadorp gaan, jammer dat Inge hier niet bij is. Fietsende Fernand leeft helemaal met me mee en is in zijn nopjes. We zijn weer terug in België waar nog wat vals plat overwonnen moet worden (40km in 2:46:29). Muziekbands zorgen op de laatste km's voor een feestelijke sfeer, het grote afzien is hierdoor wat dragelijker. De finish in het centrum van Vise ligt er, na een lekkere afdaling, feestelijk bij en ik mag 2:55:11 noteren voor deze vlak gelopen (1:27:21 + 1:27:40) Maasmarathon die me ook nog de 1e M55 plaats opleverde (2e Nederlander) en een 18e plek algemeen, dit was halverwege nog plaats 42.De totaaltijd van de laatste 3 marathons in 4 weken is: 2:57:07 + 3:04:15 + 2:55:11 = 8:56:33 uur

Patrick Delait 2:36:14 wordt 5e na winnaar Frederic Colligon 2:21:10. Rudi Smeets bewijst zich zelf een mooie (militaire)dienst door 2:38:59 te lopen, Inge van Bergen wordt 2e vrouw in 2:59:05.

Lucie van Gastelt schreef:
Loop je de tweede zondag in mei
de terrassen van Maastricht zwalkend voorbij,
dan ben je óf al straalbezopen
óf de Maasmarathon aan het lopen.

Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Berg & Terblijt - Geuldalloop www.geuldalloop
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-mei-08Berg10,6165m43:4814,84:0350 920 3m/s158170
Geuldalloop 2008 finish - Jogger JoHersteltraining of Geuldalloop?
Frans Erens, oud voorzitter van de voetbalvereniging Berg, organiseerde met een aantal vrijwilligers de “zware” maar mooie Geuldalloop. De uitdaging bestond uit 2 ronden door het hellingbos (10,8 km) met de gevreesde Lijkweg (vanaf Tivoli omhoog naar Vilt) als kuitenbijter. Zes dagen na de Enschede marathon en een zware klusweek in de tuin was de keuze een hersteltraining of Geuldalloop. De koffie en Limburgse vlaai gaven de doorslag om de verfpot thuis te sluiten en me bij VV Berg te melden. Inlopen doe ik met Patrick Franken, die vandaag mijn favoriet is, en onze vaste gast uit Someren, Eric Jan van Voort.

Onder mooie lente omstandigheden gaan de eerste verharde km's naar het bos. De benen voelen nog zwaar en ik besluit al snel om het vandaag "rustig" aan te doen. Op de Lijkweg komt een groepje met Raoul Spronken voorbij. Bovenop aangekomen zie ik John Bosch uit het struikgewas, met de handen aan de broek, komen. Wat heeft zich daar afgespeeld en wat is die lentegeur? John blijft als een mooi target voor me lopen en alle lopers die hij inhaalt mag ik ook proberen te "pakken". De tweede ronde gaat me beter af en na Raoul, Kurt, Eric Jan en Kevin kom ik in de laatste km voorbij Marc Luijten en finish in 43:48. Winnaar wordt Patrick Franken (38:12) en dat met de Grand Ballon in de benen, dit gold ook voor John Bosch. Hoogteprofiel (donker) en hartslag (licht) Jogger Jo Schoonbroodt (Polar RS800)


Enschede - Marathon www.enschedemarathon.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-apr-08Enschede4258m3:04:1513,74:22494 4022 3m/s147173
Enschede Marathon 2008 finish - Jogger Jo Enschede Marathon 2008 pacer - Jogger JoMag het een kwartiertje sneller?
Met de positieve reacties van vorig jaar in het geheugen, was de keuze snel gemaakt om ook deze keer weer dienstbaar als pacer (3:15uur) de Enschede marathon te lopen. Twee weken na Rotterdam en twee weken voor de Maas Marathon gingen we het nog eens "proberen". Het tempo 13km/u (4:37min/km) was al geprogrammeerd en lag toevallig gelijk aan het 6uur schema dat me in Stein een WR opleverde.

Samen met Mouloud Abraik, Henk Geilen en John Uit den Broek gaan we de 250km richting politiebureau van Enschede. Mouloud doet met het politieteam mee aan de halve en wij mogen gaan voor de hele, waarbij Henk als pacer voor de 4:00uur groep. Bij de indeling van de pacers verneem ik dat er nog een pacer voor rond de 3:00uur wordt gezocht, of ik mogelijk het 3:15uur tempo wil ruilen en een kwartiertje sneller wil binnenkomen? Echt ingesteld hierop ben ik niet omdat ik de afgelopen twee dagen 30m2 terrastegels in mijn handen heb gehad en op de juiste plaats gelegd. Een ongewende klus die me buiten een pijnlijke rug en spierpijn ook nog zo stijf als een plank heeft gemaakt. De uitdaging is de moeite waard om ja te zeggen en mijn gepland "rustig" duurloopje veranderd in het meer serieus doorlopen.

Enschede Marathon 2008 finish - Jogger Jo Enschede Marathon 2008 pacer - Jogger Jo

Met een schema van 4:15 minuten/km ga ik op pad en al snel hangt er een grote groep achter me (5km in 0:21:11). De route gaat in een rechte lijn richting Duitsland met keerpunt in Gronau (10km in 0:42:42). Op de terugweg richting Enschede zien we de lopers achter ons en worden er aanmoedigingen over en weer geroepen (15km in 1:03:46).  Via een rondweg om Enschede komen we in Lonneker (20km in 1:25:12). Er volgt een fietspad met bomen als beschutting tegen de zon (25km in 1:46:09). Terug in Enschede heeft de koperen ploert vrij spel en begint ons nu langzaam te slopen.

De groep wordt kleiner (30km in 2:08:23). We lopen weer op een lang heen en weer stuk, dit is een van de minst interessante delen van het parcours (35km in 2:31:19). De man met de hamer heeft huis gehouden waardoor de groep totaal aan flarden is en zelf ben ik ook niet meer fris (40km in 2:54:36). Terug in Enschede lopen me snelle jongens voorbij, maar dat blijken allemaal halve marathon lopers op weg naar de finish te zijn. Er volgt nog wat gedraai met enthousiast publiek in de binnenstad en na 3:04:15 ben ik uit "gepace". Toch nog mooi 1e M55 met dank aan het snellere tempo. Hoogteprofiel en hartslag Jogger Jo (Polar RS800


Bergen op Zoom - Monumentenloop www.bergsemonumentenloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-apr-08Bergen op Zoom1545m0:57:4515,63:51170 1415 4m/s160171
SABIC Bergse Monumentenloop
SABIC Innovative Plastics (Jos den Hollander) deed enkele weken geleden een oproep om samen met de Brabantse collega's het beste beentje voor te komen zetten tijdens de SABIC Bergse Monumentenloop. Mijn Rotterdam marathon, van vorige week, verdwijnt langzaam uit de benen, dus gingen we het weer eens "proberen" en reizen 10 Limburgse SABIC'ers richting bergen op Zoom.

