Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
2005 - Mergelland Marathon 25km doorkomst Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2007

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2007
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon-Loop
Eijsden - Mescherbergloop 14km
Olne-Spa-Olne Ultraloop Trail 65km
Nijmegen - Zeven Heuvelenloop 15km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Herve - Vallons de Herve 1/2 Marathon
Wylre - 7 Heuvelen training
Eindhoven - Marathon
Heerlen - Mondriaanrun 10,6km
Lanaken - Maasrun 10km
Alpe d'Huez - Vakantie/Training
Beek - Fagro Zweedse estafette
Meerssen - Mergelland Marathon
Maarland - De Nacht van Maarland 5 & 10km
Trois Pont - Ardennen training/vakantie Mont St.Jacques
Rotterdam Marathon 2007 - Laatste meters op de Coolsingel Borgharen - Haarderluip 10km
Frankrijk - Vakantie/training 2007
Maastricht - Maastrichts Mooiste 15km
Stramproy - Steinakkerloop 10km
Landgraaf - Megaloop 15km
Echt - Pepijnloop 10km
Beegden - Dwars door Beegden 10km
Vise - Maas Marathon
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Kelmis - 3 Landenlauf 15,4km
Enschede - Marathon
Heythuysen - Avondloop 10km
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parelloop 10km
Maastricht - Treechloop 11,5km
Beek - Becha-loop10EM
Tüddern - Westzipfellauf 1/2 marathon
Olne - La Magnétoise 65km
Luik - La colline de Cointe 10,3km
Urmond - Overmuntheloop 10km
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Geleen - Danikerbosloop 1/2 marathon


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2007

De training/wedstrijd statistieken:
Met 35 wedstrijden (734km) en een totale hardloopafstand van 4620 km zit mijn mooie (22e) loopjaar 2007 er weer op.
Hiervoor had ik 395uur effectieve looptijd nodig en 256 keer mijn loopschoenen aan en, toch ook weer, uit getrokken. Sinds ik in 1986 ben begonnen met hardlopen is mijn totaal 76220km. Klik hier voor meer Jaar-Statistieken

Croix de Fer

Highlights 2007
-Opa spelen met eerste kleinkind Sterre
-1e Nederlander algemeen in de mooie Midwinter Marathon (2:44:21)
-4e plaats algemeen na 65km pratsj in de Ardennen tijdens La Magnetoise
-Training met Gerard Nijboer tijdens de trainerscursus op Jekerdal
-De 1e plaats 55+ tijdens ZEER warme Rotterdam Marathon (2:49:53)
-Gestart als Pacer en uiteindelijk winnaar 55+ Enschede Marathon
-3e Marathon in 4 weken Maas Marathon (2:47:20) met Henny als haas.
-Maastrichts Mooiste 15km in snellere tijd als mijn leeftijd in jaren en daarna 5km uit hobbelen als Pacer
-Vakantie/Training schiereiland St.Tropez, 40uur hardlopen en 399km genieten
-Ardennen offensief Le Mont St. Jaques met machtig mooie natuur
-Vierde plaats tijdens 10e deelname Mergelland Marathon (2:44:49)
-Training weekend Alpe d'Huez met Col Glandon en Croix de Fer
-Tien minuten sneller dan de Nederlandse Kampioen tijdens Eindhoven Marathon
-Op de elfde van de elfde starten met nr.11 tijdens Les 4 Cimes du Pays de Herve te Battice 1e 50+
-Naar de klote in de Ardennen tijdens ultraloop Olne-Spa-Olne 66km 1950hoogtemeters
-GENIETEN tijdens 6e
Silvester Marathon vanaf de bron van de Geul tot de Maas met 160 lotgenoten.
-Wat ik zeker niet wil vergeten zijn de resultaten van "Die Twie vaan Mestreech" Roger Rabbit Rousseau en Sjoester Patrick Heubel


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) 
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-dec-07Meerssen57320m6:16:009,16:35160 -5 4m/s120158
2007 - Lichtenbusch(B) start Gezamenlijke Marathon/Ultraloop met 160 deelnemers
Op de laatste zaterdag van het jaar (29-dec-07) organiseerde ik met hulp van mijn loopvrienden voor de 6e keer de gratis Silvester Marathon loop (SM-Loop). De SM-Loop is geen wedstrijd maar een gezamenlijke Marathon/Ultraloop, tempo 6 min/km, door de mooie natuur van het Geuldal, waar iedereen moet kunnen GENIETEN.

Dit jaar volgde we de Geul vanaf de bron bij Lichtenbush (B) tot de Nachtegaal te Meersen (43km) of voor de Ultra's tot de monding in de Maas bij Voulwammes (53km). Er was GRATIS vervoer voor de deelnemers van de marathon/ultra vanaf de finishplaats naar de startplaats in België. SM-Loop 2007-Drankpost Gulpener brouwerij

Vanaf 8uur opende Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen de deuren met gratis koffie voor alle lopers en de organisatie van de Mergellandmarathon deed de feestvreugde verhogen met de mededeling dat de SM-Lopers gratis mogen inschrijven op de Mergellandmarathon van 14-sep-08. Om 9uur rijden de 3 bussen via Duitsland naar de startplaats Lichtenbusch, waar de meute om 10uur begint aan de "helletocht" langs de Geul.

Op het eerste bospad gaat het gelijk mis als een loper uit Den Haag zijn voet verzwikt en kermend van de pijn op de grond blijft liggen. Goede raad is duur en de grote groep is uit het zicht verdwenen. Gelukkig kan hij na enige tijd strompelend mee tot in de bewoonde wereld. Bij een bushalte is niet veel keuze, of richting Eupen of richting Aken. Beide zijn geen oplossing en besluit een autobestuurder aan te houden voor een lift naar Kelmis, waar de rijdende drankpost van Con en José Ollislagers staat. De vriendelijk Belg neemt onze ongelukkige mee en ons groepje met o.a. John Bosch en Kees Punt mag proberen het grote peloton weer terug te vinden. De omgeving langs de kronkelige Geul is wonder mooi maar we hebben geen idee welke paden we moeten nemen. Via een illegale route over een spoorwegviaduct en moderne communicatie middelen komen we met een omweg van ruim 3km uiteindelijk bij de drankpost in Kelmis waar de grote groep juist vertrokken is.(13km in 1:38uur)

Broer Paul is blijven wachten en na een achtervolging welke duurt tot de 2e drankpost in Camerig (25km in 2:49uur) is iedereen weer bij elkaar. We hebben hier mooi beschutting onder een marktkraam van een vriendelijke fruitboer. Vanaf hier moeten we door modder en zompige weide. Een volgend slachtoffer van een glijpartij strompelt achteraan,  maar SM-Loop 2006kan wel doorlopen. De "drankpost" in de Gulpenerbrouwerij (33km in 3:46uur) komt mooi op tijd want een hoosbui tart het Limburgse heuvelland. De verleiding om van het bier gebruik te maken is erg groot en het vlees is zwak. Een slokje gerstenat moet kunnen en maakt het hoofd licht. Met stramme benen gaan de eerste meters richting Meerssen, vanwaar de halve marathon lopers ons tegemoet komen. Vanaf het punt waar we elkaar troffen lopen we gezamenlijk richting Kasteel Oost waar de rijdende drankpost staat (41km in 4:38uur). Valkenburg is in Kerstsfeer en het tempo van de groep gaat omhoog en de finish voor de marathon bij De Nachtegaal zit er voor de grootste groep erop (48km in 5:12uur). Dit is de bruto tijd waar het stoppen bij de drankposten nog vanaf getrokken mag worden. Bij deze laatste drankpost verzamelen de Ultralopers voor de laatste ruk naar de monding van de Geul. De gelukkige die tot de laatste druppel willen GENIETEN worden beloond met een mooie ondergaande zon boven Maastricht. Na een laatste modder gekluun door een bietenveld komen we lopend langs de Geul bij de Maas (57km in 6:16uur ). We mochten 320 hoogtemeters klimmen en 544m dalen.

Ons doel is bereikt en iedereen feliciteert elkaar. Een lang gekoesterde droom is vandaag in vervulling gegaan, met dank aan de Vrienden van de SM-Loop. In de Nachtegaal is er nog een After-Run-Party waar marathonloper Henky Penky zijn muzikale kunsten toont.

Hoogteprofiel (bruin)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-dec-07Eijsden14,1333m0:59:0914,34:1144841 2 3m/s155168
2007 Jogger Jo in het Savelsbos 2007 Jogger Jo in het Savelsbos Record aantal deelnemers
De Mescherbergloop mag zich als typisch Limburgse loop gelukkig prijzen met het toenemend aantal deelnemers. Ondanks of juist door de zware uitdagingen in en om het Savelsbos (hellingen/trappenpad) vinden ook de Noorderlingen en Belgen de weg naar het zuidelijkste puntje van Nederland, dit jaar zelfs een record van 680 inschrijvingen. Patrick Stitzinger gaat er knallen, maar heelaas enkel met het startpistool.

Ondanks een mooi zonnetje is mijn gevoelstemperatuur, door de noordoosten wind, nauwelijks boven de nul graden. Bij de start mag ik kerstverse vader Eric Jacobs feliciteren met  hun dochter Maud, een zoon zou (toeval?) de naam Lars hebben gekregen. Waar ik in de afgelopen wedstrijden de aanstormende jeugd nog een lesje kon geven ben ik na de start al gelijk op achterstand. De lol is er niet minder om want gaande de wedstrijd komen de oude botten wel op temperatuur. Op het trappenpad van 180 treden "de kins hei nao de Engelkes loupe (Dennis Kroon)" merk ik dat er nog niet veel kracht in de benen zit en wandel ik de laatste stuk omhoog. In de afdaling kan ik de draad weer oppakken en proberen het gat met  Math Dinjes te dichten.

Met de finish gaat het tempo in de laatste km's weer omhoog en zit het rondje van 14,1km Savelsbos er na 59:09 op. Roger Rabbit Rousseau wordt in zijn eerste wedstrijd na een lange blessure periode 3e 35+ en De Heubel 1e in de 35+ categorie.
De douches waren deze keer zeer speciaal met dank aan de terreinknecht van de voetbalvereniging.
Hoogteprofiel (bruin)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Olne - Olne-Spa-Olne 65 km www.courirpourleplaisir.be
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-nov-07Olne651760m6:11:1410,55:4130021 5 4m/s142164
De tijd en de benen naar de Klote, even drinken De tijd en de benen naar de Klote, even drinkenNaar de klote  in de Ardennen
 Met mijn 3e start in de Trail en Ultraloop Olne-Spa-Olne begint deze voor me een klassieker te worden. Het is een super zwaar avontuur van 65km en 1950 hoogtemeters met maar een paar verzorgingsposten. Een wedstrijd voor het onderscheid tussen de jongens en de mannen.

Om 6:30 reis ik af richting Olne, samen met: Klaus Krolzig, Roger Kempinski en Bob Stultiens. De kledingkeuze is punt van discussie. De temperatuur is 6.C en het heeft geregend, dat betekend pratsj op het parcours en er wordt nog veel nattigheid en wind voorspeld. Gezien de lange duur kies ik voor lang. Voor de start tref ik Henk Geilen, en Leidenaren Marcel Wierenga en Paul Kamphuis (foto's). Wouter Hamelinck komt in korte mouwen met zijn bekende vouwfiets aanwaaien.

Bij de start om 8uur is nog in het half donker en ik loop even in de kopgroep met Wouter en Jan van der Marel (Mergelland Marathon winnaar 2003). Dit is vandaag niet mijn plaats en ik doe het een tandje rustiger samen met Olivier Pierron. De eerste onverharde steile gladde afdaling vreesde ik van vorige keer en met geknepen billen haspel ik me naar beneden. Links en rechts vliegen me de durfals voorbij en als er weer "normaal" gelopen kan worden "zit" ik ergens rond plaats 25. In de beklimmingen maak ik weer veel goed en vorm een duo met Olivier Pierron (10k in 45:45). Er moet geklommen over een onverharde pad vanaf 85m naar 325m. Het is een greppel bezaait met losse stenen. De weersomstandigheden zijn tot nu goed en er volgt een lekkere afdaling (20km punt 1:36:00). Ik mag nu richting Spa klimmen van 140 naar 340m. De benen voel ik nu minder worden (30 km punt 2:24:00). In de afdaling naar de verzorgingspost in Spa kan ik nog het tempo vast houden maar bergop moet ik kleur bekennen. Door de vele bladeren zie ik een boomstronk niet en ga plat op mijn snuiter. Dit is het eerste teken van concentratieverlies door vermoeidheid. Het parcours gaat nu sterk op en af en is slopend (40km punt 3:32:00). Vooral de steile onverharde afdalingen maken me kapot omdat ik te laat de obstakels zie en daardoor te verkramp loop. De laatste 10km in 1:08uur, dat noem ik nog eens inzinking. Er volgt een helling in het bos waar ik op handen en voeten mag proberen naar boven te komen. De eerste tekenen van kramp dienen zich aan en het begint te regenen. Hoogteprofiel (bruin)/Hartslag(rood)/Snelheid min/km(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)Met wat extra maggie probeer ik de kramp tevergeefs te bestrijden (50km punt in 4:50:00). Ik verlies een bidon van mijn drinkbelt en sta geparkeerd door de kramp als ik over een omgevallen dennenboom moet klauteren. De tijd en de benen naar de Klote, even drinkenAchteraf hoor ik van Henk Geilen dat hij bij een valpartij een glas uit zijn bril verliest en niet meer terug vind. Onderweg stop ik bij fotograaf Paul Kampuis, de tijd en mijn benen zijn toch al naar de klote. De helling naar de laatste drankpost is zo steil dat ik maar voetje voor voetje vooruit kom. Eenmaal boven blijft ons niets gespaard want de regen is veranderd in hagel en dat met de wind vol tegen (60km punt in 5:53:00). Er volgt nog een afdaling en een laatste beklimming door een watergrub. Boven hoor ik de aanmoedigingen van vader en zoon Bodeliers die te laat in Olne aanwezig waren om te starten.

Met een eindtijd van 6:11:14 zit de klus erop, dit is een half uur langzamer dan in 2006. Alle deelnemers krijgen een trui en gratis stampot met worst om de verbruikte 4161Kcal weer aan te vullen. In het chalet waar iedereen afgemat binnen komt, valt bij het inschakelen van de finish-lampen het licht uit. Dat is ook het geval bij de meeste lopers. Het is aarde donker buiten en in het licht van een paar autokoplampen mogen de laatste lopers de finish proberen te vinden. O ja, de organisatie heet hier Courir pour le Plaisir.
 


