Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen   Mail Me
2005 - Mergelland Marathon 25km doorkomst Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2006

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2006
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon (SM-Loop)
Eijsden - Mescherbergloop 14km
Olne-Spa-Olne Ultraloop Trail 66km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Maastricht - ENCI bergloop 10km
Herve - Vallons de Herve 1/2 Marathon
Heythuysen - Dwars Door het Leudal 15km
Hasselt - Dwars Door Hasselt 15km
Emmen - Dwars Door Drenthe Marathon
Heerlen - Mondriaanrun 10,6km
Sittard - Chemelotloop 10EM
Lanaken - Maasrun 10km
Meerssen - Mergelland Marathon
Buggenum - Avondloop 10km
Val-Meer - Champignonloop 5,5 & 13,4km
Trois Pont - Ardennen training/vakantie Mont St.Jacques
Sterre met de Goude Schoenen (bijna 1 jaar) Bilzen - Terras Jogging 10km
Frankrijk - Vakantie/training 2006
Maastricht - Maastrichts Mooiste 15km
Echt - Pepijnloop 10km
Helden - Ringenloop 10km
Spaubeek - ODS-Loop 10km
Vise - Maas Marathon
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,8km
Beesel - Voorjaarsrun 10km
Kelmis - 3 Landenlauf 14km
Oirsbeek - Rusmanloop 10EM
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parelloop 10km
Maastricht - Treechloop 11,5km
Beek - Becha-loop 5&10EM
Weert - Posno 1/2 marathon
Tüddern - Westzipfellauf 1/2 marathon
Luik - La colline de Cointe 10km
Urmond - Overmuntheloop 10km
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2006

De training/wedstrijd statistieken:
Met een record aantal (35) wedstrijden en een totale trainingsafstand van 4664 km zit mijn (21e) loopjaar 2006 er weer op.
Hiervoor had ik 389uur effectieve looptijd nodig en 257 keer mijn loopschoenen aan, en uit, getrokken. Per training is dat 18,1km onder de schoenen door taffelen. Sinds ik in 1986 ben begonnen met hardlopen is mijn totaal 71601km. Klik hier voor meer Jaar-Statistieken

Highlights 2006
-Het jaar begon fantastisch met de geboorte van ons eerste kleinkind Sterre. Een unieke gebeurtenis als je kind een kind krijgt.
-Mijn 4e plaats algemeen in de mooie Midwinter Marathon (2:45:16), en eerste wedstrijd als Opa.
-Weert halve marathon, parcours record 55+ in 1:15:57 en Limburgse vlaai van Thijs.
-De 1e plaats 55+ tijdens de Rotterdam Marathon (2:43:20) en live op tv naast Tegla Loroupe.
-1e Nederlander in Maas Marathon (2:44:12) met superhazen Patrick Heubel en Roger Rabbit.
-Grijze Keniaan sneuveld in de eerste meters tijdens ODS-loop.
-Dochter Anouk en Ben starten Bed&Breakfast te Borgharen/Maastricht www.Kloosterborgharen.nl
-Vakantie/Training schiereiland St.Tropez, 40uur hardlopen (400km).
-Derde plaats tijdens Mergelland Marathon (2:51:53).
-Jubileum: 40 Jaor op de Koel
-Dwars Door Drenthe Marathon (2:50:53), 4e plaats, een wedstrijd voor dwarslopers.
-PR tijdens fantastische  Les 4 Cimes du Pays de Herve te Battice (33km in PR 2:11:51) 1e 50+.
-Mijn langste ultraloop Olne-Spa-Olne 66km 1950hoogtemeters in 5:40:12 en een 1e Nederlander.
-GENIETEN tijdens 5e Silvester Marathon met 106 lotgenoten vanaf Meerssen langs de Geul tot Epen en terug.


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop)
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-dec-06Meerssen42,23:55:0010,85:34105 n.v.t10 4m/s115175
Verzamelen voor de Nachtegaal Gezamenlijke Marathon met meer dan HONDERD deelnemers
Op de laatste zaterdag van het jaar organiseerde ik met hulp van mijn loopvrienden voor de 5e keer de gratis Silvester Marathon loop (SM-Loop). Dit is geen wedstrijd maar een gezamenlijke marathonloop (tempo 6 min/km) vanaf de Nachtegaal te Meerssen langs de Geul naar Camerig en terug. Ideaal om het Kerstkonijn eruit te lopen en GENIETEN staat met hoofdletters geschreven.. Deze keer met ook de mogelijkheid voor een 1/2marathon.10km bij Keutenberg

De aanmeldingen voor de SM-Loop zijn de afgelopen dagen blijven binnen komen en waar we vorig jaar "het" samen "deden" met 20 lopers liep de teller op naar het ongelooflijk aantal van 30-40-50-60-70-80-90 deelnemers. Dat er een mega opkomst zou zijn was duidelijk maar waar stopte deze "gekte"? De laatste dagen druppelden de inschrijvingen binnen en stopten even op 99. Na een tijdelijk dummy inschrijving van kleindochter Sterre op plaats 100 kwamen de inschrijvingen weer binnen en uiteindelijk melden zich 110 deelnemers.

Wouter Hamelinck (ex. winnaar Les 4 Cimes - Battice) is de avond van te voren bij me gearriveerd uit de Ardennen, waar hij nog eerst even een avondwedstrijd van 30km in heeft gewonnen. Voor we onder de wol gaan bekijken we nog als warming-up een video van Olne-Spa-Olne 66km. Echt gerust slaap ik niet want hoe krijg je zo een groot gemêleerd gezelschap naar tevredenheid, zonder echte organisatie, weer veilig terug bij de startplaats?