Na een hartelijke ontvangst door de collega's en het ophalen van de startnummers, in het Oude Stadhuis, is het tijd voor een warming-up en parcours verkenning. De 15km route (3 ronden) voerde de lopers dwars door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Het parcours, over kinderkopjes, ging langs monumenten, zoals het Stadhuis, de Peperbus, het Markiezenhof, de Synagoge en de Gevangenpoort. Muziekgezelschappen langs het route zorgden voor een gezellige sfeer.

Het is direct na de start, in de smalle bochtige straatjes, oppassen om niet ingesloten te raken en door wat sneller te vertrekken is dat probleem ook snel opgelost. Met een aangename temperatuur is het perfect loopweer en de eerste ronde (5km) gaat in 0:18:47. Het loopveld ligt nu wat uit elkaar en er is wat meer tijd om de oude gebouwen wat beter te bekijken. (10km in 38:25). De te snelle starters begin ik nu in te halen en door steeds een nieuw target te kiezen gaat de snelheid weer wat omhoog. Na 0:57:45 komt de Markt weer in zicht en komt er een einde aan de 15km SABIC Bergse Monumentenloop. Op de terugreis naar Limburg heeft iedereen zijn eigen verhaal of valt in slaap na de geleverde prestatie. Het lichaam mag weer beloond worden. Hoogteprofiel en hartslag Jogger Jo (Polar RS800


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-apr-08Rotterdam42,250m2:57:0714,34:116841 2608 3m/s155174
Rotterdam Marathon 2008 - Jogger J0Rotterdam Marathon 2008 - Jogger Jo en Mark de Boer. Hand in hand kameradenVeel vraagtekens??????
Nog nooit waren mijn vooruitzichten voor de Rotterdam Marathon zo slecht. De hamstring blessure ebt langzaam weg maar is elke stap voelbaar. Er moet met beleid worden gelopen en de snelheid tijdens de laatste Parelloop was nauwelijks sneller dan 4minuten per km. Tempo's heb de afgelopen tijd niet kunnen draaien, maar duurvermogen en ervaring mag geen probleem bij mijn 12e start in Rotterdam. Ik ging voor een rustige start en tekende voor een tijd onder de 3uur.

Het regent pijpenstelen als ik Maastricht om 6:30uur verlaat richting Rotterdam. Samen met Fons de Bie, Mark van Erp, Manon Wenmekers, Klaus Krolzig en Beate koersen we naar het "Wilde Westen". Voorbij Eindhoven klaart de lucht op en belooft het een mooie marathondag te worden. De stemming zit er aan boord goed in en om parkeerproblemen te voorkomen nemen we vanaf Zwijndrecht de trein die ons om 9uur aflevert op Rotterdam Centraal.

Na een massage worden we naar startvak A gebracht. De Coolsingel is bomvol en Lee doet zijn "You never walkt allone". Burgemeester Ivo Opstelten drukt ons nog een handje en dan gaat het kanon. Deze keer lopen we na de Erasmusbrug direct richting Fijenoord, hierdoor hebben we wat wind voordeel (5km in 19:25). De hamstring levert geen probleem op en ik loop in een groep met ChatnRunners Mark de Boer en Pascal van Norden (10km in 39:13). Wel heb ik last van mijn rechtervoet waar het eelt, van een Two Oceans blaar, gisteren los liet (15km in 58:55). Rotterdam - Fons, Inge en Jogger JoIk kan Pascal met moeite volgen en het is wachten tot het lijntje breekt (20km in 1:18:40). De halve marathon gaat in 1:23:18, maar ik voel dat het beste eraf is.

 

Het gemis aan kwaliteitstraining, door de hamstring blessure, doet zich nu akelig gevoelig gelden (25km in 1:39:42). De nijging om het bijltje erbij neer te gooien, als ik over de Erasmusbrug kom, is erg groot. Ik loop bij Fons de Bie die aangeeft het voor gezien te houden. We zijn nu in het centrum en het publiek is zo enthousiast dat ik het niet kan maken om te stoppen (30km in 2:01:35). Op de Bosdreef zoek ik naar een tempo om deze uitdaging te "overleven". Mark de Boer is me voorbij gemarcheerd en ik wens hem veel sterkte (35km in 2:24:18). Langs de Rotterdam - Limbo teamKralingseplas is de wind in ons nadeel en ondanks oorverdovende muziek op de Boezemstraat heb ik het gevoel dat ik nog maar vooruit kruip (40km in 2:47:45). 

Inge van Bergen komt me als 1e Nederlandse vrouw voorbij en even later wordt ze "gehaas" door de "gestopte" Fons de Bie die gebruikt maakt van zijn parcours ervaring. Het lukt me om het tempo weer wat te verhogen en dat brengt me na de laatste bocht bij Mark de Boer. Inge van Bergen (2:56:56) zien we voor ons eindigen en hand in hand loop ik met Mark de laatste meters over de Coolsingel naar de finish. Mijn 12e en slechtste Rotterdam Marathon zit erop na 2:57:07.

Positief is dat de hamstring het pijnvrij heeft gehouden. Beter was het geweest als ik ook de snelheid in het 2e gedeelte had kunnen vast houden. Ach, er moet wat te wensen overblijven.

De Limbo's
Een de laatste weken top draaiende Patrick Delait maakt zijn verwachtingen waar met 2:32:46. Mark van Erp ziet zijn ambitieuze plannen < 2:40uur na 32km sneuvelen (2:50:48), waarschijnlijk "vergrepen" aan de 3 Afrikaanse dames waar hij bij verbleef. John Janssen is goed voor 2:54:25. Bert Vanwersch doet het met een rustpauze in 3:03:23.
Hoogteprofiel en hartslag Jogger Jo (Polar RS800


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-apr-08Brunssum1040m38:2915,63:5080 785 3m/s159171
Parelloop - De oudjes bij elkaar (Jo-Thijs-Hans) Parelloop - Hans-Mouloud-Jogger Jo Hamstring test
Door de hamstring blessure was snelheidwerk al een paar weken onmogelijk. Onder het lopen voelt het aan alsof er iemand met zijn duim steeds tussen de spieren is aan het porren. De blauwe plek van de bloeduitstorting trek langzaam naar beneden weg en met wat oefeningen probeer ik de doorbloeding te stimuleren. Met nog een week tot de Rotterdam marathon niet echt goede vooruitzichten. De Parelloop wilde ik, "pijnvrij",  iets sneller dan marathon tempo lopen. Als dat niet kon gooi ik de handdoek in de ring voor Rotterdam.