Nijmegen - 7 Heuvelenloop www.fortiszevenheuvelenloop.nl
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-11-07Nijmegen15125m0:55:2316,33:4130000 215   174160
Nijmegen - 7 Heuvelenlop - Jogger Jo Jogger Jo en Fons de Bie na afloop 7 HeuvelenloopTarzan in de benen
De Zeven Heuvelenloop te Nijmegen behoort met zijn 30000 deelnemers tot de massaalste loopevenementen van het land. Deze keer mag ik het CBS team versterken op het 15km heuvelachtig parcours. Eens kijken wat de beentje een week na de 4 Cimes weer aan kunnen. Grootste smoes voor vandaag is het bezoek, gisterenavond, aan de musical Tarzan (geweldige show, goede muziek van Phil Collins en matige zang) in het circustheater te Scheveningen www.musicals.nl waardoor ik pas om 3uur onder de wol ging. Even na 9uur stap ik in de trein naar Nijmegen en tref Wendy Houben die ook "toevallig" die kant op reist. In de boemel vanaf Roermond tref ik Fons de Bie en Inge van Bergen. Prognoses voor de eindtijd liggen rond de 55minuten. 

Het plan om Inge van Bergen naar een mooie tijd te loodsen valt in duigen als we elkaar in de drukte bij de start missen. Wel zie ik good old Huub Kurvers en sympathieke Belg Rudy Smeets. Ik start, gedwongen door het gering aantal nachtelijke uren, rustig en zie een ongelooflijk lang lint lopers voor me (5km in 18:34). Hier is de lange hellingen in het parcours waar ik in mijn eigen tempo naar boven ga. Het afdalen lukt wel goed en ik maak wat verloren terrein goed (10km in 37:18).Ik zie tussen de toeschouwers speaker Frans Reijnen. De volgende heuvel gaat moeizaam en ik heb "Tarzanbenen" als Fons de Bie voorbij gaat. Het grote afdalen naar de finish is begonnen als ik Fons passeer en de diesel begint nu beter te draaien. Met een laatste km van 3:18 kom ik aan een eindtijd van 55:23. Met 20 sec. voorsprong gaat Jan Cammeraat als 1e 55+ over de streep, toch vannacht wat lang bij Jane blijven hangen?

Bij het 2km uitlopen naar de kleedruimte in het Universitair Sportcentrum Gymnasion voel ik de koude wind en ben blij met de warme soep en broodjes die er op ons liggen te wachten. Als ik alleen onder de open douche sta in de lege kleedkamer komen plotseling de dames binnen en blijk ik de verkeerde deur te zijn binnen gelopen. Hoe red je je hieruit zonder handdoek in de buurt? Mail me je oplossing klik hier.
Hier enkele mee levende reacties:
Een klotje zeep zal bij jou geen oplossing geven vrees ik als je die al bij de hand had :),voor de rest heb je toch al bij al de goede deur gekozen haha.
Gewoon de natuur zijn gang laten gaan. Adam had ook geen handdoek toen hij Eva trof!!!!
Keihard beginnen te lachen en naar de schaamstreek van de dames wijzen. En vervolgens proestend roepen "Jongens als ik zo'n klein piemeltje had als jullie zou ik heel hard weglopen"
De volgende keer niet zo snel lopen, dan tref je zeker geen lege kleedkamer aan. ik heb daar nooit last van ;-)
By the way: waarom heb je een oplossing nodig, terwijl je eigenlijk geen probleem hebt? Menig man zou blij zijn om met meerdere vrouwen onder de douche te kunnen!! Of zou de kou je toch te zeer te pakken hebben genomen en leek je meer op een vrouw zonder borsten? Ook geen probleem toch?
Vluchten met de staart tussen de benen.
De prijs voor de ludiekste oplossing (Voetreis met Jogger Jo tijdens Olne-Spa-Olne) is nog niet opgeëist.

Profiel (bruin)/Hartslag(rood)/Snelheid(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve www.run.to/battice
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CCWindHRavgHRmax
11-11-077Battice33610m2:14:0514,74:0464113 75m/s156174
Snor Franco Leoni - Jogger Jo - Eric JacobsJogger Jo - Eric Jacobs De elfde van de elfde starten met nr. elf
De prima verzorgde gratis 22e Les 4 Cimes 3*11km, de mooiste loopuitdaging van de regio, werd gehouden 11-11 met start 11uur, had voor mij wel erg veel het "gekke" getal 11. Omdat ik vorig jaar als 11e was gefinisht in 2:11uur kreeg ik dit jaar het startnr. 11 van de organisatie die ik op de zaterdagavond trof bij de pastaparty in Charneux, dankje voor het klussen aan www.run.to/battice. Viervoudig winnaar Peter de Vocht, winnaar 2006 Luc Alsteens en winnaar van de eerste editie (1986) Bryon Heywood zijn ook van de partij. Bryon dit jaar 60+ klasse wordt uitvoerig gefeliciteerd met deze nieuwe mijlpaal. Na voldoende spijs en drank kruip ik in mijn bedje terwijl buiten de regen en wind de kop opsteken, wat gaat dat morgen geven? 

Tijdens het ontbijt voorspeld organisator Bernard, gezien de omstandigheden, een winnende tijd van 1:58uur. De regen valt met bakken uit de lucht en ik besluit geen meter in te lopen maar voor een lekkere massage. De fanfare is al onderweg als ik de benen ga strekken. Bij de start tref ik Eric Jacobs waar ik 2 weken geleden de 1/2 marathon van Herve mee liep. Na een snelle 1km over een natte met bladeren bedekte afdaling zoek ik met Eric een groepje (5km in 18:56). De regen lijkt te minderen maar mijn schoenen zijn inmiddels door en door nat door het opspattende water (10km in 38:31). De eerste serieuze helling vanuit Mortroux dient zich aan, gevolg door het glibberige modderpad langs de appelbomen (15km in 57:53). Op sommige plaatsen is er geen pad en enkel water waar we vol door heen gaan. Om de voeten weer wam te krijgen volgt de klim naar de 2e Cime bij Fort d' Aubin. In de afdaling kan er weer gas worden gegeven. Eric kan goed volgen en wordt begeleid door zijn trainer op de fiets (20km in 1:18:52). We passeren oud winnaar Wouter Hamenlick die gisteren nog even 5uur liep.

We zitten op het laagste gedeelte van het parcours bij Val-Dieu en hier begint eigenlijk de echte wedstrijd. Sommige paden omhoog lijken wel bergbeekjes waar we door moeten (25km in 1:40:10). Voor me zie ik het gele singlet van Mergellandmarathon winnaar Robert Willemsen. Dat ziet er niet goed uit voor Robert die de eerste keer zich waagt aan de 4 Cimes en zal eindigen achter Wouter Hamenlinck in 2:26:41. Het leven gaat verder en ik loop met Eric en de met een mooie krulsnor getooide Franco Leoni. De vele klim en vooral daal meters zijn goed voelbaar en het lopen gaat nu op karakter. Het motiveert als er weer een loper wordt ingehaald en Eric volgt getrouw. Door al dat sleuren blijft het tempo er aardig in zitten en zie ik Ger Bodelier als mikpunt voor ons lopen (30km in 2:02:04). Na een aardig bedoelde tik op de bil van Ger vervolgen we onze opmars richting Battice. Het afdalen gaat nu verkrampt en met nog een haalbare prooi voor me loop ik op het tandvlees. De geweldig draaiende Eric moet heelaas lossen en op de muur naar de finish schuif ik nog een plaats door, als ik Michel Gilbert passeer, naar de 13e stek. Na 2:14:04 heuvel op en af (610 hoogtemeters) smaakt de warme kruidenthee bij de finish als godendrank. Door het stilstaan ben ik echter zo verkleumd dat de paar honderd meter naar de douche een extra Cime genoemd kunnen worden.

Winnaar wordt Damien Pauqouet, Peter de Vocht eindigt als 2e onder de 2uur voor de winnaar van vorig jaar Luc Alsteens. Op het podium staan de oudjes van 2 weken geleden in Herve nu weer op het podium: Peter de Vocht 1e M40, ik zij de gek 1e M50 en Bryon Heywood wordt in zijn 1e jaar als 60+ categorie winnaar. De bekende kaasschotel met streekproducten vullen de verloren energie weer aan. Klaus Krolzig, die met me mee naar Battice is gegaan wint zijn eigen weddenschap en mag achter 2 weken met me meelopen in de 65km lood zware Olne-Spa-Olne.
Profiel (bruin)/Hartslag(rood)/Snelheid(blauw) - Jogger Jo (Polar RS800SD)


Herve - Vallons de Herve - Demi Marathon www.herv.be Treintje met Eric Jacobs
DatumPlaatsKmHoogteTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-okt-07Herve21,1350m1:20:3515,83:472276 121m/s159173
De eerste afdaling  De ultieme test voor Les 4 Cimes
Met nog twee weken te gaan was de zware halve marathon van Herve de uitgelezen mogelijkheid om de conditie voor "de" regiowedstrijd van het jaar (Battice - Les 4 Cimes 33km) te testen. Roger Rabbit Rousseau was, door blessure malheur, vandaag onze hoffotograaf kon daardoor zijn mooie prestatie van vorig jaar niet herhalen.

Voor de start tref ik Battice organisator Bernard Viaene en de "Les 4 Cimes kannonen",  viervoudig winnaar Peter de Vocht, Luc Alsteens (2006) en de Engelse winnaar van de eerste editie Bryan Hywood. Ik loop met Luc, als warming-up, de laatste km's van het parcours omlaag tot voorbij het viaduct. Luc sukkelt met een ontsteking door overbelasting en zal na Battice gas terug nemen. Voor Peter is het na veel "kort werk" de test of hij zich zal inschrijven voor Battice.

Met dit geweld kan ik me niet meten en na de start loop ik rond plaats 12, samen met de het laatste jaar sterk geworden Eric Jacobs vorm ik een koppel tot de finish. Al vrij snel verlopen we ons omdat we blind achter een loper aangaan terwijl de route toch duidelijk staat aangegeven met roze strepen. Ook dit behoort bij dit soort wedstrijden waar niet overal een signaleur kan staan, c'est la course zegt een Waal die zich ook verlopen heeft (5km in 18:16).  Sympathieke Eric hangt aan het elastiek maar houdt goed stand (10km in 38:04). Een tweede keer gaan we verkeerd omdat we weer achter iemand aan lopen. Eric en ik draaien naar het parcours maar de foutloper voor ons crossed dwars door het struikgewas en beland na een valpartij dwars op de weg. Dankzij een sprongetje loopt het goed af en kunnen we de trein weer op snelheid trekken (15km in 57:27). We halen nu steeds meer lopers in en ik begin te geloven in een verbetering van mijn beste tijd (1:22uur) op dit heuvelachtig parcours (350 hoogte meters) waar er nauwelijks tijd is om te herstellen. Onder het viaduct van Herve begint de laatste helling (20km in  1:15:44), met een steil stuk op het moment dat alle energie op is. Zij aan zij met Eric klimmen we naar boven en op de atletiekbaan mag ik van Eric als 6e over de meet in een tijd van 1:20:35.

Met een verbetering van 2 minuten t.o.v. vorig jaar mag ik spreken van een geslaagde voorbereiding voor Les 4 Cimes. Van opkomend talent Eric Jacobs zullen we nog vaker versteld staan.

1e Sen   Guy FaysDe laatste helling met Eric Jacobs
1e M40 Peter de Vocht
1e M50 Jogger Jo Schoonbroodt
1e M60 Bryon Heywood

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:18:16 0:18:16
10 0:38:04 0:19:48
15 0:57:27 0:19:23
20 1:15:44 0:18:17
Profiel Herve - Jogger Jo (Polar RS800SD)
Wylre - 7 Heuvelenloop training www.krolzig.nl Hoogteprofiel 7 Heuvelenloop Wylre (klik hier voor meer info)
In voorbereiding op de 33 km van Battice organiseerde "warmduscher" Klaus Krolzig op zaterdag 20 oktober een trainingsloop, de zogenaamde “Zeven-heuvelen-loop” rondom Wijlre. Deze loop bevatte de meest bekende en zwaarste beklimmingen in Zuid-Limburg, zoals de Gulpener Berg, de Keutenberg, de Dodeman en de Eyserbosweg. In totaal liepen we een afstand van 31 km met 600 hoogtemeters in een tijd van 3:10uur.

Start en “finish” was op de parkeerplaats voor het klooster te Wittem. Als bewijs van deelname kreeg iedere deelnemer gratis een fles “Wittemer Kloosterbier” 7% Alc.

Voor diegene die vooraf twijfelde over de conditie bestond nog de gelegenheid om een kaarsje in de kloosterkapel aan te steken.

Hier een profielplaatje van de Polar RS800SD met gps.


Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-okt-07 Eindhoven42,22:47:5115,13:58139270141m/s 151174
Limbo trein: Inge van Bergen - John Bosch - Jogger Jo Schoonbroodt Jogger Jo Schoonbroodt Jogger Jo Schoonbroodt Tien minuten sneller dan de Nederlandse Kampioen
Na een uitnodiging van de organisatie werd dit mijn eerste keer Eindhoven. Het vlakke parcours en de ideale omstandigheden zouden een snelle tijd kunnen opleveren, ware het niet dat ik al meer dan een week met een "loopneus" zit. Gedwongen door dit malheur heb ik gekozen voor een rustige start op een tempo van 4min/km. Inge van Bergen gaat ook voor dit schema, Fons de Bie en John Bosch maken het Limburgs treintje compleet. Tot het 30km (1:59:42) punt zitten we op schema. Het tempo hapert nu even en we worden ingehaald. Ik wil de 4min/km vast houden en sluit aan bij een Tsjechische loper (35km in 02:19:27). Het centrum van Eindhoven is weer bereikt maar de finish is nog een eind te gaan. De doorgang in de binnenstad met het massale publiek, vooral bij de kroegen, doet denken aan een touretappe naar Alpe d'Huez (40km in 2:39:03). Genietend van de entourage finish ik na 2:47:51 en krijg van de organisatie een kaartje met de tekst:
Gefeliciteerd!
U behoort tot de eerste 3 van de hele marathon M55-59
Voor de prijsuitreiking wordt u verwacht op het Stadhuisplein

Eindhovem - Jogger Jo SchoonbroodtGroot is dan ook de verbazing als ik bij de prijsuitreiking te horen krijg dat enkel KNAU leden hiervoor in aanmerking komen. Als ik vervolgens zie dat de gehuldigde NK M55, 10minuten achter me is geëindigd vallen me de schoenen bijna uit. Ik mag me geen Nederlands Kampioen noemen maar mag wel zeggen de snelste Nederlandse M55 te zijn, echt iets voor een dwarsloper als Jogger Jo.
Inge van Bergen komt als 1e Nederlandse Dame over de streep en loopt tegen dezelfde regels. 

Ik kan er vrede mee hebben dat je geen aanspraak kunt maken op de titel NK Masters als je geen lid bent van het clubje. Ook al kom je 10 minuten voor de Nederlanse "Kampioen" over de finish en krijg je een briefje in je handen dat je je mag melden voor de huldiging. Vreemd is het wel dat een organisatie niet de prestatie waardeert naar de volgorde van binnenkomst, los van het NK.

Verder hoop ik als "Dwarsloper" nog lang met veel PLEZIER te kunnen blijven lopen. (En liefst altijd 10 minuten vóór de kampioen)
Het gaat om het eigen gevoel dat je overhoud aan een geleverde prestatie. Dat neemt niemand je af.


Heerlen - MondriaanRun www.mondriaarun.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
7-okt-07 Heerlen10,637:5516,83:3416916161m/s 158167
Mondriaanrun Mondriaanrun Laatste test voor Eindhoven Marathon
Nog een weekje te gaan tot de Eindhoven Marathon, dus de gezellige MondriaanRun 10,6k paste perfect in de voorbereidingen.

De weergoden zijn ons erg gunstig gezind en samen met de Sjoester Patrick Heubel trekken we naar Heerlen. Voor de start tref ik de de Roussautjes en door een bilblessure is Roger Rabbit vandaag onze hoffotograaf. Roger alvast bedaaank veur de sjoen pleetsjes.

Na lange afwezigheid is vandaag ook Paul Hagendoorn van de partij, dat wordt knokken voor de Patrick de Sjoester. Om geen risico's bij de smalle start te nemen vertrek ik met de eerste maar zoek dan snel mijn plaats. Het parcours is zeker niet vlak te noemen en door de vele bochten ook niet echt snel. Erik Jacobs loopt met de week beter en vandaag heb ik dan met dank aan een "loopneus" het nakijken. Na 37:55 zitten de 4 ronden (10,6km) erop.
Het verrassingspakket voor elke deelnemer is weer rijkelijk gevuld. Patrick is 2e geworden achter de snelste Limburgse bakker, Paul Hagedoorn.


Lanaken - MaasRun www.maasrun.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-sep-07 Lanaken100:35:4716,83:3445029171m/s 161170
Op weg naar de Doedelzakspeler (Nathan-Roger-Jo-Kevin-Math)Wedstrijd i.p.v. training
Omdat Roger Rabbit Rousseau geblesseerd met een bilspier niet naar onze training kon komen, besloot ik op zondag om de Maasrun te lopen. Echt veel verwachte ik niet van mijn prestatie gezien de 2,5uur zaterdag training en de Alpe Cols van vorig weekend nog in de benen. De omstandigheden zijn na de regen van gisteren uitstekend. Ik tref "Vlaamse Reus" Marc Quadflieg in het inschrijflokaal en rij met hem naar de startplaats i.p.v. met de bus. Dit bied de mogelijkheid wat langer in te lopen. Vanaf de start vormt zich een groepje met met Yves Wijnen, Andre Claesen, Kevin Vanbrabant, Math Roberts, Roger Cuypers en Nathan Vossen (5km in 17:58). Van verre hoor ik de doedelzakspeler die blijkbaar nog niet de pijp leeg heeft. Aangekomen in Lanaken zijn de laatste kilometers heuvelachtig met veel bochten. Toch lukt het me om de 10k in 35:47 minuten te finishen. Om het lichaam te belonen loop ik met Marc de route terug naar de startplaats. Een minpuntje voor de organisatie is dat er geen prijsuitreiking was voor de 50+.
Weekendje Alpe d'HuezAlpe Huez podium
Alpe Huez ChaletIn het kader "Bewegen voor ouderen" en om weer eens iets anders te doen gingen we met de lopers van de zaterdagochtend groep een lang weekend naar, de van de Tour de France bekende pukkel, Alpe d'Huez. De bedoeling was om eens lekker in de bergen te GENIETEN en de route van de wielrenners naar boven te lopen. Tevens wilde ik proberen via een onverhard pad naar de top van dit wieler Mekka lopen. In 2000 deed ik met veel plezier in mijn eentje de Kale Berg (Mont Ventoux) eens kijken of we nu ook weer een aantal fietsers eruit kunnen lopen.

Ons onderkomen: Chalet Beyond, Le Village, 38114 Oz en Oisans,  La France www.chaletbeyond.nl

Het werd een fantastisch weekend in de fascinerende bergen met de 13,8km beklimming van de 21 haarspeldbochten naar Alpe d'Huez (1839m) in 1:21:25. Als toetje deden we de dag erna 2 andere bekende Tour pukkels, Col du Glandon 1924m en Col de la Croix de Fer 2067m.

Alpe Huez Champagne bij de finishNa een reis van 800km arriveren we op vrijdagavond in Oz en Oisans. Ons van sauna en jacuzzi voorziene chalet is in het hoog gelegen skioord Oz Station. Het is nog behoorlijk zoeken voor we ons stekkie hebben gevonden. Nadat we de bagage naar de kamers hebben gebracht dalen we in het donker af naar het dorpje Oz voor een avondmaal in het plaatselijke restaurant. De reis heeft ons dorstig gemaakt en gelukkig hebben we voldoende drank de berg mee opgenomen voor de eerste levensbehoefte. Het wordt een lange avond en dat als voorbereiding van de klim naar Alpe d'Huez.

Op zaterdagochtend is iedereen vroeg uit de veren en Raymond staat in de keuken voor zijn specialiteit, spek en eieren van eigen kippen. Om 10uur starten we bij de doorgaand weg aan de klim naar Huez. Het plan was om gezamenlijk de eerste km's te lopen. Het spek en ei ligt me nog zwaar op de maag maar Raymond haalt er blijkbaar extra energie uit want hij gaat gelijk aan de haal. De route naar boven is bekend om zijn 21 haarspeldbochten en 4 kerken. Na 2 bochten heb ik op het steile stuk een stel fietsers ingehaald en bij Raymond zijn de eieren uit gewerkt. Op het wegdek ligt een dood vogeltje, is dat symbolisch?  Het is de kunst om gelijkmatig te klimmen en gaande weg passeer ik zwoegende fietsers. Het wegdek is beklad met namen en spreuken, zoal "Point of no Return". De klim verloopt sneller dan verwacht en ik kan Huez zien liggen. Dat betekend niet dat ik er al ben want de voorlaatste bocht bevat een behoorlijke stijging. Aangekomen in Huez is er bij de horecagelegenheden, voor de tunnel, een finishdoek opgehangen. Dit is niet de echte finish en ik loop door de tunnel verder. Vooraf heb ik de kaart bekeken voor de route en met de aanwijzingen op de grond bereik ik het hoogste punt bij de kabelbaan. Na een lichte afdaling bereik ik de brede finish na 1:21:25. De aanwezige champagne fles blijkt leeg te zijn. Ik loop de route terug om de laatste van de groep op te halen. Iedereen haalt de top en op het terras doet Zwarte Lola goede zaken als we er neerstrijken om het verloren vocht, en iets meer, weer aanvullen. Jos verwend ons s'avonds met een lekkere maaltijd in het chalet waar we de openhaard in de fik hebben gestoken. Er worden plannen voor de zondag gemaakt die met de toenamen van het alcoholpercentage steeds woester worden. Karel maakt ons uit voor "Vuile Honden", na een bubbelbad en saunabeurt gaat het VHT ("Vuile Honden Team") onder de wol.Croix de Fer

Op zondag mogen we uitslapen en om 10uur gaan we richting de bergen om de laatste km's naar Col du Glandon 1924m en Col de la Croix de Fer 2067m te lopen. Dit is een fascinerend gebied boven de boomgrens en onderweg zien en horen we meermaals de marmotten fluiten. Bij de laatste col gaan we "off the road" voor een mooie onverharde route van totaal 2uur. Op het terras van het chalet in de warme namiddagzon is het goed vertoeven en GENIETEN van het uitzicht. We eten beneden bij het meer en het wordt een korte nacht voor het VHT, dat kan terug kijken op een geslaagd weekend Alpe d'Huez.Croix de Fer


Beek - Fagro Estafette loop www.avcaesar.nl Roger Smeets en Jogger Jo Schoonbroodt
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWind
14-sep-07 Beek7,60:26:1617,43:2781162m/s
Zweedse estafette/Roger Smeets verslagen
5 dagen na de succesvolle Mergelland Marathon mag ik op de baan van atletiekvereniging Caesar te Beek me aan het korte werk van de Zeedse Estafette begeven. De SABIC runners nemen deel aan de Fagro Estafette die bestaat uit de ultra korte afstanden 100-200-400-600-800-1000-1500-3000m. Zelf loop ik de 1500m, Lucie van Gastel en zoon Jury komen ons vandaag versterken. De meest gevreesde tegenstander is een team ambtenaren van de Gemeente Maastricht. De abtenaren zijn blijkbaar gewend om met minimale eigen inzet toch te presteren en hebben onze Limburgse topper Roger Smeets in hun team weten te strikken. Roger loopt voor de ambtenaren de laatste afstand van 3000m, het is dus zaak om op de andere onze winst te pakken. Het enthousiasme onder de SABIC lopers is erg groot en na een rustige start liggen we al snel aan de leiding. Gestaag wordt de voorsprong uitgebouwd en als Roger Smeets in actie mag komen zijn we al een behoorlijk stuk op weg. Roger haalt ons wel een ronde in maar het SABIC team wint de door AV Caesar goed georganiseerde Fagro estafette (totaal 7,6km) in 26:16. Nu mag ik toch één keer zeggen: "Roger Smeets verslagen". De aansluitende barbecue vult de verloren calorieën snel aan.
Meerssen - Mergelland Marathon marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-sep-07 Meerssen42,22:44:4915,43:541404162m/s 154175
Mergelland Marathon start 2007 Mijn 10e Mergelland Marathon
De 10e editie van de Mergelland Marathon werd ook mijn 10e deelname. Bij de eerste editie kon ik tot halverwege bij de Kroaatse vluchteling en latere winnaar Nikola Samardzija blijven. Nikola, herstellende een donkere periode, heeft de loopdraad weer langzaam opgepakt en zou me deze keer vanaf de fiets begeleiden. Als dank zal ik het mogelijke prijzengeld gebruiken om Nikola verder te helpen. Mijn 2 weken Ardennen Wie weet waar deze tekst staat?offensief (263km) als voorbereiding voor de Mergelland Marathon stemde me tevreden. Klik hier voor het dagboek. De marathon blijft een aanlokkelijk avontuur waar vooraf weinig over het eindresultaat valt te zeggen. Het blijven tenslotte 42195 meters van start tot de verlossende finish op de Markt in Meerssen. Het schema stond op 4 minuten per km, eindtijd 2:48uur en de nieuwe Mizuno 0:SA'KA" Wave Rider 10 mochten me helpen dit doel te bereiken.

Een kaarsje heb ik niet opgestoken maar dit plaatje uit 1889, dat ik op een van mijn tochten tegenkwam, is mogelijk van een dankbare Marathonloper. Wie weet waar deze tekst hangt mag me dat mailen?

50m na de start 2007De favorieten voor deze 10e editie?  Patrick Delait - Robert Willemsen - John Reijnen
Ik verwachte een snelle start van dit trio, met eventueel een durfal. Zelf probeer ik groep 2 te vormen, op een tempo van 4 minuten/km, met potentiële "Limburgse Brothers in Arms" Leo Kokkelkorn, Inge van Bergen en Fons de Bie. Ideaal zou zijn als deze groep minimaal 30km elkaar zou kunnen helpen in het marathon gevecht.

Bij de sporthal is het al vroeg druk en voor alle bedrijven teams van 5km doorkomst op de markt (Harry Driessen-Inge-Leo-Rudy-Fons-Arno-Jo)SABIC'ers voor de Marathon estafetteloop omgekleed en op de groepsfoto staan is het al bijna tijd om te starten. De opkomst is geweldig met 1200deelnemers over alle wedstrijden. Vanaf de start ontvouwd zich het hierboven geschetste scenario. Een kopgroep is snel weg en we hebben een marathongroep met Fons, Leo, Bas van Zijp en een aantal 25k lopers, o.a. Arno Hanssen. Inge van bergen missen we, maar na een rustige km sluit ze met een hoge hartslag bij ons aan (5km in 18:53). Oef, we zijn toch nog te hard bezig. Na de doorkomst op de markt komt Nikola op de fiets erbij. Ik vind het knap dat hij na zo een zware dip weer tussen de mensen komt en hij geniet duidelijk van het lopen. Op de eerste klim probeer ik ontspannen te lopen en niet te forceren. Hartslag gemiddeld148.

De afdaling vanaf Ulestraten gaat met de grote plaat (10km in 38:48). We zitten nu mooi op schema maar Inge hangt aan het elastiekje bij de klim na Waterval. Arno Hansen-Bas van Zijp-Leo Kokkelkorn-Jogger Jo-Fons de BieEr sluiten nog wat 25k lopers aan waaronder Harrie Driessen. Op het vals plat richting Schimmert overleg ik met Fons of we op Inge zullen wachten. Ik wil tenslotte niet de schuld krijgen dat Fons vanavond in het logeerbed moet slapen. Het ziet er naar uit dat Inge haar dag niet heeft en zich wat wil sparen voor de Eindhoven marathon (15km in 59:15). Deze 5km waren iets te langzaam maar bevatten ook veel hoogteverschil. In Haasdal heb ik 2 etappes van de estafette erop zitten en lever mijn bandje af aan een SABIC collega. De lange afdaling naar de autoweg bij Valkenburg gaat soepel met grote passen, Fons, Leo en Arno haken hier af en ik loop met Bas en 25k loper Erik Jacobs. Ik mijmer met Nikola over onze 1e editie, waar ik hier even van hem weg liep.