De weersvooruitzichten zijn met hagel en natte sneeuw niet al te best. Als de "Gele Brigade" van Ron For Run in Brunssum, voor de 10K TopRun, aankomt is het warempel droog en dat zou het ook blijven. Na een valse start mag het beperkte deelnemersveld op pad voor de twee winderige en licht heuvelachtige ronden. Ik tref Mouloud Abraik die de laatste weken in "bloedvorm" is en good old Hans Smeets die recent op het WK Masters twee bronzen plakken wist te behalen op het kortere werk. De eerste km gaat nog in 3:39 maar daar heb ik al zoveel problemen mee, dat ik snel een tandje terug schakel (5km in 18:49). Het is duidelijk te merken dat ik de afgelopen maanden veel langere werk heb gedaan en nauwelijks iets aan tempo. Voor me loopt Inge van Bergen die ook haar dag niet heeft. Ook Inge wil samen met Fons de Rotterdam marathon doen, dat zullen geen toptijden worden. Na 38:29 minuten zit de 10km erop en de hamstring heeft zich netjes gedragen. Toch "mooi" voor voor laatste. Nu maar hopen op geen nawerking, deze week, en dan gloort er hoop voor de Rotterdam Marathon.


Maastricht - Treechloop www.run.to/treech
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-mar-08Maastricht11,51050:44:5615,23:56400 2712 4m/s160171
Treechloop- Marco Kortlever - Jogger Jo - Peter Atol Treechloop- Marco Kortlever - Jogger Jo Schoonbroodt Pràtsj loop
Vooraf wist ik dat, door de hamstring blessure, er met beleid gelopen moest worden in de door de Zweitlanceurs gezellig georganiseerde Treechloop (11,5km). Je blijft toch niet thuis zitten met een loop in eigen stad. Het groepje met Mechtild Panhuysen laat ik wijselijk lopen en zoek een tempo waar de hamstring niet protesteert. Op de gladde Treechberg voel ik dat de benen nog vol pap zitten van de Two Oceans Marathon en ondanks een duwtje in de rug van Mouloud gaat het moeizaam.
Het parcours is modderig door de regen die nog steeds valt. Mario Hensels uit Lanaken loopt een tijd bij me en heeft betere benen, of ik slechtere?
Veel meer dan gecontroleerd een eigen tempo lopen zit er niet in en na 44:56 mag ik aan de koffie met Limburgse vlaai.

Jean Herpers wint, de met 400 deelnemers bezochte, Treechloop in 38:03, voor Marc van Erp 40:08 en Robert Willemsen 40:59.

 
 

 

Hoogteprofiel en hartslag Jogger Jo

Kaapstad - Two Oceans Ultraloop www.twooceansmarathon.org.za
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-mar-08Kaapstad56617m4:25:4912,64:447000 40128  141162
Droom Ultraloop, ver weg Two Oceans - Indische Oceaan en Atlantische OceanDroom beloning voor Grijze Keniaan
3 weken na de 6uur Ultraloop van Stein stond op Paaszaterdag te Kaapstad (Zuid Afrika) de volgende uitdaging gepland om het lichaam te belonen. De door de Grijze Keniaan/Afrikaan gedroomde Two Oceans Marathon. Deze ultraloop van 56km stond al langer op mijn droomlijst en soms worden dromen werkelijkheid.
Klik hier voor een mooi Google Maps overzicht
Met 7000 deelnemers  is dit een van de grootste Ultralopen. De eerste editie in 1970 telde slechts 15 deelnemers. Er was ook een 1/2 marathon met 11000 deelnemers.

Programma:
Woensdagavond: trein Maastricht - Schiphol en overnacht te Amsterdam
Donderdag: KLM vlucht naar Kaapstad
Vrijdag: startnr. ophalen en bezoek Tafelberg
Paaszaterdag: Two Oceans UltraMarathon.
Paaszondag: Uitrusten op het strand van Camps Bay en bezoek Waterfront
Paasmaandag: Kaapstad-Dusseldorf en auto naar een besneeuwd Mestreech
Route vanuit de lucht gezien
Wedstrijdverslag "Grijze Keniaan" in Two Oceans Marathon - D-Day
Het is nog aarde donker in Kaapstad als ik samen met loopmaat Rombout Breedveld (Red Turtle) op Paaszaterdag om 4:30uur plaatselijke tijd (3:30uur NL) wakker wordt voor de mooie uitdaging die Two Oceans Marathon (56km) wordt genoemd. Naast het naar binnen werken van de gebruikelijke koolhydraten smeren we ons ook in met zonnecrème, want er wordt de warmste race sinds jaren voorspeld door de vroege Pasen. Een uur later zitten we in de taxi naar de startplaats. Hoogteprofiel en hartslag Jogger Jo. Zie dip na 2uur door hamstring blessure.De wegen zitten al bomvol en gelukkig weet de chauffeur een alternatieve route. Omdat de darmen wat later wakker worden is het zaak om voor de start bij zonsopkomst om 6:25uur nog een grote boodschap te doen. De rij voor de toiletten schiet maar langzaam op en net als ik aan de beurt ben wordt er omgeroepen dat de startvakken gesloten worden. Ik durf niet langer te wachten en ga naar het het A vak, de "pitsstop" zal onderweg moeten gebeuren. Samen met Rombout sta ik na genoeg op de startlijn, tussen heel veel Afrikanen. Met nog een paar minuut te gaan, beginnen de Afrikanen gezamenlijk een Nationaal strijdlied te zingen. Koude rillingen krijg ik van zoveel emotie om me heen en het idee dat de droom van de Two Oceans Marathon nu echt werkelijkheid gaat worden. Als de Kaapse Hoorn wordt geblazen kan het loopfeest beginnen.

Chapmans Peak - Jogger Jo en Rombout Breedveld De wind blaast ons vol tegemoet als 8000 lopers koers zetten richting Kaap die Goede Hoop. Gezamenlijk met Rombout zoek ik met stramme spieren naar het juiste tempo. Voor mijn benen is het 5:25uur in de morgen en dan heerst er normaal diepe rust. De weg is hier 2 keer 2 baans breed en er staat al veel publiek om ons enthousiast aan te moedigen (5km in 21:36). Even later moet ik aan de kant voor de verwachte pitsstop, met als resultaat een mooi gemaaid grasveld de eerste jaren voorzien van groeistoffen. Vrij snel ben ik weer terug in de race bij Rombout die verzwakt is door diaree de afgelopen dagen. Waar ik met een hartslag van 140 loop heeft de Red Turtle 160. Gezamenlijk gaan we tegen de felle wind richting zuiden (10km in 43:14). Aan de linker kant ligt de Indische Oceaan (False Bay) en voor ons, in de opkomende zon, Chapmans Peak. We passeren de voor Limburgers bekende Muizenberg (15km in 1:05:20) en gaan verder langs de kust naar een stormachtig Fish Hoek (21km in 1:31:40). De route gaat hier rechts op naar Noordhoek en Chapmans Peak. Hier is even beschutting tegen de wind maar we mogen nu gaan klimmen.Bloeduitstorting hamstring blessure Rombout heeft het moeilijk en gaat langzamer lopen. Hij moedigt me aan om door te lopen. Uiteindelijk doe ik dat maar voel mijn rechter hamstring opspelen (25km in 1:48:53). Mogelijk door het vroege starttijdstip en niet inlopen de boel geforceerd. Bij km26 zijn de steken zo hevig alsof er een mes in de rechter hamstring steekt. Langzamer lopen helpt niet en bij een verzorgingspost ga ik noodgedwongen aan de kant. De fysiotherapeut ter plaatsen voelt de blessure duidelijk zitten en probeert door de drukken en wrijven verlichting te brengen. Na een pijnlijke behandeling en 5 minuten rust krijg ik het advies om ermee te stoppen. Dit is aan dovemans oren, want we zijn naar de Two Oceans gekomen voor de gehele klus. Ik verlaat wandelend de drankpost en probeer te dribbelen.

 Hele meutes lopen me voorbij en uiteindelijk passeert Rombout. Ik probeer aan te pikken en tijdens het lopen het rechterbeen zo stijf mogelijk te bewegen. Afdalingen en vlakke weg zijn een marteling, maar klimmend kan ik, door op de voorvoet te lopen, Two Oceans - Rombout Breedveld en Jogger Joaardig mee. We lopen nu langs de Atlantische oceaan omhoog naar Litle Chapmans Peak en de uitzichten zijn in twee opzichten adem benemend. (30km in 2:14:55). Ik neem me voor om de rest van de race "genietend" te lopen. De rotswand aan de rechterkant helt over ons heen en links in de afgrond beuken de golven. Bij een tunnel door de berg staan joekels van geluidsboxen met een enthousiaste verzorging bij de drankpost. Heel apart bij deze race is de drank bevoorrading d.m.v. gevulde en afgesloten plastic zakjes. Het is even oefenen om met de tanden een gaatje te maken en de inhoud in de mond te krijgen en niet vol in het gezicht. Een efficiënt systeem waarbij het bij de drankposten wel oppassen is om niet op een geheel gevuld zakje te trappen, dat dan, met een klap, naar alle kanten uiteen spat.

Omdat het klimmen naar de top van Chapmans Peak (33km in 2:32:23) me aardig lukt ben ik Rombout kwijt geraakt. In de afdaling naar Houtbay hangt het rechterbeen er als een houtenpoot erbij (2x hout). De oceaan wind blaast hier met enorme stoten en onbedoeld slinger je van links naar rechts over de weg. Het snoepje van de dag begint op zeeniveau in Houtbay (38km in 2:57:28) met de beklimming van Constania Nek. De hamstring kan ik, bij deze pittige klim, nu weer ontzien door op de voorvoet te lopen en ik passeer steeds meer lopers. Vanuit het publiek hoor ik diversen keren "Go go, Jogger Jo, Go", dit komt doordat op mijn startnummer ook de naam "Jogger Jo" staat. De temperatuur loopt nu hoog op omdat er hier geen wind is en de koperen ploert vandaag extra zijn best doet (42,2km in 3:17:32).

 

Two Oceans Marathon runner met Sainsbury medaille Ik krijg contact met een Zuid-Afrikaan 50+ die me verteld over de andere grote Afrikaanse ultraloop, de Comrades marathon (87,5km) Durban-Pietermaritzburg.Two Oceans Marathon Finish Jogger Jo Terwijl er steeds meer lopers wandelend omhoog gaan hebben we er nog goed de vaart in en praten over wat ons vandaag nog te wachten staat. Het hoogste punt van het parcours, Constantia Nek (46km in 3:38:49), zit erop, nog 10km, en in de afdaling moet ik weer de hamstring ontzien.

De laatste km's in de volle zon over breed heet asfalt is door buffelen en ik giet zoveel mogelijk water over me heen. De finish op een grasveld van de Groote Schuur Estate is een belevenis op zich, met aan weerszijde tribunes vol dol enthousiast publiek. Na 4:25:49 zitten de 56 mooie martelende km's en 617 hoogtemeters erop. 1e 58jarige en 2e Nederlander. Ik krijg voor de eindtijd onder de 5uur de speciale Sainsbury medaille en zoek met mijn beurse hamstring direct de EHBO op. 
Na dit Afrikaanse avontuur zal van het grote "GENIETEN" van de Two Oceans Marathon in meerdere opzichten diep in het geheugen van de "Grijze Keniaan" blijven gegriefd.  

Een speciaal woord van dank voor (Red Turtle) Rombout (04:53:38), sport verbroederd, die deze droom mede heeft gerealiseerd.

Mijn wedstrijd statistiek, van de organisatie:
28km       Pos | 42km       Pos | 56km/Fini Pos
02:02:53  516 | 03:17:27  443 | 04:25:49   401

1) Klik hier voor het Kaapstad vakantie dagboek


Chalet Charmed Herstellen in de Ardennen - Chalet Charmed
Om te herstellen van de 6uur Ultraloop Stein en voorbereiding voor de Two Oceans Ultramarathon was er een Ardennen vakantie/training in Chalet Charmed nabij de watervallen van Coo.

Het werd een midweek GENIETEN van de machtig mooie fascinerende Ardennen, waar ook kleinkind Sterre kwam "nennen".

 

Klik hier voor het verslag....

 


Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-mar-08Stein78268 6uur134:35180 712 5m/s135160
Jogger Jo Schoonbroodt - Marc Quadflieg na XXXXL 45km Limburgse heuvels 6uur Stein parcours 3097,94 meter Hoeveel ronden worden het?
Na lange twijfels of rondjes, van 3097m, lopen wel aan me besteed was, heb ik de knoop door gehakt en ging me in Stein tijdens de 6 uur Ultraloop eens "uit leven".

Vroeger bezochten we als kind met veel plezier vanuit Maastricht met de boot het Steinerbos en dat was toen wat pretparken als de Efteling nu zijn. Misselijk van de rondjes in de draaimolen tufte we dan met de boot weer naar huis. Mogelijk zijn het de rondjes van toen die me zo lang hebben weerhouden om terug naar Stein te gaan.

De "worst" die ik me tijdens de 6uur van Steinl voor hield was de Nederlandse M55 bestprestatie van 72.562 km door Ronald Kessenich (AV Triathlon).
Het WR M55 stond op 76.330 km Léo Pardaens (B). Dit is niet om de huid van de beer te verkopen voordat er nog maar geschoten is maar het waren wel mooie dromen.
Klik hier voor de Poll : Hoeveel km loopt Jogger Jo in de 6uur van Stein?

Samen met "Vlaamse Reus" Marc Quadflieg, die in Stein (2001) al eens 77km liep, zijn erJogger Jo powered by Run2Day Maastricht XXXXL trainingen in België en Nederland geweest om het duurvermogen nog wat te vergroten en het samen lopen te "oefenen". De laatste 45k (4uur) training vertrok uit Maastricht via Cadier en Keer-Bemelen-Berg en Terblijt-Meerssen-Houthem-Valkenburg-Schin op Geul-Keutenberg-Gulpen-Koning van Spanje-Euveren-Gulpenerberg-Margraten-Maastricht.