Leo Kokkelkorn-Arno Hansen-SABIC-Jogger Jo-Nikola op de fiets Onderaan gekomen mag er weer geklommen worden en is het de kunst om over te schakelen naar een kleinere krachtige pas (20km in 1:18:10). Dit was weer een snelle 5km en Nikola geeft elke km de mogelijke eindtijd door. Het wordt nu onrustig in de groep omdat de 25k lopers de finish ruiken. Erik loopt het gaatje dicht na de eerste demarrage. Het is mooi om te zien hoe er geknokt wordt voor een mooie plaats, waarbij Eric Jacobs de beste papieren blijkt te hebben. Bij de doorkomst op de markt worden we luid aangemoedigd en ik blijf over met Bas, we lopen samen verder voor de marathon (25km in 1:37:40). Als we Meerssen uit zijn mag er weer geklommen worden.

  Nu begint het lange lijden en krijgen we voor de tweede keer alle hellingen. De gemiddelde hartslag ligt nu op 158 en op de klimmetjes een max. van 167. Bas werkt goed samen en loopt heuvelop erg sterk (30km in 1:57:16). Dit is een snellere 5km dan in de voorgaande ronde over het zelfde traject. Via Schimmert en Haasdal blijft het parcours golven en vernemen we dat we op plaats 6 en 7 lopen (35km in 2:17:30). De wind is hier spelbreker maar samen met Bas knokken we ons vooruit. Een groter wordend stipje aan de horizon houd ons scherp. Het blijkt John Reijnen te zijn die met kramp staat geparkeerd. Jans (Run2Day) ziet dat het goed isIk moedig hem nog aan en ga verder met Bas. De afdaling van de Lange Raarberg begint en ik voel dat we onder de 2:45uur kunnen eindigen. Als we met onze hoge spoed ook nog Sebastiaan Francke inhalen liggen we op plaats 4 en 5.Robert Willemsen-Patrick Delait-Milan Perc-Jogger Jo Het tempo gaat nog een tandje omhoog en Bas hangt aan het elastiek, hartslag 170 gem. Dit is een gewaagde versnelling na 2,5uur het zelfde ritme. Het zou jammer zijn om met kramp in het zicht van de haven te stranden. Ik voel geen vreemde spiertrekjes dus "volle petaij" verder. De markt kan ik nu horen met nog een bocht en velen aanmoedigingen verder zit mijn 10e Mergelland marathon er na 2:44:49 op. Tevreden en niet echt kappot laat ik me met een 4e plaats algemeen de Limburgse vlaai goed smaken. Het was mijn 12e marathon onder de 2:45uur.
Robert Willemsen loopt een geweldig nieuw marathon parcoursrecord van 2:31:55.


Maarland - Nacht van Maarland www.nachtvanmaarland.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-sep-07 Maarland50:19:4015,33:569626193m/s 142161
1-sep-07 Maarland100:35:5116,73:3510214161m/s 166173
Hilde Poolen op sleeptouw naar een tijd onder de 20minDe Nacht was lang
De Nacht van Maarland is weer terug van weggeweest. Na het stoppen van de Zomeravondloop hebben enkele dorpsbewoners hun krachten gebundeld en werd er weer onder de oude naam de gezellige en voor sommige nachtbrakers, beruchte Nacht van Maarland georganiseerd. Deze keer ging ik voor de double. Op de 5km probeerde ik Hilde Poolen (Run2Day Maastricht) aan een beste jaar prestatie onder de 20minuten te helpen. De 10km werd een laatste laatste test voor de Mergelland Marathon.
Met een rondje warm lopen ben ik klaar voor de 5km en tref ik Hilde bij de startstreep. De doelstelling, eindtijd net onder de 20minuten, is het tempo dat ik ook in gedachte heb voor de Mergelland Marathon van volgende week. Met een eerste ronde en aanloopstuk, van precies 5minuten zijn we iets te hard weg. Ik probeer Hilde zoveel mogelijk bij de les en achter mijn "brede rug" te houden. Met een mooi vlak tempo lijkt me het streven van Hilde haalbaar en hebben ook andere lopers zich bij ons treintje aangesloten. In de voorlaatste ronde wordt het knokken voor Hilde maar met de finish in zicht volgt er nog een versnelling op het laatste stuk. De moeite loont zich want met een eindtijd van 19:40 wordt ze zelfs 3e dame op deze afstand.
Even droge kleren aan en een rondje bewegen voor de start van de 10km in het inmiddels schemer donker. De eerste 2 ronden gaan me goed af met dank aan de 5k warming-up. Lou Maas en Rene van Uum komen voorbij en ik heb geen "goesting" om aan te sluiten. Het gat wordt langzaam groter en achter me zie ik niet direct aansluiting. Dat wordt 8km solo lopen. Speaker Wim van der Linden is weer als vanouds op dreef en heeft wel iedere ronden iets te melden. Op deze manier verneem ik elke ronde ook de verschillen voor en achter me. Met de marathon in gedachte onderneem ik geen verdere poging om korter bij Rene te komen en finish na 35:51. Dit is sneller dan in Borgharen met haas Roger Rabbit Rousseau, die vandaag de wedstrijd wint voor "good old" Nico Hamers.
Na de wedstrijden en prijsuitreiking begint in het Café de echte Nacht. Jenny had me vooraf al gezegd, het zal wel vroeg in de morgen worden en ze kreeg gelijk. De stemming zat er met alle Nederlandse smartlap meezingers snel in. Drank was geen probleem en 15km lopen maakt dorstig. Op de dansvloer konden, in plaats van uitlopen, de beentjes lekker los gemaakt worden. Ongemerkt wordt het laat en moet ik met Roger Rabbit constateren dat we de enige lopers zijn. De eerste zullen de laatste zijn. Na sluitingstijd gaan we onze stalenrossen eens opzoeken voor een tocht, met Patricia als gids, door de donkere buitengebieden tussen Eijsden en Maastricht en komt er een einde aan "De lange Nacht".
Le Mont St.Jacques Ardennen puur natuurArdennen offensief 2007 - Le Mont St. Jacques
Om Con en José Olislagers van een verdiende vakantie te laten genieten "mogen" we 2 weken beheerder spelen van Ardennen Groeps accommodatie Le Mont St. Jacques nabij Trois Ponts.

Bijkomend voordeel voor mij was dat ik hier machtig mooi 263km kon trainen voor de Mergelland Marathon en GENIETEN van de natuur.

Klik hier voor het verslag....


Borgharen - Haarderluip haarderluip
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-aug-07Borgharen1035:5916,73:3511913     
Jean Willigers-Marcel-Smeets-Eric Jacobs-Roger Rabbit-Jogger JoSteun van Superhaas Roger Rabbit
De eerste wedstrijd sinds 2 maanden en dan gelijk in geboortedorp Borgharen voor de Haarderluip 10km. Het laatste jaar ben ik al vaker in Borgharen geweest dan alle voorgaande 35jaar. Oorzaak: dochter Anouk kan best nog een handje gebruiken bij alle klussen in Klooster Borgharen. Bijkomende voordeel voor mij is dat ik dan kleinkind Sterre weer eens kan knuffelen. Er waren dan ook wat extra supporters op het hoogste punt (Kerkstraat) van het parcours, dat dit jaar totaal anders was.

De start was onder de poort van de kasteelboerderij. Om niet in het gedrang te geraken koos ik voor een snelle start waarbij ik met mijn parcours kennis van meer dan 50jaar geleden wist dat er een smalle doorgang was bij de eerste bocht. Na de 1e doorkomst bij de Haarderhoof sta ik mijn koppositie af en wacht op Roger Rabbit Rousseau die vandaag niet voor eigen kans gaat maar de loopdraad na de vakantie oppakt door met mij mee te lopen.

Met Superhaas Rabbit moet ik natuurlijk wel mijn beste beentje voor zetten. De eerste km's gaan eigenlijk iets te hard, zeker als je niet op dit tempo traint. Als ik op de kanaaldijk kom zie ik de groep Van Uum met John Bosch vlak achter ons zit. Richting boerderij Wiegershof stooft Rene, Marcel Smeets en Rudy Henquet ons voorbij. Ik moet even passen en gelukkig heb ik Roger Rabbit bij me om het dipje op te vangen. Jogger Jo-Patrick Heubel-Roger Rabbit Jean Willigers sluit bij ons aan.

Terug in Borgharen, bij mijn thuispubliek begint het weer te marcheren en zie ik het verschil met de groep van Uum kleiner worden. De Kroaatse vluchteling Nikola Samardzija, waar ik me de laatste tijd voor inzet, is speciaal voor me naar Borgharen gekomen en knikt dat het goed gaat. In de laatste ronde gaat het gas erop en breekt het lijntje van Jean. Marcel Smeets is de volgende prooi die moet capituleren. Als ik vervolgens Rene inhaal mompelt hij iets van dat had ik wel verwacht. Mijn  versnelling brengt me bij Erik Jacobs die taai volhoud maar in de Spekstraat afhaakt.

Het volgende doel is onze vriendelijke Belg Rudy Henquet. Ik kom nog tot bij Rudy maar in de laatst meters naar de finish vindt ik het wel welletjes en mag, met dank aan Roger Rabbit, over de streep in mijn vooraf gehoopte tijd van 35:59.
Patrick Heubel staat ons op te wachten maar heeft naar mijn idee hier een 1e plaats laten liggen.
Verbeterpunten voor de lerende organisatie zijn km aanduidingen en een uitslagenlijst waarbij de Masters-categorieën  worden gehanteerd zoals het hoort. Dus M35-M45-M55.


Vakantie 2007 - Camping Moulin de Verdagne - Gassin/St.Tropez
Ons stekkie op de camping Route naar St.Tropez Palmlaan naar Plage Gigaro
Na 22 wedstrijden dit jaar is ook Jogger Jo aan "vakantie" toe.
Tijdens de zomervakantie/training 2007 was Camping Moulin de Verdagne te Gassin nabij St.Tropez in Zuid-Frankrijk ons plekje.
Het werden 4 weken puur genieten, zonder een drup regen, en ik mocht 399km hardlopen over de heuvels en langs het strand van het schiereiland van St.Tropez.
Klik hier voor het vakantie/training dagboek 2007.
Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-jun-07Maastricht150:56:1816,03:45150016 161m/s157168
10-jun-07Maastricht50:25:0012,05:001400500 18 1m/s 121135
Hoenderstraat - De eerste km's Nog 5 km uitlopen
Maastricht Mooiste bood de mogelijkheid om 2 afstanden te lopen. Eerst de 15km door het mooie Jekerdal en St.Pietersberg.
Eens kijken of ik op een eindtijd, in minuten, in de buurt van mijn leeftijd (56) in jaren kan uitkomen? Daarna wil ik de 5km "uitlopen" als pacer voor de Start-to-Run groep van Run2Day Maastricht Wie sluit er allemaal bij Jogger Jo aan voor een 5k tijd van 25minuten?
Mijn favoriet voor de 15k : Onze eigen Roger Rabbit Rousseau! Hij gaat mee 5km uitlopen als het hem lukt om in Us Mestreeeech top 2 te lopen.

Ik ben al vroeg op de startlocatie Plein 1992 om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld is voor de bedrijvenloop waar SABIC met 33 lopers aan deelneemt. Na een gezamenlijke teamfoto ga ik nog wat inlopen met Patrick Delait. De start van de 15k is om 11:00uur waardoor hitte problemen zoals vorig jaar worden voorkomen. Bravo voor de lerende organisatie. De eerste km's, door de binnenstad, forceer ik niet en een groep met Lou Maas, Rene van Umm en Marc Jaspers loopt van me weg (5km in 18:44). Op de Mergelweg richting België begint de diesel warm te worden en passeer ik wat lopers, o.a. Fons de Bie. De heuvel bij Kanne gaat nog niet echt soepel maar ik zit zeker niet stuk. Vanaf de voet van de Observant naar het Enci-bos kan de grote plaat er weer op en ga ik voorbij Marc Jaspers (10km in 38:14). Dat was 5km in 19:30. Wil ik op 56 minuten uitkomen dan heb ik maar 18 minuten voor de laatste 5km. Het goede nieuws is dat de afdaling van de Zonneberg in deze laatste km's zit. Met grote passen ben ik snel beneden en richting Vilapark kan ik goed het tempo vasthouden. Vanaf het Stadspark staat er een enthousiast publiek dat voor luide aanmoedigingen zorgt. Met een blijk op mijn klok zie ik dat mijn target van 56 minuten haalbaar is. Bij de finish op Plein 1992 staat het publiek massaal en is het een genot om na 56:18 over de finish te komen.

Na een snelle verfrissing op de SABIC hotelkamer ga ik met collega Henry Smolenaers naar de start van de 5km waar we gaan "uitlopen" als Pacer voor een groep Start-to-Runners, doelstelling 5km in 25minuten. Ik tref Rene van Uum die dochter Keely ook op deze tijd wil laten lopen. Samen lopen we midden in de massa en geven tips aan de medelopers. Een aparte gewaarwording om in zo een grote meute door Maastricht te hollen en alle tijd te hebben voor een praatje. Na 25 minuten is het 5km feest voorbij. Keely doet het met 24:47 nog beter dan verwacht. Volgend jaar gaat ze voor de 20 minuten grens (volgens terecht trotse pa Rene).

Bij de prijsuitreiking blijkt het SABIC team 2e te zijn geworden in de bedrijvenloop en zelf mag ik me 1e 55+ in Maastrichts Mooiste noemen.
Roger Rabbit wilde blijkbaar geen 5k uitlopen want hij eindigde niet bij de eerste 2 maar mooi 3e.