Voeding/drank
Met een geschat calorie verbruik van ruim 5000Kcal, of 100 (Schoon)brood-snede, moest er 6uur lang behoorlijk bijgevoederd worden terwijl het lopen "gewoon" door ging. Dit loop je niet met alleen het magisch maggiblokje. Hier een plaatje van de energie voorraad waar ook nog een tros bananen bij komt.

Saucony Triuph 5 Zilver/Zwart/Rood Run2Day versie Schoenen
Na de zeer goede evaringen met de "Gouden" Saucony Triumph 4 is de exclusieve Ziver/Zwart/Rode Saucony Triumph 5 een gepaste opvolger die me in Stein mag dragen. Gezien de goede evaringen met de X-Socks Energy compressiekous kies ik voor de kous met een steuntje voor de kuiten .

 Er waren 2 strijdplannen:
1) Vanaf de 1e meter een gelijkmatig tempo van 13km/u
2) In de eerste uren als lichaam en geest fit zijn je winst te pakken en voldoende buffer voor het verval op het einde.
Optie 1 geeft de meeste garantie op een goed resultaat en beter gevoel op het einde maar hoeft niet het max. op te leveren
Optie 2 is meer aanvallend en de wijze zoals ik de marathons loop. Hier zitten op de langere afstand grote afbreuk risico's aan en wordt het echt lijden op het einde. Ik koos voor optie 1.

6uur Rondjes Steinerbos - Jogger Jo (Foto: Ton v.d. Eerden) Saucony Triumph - Jogger Jo (Foto: Ton v.d. Eerden)

World Fastest Six hours M55 Runner
Mijn drank en voeding voor de komende 6uur mocht ik parkeren bij de drankpost die onze  Belgische vrienden Jeannine en Mark Quadflieg langs het parcours hadden ingericht. Het zal voor Jeannine een lange zit worden om ons elke ronde van energie en drank te voorzien. Met Mark heb ik samen de voorbereidende fase doorlopen en vandaag heeft hij de taak om me de eerste uren te temperen.

Na een storm en regenachtige nacht zijn de weergoden ons op de dag van de waarheid gunstig gezind. De wind is wat gaan liggen en bij de start is het droog. Samen met Patrick Delait en Vlaamse Reus Marc Quadflieg, alle 3 lopend op de Saucony Triumph 5,  vertrek ik van de eerste rij. Als snel hebben we een grote groep lopers achter ons hangen. We lopen rond plaats 15 en Marc controleert het tempo op 13km/u. De andere  favoriete Nederlanders Math Roberts en Jan Lantink zijn als een speer vertrokken met de top buitenlanders. Onderweg vernemen we dat Math zelfs op kop van de wedstrijd loopt. Met favoriet Thomas Chawawko (Polen) in de achtervolging zie ik het donker in voor de strijdlustige Math.

De rest van onze groep "sterft" langzaam een natuurlijke dood en uiteindelijk loop ik met Patrick en Mark de 3,1km rondjes door het Steinerbos iets sneller dan het afgesproken tempo van 13km/u. Er zijn toch al een aantal supporters die ons aanmoedigen en van drank voorzien o.a. de sympathieke "Boer van Stein" Ralf op 't Broek. Als we 3uur erop hebben zitten stopt Patrick Delait met zijn veredelde training voor Rotterdam. Hiervoor 6uur Rondjes Steinerbos - Schapendrijver/Aanjager-Mouloud Abraikhebben we net ons snelste rondje gedraaid.

Marc heeft een dipje en het tempo zakt tot onder de 13km/u. We hebben een buffer dus bekijken een rondje of Marc zich kan herpakken. Om de recordpoging niet in gevaar te brengen maant hij me om door te lopen. Met nog 2,5 uur te gaan komt Mouloud als erkend schapendrijver me aanjagen. Mouloud Abraik, beloofde me een (zwart) schaap, uit eigen weide, als het WR M55 (77km) sneuveld. Maar met een schaap is het moeilijk hardlopen, dus wat moet je ermee?

Inmiddels heb ik een groot deel van het loopveld al een of meer keer gedubbeld en is het, op de smalle paden, zigzaggen met nu ook wandelende ultralopers. Iedereen is nu met zijn eigen wedstrijd bezig en ik merk dat veel lopers zich afsluiten voor hun omgeving. Door de snelheidsverschillen wordt ik te laat opgemerkt of schrikken lopers als ik hun aanmoedig bij het passeren. Bij de bochten moet ik vaak vragen voor een vrije doorgang. Wat me opvalt is dat Margo Labrichts, van onze zaterdagochtend loopgroep, verdomt soepel met haar eerste 6uur loop bezig is. Het worden uiteindelijk voor haar 62560m, Chapeau. 6uur Rondjes Steinerbos - Jogger Jo 

Math Roberts is uit de wedstrijd gestapt en zie ik bij zijn verzorgingspost zitten en even verder staat Jan Albert Lantink te strekken bij een boom. Dat betekend dat ik nu 1e Nederlander in de wedstrijd ben. Zelf wordt ik voorbij gelopen door de top 3 van de wedstrijd Tomasz Chawako, Janos Bogár en Mergelland Marathon winnaar Philip Verdonck. De op een 4e plaats lopende Belg Gino Casier dubbelt me en ik pik bij hem aan. Alleen is ook maar alleen. Voor ons zien we dat Philip Verdonck uit de kopgroep is weggevallen en even later pak ik de verloren ronde weer terug van Philip. Er zitten nu 16 ronden erop, dat betekende 50km in 3:47:48. Na 2 gezamenlijke ronden moet ik gangmaker Casier laten lopen en kies voor een stapje rustiger en tijd voor het 4-uur-Cup-a-soup idee d.m.v. een bouillonblokje. Als ik Rogier Kempinski dubbel gaat hij met me mee en neemt zelf een ronde het voortouw, dit is tevens snelste ronde voor Roger vandaag. Ik ben inmiddels binnen de top 10 van de wedstrijd beland maar loop ook zelf op mijn tandvlees.

6uur Stein - World Fastest Six Hours M55 RunnerEr zitten nu 5uur erop en bij mij begint nu ook het lange lijden. De voorheen soepel lopende motor wil niet meer en moet extra aangespoord worden. Net op dat moment komt Ton v.d. Eerden vanaf de fiets plaatjes maken en coach me de laatste en zwaarste ronden. Het publiek bij de finish moedigt me uitbundig aan en met nog een half uur te gaan heb ik 23 ronden erop zitten. Een snelle reken som 23*3,1= 71,3km achter de hielen. Het Nederlands record van 72,5km is onder voetbereik maar hoe zit dat met het Wereld Record van 76,5km? 