Stramproy - Steinakkerloop www.degrenslaupers.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-jun-07Stramproy100:37:0616,23:42891 191m/s154172
 Met Heubel naar de Avondloop
Nog even voor Maastricht Mooiste naar Stramproy voor de Steinakkerloop, een 10km van het Midden Limburgs Avondcriterium. Na een dag, in een broeiende warmte, klussen bij dochterlief in Klooster Borgharen, breekt in Maastricht een knetterend noodweer los waarbij alle hemelsluizen open gaan. Robert ziet het niet zitten om onder deze omstandigheden te gaan lopen en meldt zich af.  De Maastricht delegatie bestaat uit Patrick, John en Paul. Via België weet de dame in het kastje ons naar de Grenlaupers te navigeren en het is hier kurkdroog. Bij het inlopen worden we geconfronteerd met de processierups boven delen van het vlakke parcours. Dat wordt stevig doorlopen onder de bomen.
De eerste km's protesteren de benen en na even in de groep met John Bosch te hebben mee gedraaid wordt het solo lopen de resterende km's. Na 2 van de 4 ronden is mijn tijd 18:40minuten.
Dat wordt niet veel vandaag, ik krijg weer wat peper in mijn kont als ik achter me een groepje zie naderen. Blijkbaar was dit de motivatie om er nog een snelle ronde uit te persen.
Na 37:06, net voor de regen, zie ik de finish.
Sjoester Patrick Heubel is de terechte trotse leider in het klassement maar kwam vandaag 5 sec. te kort komen op winnaar John Philipsen.
Met een paar Belgische pinten zit de stemming er aan de bar snel in, zeker als er bij deze zomerse temperaturen, door Paul en John ook nog winterhandschoenen worden gewonnen in de tombola.
Landgraaf - Megaloop www.czmegaloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-jun-07Landgraaf150:58:1115,53:5213021 212m/s157168
Fons de Bie Uitpuffen met Rob RiksenMegaloop zonder Mega-trappenpad
Nieuw op de Limburgse hardloopkalender is de Megaloop 15km. Het parcours rond de Wilhelminaberg is dit jaar nog zonder het Mega-trappenpad (langste trappenpad van Nederland) maar bied zeker voldoende uitdaging om richting Snowworld en Pinkpopterrein te trekken. In het verleden liep ik hier mooie NK berglopen over de oude steenberg met verdomd pittige hellingen.

Aangekomen bij Snowworld worden we ontvangen in een professionele entourage. Het is niet te merken dat dit de eerste editie is, de organisatie verdiend een Megacompliment zoals ze dit evenement op de hardloopkaart hebben gezet. Zelfs het startnummer ligt klaar met voornaam.

 

De eerste km's voelen de benen nog goed en loop ik met Inge van Bergen (5km in 17:45). Ik voel de 10km van eergisteren, moet teveel forceren en laat bij een heen/weer-punt het groepje lopen. Het rondje over het Pinkpopterrein is langer dan dat ik vooraf had gedacht (10km in 38:00). Het glooiend parcours bied weinig mogelijkheden voor herstel. In de laatste km's kan ik de draad weer oppakken en passeer Lars v.d. Eerden die maagproblemen heeft. Na 58:11 wordt ik door een enthousiaste organisatie verwelkomt bij de finish.

Roger Smeets wint na zijn geweldige Maasmarathon deze 1e editie. Als uitlooprondje ga ik met Roger Rabbit Rousseau (2e plaats), Patrick Vrancken (4e plaats) en Erik-Jan van de Voort het Megatrappenpad omhoog en een stukje Wilhelminaberg. De gelijkmatige treden zijn zelfs na 15km goed te lopen en mogen bij een volgende editie opgenomen worden.

De faciliteiten van Snowworld bieden alles wat een loper na gedane arbeid weer leefbaar maken. Op de gsm wordt als service van de organisatie de start en finish tijd vermeld. Zo kan het dus ook, en dat zonder mega inschrijfkosten, complimenten.


Echt - Pepijnloop www.pepijnloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-jun-07Echt100:35:5116,73:3530017 181m/s157179
Jochen Cals-Folkert vd Eerden-607? Onder de 37?
Door wat kortere afstanden te lopen probeer ik weer wat snelheid te krijgen na de marathoncarrousel. De gezellige 10k Pepijnloop te Echt is natuurlijk dan een mooie uitdaging, ondanks de Megaloop die ik ook dit weekend nog wil lopen. Een tijd onder de 37minuten is deze keer mijn streven waar ik voor wil gaan.
Mogelijke beren op de weg zijn de verbouwing bij dochter Anouk in Borgharen waar me ongewende klussen als uitdaging liggen te wachten.

Patrick Heubel meldt zich ook nog op het laatste moment en samen met Huub Rokx trekken we naar de Pepijn. Er is een record aantal deelnemers, het lopen is duidelijk booming waarbij de dames de boventoon voeren. Samen, met de van de Maasmarathon herstelde, Patrick Delait loop ik warm. Na een snelle 1km in 3:13, laat ik de goed terug gekomen Lou Maas, Marc Jaspers en John Bosch lopen. De benen moeten nog wennen aan het tempo, maar het voelt al beter dan vorige week. Om deze verbetering te bereiken heb ik afgelopen maandag het parcours van de halve marathon van Margraten als minutenloop gedaan, samen met John, Jeroen en Roger. Deze investering loont zich want de 5k gaat vandaag in 0:17:44. Een groepje met Wil Goessens sluit aan maar als het gas even open gaat blijft niet veel over. Door een snelle laatste ronde kom ik met een eindtijd van 0:35:51, niet alleen onder de 37minuten maar zelfs onder de 36. Patrick Heubel zet zijn zegetocht voort en wint vandaag de 21e Pepijnloop in 0:32:01.


Beegden - Dwars door Beegden www.degrenslaupers.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-mei-07Beegden1037:2816,03:449816 231m/s156168
Mooie achtergrond Tijd voor korter werk
De avondloop Dwars door Beegden (10km), Midden-Limburgs avondloop criterium, is de uitdaging voor Sjoester Patrick Heubel. Natuurlijk ga ik mee als ik de leider in het klassement hiermee een plezier kan doen. John Bosch heeft de smaak ook te pakken en zal de 1e plaats in zijn categorie verdedigen. Marco Klijnen en Robert Willems maken de Maastrichtse podiumkandidaten kompleet. Samen met de herstelde Roger Rabbit trekt de Maastricht "clan" al vroeg naar Beegden. Onderweg worden plannen gemaakt om volgend jaar met de boot van kapitein Heubel naar de wedstrijd te varen. Dat zal wat uurtjes kosten en een "laate en naate" bedoening worden, zeker als de tocht op waterski's richting Maastricht in het donker moet worden gemaakt.

Het warme weer maakt er een echte zomeravondloop van. Voor de prestaties is dat wat minder, zeker als ik het 8-vormige heuvelachtige parcours heb verkend. Top tijden, op deze korte afstand, zitten er sowieso na de marathon er niet in.  Bij de start zie ik favoriet Patrick met John Philipsen de kop nemen en Roger draaft lekker mee. Ik kijk de kat uit de boom en moet een snel startende John Bosch laten lopen. Het is even wennen om weer harder dan het marathon tempo te lopen. De ademhaling is geen probleem maar de benen willen nog niet reageren op de signalen die ik zend. Ik draai mijn 6 ronden in een gelijkmatig tempo en met de finish in zicht kan ik nog versnellen. Na 37:28 minuten is het tijd om het vocht te "reguleren" met een schuimkraag. Patrick is vandaag wat sneller dan "dikke stront" zoals hij zelf zegt, en wordt winnaar in 32:22. Roger (33:16) komt na Philipsen als 3e over de streep.


Vise - Maas Marathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-mei-07Vise42,22:47:2015,13:5783617 161m/s157173
Henny Hermans is de HAAS (25km) Groep Luc Henno3e marathon in 4 weken
Na de Rotterdam en Enschede marathon mag ik de derde keer in 4 weken aan de marathonbak tijdens de Maasmarathon Vise-Maastricht-Vise. Deze marathon langs de Maas en door "Üs sjoen Mestreech" wil ik natuurlijk niet missen. Door het Belgisch Kampioenschap belooft het een sterk deelnemersveld te worden. Hoe kan het dat het de Belgen wel lukt om zoveel deelnemers aan de marathon te krijgen en onze Mergelland marathon moet knokken om 100 lopers aan de start te krijgen?

Limburgse topper Roger Smeets maakt tijdens de Maasmarathon zijn marathon debuut (prognose 2.22uur). Ik ben benieuwd hoe dat afloopt. Andere Limburgers?: Patrick Delait die na de warme Rotterdam Marathon een snellere tijd wil zetten. Inge van Berge zal, gezien haar laatste optreden, hoge ogen gooien bij de dames en heeft zich verzekerd van Wil Goesens en halve haa(n/s) Fons de Bie.

De weergoden zijn ons vandaag gunstig gezind en ik ben in dubio of ik kies voor zekerheid en met Inge (2:48uur) ga lopen of de knuppel in het hoenderhok gooi en kijk waar het schip strand. De vraag stellen is hem eigenlijk ook beantwoorden want wie niet waagt blijf maagd, (mijn sterrenbeeld) en ik kies voor de groep Luc Henno.  De benen voelen prima (5km in 18:45). In onze groep zitten Mark van Erp,  Raphael Brabants, Romain Uitdebroeks (10km in 37:40). Dit is zeker geen rustig tempo en de weg is nog lang. Het parcours volgt de Maas stroomafwaarts en we hebben wind mee (15km in 56:46). Hanneke Boon en broer Paul melden zich op de fiets. Bij de sluizen van Ternaaien komen we de loopgroep van de Zweitlanceurs tegen en Henny Hermans loopt spontaan met ons mee (20km in 1:15:46). Het halve marathonpunt wordt genomen in 1:20uur, dit is nagenoeg gelijk aan de tijd van vorig jaar.

Marc de Witte en Hanneke Boon op de fietsDe passage door de binnenstad van Maastricht is twee keer niks. De vele bochten en gladde kinderkopjes breken mijn tempo en ik moet de groep laten lopen. Er is duidelijk geen belangstelling voor de marathon en als er al iemand is, loopt hij ook nog in de weg (25km in 1:35:20). Ik krijg een brok in mijn keel als ik Nikola Samardzija, tot voor kort dakloos, zie staan met zijn nieuwe schoenen en kleren (lees hieronder meer). De laptimer op mijn Polar RS200SD horloge heeft er de brui aan gegeven en mijn benen voelen nu ook zo. Ik mag "Haas" Henny zijn horloge overnemen en ik loop nu met 2 klokjes verder. Het probleem van de benen is moeilijker op te lossen want die zijn niet zo even te wisselen. Als het tegenzit zit ook alles tegen want het begint nu te miezeren en de wind is in ons nadeel (30km in 1:56:10).

 

Hanneke op de fiets maakt mijn lijdensweg van nabij mee en ze probeert me zogoed mogelijk te verzorgen. Ik probeer de draad weer op te pakken en zie dat andere lopers het nu ook moeilijk hebben. In Eijsden worden we getrakteerd op een extra kasseienstrook. De voeten branden in mijn schoenen door de vele oneffenheden (35km in 2:17:00). Ik zie de snel gestarte Patrick Delait met malheur langs de kant staan, jammer hij liep op plaats 5. Op Belgisch grondgebied zitten er nog een paar leuke stukken vals plat die de snelheid niet echt bevorderen (40km in 2:38:20). Ik verneem dat Inge van Bergen als 1e dame aan een mooie opmars bezig is en zal een schepje op moeten doen om haar voor te blijven. Er staan veel muziekbands die me stimuleren. In de afdaling naar Visé passeer ik Belgisch kampioen Guy de Mol. Guy ziet me voor een Belg aan en is als door een wesp gestoken me even later in sprinttempo voorbij. Na 2:47:20 kom ik in het sfeervolle centrum over de streep en mag me bij de onderzoekers (Cardiaal troponine T release) van het Academisch Ziekenhuis Maastricht melden voor een 2e bloed afnamen.

Roger Smeets doet iedereen versteld staan door bij zijn debuut als 2e te eindigen achter meervoudig winnaar Eric Gerome in een ongelooflijke tijd van 2:17uur. Gaan we van hem nog meer mooie marathon resultaten meemaken?

Lucie van Gastel liep haar eerste marathon en had vooraf de spreuk:
Schijnt bij de finish de zon op je vel, dan smaakt de trappist je wonderwel.
Ze liep de marathon uit (complimenten) en er was zon, maar de godendrank was niet aan haar besteed.

Nikola Samardzija
Mijn week begon goed door een briefje gevolgd door een bezoek van Nikola Samardzija. Deze voormalige Kroaat en winnaar van de 1e Mergelland Marathon, leidde een zwervend bestaan nadat hij werkeloos op straat was beland. Oorzaak van dit alles zijn de psychische gevolgen van zijn vlucht uit de Balkanoorlog. Drugs of alcohol zijn niet aan de orde. Inmiddels krijgt hij enkele maanden psychiatrische begeleiding in Vijverdal en werkt aan zijn terugkeer in de maatschappij. Samen met zijn begeleidster heb ik knelpunten hiertoe besproken. Denk hierbij aan werk, uitkering, inkomen, huisvesting, huisraad, schuldsanering. Zelf had ik het idee opgevat om Nikola zijn passie voor het hardlopen weer terug te geven. Wat is een betere methode om het hoofd leeg te krijgen? Loopkleren had ik genoeg en nadat Jans van Run2Day Maastricht schoenen maat 45 leverde, tegen wat lichte klusjes door Nikola, zag ik de ogen van Nikola weer glinsteren en kan hij na jaren weer gaan hardlopen. Als het zover is dat Nikola huisvesting kan zoeken kom ik hierop nog terug.
VERDWAALD na de Marathon - Triest verslag over Nikola Samardzija winnaar 1e Mergelland Marathon


Berg - Geuldalloop Geuldalloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-mei-07Berg10,770:43:01153:5910013 223m/s154165
Training met de Sjoester en Roger Rabbit op de Lijkeweg Mooi pad langs de GeulLopen door de bossen en heuvels van het mooie Geuldal
Voetbalvereniging Berg organiseerde onder de bezielende leiding van Frans Erens de mooie maar ook pittige Geuldalloop. Het parcours door de hellingbossen van het Geuldal zijn een typisch Limburgse hardloop uitdaging. I.v.m. wachtdienst ben ik gewapend met gsm en pieper, een oproep zou dus roet in het loop-eten kunnen gooien. De kracht in de benen is door de afgelopen marathons wat minder en dat maakt het weer intersant om voelen waar we staan voor de Maasmarathon, Visé - Maastricht - Visé van a.s. zondag.  De vlakke 1e km gaat me nog goed af en de lange afdaling naar de Geul doe ik met beleid. Rene van Uum en John Bosch hebben er blijkbaar zin in en zijn me al gevlogen. Op de eerste kuitenbijter, de Lijkenweg, komt Inge van Bergen langszij en lopen we een stuk gezamenlijk. Inge loopt erg gemakkelijk omhoog en op de volgende helling is ze niet te houden. De tweede ronde krijg ik wat meer "goesting" en begin verloren terrein goed te maken. Na 43 minuten mag ik aan de koffie en Limburgse vlaai.