Ik wil proberen om in het laatste half uur nog 2 keer het volle rondje van 3,1km te lopen. Ton weet steeds de gevoelige snaar te raken waardoor ik me toch kan herpakken om er nog eens voor te gaan. Met nog vijf minuten lopen op de klok dreigt er een kink in de kabel te komen omdat mijn veter met chip los raakt. Gelukkig is loopgekke collega Toine Jansen met zijn zondagspak en normale schoenen met me mee aan het lopen en ik attendeer hem op mijn "Losse Veter". Ik moet voor de eerste keer in 6uur stoppen en zou zelf, zo stijf als een plank, mijn eigen veter niet kunnen vast maken. Toine heeft even nodig om de knoop in de veter te ontwarren en na een half minuutje oponthoud mag ik weer proberen op toeren te komen. Met nog een minuutje resttijd zit mijn 25e rondje erop en weet ik dat het Wereld Record M55 ruim is verbroken. Ik zet nog eens aan voor de slagroom op de taart maar moet dat gelijk bekopen met krampverschijnselen. Met aangepaste snelheid loop ik door totdat het verlossende eindsignaal klinkt.

Podium 6uur Stein

Iedere loper moet nu op de plaats blijven staan totdat het meetwiel langs gekomen is. Mijn totale afgelegde afstand in deze 6uur blijkt de de nieuwe Wereld Record M55 afstand van 78,268km te zijn. Dit is plaats 7 in de totaal uitslag en 1e Nederlander.
Inmiddels zijn de familie en kennissen gearriveerd die me feliciteren, ook de pers is er snel bij om het naadje van "de kous" te vernemen van World Fastest Six Hours M55 Runner.

Loopvrienden, speciaal Mark en Jeannine, bedankt voor jullie steun en belangstelling. Alweer is een droom werkelijkheid geworden.

	Totaal	Totaal	Lap	Lap	HR Avg	HR Max
Lap Km Tijd Time km/u 135 159
1 3,531 0:16:26 0:16:26 12,89 125 138
2 6,629 0:31:12 0:14:46 12,59 125 134
3 9,727 0:45:58 0:14:46 12,59 123 130
4 12,825 1:00:27 0:14:29 12,83 127 134
5 15,923 1:14:41 0:14:14 13,06 129 140
6 19,021 1:28:49 0:14:08 13,15 132 139
7 22,119 1:42:50 0:14:01 13,26 133 140
8 25,216 1:56:43 0:13:53 13,39 124 133
9 28,314 2:10:32 0:13:49 13,45 122 128
10 31,412 2:24:17 0:13:45 13,52 120 124
11 34,510 2:37:52 0:13:35 13,68 124 129
12 37,608 2:51:41 0:13:49 13,45 128 133
13 40,706 3:05:39 0:13:58 13,31 130 138
14 43,804 3:19:54 0:14:15 13,04 131 135
15 46,902 3:34:27 0:14:33 12,78 134 141
16 50,000 3:47:48 0:13:21 13,92 134 134
17 53,098 4:01:14 0:13:26 13,84 140 144
18 56,196 4:15:23 0:14:09 13,14 140 146
19 59,294 4:29:38 0:14:15 13,04 145 147
20 62,392 4:43:59 0:14:21 12,95 146 150
21 65,490 4:58:33 0:14:34 12,76 145 147
22 68,588 5:13:49 0:15:16 12,18 143 146
23 71,686 5:28:43 0:14:54 12,47 155 159
24 74,784 5:43:35 0:14:52 12,50 156 158
25 77,881 5:58:25 0:14:50 12,53 152 157
Fin 78,268 6:00:00 0:01:30 15,46 154 159
Jogger Jo Lapsnelheid (Km/u)
TV Limburg - Sparren met Sporters. Let op bal. Titel is onjuist (Jenny en Anouk op de achtergrond)Van de organisatie:
Er stonden 200 deelnemers aan de start van de Worlds Fastest six hours Run, bij de mannen was de strijd zeer spannend tussen de Poolse werelrecordhouder zes uren Tomasz Chawawko en de Hongaar Janos Bogár, ze liepen samen tot 20 minuten voordat de zes uren verstreken waren, met een versnelling werd Tomasz Chawawko eerste in 83 km 741m voor Janos Bogár met 83 km 661 m, derde werd de Belg Gino Casier met 82 km 182 m.

Bij de vrouwen werd de Duitse Marion Braun winnares met 70 km 800m voor de Duitse Ulrike Steeger met 69 km 356 m, de derde plaats was voor de Nederlandse Dorothea Majer met 64 km 695 m.
Tevens werd in de Klasse M55 een nieuwe Wereldbestprestatie gelopen door Jo Schoonbroodt uit Maastricht met 78 km en 268 m. Beelden van de wedstrijd zijn te zien op http://nl.youtube.com/watch?v=GjotFeahCXY

 


Iedereen bedankt voor de geweldige respons (klik hier), MERCI.

Media Artikelen: (klik hier beneden)
Dagblad de Limburger (voorbeschouwing)
Dagblad de Limburger (Wedstrijdverslag)


Sittard - Upstairsloop www.upstairsloop.info
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
24-feb-08Sittard10115m0:38:4515,53:52   11 2m/s151165
Upstairs - Foto met dank aan Roger Rabbit Rouseau Upstairs - Foto met dank aan Roger Rabbit Rouseau Geen trappenloop maar wel omhoog
Wat vorig jaar begon als een afstudeerproject door Jeroen Dekker, kende bij 2e editie van de Upstairsloop (geen trappenloop) te Sittard een mooie opkomst. De 10km bestond uit 4 ronde vanaf de Watersley door natuurgebied de Kollenberg over goed begaanbare veldwegen. In laatste gedeelte van elke loopronde zat na een geasfalteerde afdaling een kort trappenpad direct gevolgd door een slotklim naar de finish.

De eerste km's loop ik met Rene van Uum, maar dat gaat me net een stapje te hard na de 2:40uur van gisteren. Achter me loopt het groepje met Inge van Bergen, die er vandaag een training van maakt. Wachten heeft geen zin en solo zie ik Rene steeds zo een 100m voor me. Het weer en de omgeving maken er een mooie loopdag van en na 0:38:45 zit de laatste klus voor de 6uur van Stein er weer op.
Verbeterpunt voor deze loop met potenties: Uitslag volgens de Masters1-2-3 categorieën toepassen. Omkleed/douchegelegenheid. Hoogteprofiel(lila)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Urmond - Overmuntheloop run.to/overmuntheloop
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
17-feb-08Urmond6,914m0:25:3516,23:4267 102 1m/s157179
17-feb-08Urmond10,325m0:38:3516,13:43152 323 1m/s155164
Foto met dank aan Roger Rabbit RouseauTombola run
Twee weken na de Midwintermarathon, en twee weken voor de 6 uur van Stein, was de Overmuntheloop te Urmond (spreek uit Wurrrrrmond) de uitdaging om weer eens iets aan tempo te doen. Even tussen het werk voor de mannen/vrouwen van de lange adem de snelheid weer eens even testen en met het oog op Stein, de double (6,9 en 10,3km). De X-Socks Energy had ik tijdens de Midwinter Marathon al en de steun die ze geven, door de gefaseerde compressie-techniek, bevalt me prima bij het langere loop-werk.