Roger Rabbit heeft zich zelf buitenspel gezet door een blessure bij kuswerkzaamheden met een houten vloer, "schoenmaker blijf bij je lees". De snelste schoenmaker van Maastricht e.o. (Sjoester Patrick Heubel) wint, met overmacht, deze zonnige editie.


Kelmis - 3 Landenloop www.ertk.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-apr-07Kelmis15,41:01:3915,03:5925021 273m/s154164
3 LandenloopJogger Jo En Roger Rabbit met eigen namen Lopen in 3 landen
De mooie omloop door 3 landen is een must voor elke loper. Met de klim naar het 3-landenpunt en nog enkele kuitenbijters door de natuur is dit een van de mooiere uitdagingen hier in de regio. Roger Rabbit Rousseau heeft vorige woensdag laten zien dat hij weer terug is en zal zeker van zich doen laten spreken.

Samen met Roger ben ik mooi op tijd in Kelmis waar je in alle talen terecht kan. Ook Hans Smeets is van de partij voor een uurtje genieten? Gelijk vanaf de start moet er geklommen worden en heb ik uitzicht op de natuur en de eerste dame. Echt soepel kom ik niet omhoog, maar daar zou ik een paar smoezen voor kunnen geven. De klim brengt ons over het 3 landenpunt (5km in 20:27). SABIC collega en triatleet Peter Hendriks loopt erg sterk omhoog en in de afdaling komen we weer bij elkaar (10km in 40:15). Dit jojo effect herhaalt zich een paar keer totdat de lange afdaling naar de finish begint. Ik probeer Peter tevergeefs nog mee te nemen. Na 1:01:39 zit deze warme editie erop.

De organisatie doet er alles aan om de lopers warm (vandaag ging dat vanzelf)  te krijgen voor deze loop. Zelf aan het startnummer met eigen naam is gedacht. Roger Rabbit doet het uitstekend met een 3e plaats. Zelf mag ik voor de 1e stek 55+ een sporttas afhalen.


Enschede - Marathon www.enschedemarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-apr-07Enschede423:13:5813,04:3761577 222m/s137177
Pacer Jogger Jo met ballon oren (Hans Poell)Pacer wordt winnaar in 55+ categorie
Op vrijdagavond kreeg ik een telefoontje van de organisatie van de Enschede Marathon om te komen lopen als Pacer op een schema van 3:15uur. Mijn planning, voor dit weekend, was eigenlijk een XXXL-Loop t.b.v. de Visé - Maasmarathon, achter 3 weken. In dit korte leven moet je flexibel zijn en de kansen pakken als ze zich voor doen. Dus 1 week na de succes volle Rotterdam mogen we in Enschede deelnemen aan Nederlands oudste marathon. Over de eindtijd hoeven we geen prognose te houden want deze is vooraf vastgesteld op 3:15uur. Dit is een tempo van 13km/u (4:37min/km), hiermee heb ik mijn huiswerk voor het gewenste tempo gemaakt. Eens kijken hoe me deze nieuwe uitdaging, om andere lopers te begeleiden, bevalt.RTV Maastricht Stroomopwaarts

Met de mannen van de lange adem uit Weert reis ik naar Enschede. Henri Smolenaers stelt me nog voor om de groep van 3:30 te begeleiden zodat hij met mij mee kan, in een poging om zijn PR te verbeteren. Thijs van Heugten loopt er met Richard Bottram (de man van 365 marathons) voor het goede doel. De Pacers verzamelen in de Saxion Hogeschool, waar ik van Herman Holterman, een oranje hesje en rode ballon als herkenning meekrijg. Dus geen ballonoren zoals op de foto lijkt. Voor de start komen zich al de eerste lopers zich bij me melden. De sfeer is lekker ontspannen en het lijkt me perfect loopweer.

 

Op een kaartje heb ik de km tussentijden, nu nog een vlakke uitvoering. Met een tempo van 13km/u ga ik van start en met tussentijden van 23 minuten per 5km benaderd de praktijk ook de theorie. In het begin loopt er een vrij grote groep van twintig man en een vrouw bij me. Gaande weg wordt het helaas steeds rustiger achter me. Normaal zou ik wat inhouden als iemand een dipje heeft, maar dat kan nu niet omdat het schema vast staat. De laatste km's zijn er nog twee trouwe volgelingen (Heine van Maar en Siegfried Korbl) die ik aanmoedig om dit tempo vol te houden. De finish wordt in 3:13:58 gepasseerd. Ruim 3 uur samen lopen schept blijkbaar zoveel band dat mijn laatste volgers me enthousiast om mijn hals hangen als beloning. Als klap op de vuurpijl kondigt de speaker aan dat ik ook nog winnaar ben geworden in de 55+ klasse. Dit was een van de weinige marathons waarbij ik met een negatieve split liep (1:37:06 en 1:36:52).

Het weekend, deel x uit het jongensboek, kan niet meer stuk na afgelopen vrijdag nog een tafelgesprek bij RTV-Maastricht over "Hoe krijg je de Maastrichtenaar aan het sporten" en een terugblik op de Rotterdam Marathon.


Heythuysen - Avondloop www.avheythuysen.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-apr-07Heythuysen100:37:5115,83:4616023 121m/s157168
Stramme benenHoe zijn de benen hersteld?
Drie dagen na de marathon is de Avondloop de eerste uitdaging om de draad weer op te pakken. De benen zijn nog stram en de spieren stijf.
Maar ja als Sjoester Patrick Heubel naar midden Limburg gaat en Roger Rabbit Rousseau zijn eerste wedstrijd van het jaar gaat doen wil je toch die jongelui een beetje steunen. De delegatie uit Maastricht word nog uitgebreid met John Bosch, Paul Koeijmans, Robert Willems en ook Hans Smeets is van de partij.

Ondanks wat extra inlopen kom ik niet los. Bij de start vliegt jan en alleman me voorbij en ben ik zoekende naar het juiste tempo. Uiteindelijk draai ik mijn rondjes met dorpsgenoot Robert Willems. Voor ons loopt Paul Koeijmans en de voortreffelijk van de marathon herstelde Hans Smeets. Het verschil wordt gaande de wedstrijd weer kleiner maar de fut om het gat te dichten zit er vandaag niet in. Robert blijft goed bij me en loopt uiteindelijk zelfs een PR.
Na 37:51 verneem ik aan de finish dat de Sjoester heeft gewonnen en Roger Rabbit weer helemaal terug is met een 2e plaats voor Nico Hamers die deze keer geen woordenwisseling had met zijn medeloper.
Petje af voor Hans Smeets, die 3 dagen na de marathon, dit huzarenstukje laat zien.
Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-apr-07Rotterdam42,22:49:5314,94:011200070 283m/s156173
Rotterdam Marathon 2007 - Moordende hitteToptijd plannen door zomerse hitte in de ijskast
Dankzij, de vorig jaar, succesvol gelopen Rotterdam Marathon (2:43:20) en een eerste plaats 55+ mocht ik me dit jaar weer melden bij de geïnviteerde lopers. De organisatie meldt:
Wij hebben het genoegen je uit te nodigen voor de 27e Fortis Marathon Rotterdam. Je zult gezamenlijk onder begeleiding van onze medewerkers om 10.35 uur van gebouw Technikon naar het startvak (A) op de Coolsingel gebracht worden. Daar zullen onze medewerkers je kleding in ontvangst nemen en je deze na de finish weer overhandigen. Startnr.11336
Eigenlijk is dit startvak (A) boven mijn stand want hier staan de snelle jongens/meisjes met een tijd sneller dan 2:30uur. Maar ja wie zegt hier nee tegen? Betekend wel dat ik extra mijn best mag doen.

Zwarte SABIC outfit Jogger jo

De marathon lopen blijft een moeilijk voorspelbaar avontuur, prognoses over mijn eindtijd, voorspelde toptijden. (klik hier). De praktijk blijkt ook nu weer wat weerbarstiger. De marathon organisatie stuurde alle deelnemers een bericht: Verwachte weersomstandigheden: warm - zeer warm!
Met temperaturen van boven de 27.C in een tropisch Rotterdam, verwachte ik een veldslag.  Door de ongebruikelijke warmte heeft zelfs de "Grijze Keniaan" zijn snelle plannen maar in de ijskast gestopt. Een schema van 4min/km lijkt me al een aardige uitdaging. Eindtijd 2:50?
Aan de outfit zal het niet liggen want Run2Day Maastricht leverde me "just in time" deze zwarte SABIC kleding.

Rotterdam Marathon 2007 - Laatste meters op de Coolsingel 

Samen met Hans en Lydie Smeets koers ik op zaterdag naar het Warme Wilde Westen. Hans heeft een B&B in Rotterdam en ik ga zonder mijn grieperige Jenny naar onze vrienden in Zwijnderecht. Rotterdam Marathon 2007 - Erasmusbrug 27kmVoor de wedstrijd zien we elkaar weer bij de geïnviteerde lopers in het Technikon. Na een perfecte verzorging, ik zakte wel door de verkeerd opgestelde massagetafel, worden we naar het startvak A gebracht. Het aftellen begint en Lee Towers doet zijn "You never walk alone". Nadja Wijenberg mag ik even volgen maar al snel besluit ik naar mijn lichaam te luisteren, want moeder wat is het heet. Limburger Patrick Delait snelt me voorbij en ik wens hem veel sterkte. (5km in 18:58). Ik loop met de Belg Guy de Mol, vorig jaar goed voor 2:35uur. Het lijkt me niet verstandig om dit tempo vast te houden en ik laat Guy lopen (10km in 38:38).

Een andere Belg, Lambert Sels, is nu mijn strijdmakker in deze hel. Lambert loopt erg fris en dicht het gat naar Guy (15km in 58:23). Blijkbaar heeft Guy zijn dag niet want even later lopen we samen en als ik iets aan hem vraag krijg ik onverstaanbare Franstalige antwoorden. Uiteindelijk verlaat Guy de strijd en zie ik steeds meer lopers afhaken (20km in 1:18:30). Halverwege op het 21,1km punt kom ik door in 1:23uur. We lopen langs de Kuip met de zon vol op het hoofd. Het asfalt is hier goed heet en zonder wind hangt er een warmtedeken (25km in 1:38:29). Ik loop nu met de 2e Nederlandse dame (Mariska Kramer). Het water valt niet aan te slepen bij deze zengende zon en ik ben al vroeg aan mijn bouillonblokje begonnen i.v.m. het zoutverlies. Het publiek staat overal massaal en is laaiend enthousiast (30km in 1:59:05). Dit is moordend! 

We zijn nu weer in de binnenstad waar het, door de extra warmte, knokken blijft om het tempo strak te houden. Gelukkig is er rond het Kralingsebos wat schaduw (35km in 2:19:46). Ik haal nu steeds meer lopers in maar loop zelf ook op het randje (40km in 2:40:43). Mijn streeftijd van 2:50uur moet, mits 2,2km goed doorlopen, haalbaar zijn. De benen willen niet meer echt maar het schreeuwende publiek op de Coolsingel geeft me vleugels en na 2:49:53 mag ik me 1e noemen in de categorie 55+. Van de organisatie krijg ik een grote beker en tulpen uit Rotterdam. Rotterdam Marathon 2007 - 1e 55+
De 70e plaats algemeen geeft aan dat er ook in de top veel uitvallers zijn, met mijn beste Rotterdam tijd  in 2005 (2:41:40) werd ik toen 105e.

Voor de lopers boven de 4uur eindigt de marathon voortijdig omdat de organisatie het parcours voor de laatste 12km afsluit i.v.m. drankvoorziening problemen. Een nog groter slagveld wordt hiermee voorkomen.

Wandelen direct na de marathon gaat moeizaam en in de tram naar huis ploffen Hans (3e 60+ tijd 3:13:22) en ik onbedoeld neer op de voor gehandicapte gereserveerde zitplaats. De conducteur heeft blijkbaar compassie met ons en laat ons mooi zitten.


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-apr-07Brunssum100:36:2916,63:389978135m/s 166192
1-apr-07Brunssum100:37:2316,03:435001115 5m/s 162181
Parelloop TopRun 10km (Marcel de Veen en Isabella Sluismans) Parelloop TopRun 10km (Rob Riksen-Ger Bodelier-Leo Kockelkoren) De dubbele als voorbereiding voor Rotterdam
Met nog 2 weken te gaan was de Parelloop een mooie test om te kijken hoe het stond met de conditie voor de Rotterdam Marathon. De planning: om 12uur starten op de 10km TopRun en om 13uur mag ik de eer van SABIC hoog houden in de 10km bedrijvenloop. Samen een 20km, eens kijken wat er op de benen nog op de 2e 10km nog kunnen. Samen met Huub/Thea Rokx, Sjoester Patrick Heubel en fotograaf Roger Rabbit Rousseau zijn we mooi op tijd in Brunssum waar we nog even de 5km aanmoedigen. In de zaal voor de geïnviteerde lopers kijkt de Limburgse vlaai me al aan en is de verleiding groot om al een lekkere hap te nemen. Samen met Patrick, die vandaag achter de Keniaanse dames wil lopen, verken ik het parkoers en merk dat ondanks het mooie weer de wind een extra handicap zal zijn. Bij de start is het achter me dringen met als gevolg vallende lichamen en smorend gemor. Ik probeer bij de groep Rob Riksen aan te pikken maar mis net dat beetje extra. De benen voelen loom, is dat het gevolg van sloop en kruiwagen werkzaamheden bij dochter Anouk in het extra pand voor www.kloosterborgharen.nl of de nawerkingen van de kies die me de tandarts heeft getrokken?  Dit voelt niet goed aan en moet tegen de wind stoempen om het tempo erin te houden (5km in 17:56). Marcel de Veen en Isabella Sluysmans zijn mijn volgers. Inge van Bergen komt aansluiten en ik mis Fons de Bie die Inge zou hazen. Ze hadden de afspraak da "Ja" doorlopen en "Ho" rustiger betekende. Blijkbaar had Fons een keer "Ja" geroepen en was Inge te snel van hem weg gelopen. Ik probeer met Inge de draad weer op te pakken maar moet bij het laatste heuveltje toch even dimmen als Marcel nog gas geeft.. Met een snelle laatste km kom ik met Inge in 36:29, vlak na Bart Claessens over de streep. Terwijl ik het met de Limburgse deed heeft Patrick (32:31) zich met de Afrikaanse dames opgehouden.