Ondanks de zon is het nog aan de frisse kant, met ijs op het water, als er om 10:30 wordt gestart voor 2 ronden. Ik heb moeite met het tempo en dat had ik na de 2,5uur training door de Limburgse heuvels, van gisteren, niet anders verwacht. Het grootste deel loop ik samen met de verkouden Bart Claessens. Na 25:35minuten zitten de 6,9k  erop en heb ik een kwartier om te herstellen en iets droogs aan te trekken.

Foto met dank aan Roger Rabbit Rouseau

De temperatuur is aardig gestegen dus voor part two de korte tight. Bij de dames belooft het een spannend duel te worden tussen Maud Golstein en Inge van Bergen. Maud gaat furieus van start, met Inge in de slipstream, en ik loop op mijn tandvlees met hun mee. Het elastiekje waar ik aan hang breekt na 2km en ik zoek mijn eigen tempo (5km in 18:20). Inge blijkt achteraf de strijd te hebben gewonnen in een nieuw parcoursrecord, jammer dat ik niet mee kon om dit van nabij mee te maken.

DSM Runningteam loopmaatje, Jean Hendriks, stoomt in een groepje met Mon Billen en Jean Pierre Paumen voorbij en ik kan niet aanhaken. Jean blijft in het vizier en gaande de laatste ronde kom ik weer langszij. Na wat opbeurende woorden over en weer ga ik op de grote plaat door. (10km in 37:10). Niet echt een geweldige tijd maar vooraf had ik geen idee hoe hard het zou kunnen gaan. Na 38:35 zit de 10,4km erop en kunnen we ons opmaken voor de beroemde en beruchte tombola met speaker Wim, die er steeds weer een show van weet te maken.

Bijna niemand gaat zonder prijs naar huis, dankzij de inzet van Wil v.d. Wauw en zijn manschappen. De vraag vooraf: Wie gaat er dit jaar met het Boeddhabeeld en wie met de emmer aardappelen lopen? De emmer aardappelen was vorig jaar mijn deel. Deze keer ben ik de "gelukkige" en krijg gelijk 2 Boeddhabeelden mee, waar het verhaal over gaat dat ze geluk brengen als je ze iemand anders schenk. Als ik thuis gekomen dochter Anouk tref schenk ik met plezier de Boeddha's aan haar.
Over geluk mag ik niet klagen want 3 weken na de 6uur van Stein mag ik een zeer speciale droom Ultraloop gaan doen. Hoogteprofiel(lila)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)
Apeldoorn - Midwinter Marathonn www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-feb-08Apeldoorn42,2260m2:49:5314,94:01463 183 3m/s159174
Jogger Jo in Midwinter (Met dank aan: Jannemien Bosman - Hardloopnieuws.nlMaggiblokje zoek
Vorig jaar was de Midwinter Marathon een van mijn hoogtepunten met een tijd van 2:44:21. Goed genoeg om als 1e Nederlander de mooie heuvelachtige route over de Veluwe af te leggen. Dit jaar wilde ik graag terug naar Apeldoorn al was het om op schema te "lopen" voor de 6uur van Stein. Er zijn twijfels over de conditie maar na een 30k training de week ervoor op zaterdag met Marc Quadflieg door Nationaalpark Hoge Kempen en een 25k vanaf "De Meule van Gronsveld" op zondag is er weer een beter gevoel. John Bosch meldt zich 5 voor 12 af, geveld door griep en ook Petra Knops haakt af met hetzelfde malheur. Samen met Math Roberts en Jef van de Weerdt gaan we op Carnavalszondag vanuit het diepe zuiden naar de eerste marathon uitdaging van het jaar. Planning was een marathontijd van rond de 3uur maar gaande weg van Maastricht naar Apeldoorn wil ik onder de 2:50uur. Met een gereserveerde parkeerplaats direct bij de startlocatie en kaart voor de genodigde wordt ik wel erg in de watten gelegd, dat schept verplichtingen, zeker als we ook nog een kleedruimte met masseur treffen.

Carnaval Jogger Jo na Midwinter - AlaaaaafSamen met oud Nederlands Kampioen 24uur Math Roberts draaf ik warm op de Loolaan in het afgezet gebied voor de startstreep. Math traint momenteel 4 keer (kort) per dag en gaat ook de 6uur van Stein doen. Hij heeft daar de ultra ervaring die ik hard nodig zal hebben op 2 maart. Vandaag probeert hij met me mee te gaan, maar dat voornemen valt in duigen omdat hij bij de start al gelijk achter blijft. Er vormt zich een groep met de Belgische Ultra's Lucien Taelman en Paul Beckers. Paul is door ziekte uit de running geweest en gelijk gedropt door zijn bond ondanks zijn geweldige staat van dienst. Jammer hoe weinig credit er bestaat als een topper even een tobber is (5km in 19:28).

Al snel zijn we buiten Apeldoorn en komen via een heuvelachtig parcours in Hoogsoeren (10km in 39:44). Het weer is ons vandaag gunstig gezind en met een mooi zonnetje is het genieten over de Asselseheide. We lopen met een leuk groepje met o.a. de krachtig lopende Rombout Breedveld en plaatselijk bekende André Pelgröm. Als ook de wind nog mee zit draait het lekker (15km in 58:28).

Door het straffe tempo vallen er klappen en halen op de Amersfoortseweg steeds meer lopers in. Geleidelijk belanden we bij de top 3 van de dames op de Asselronde (20km in 1:18:48). Het halve marathonpunt, nabij de Echput, in de afdaling richting Apeldoorn gaat in 1:22:57. Er wordt nu nerveus gelopen omdat de deelnemers van de Asselronde aan hun finale km's beginnen (25km in 1:37:34). Het wisselt stuivertje tussen de drie Oostblok-dames op kop, die beurtelings uit onze groep weg proberen te komen. Ongemerkt gaan ook de marathonlopers in onze groep steeds sneller en ik voel dat dit verkeerd kan uitpakken. Met wat opmerkingen over haantjes gedrag en achter de vrouwen aanlopen, probeer ik het tij te keren en de marathongroep bij elkaar te houden.

Na de afsplitsing van de Asselronde-lopers neem ik met wat energiegel en een stuk maggiblokje me weer op te lappen. De groep laat ik even lopen, maar moet definitief afhaken omdat ik het resterend bouillonblokje niet in het zakje van de lange tight heb terug gestopt. Het blokje zakt me aan de binnenkant van de tight omlaag en stoppen is de enige oplossing om ergens op kniehoogte de vluchteling op te sporen. Het aanwezige publiek kijkt verbaasd naar de capriolen van een marathonloper die op de openbareweg zijn kruis is af aan het zoeken/tasten..