Parelloop Businessrun 10km (Ad Diederen-Fernad Chappin-Nathan Vossen)Parelloop TopRun 10km Erg veel tijd om na te genieten heb ik niet want de volgende uitdaging begint achter 20minuten en ik moet nog naar de sporthal, een andere chip en droge kleren. Bij de start voor de 10km Recreanten/Businessrun tref ik Rudy Aarts, Robert Willems en Klaus Krolzig die allemaal plannen hadden om hun PR eens te verbeteren. Bij de start is Rudy de meest happige en hij schiet weg uit de startblokken. Na 2 km kom ik langszij en houd hij het voor gezien op kop van de groep. Samen met de Run2Day 'ers Nathan Vossen en Fernand Chappin vormen we de 2e groep. Ad Diederen sluit ook nog aan en voor mijn gevoel loop ik beter dan in de eerste race (5km in 18:21). Oef, dat is wel 25 sec. langzamer dan de eerste 5km in de TopRun. Op de automatische piloot gaat het naar de finish waar ik na 37:23minuten mag gaan douche. De lekkere Limburgse vlaai is inmiddels pleite maar met krentenbollen en fruit is de verloren energie ook snel aangevuld.


Maastricht - Treechloop www.run.to/treech
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-mar-07Maastricht11,5          
Opa Jogger Jo heeft een kinderfeest
Het gerucht doet de ronde dat ik zelfs 's nachts mijn loopkleren aan heb, jullie mogen me altijd wakker maken voor een marathonnetje. Zondagmiddag zal ik helaas bij de Treechloop verstek laten gaan want er zijn van die dagen dat zelfs Jogger Jo niet kan lopen. De reden hiervoor is een "KINDER FEESTJE".
Om nu toch aan mijn Treechloop trekken te komen liep ik met de Roger Rabbit Rousseau het parcours in de ochtend. Als extra uitdaging ""pakte" we nog even het trappenpad van de Observant en de ENCI groeve, binnen het uur.
Beek - Becha-loop www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-mar-07Beek16,10:59:4116,23:4277956m/s 153165
Roger Smeets-Patrick Delait - Jogger Jo - Nico HamersTrainerscursus groepBurgemeester niet op zijn (drank)post
Vorig jaar tijdens de Bechaloop, van Koempel Ger Lemmens, vroor het nog en stond fotograaf Roger Rabbit Rousseau langs de kant. Dit jaar geen vorst maar toch geen rennende Roger Rabbit. Roger beterschap met je blessure.

Wel aanwezig was "Jan de wind" en guur, nat weer. De tent op de het complex van Caesar moest noodgedwongen ingepakt worden omdat de straffe wind het doek kapot had gerukt. Jaarlijkse steun voor de lopers bij de drankpost halverwege, burgemeester Armand Cremers, kon niet met de motor verplaatst worden vanaf de atletiekbaan, omdat er geen passende helm voor de burgemeester aanwezig was. Dit zegt natuurlijk iets over de helm en niet het hoofd van Armand. ;-)

Na een laatste warming-up in het materiaalhok gingen we het laatste moment de nattigheid in. Dit beloofde geen geweldig tijd te worden en of de 10EM binnen het uur te doen waren was twijfelachtig. Bij de start tref ik Fons de Bie die na therapeutisch werk van Inge van Bergen toch de loopschoenen weer terug gevraagd heeft na zijn uitspraak 2 weken geleden in Tüdderen. Fons kan er gelukkig sportief om lachen. Om niet in het gedrang te raken start ik de eerste meters extra snel en verlaat als 3e na Roger Smeets en Patrick Delait de atletiekbaan (1km in 3:13). Richting Spaubeek loopt Fons in een groepje voor me. Zelf loop ik met Marcel Smeets en Maurice Quaedvlieg (5km in 18:51). De heuvel omhoog naar Genhout is vandaag extra lang omdat boven de wind vol tegen blaast.  Terug bij de atletiekbaan zie ik Lou Maas 1e worden bij de 35+ op de 5EM in 28:23. Zelf kom ik halverwege mijn 10EM door in 29:57. Fons loopt nu alleen voor ons omdat de rest van zijn groepje de korte loop deed. Hij vormt een uitdagende prooi en bij de binnenkomst van Spauwbeek zijn we (Marcel en Maurice) dan ook bij hem (10km in 36:38). Na dat huzarenstukje is het eventjes over bij me en dat terwijl we aan de 2e beklimming beginnen. Marcel Smeets kan met Fons verder en ik loop met Marice Quaedvlieg. Het is knokken tegen de wind om het tempo een beetje vast te houden. In de straten van Beek haakt Marice af en op de baan loopt Fons een halve bocht voor me. De hemelsluis gaat volledig open als ik na 59:41 zeiknat over de streep kom. Een compliment voor de snel lerende organisatie die, na opmerkingen van vorig jaar, nu ook een 55+ categorie heeft ingedeeld, dat levert me een podiumplaats op. Bij de jeugd van 45+ had ik het overigens deze keer ook als 1e gehaald. Met koffie en Limburgse vlaai zijn de gure omstandigheden snel vergeten.

De laatste trainer cursusdag zit er na 2 maanden op. Hier enkele mede cursisten, ik was deze keer niet de jongste.


Tüddern - Westzipfellauf www.westzipfellauf.de
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-mar-07Tudderen22,41:24:0616,03:45207612 3m/s 155167
Jo - Arno - FonsTrainerscursus groepHoe is het herstel?
Een week na de aanslag van 65km pratsj in de Ardennen is de grote vraag hoever de (boven)benen weer een beetje zijn hersteld. Het lopen had deze week meer weg van bewegen op eieren, maar vanaf vrijdag zit er weer progressie in. Op zaterdag mocht ik nog een training meemaken met meester Gerard Nijboer. Het werd een middag vol looppassie en indrukwekkend, vol enthousiasme, gebracht door mijn grote Nederlandse marathon held. Gerard zweert bij de Zoladztest. Deze test is ontwikkeld door de Poolse inspanningsfysioloog Jerzy Zoladz. Aan de hand van de maximale hartslag zijn er 5 trainingszones: je maximale hartslag -50, -40, -30, -20, en -10 slagen. Met behulp van de Zoladztest kan ook goed worden nagegaan welke hartslagzone(s) na een trainingsperiode verbeterd of eventueel verslechtend zijn; de gelopen afstand in het betreffende blok is dan groter/kleiner geworden.

 Leuke theorie maar nu de praktijk. Vorig jaar ging Roger Rabbit Rousseau, vol voor de overwinning van de Westzipfellauf te Tüddern. Dit jaar zal Roger er door blessure niet bij zijn en wil de Sjoester Patrick Heubel het stokje overnemen. Samen met Paul, John en Patrick ben ik ruimschoots op tijd voor de start. Dit jaar is het inschrijfgeld verhoogd naar €13 omdat er zonodig met een chip gelopen moet worden. Zwaaien met Gerard NijboerOnbegrijpelijk en een onnodige kosten opdrijving voor zo een kleinschalige wedstrijd. Dat de organisatie beter hun aandacht aan andere zaken kan besteden bleek al gelijk na de start. Als makke schapen lopen we achter de leiding aan, ondanks mijn gevoel dat hier iets niet klopt. De route is duidelijk anders t.o.v. vorig jaar, terwijl dit niet is aangekondigd. Uiteindelijk komen we, na ruim 1 extra km, toch op het originele parcours. Lopers die dachten hun hun halve marathontijd eens aan te scherpen kunnen deze plannen gelijk in de ijskast stoppen. Finish Tuddern 2007Niet echt gründlich geregeld, zeker als het later in Millen nog een keer fout gaat. 

Ik loop in een groep met Marco Klijnen, Rob Riksen en de sterk lopende Arno Hanssen. De tussentijden bij de nu foutieve km-punten zeggen ons niets maar we lopen wel in op een loper voor ons met de stijl van Fons de Bie. Gezien mijn 65km afzien van vorige week had Fons me voor de start gezegd dat hij zou stoppen met lopen als ik vandaag voor hem zou eindigen. Arno sleurt goed mee op kop, Rob kan zwaar hijgend mee en Marco is eraf. Bij het klimmetje 5km voor het einde komen we bij Fons die water ziet branden, maar wel kan volgen.

De Feuerwehre staat weer te slapen bij een kruising. We moeten zelf de weg vragen i.p.v. dat ze de handen eens laten wapperen en de richting aangeven. Met nog 3km te gaan is de diesel op toeren en worden de voetstappen achter me steeds stiller. De km tijd gaat naar de 3:35 en er is een gat met het groepje. Kunnen mijn benen dat tot de streep trekken? Het zonnetje schijnt en er is niet veel wind langs de bosrand, wat kan er gebeuren? De kerk en finish komen snel dichterbij en na 1:24:06 over 22,4km kan ik als 6e onder de douche. Met een reep Westzipfel "Rousseau" chocolade mag ik als 1e in die Alterklasse naar huis. Sjoester Patrick mag zich na 1:18uur de verwachte winnaar noemen. Met Fons zijn plannen om te stoppen komt het, na een goed gesprek met winnares Inge, wel goed is mijn verwachting.


Olne - La Magnétoise 65km www.courirpourleplaisir.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-feb-07Olne656:03:2710,65:40145 47 5143162
65km klunen door modder en pratsj in de Ardennen
Toch nog even een zonnetjeIn de zelfde stijl als Olne-Spa-Olne een nieuwe uitdaging in de Ardennen. La Magnétoise. Alleen al de naam is voldoende provocatie om dit avontuur uit te proberen. De ultieme voorbereiding voor de voorjaarsmarathons (Rotterdam en Maasmarathon Vise-Maastricht-Vise). Het plan was om samen met Thijs van Heugten en Martin van Nieuwenhoven, met de camper, de dag ervoor al naar Olne te trekken en met Wouter Hamelinck de zaterdagavond in Olne door te brengen. We verheugde ons op een ultra-avondje awwetutten als warming-up. helaas gaat dit plannetje niet door, Martin ligt ziek in bed en hoopt op betere tijden. Om 6uur, zondagochtend, arriveert loopdier Thijs bij me om samen naar Olne te rijden. De regen valt met bakken naar beneden, alsof 65km en bijna 2000 hoogtemeters al niet genoeg is.

In het inschrijflokaal te Olne herken ik steeds meer ultralopers en bespreek met favoriet Wouter Hamelinck de plannen na zijn mooie zege in Engeland vorige week over 80km. We krijgen een briefje van de organisatie met de toepasselijke naam Courirpourleplaisir.
Bedankt om gekomen te zijn zo talrijk
Het zetten van bakens bestaat uit gele en zwarte bakens, en/of van de oranje kleur fluo.
Het zetten van bakens wordt aan elke kruising geplaatst en door merken net daarna bevestigd.
Eerbiedigt de natuur. Werpt niets aan aarde. Is voorzichtig bij de overtocht van wegen.
Bedankt voor uw deelname en uw enthousiasme. Ik verheug me om u allemaal aan de komst te herzien.


La Magnétoise 45km puntIedereen kijk nog slaperig en niemand heeft trek om naar buiten te gaan. Om 7:15 moeten we door de regen naar de bus in het dorp. Iedereen is al zeiknat voor de wedstrijd is begonnen. In Magnée worden we er bij de kerk weer uit gekiept en volgt op het dorpsplein de start. De eerste afdalingen in het halfdonker neem ik behoedzaam want het is glibberen en glijden in de modder. Dit is klunen op zijn Belgisch. Links en rechts wordt ik voorbij gelopen en ik "trampel" ergens op een 40e plaats (5km in 28:24). De route is gemarkeerd met oranje tekens en geel/zwarte linten. Bij een oranje streep zie ik een zijpaadje waar ik omhoog loop, helaas is dit de verkeerde route. Het zal niet de laatste mispeer zijn. Er volgt een lange steile (>20%) klim (naar Croix Michel (10km in 57:07). Omhoog maak ik verloren terrein goed en loop nu rond plaats twintig. De route voert ons op en af over bospaden, door de regen zijn er grote plassen. Om droge voeten te houden zoek ik af en toe een uitvlucht tussen de bomen en struiken (15km in 1:28:22).
Lopen in de natuur en geen mens te zien, wat wil een loper nog meer (20km in 1:53:40). Na 23km kan ik bij de eerste drankpost mijn drinkgordel bijvullen. Ik tref nog een Belgische naamgenoot uit de omgeving van Kelmis die een deel van de route als training loopt. We komen tot de conclusie dat we mogelijk dezelfde voorvader hebben. Mijn belangrijkste bezigheid onder het meters maken is alert zijn op markeringspunten (25km in 2:18:34). Geregeld heb ik een loper voor me als mikpunt (30km in 2:43:47). Het gaat nu naar 360m omhoog, Hauteregard een van de toppen van het parcours (35km in 3:11:05). Er liggen, door de storm, nog veel bomen dwars over het pad, dat betekend kruipen, springen of omlopen (40km in 3:41:19). Bij de 2e drankpost (44km) staat de winnaar (Sylvain Delepine Fr) van vorig jaar en neem ik rozijnen en peperkoek. We lopen samen verder op plaats 7/8. Bij de eerste helling moet Sylvain lossen (45km in 4:12:45). Ik merk dat het lopen niet echt soepel meer gaat en probeer in de afdalingen de bovenbenen te sparen (50km in 5:41:43). In de buurt van Banneux beland ik tussen grote groepen wandelaars die ook een route hebben uitgezet met markeringen, erg verwarrend. Na de kruiswegstatie van het bedevaartsoord Banneux volgt nog een ongeplande drankpost waar ik koffie en ontbijtkoek krijg aangeboden, er is zelfs Grimbergbier voor de liefhebbers (55km in 5:08:11).

Mijn opmars heeft me inmiddels langs een Italiaan (Daniele Cesconetto) uit Venetië gebracht (60km in 5:41:43). Lopende op een 3e plaats gaat het na een trappen afdaling in Vaux-sous-Olne mis. Ik zie geen markering en loop zoekend door het dorp. Geen hond/mens te zien en geen markeringen, dat wordt terug draaien. Wat een zinloos gedoe, waar is de Italiaan? Onderaan het trappenpad ontdek ik de door regen half gewiste markering. Een 20% helling slaat de laatste kracht uit mijn benen. Met kleine pasjes kom ik boven op de helling mag dan naar beneden voor de laatste klim. En wat voor een ploert? Door de regenval is deze holleweg, bezaait met stenen, een kleine bergrivier waar tegenop geklommen moet worden. Droge plekken zijn er niet, dat wordt vol door het water. Boven gekomen volgt een landweg waar de modder en water tot de enkels reiken. De reddende finish is nabij, dus vol door de pratsj. Na 6:03:27 loop ik de kantine binnen waar ik als 4e algemeen en 1e Nederlander wordt geregistreerd. Winnaar Wouter Hamelinck begroet me vrij fris en we maken een beschouwing van het slagveld. De spaghetti van de organisatie gaat er goed in want ik heb 4527Kcal verbruik. "Vriend Thijs" doet zijn kunstje vandaag naar tevredenheid en komt als 37 van de 145 inschrijvers binnen.
Hoogteprofiel La Magnétoise


Luik - La colline de Cointe www.prov-liege.be/jogging/ann_liege.html
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
19-feb-06Luik10,30:37:3916,53:38498416 2m/s 162193
Carnavalsloop te Luik
De vorig jaar ontdekte 10,3 km La colline de Cointe te Liege stond ook deze keer weer op het programma. Deze zeer heuvelachtige wedstrijd van Challenge Jogging de la Province de Liege wordt met 500 deelnemers druk bezocht. Bij de start op de afgetrappelde sintelbaan schieten me de lopers aan alle kanten voorbij. Ik loop zonder veel pit en probeer het beste ervan te maken.  Het parcours gaat op en neer (5km in 18:35) en ik zie mooie namen zoals col l'Amour en col d'Os. Bij 7km volgt de langste helling, met een watertoren op de top, waar geen einde aan wil komen. Er volgt weer een lange afdaling naar het park bij de finish waar nog enkele hellinkjes genomen mogen worden (10km in 36:37). Na 37:39 zit de carnavalsklus erop. Patrick Heubel wordt 5e (33:??) in een sterk veld. De sportdrank bij de finish heeft een vreemde smaak en na de wedstrijd voel ik me slapjes met hoofdpijn. Zelfs de Leffe brengt geen verbetering. Met een grieperig / rillerig gevoel en een opspelende maag kruip ik onder de wol. Carnaval Blues?
Urmond - Overmuntheloop run.to/overmuntheloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-feb-07Urmond10,30:37:5216,43:39122 184 1m/s157166
Fotograaf Roger Rabbit Rousseau Tombola run
Een week na de Midwintermarathon was de Overmuntheloop te Urmond (spreek uit Wurrrrrmond) de volgende uitdaging. De dag na de marathon had ik, om het lichaam te belonen, 1:30uur woon-werk-route gelopen. Daarna was in het kader van een cursus trainer loopgroepen op Jekerdal praktijkles waarbij ik mijn rechter hamstring had verrekt. Mijn aversie om verplicht dingen te doen, die iemand anders denkt dat goed voor je zijn, is bij deze gerechtvaardigd. Het ongemak begint op te spelen bij grotere passen en versnellingen.

De start in Urmond is nog veel belovend en ik kan gecontroleerd lopen zonder de hamstring te forceren (5km in 17:45). Bij de laatste doorkomst van de 3 ronde laat ik mijn medelopers bewust gaan omdat het rechterbeen begint op te spelen. Uithobbelen is nu het motto (10km in 36:40).

Na 37:52 kan ik naar de douche en zijn we klaar voor de tombola. Speaker Wim maakt er weer een show van: Wie gaat er dit jaar met het Boeddhabeeld en wie met de emmer aardappelen lopen?
Voor mij wordt het een mooie fleecetrui. Wel een maat te groot, maar Fons de Bie heeft er een die voor hem weer een maat te klein is. Even ruilen en we lopen er weer warmpjes bij.
Apeldoorn - Midwinter Marathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-jan-07Apeldoorn422:44:2115,43:54410 75 5m/s157173
5km punt met Ingrid Prigge 24km puntEerste Nederlander in Midwinter Marathon
De mooie Midwinter Marathon over de Veluwe te Apeldoorn werd een geweldig succes. Ondanks regen en wind is het me gelukt om de zeker niet vlakke  42,2km af te raffelen in  2:44:21. Hiermee was ik EERSTE Nederlander (7e algemeen) en 1e 50+. Door en door nat en klappertandend van de kou was de warme douche een weldaad. Ondanks alle ontberingen was het weer puur genieten.

Om 8:00uur vertrok ik uit Maastricht met John Bosch, Hans Smeets via Urmond waar Hans Jaschultowski ons oppikte voor de reis naar Apeldoorn. Mooi op tijd mag ik me melden bij de genodigde, i.v.m. mijn 4e plek (2:45:11) van vorig jaar. De regen klettert met bakken naar beneden en veel inlopen heeft geen zin. Bij de start doe ik de warm-up in een tentje met een gaskachel. We starten samen met de Asseltronde (28km) en de marathonlopers zijn goed herkenbaar als ik mijn groepje uitkies. De eerste dame van de marathon (Petra Kaminkova) en Asseltronde (Ingrid Prigge) zijn ons gezelschap (5km in 18:58). Bij Hoog Soeren op de Asseltse heide heeft de krachtige wind vrij spel en striemt de regen ons vol in het gezicht (10km in 38:52). Op het smalle fietspad (Rodeweg) is groep gegroeid tot 15 lopers en ik loop makkelijk op reserve (15km in 58:19). Eigenlijk is dit het mooiste gedeelte van de marathon en is lopen puur genieten. De hellingen gaan geleidelijk en we zitten op de Amersfoortseweg, het hoogste punt van het parcours. De vaart zit er goed in als we langs de Echoput lopen (20km in 1:17:17). De weg helt omlaag en het halve marathon punt passeren we na 1:21:19.

 

24km puntDe groep wordt nu onrustig, en spat uit elkaar, omdat de lopers van de Asseltronde gaan versnellen. Ik zoek de marathon lopers die met me verder willen/kunnen en mis Edward de Ruiter en Edwin van der Loop. Samen met Belgisch ultraloper Ivan Hostens  (25km in 1:36:07)gaat het richting doorkomst bij de start/finish. Oei dat was 5km in 18:50minuten, als me dat maar niet opbreekt? Waar ik tot nu toe Ivan uit de wind kon houden mis ik bij een drankpost de aansluiting en valt er een gat van 100m. Het zal toch niet waar zijn dat ik de 2e ronde alleen moet lopen? Met een stukje magieblokje word het zouttekort aangevuld en krijg ik de juiste opkikker om het gat naar Iwan dicht te lopen.

Nu is Iwan duidelijk de langzamere en loop zoveel mogelijk voor hem om hem te sparen tegen de wind (30km in 1:55:37). De regen, wind en koude hebben de spieren stijf gemaakt en lopen gaat ver van soepel. We lopen op plaats 7 en 8 in de marathon, wie zou daar niet voor tekenen? De goudkleurige Saucony Triumph4 vangen de klappen goed op en ik kan blijven marcheren (35km in 2:16:48). Ultraloper Iwan heeft nu het licht gezien en met moeite kan ik volgen. Een dipje wordt me fataal en Iwan is weg.

 

Op karakter pak ik de draad weer op en als ik een andere loper (Melchior van de Pol), met fietsbegeleiding, in beeld krijg gaat de grote plaat er weer op (40km in 2:35:58). Door nog wat extra gas te geven schuif ik een plaats en voel dat de krampgrens in mijn kuiten bijna bereikt is. Plek 7 lijkt me vandaag het hoogst haalbare en dat mag ik niet verzwakken in de finale. Gelukkig is de laatste km geen vals plat omhoog naar de finish, zoals vorige jaren. Na 2:44:21 hoor ik de speaker roepen dat ik eerste Nederlander op de marathon ben. Met vleugeltjes in mijn hoofd, koud tot op het bot, en benen die geen meter meer willen strompel ik onder een deken naar de douches. De Grijze Keniaan komt weer naar boven als ik aan de Leffe met Ivan Hostens de race nog eens doorneem. Waar kan het nog beter, sneller, mooier?

Om 20:00 uur ben ik weer thuis en mag me even de snelste Nederlandse Marathonloper 2007 noemen.

	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:18:58 0:18:58
10 0:38:52 0:19:54
15 0:58:19 0:19:27
20 1:17:17 0:18:58
25 1:36:07 0:18:50
30 1:55:37 0:19:30
35 2:16:48 0:21:11
40 2:35:58 0:19:10

Van de hoofdpagina www.midwintermarathon.nl
Met een tijd van 2:25:59 minuten is Jaroslaw Janicki uit Polen winnaar van de 42.195km van de Centraal Beheer Achmea Midwinter Marathon in Apeldoorn. Tweede werd Janusz Sarnicki uit Polen met een tijd van 2:34:39 minuten, derde werd Jiri Wallenfels uit Praag met een tijd van 2:37:53 minuten. Beste Nederlander was Jo Schoonbroodt met een tijd van 2:44:21 minuten. Bij de dames won Petra Kaminkova uit Tsjechië met een tijd van 2:47:36. Tijdens deze 35ste editie verschenen 5722 lopers aan de start op een van de vier afstanden.

Klik hier voor het verslag "Na de Douche" in Dagblad de Limburger door Patrick Delait.


Posterholt - Annendaalloop 1/2marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-jan-07Posterholt211:17:0116,43:39193 87 6m/s157169
Sterre met de Goude Schoenen (bijna 1 jaar)Nog 1 km Pffffffff Sterre 1 jaar
Een jaar geleden zaten we nog in spanning i.v.m. de bevalling van dochter Anouk. Enkele uren na mijn race in Posterholt werd Friemelke geboren met de naam Sterre. Ze groeit als kool en opa Jogger Jo heeft er zoveel plezier in dat de trainingen worden aangepast aan het schema van Sterre.

De goed georganiseerde Annendaalloop halve marathon van Posterholt staat bekend om zijn snel parcours maar vandaag is Jan de Wind een geduchte tegenstander. Het stormt en hagelt als ik met Robert Willems richting midden Limburg trek. Robert doet de 1/8 marathon en wint zijn eerste wedstrijd. Bij de start is het droog en ik loop in een groep met de bekende namen, Math Roberts, Fons de Bie en Rob Riksen.  De wind is in het eerste deel erg hevig en door om de beurt kopwerk te doen houden we de vaart erin (5km in 18:21). Wind mee kan de grote plaat erop en kunnen er meters worden gemaakt (10km 36:22). De Belg Jean Pierre Paumen verlaat onze groep om te finishen op de 1/4 marathon (38:28). In het begin van de 2e ronde is het weer knokken tegen de wind en Fons moet lossen. Math hangt aan het elastiek en roept dat we maar door moeten lopen (15km in 54:38). Van de groep is nu nog Rob Riksen over en het ergste leed is nu geleden want de wind is in ons voordeel. Ik loop voor de eerste keer op mijn goudkleurige Saucony Triumph4. De geweldige veerkracht van de schoenen bewijst nu zijn nut en met grote passen nadert Posterholt. Ik hou een paar keer in om Rob aan te laten sluiten maar uiteindelijk loop ik toch maar door. Met een eindtijd van 1:17:01 zit het hollen in Posterholt er weer op en kijk ik met een goed gevoel naar de Midwinter Marathon van volgende week.
De sterk bezette wedstrijd wordt gewonnen door Joeri Schoffelen (1:07:46), direct gevolgd door Maasmarathon topper Eric Gerome (1:07:47) en Bas Dieteren (1:10:41).


Geleen - Danikerbosloop www.danikerbosloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
07-jan-07Geleen211:18:2016,23:4125 312 4m/s160171
Uitpuffe na de FinishHalve Marathon door Danikerbos
Nieuw voor mij dit jaar was de Danikerbosloop te Geleen georganiseerd door Jola's fitcentre. Een halve marathon parcours bestaande uit 4 ronden om het heuvelachtige Danikerbos waar alles in zit. De loop is nog niet erg bekend in de regio maar dat zal snel veranderen. Dit is een mooie uitdaging om het loopjaar te beginnen. Bij de manege Ten Eysden te Geleen tref ik tijdens het inlopen Nederland Kampioen 24uur, Math Roberts. Al babbelend over de plannen van 2007 lopen we ongemerkt, voor de wedstrijd, een complete ronde van 5,25km.
Math kiest voor de 10,5km en start erg snel met Bas Dieteren en nog een onbekende loper. Zelf vorm ik een koppel met Fons de Bie, waarbij ik Fons de eerste helling met moeite kan volgen. Tijdens de afdaling door een holleweg is het uitkijken door de modder en losse stenen. Op het einde van de eerste ronde, langs de beek, hebben we wind tegen (5km in 18:28). Het is ons onduidelijk of bij de 3 voorgangers ook nog een 1/2 marathon loper zit.

Fons heeft duidelijk vandaag mindere benen en ik probeer hem zo lang mogelijk mee te nemen. 21km alleen lopen is niet zo leuk en zo kunnen we nog even praten over Sterre die een jaar jong wordt en de kleine van Fons en Inge. Tijdens de klim van de 3e ronde verneem ik dat regiotopper Huub Kurvers naderbij komt.
Als ik boven op de heuvel omkijk zie ik dat Fons een gat heeft laten vallen en Huub makkelijk nadert. Ik pik aan bij Huub en samen beginnen we aan de laatste ronde. Heuvelop draai ik mijn eigen tempo en verlies aanzienlijk terrein.

Op het vals plat en in de afdaling kan ik weer wat goed maken, maar ik heb de indruk dat Huub er meer een training van heeft gemaakt. Uiteindelijk kom ik 20sec na Huub over de meet in een tijd van 1:18:20.

Er blijkt een snelle Belg Jan Daem de halve marathon te hebben gewonnen (1:15:17) en met de 3e plaats ben ik meer dan tevreden.
Na afloop in Jola's Fitcentre volgt een lekkere douche en sauna met koude cola van Inge.
De organisatie verdient een pluim voor deze mooie loop en ook de prijsuitreiking is stip op tijd. Verbeterpunten: een duidelijkere website (meer info over de loop) en categorie-indeling als het aantal lopers gaat toenemen.
Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top