Door dit akkefietje wordt ik voorbijgelopen door 2 Moldaviërs die ook in mijn categorie lopen. De benenwagen komt weer langzaam op toeren maar het parcours gaat hier weer omhoog, dus wordt het extra knokken om mijn plaats uiteindelijk weer terug te krijgen (30km in 1:59:11). Oef, 2 minuten verval over 5km, maar de Moldaviërs doen het nog slechter. Prins Pieter Christiaan-Math Roberts-Jogger Jo Schoonbroodt-Wim van BeekInmiddels heb ik de lokale favoriet André Pelgröm in het vizier gekregen die op de fiets begeleid wordt (35km in 2:20:10). Weer een minuut ingeleverd op het schema van 4min/km. Ik voel al de hele wedstrijd de linker hamstring die door de lange autorit wat is verkrampt. Rombout Breedveld is door André ingehaald en ik passeer Rombout waarbij ik hem nog even aanmoedig om aan te haken (40km in 2:40:21). Dan zou de klus "makelijk" binnen de 2:50uur geklaard moeten zijn denk je dan. Ik kom nog tot op 25m van André maar dan is het of alle fut uit me verdwijnt. Op het laatste stuk naar de finish loop ik erg verkrampt door de koude tegenwind en denk enkel nog maar aan de verlossende streep. Voor mijn gevoel passeer ik hierdoor op een Mounty Python achtige manier de finish. Het bijgesteld target wordt net gehaald met een eindtijd van 2:49:53.

Math Roberts doet er 10 minuten langer maar wordt wel 2e M45 met een mooie enveloppe. Zelf wordt ik bedank in natura dat nog naar huis wordt gezonden. Volgende keer me maar in een jongere categorie inschrijven is de uiteindelijk oplossing na een lange hilarische rit naar Carnaval vierend Limburg waar ik 's avonds het verloren vocht ruimschoots mag aanvullen.

Prins Pieter Christiaan is onze alternatieve/sportieve carnavals prins bij de Midwinter Marathon.
Hoogteprofiel (lila)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Posterholt - Annendaalloop 1/2marathon www.annendaalloop.nl Posterholt-Annendaalloop-Jogger Jo Schoonbroodt (Foto: Gerrit van Harreveld)
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-jan-08Posterholt21,135m1:21:0915,63:50180 1714 6m/s157167
Posterholt-Start Annendaalloop (Foto: Gerrit van Harreveld) Winderige Halve Marathon Posterholt
Het vlakke parcours van de Annendaalloop 1/2 marathon te Posterholt zorgt ieder jaar voor snelle tijden, maar dit jaar had ik bedenkingen over mijn eigen kunnen door verkoudheid. De wind op het open parcours zou een extra tegenstander worden en gezien de training achterstand zou een tijd onder de 1:20uur moeilijk worden.

Samen met "Die Twie vaan Mestreech" (Patrick/Roger) zijn we wel heel vroeg in Posterholt waar de organisatie nog de dranghekken moet plaatsen. Patrick kiest voor de kwart en Roger voor de halve. De belangstelling voor het hollen in Posterholt is erg groot want we zien steeds meer Limburgse coryfeeën inschrijven en beide afstanden zijn erg sterk bezet.

Voor de start tref ik Arno Hanssen die samen met Rob Riksen en mij onder de 1:18uur wil lopen. Ik moet me afmelden voor deze voor mij zinloze poging. Arno gaat in een groepje met Rene van Uum van start en zal de klus met 1sec te kort  klaren. Zelf heb ik erg veel moeite om wind tegen een leuk tempo te lopen. Posterholt-Annendaalloop-Jogger Jo Schoonbroodt (Foto: Gerrit van Harreveld)Rob Riksen heeft ook zijn dag niet maar draait net wat beter waardoor ik Posterholt-Annendaalloop-Jogger Jo Schoonbroodt (Foto: Gerrit van Harreveld)hem richting Posterholt moet laten lopen. Bij de doorkomst na 1 ronde (10,5km) loop ik nog net onder de 40minuten en zie Rob Laenen voor me. Na de nodige km's knokken kan ik toch bij Rob aansluiten, samen loopt het toch net iets beter. Het hogere tempo, met de wind mee, kan ik net aan. Met Posterholt in zicht heeft Rob weer iets meer en beperk ik me tot volgen. Na 1:21:09 zit de klus erop die me erg veel moeite heeft gekost.

Patrick Delait verrast vriend en vijand met een mooie 2e plaats (1:10:22) achter Luc van Es(1:09:51), maar voor Paul Hagedoorn(1:13:16). Roger Rousseau moet alles geven om in 1:14:17 binnen te komen. Ook na een biertje is hij niet  hersteld en zal op de weg terug naar Maastricht, "greun wie poor", een plastiekzak onder handbereik houden. De Heubel spaart zich met een 3e plaats (34:40) op de kwart marathon, achter Bas Diederen en Joeri Schoffelen, en heeft wel het hoogste woord.

Speculaties over de juiste afstand kunnen vanaf nu de kop worden ingedrukt want de GPS metingen kwam op 21,1km. De plaatjes zijn van oud collega Gerrit van Harreveld.
Hoogteprofiel (lila)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Beek - Fagro Parkloop www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-jan-08Beek577m0:20:3614,64:0689 67 3m/s166192
13-jan-08Beek9,6144m0:41:2514,254:1279 228 4m/s156171
Beek-Fagro Parklooop 2008 (Egit Neutelings - Jogger Jo Schoonbroodt) Beek-Fagro Parklooop 2008 (Trappenpad - Jogger Jo Schoonbroodt) Lopen met een loopneus
De verkoudheid werd minder maar hersteld van het hardnekkige malheur was ik zeker niet. Na twee (Elsloo en Daniker) gemiste wedstrijden begint het te kriebelen en om niet thuis lastig op de bank te liggen zoek ik de pratsj van de Parkloop in Beek. Omdat  we er toch zijn ga ik maar gelijk voor de 5k bedrijvenloop en 10k lange cross. Burgemeester Armand Creemers schiet de 89 starters weg en we mogen gelijk een helling omhoog waar speaker Wim weer het hoogste woord heeft. Ik loop samen met de sympathieke Mouloud Abraik en heuvelop heb ik het zwaar door de ademnood. Toch voelt het niet verkeerd met een mooi zonnetje in het park. Een stap harder zit er niet in en na 2 ronden door de modder en trappenpad zit klus 1 erop met toch nog een mooie 6e plaats algemeen.

Veel inlopen voor de lange cross of parcoursverkenning is niet nodig en even later gaan 79 lopers weg voor de lange cross. Met 4 keer het trappenpad en de gladder wordende blubber gaat het een stapje rustiger. Erik Jacobs en Rene van Uum zijn gelijk bij de start gevlogen en als Egit Neutelings me voorbij komt lukt niet om mee te gaan. Op het laatste trappenpad krijg ik hulp van Mouloud waardoor de laatste meters wat makelijker lopen en na ruim 41minuten de finish passeert wordt. Ron Wijnen wint voor Patrick Delait en het nieuwe talent Tim Kragten.

Met twee keer een eerste plaats 55+, en 2 stukken Limburgse vlaai, krijg ik meer dan ik vooraf verwacht had. Daarna "mag" ik naar een peuterfeestje want Sterre wordt 2 jaar.
Hoogteprofiel (lila)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top