Beklimming tijdens SM-Loop 2006 Onze rijdende verzorgingspost (Con en José Olislagers) arriveren voor 8uur bij me thuis en na een kop koffie en snelle hap gaat het met Wouter Hamelinck richting Meerssen en Uitspanning de Nachtegaal. De parking staat al bomvol en de sfeervol verlichte Nachtegaal heeft de deuren vandaag extra vroeg geopend, tevens is er gratis koffie. Zijn ze toch allemaal gekomen is mijn eerste gedachte.  ONGELOOFLIJK. Binnen zie ik veel nieuwe gezichten van lopers die willen komen GENIETEN. Met "Brother in Arms" Simon Blok bespreek ik nog de startprocedure. Het artikel in Dagblad de Limburger "Vriendenloop groeit uit tot Sylvester Marathon", verhoogd de feestvreugde. Na wat foto's bij de startstip schiet de meelopende John Ummels (wethouder gemeente Meerssen) ons weg met een speelgoed mitrailleur. Het is beginnen te regenen maar we lopen nog in een beschut deel van het Geuldal tussen bosrand en riviertje. Bij het eerste doorgangspoortje naar het natuurgebied tel ik 105deelnemers.

Henk Sipers is ook aan het maggieblokje Na 5 km arriveren we in Valkenburg bij de eerste verzorgingspost. Iedereen kan hier zijn eigen drank op de door Con opgestelde tafels pakken. Zoveel lopers van drank voorzien kost wat oponthoud maar uiteindelijk is weer iedereen aan de run. In Valkenburg moeten enkele wegen gekruist worden dat betekend opletten. Langs de Geul richting Schin op Geul zijn we weer verkeersvrij. Onder aan de bekende Keutenberg staat het verzorgingsteam met Thea en Leny weer paraat. Hier nemen we afscheid van de lopers die voor de 1/2 marathon hebben gekozen en zo meteen terugkeren. Langs de Geul gaat het richting Gulpen waar op 15km de fam. van Klaus Krolzig weer paraat staat met drank.

Inmiddels is het harder aan het regenen en de wind staat vol op kop. De temperatuur daalt maar als ik de stemming, al lopend peil, deert het de meeste lopers niet echt. De organisatie heeft veel onder controle maar deze elementen moeten we voor lief nemen. Als de nood het hoogt is, is de redding nabij. Deze keer in de vorm van een overdekte marktkraam waar het verzorgingsteam een droge post heeft ingericht. Mijn fotocamera heeft de geest geven van al het vocht.

Start 2006 We zitten halfweg en dit is het keerpunt. Via glibberige paden en zompige weiden gaat het weer richting Gulpen. Ricardo die met een mountainbike ons begeleid belt me dat hij even de warmte van een café heeft opgezocht. Inmiddels stoempen we verder en zie ik een loper een buiteling door de modder maken. Gelukkig loopt het goed af en kunnen we verder. De wind is ons nu gunstig gezind en de regen is gestopt. We zitten nu boven de 30km en de verschillen tussen de eerste en laatste lopers worden nu erg groot. Vanaf de drankpost Keutenberg begeleid ik de eerste groep en Simon bewaakt de achterkant.

Na 3:55uur (netto tijd) komt de eerste groep weer bij de Nachtegaal terug en de laatste volgen een half uur later. Er heeft zich, tot mijn verbazing een heuse supporters schare opgesteld om ons binnen te halen. Roger Rabbit loopt zijn eerste marathon en heeft nog energie over om ook de laatste op te pikken, heeft hij gelijk ook zijn eerste ultra. Iedere loper krijgt een door Henk Sipers vervaardigd Finishcertificaat, in de Nachtgaal kunnen droge kleren worden aangetrokken en de verloren 2282Kcal worden aangevuld. Henkie Penkie die zelf is gestart op de marathon trekt als muzikant alle registers open en brengt de organisatie aan het dansen. Dat mag ook wel, gezien de reacties van de lopers, na de succesvol verlopen 5e Silvester Marathon.


Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
17-dec-06Eijsden14,40:59:3214,54:08336398 W167170
Nathan Vossen- Maud Golsteijn-Jogger JoRuim 200 traptreden
De Mescherbergloop mag zich als typisch Limburgse loop gelukkig prijzen met het toenemend aantal deelnemers. Ondanks de zware uitdagingen in en om het Savelsbos (hellingen/trappenpad) vinden ook de Noorderlingen en Belgen de weg naar het zuidelijkste puntje van Nederland. De weergoden zijn ons gunstig gezind na een dag van veel regen. De paden zijn wel nog erg modderig dus schoeisel met extra grip is geen luxe.

Op de eerste helling (Ezelsweg) stormt John Bosch en Rene van Uum voorbij en ik zie ze heelaas pas terug bij de finish. Samen met Maud Golsteijn volgt de helling van de Kiezelkuilweg. De hellingen volgen elkaar in een rap tempo op en er is geen ruimte om te herstellen.

Op het trappenpad in het Savelsbos valt een loper voor me. De doorgang is even geblokkeerd en mijn ritme is zo verstoord dat ik de rest van het trappenpad verder omhoog wandel. Veel verschil tussen wandelen en lopen is er niet, belangrijker is de kunst om de loopdraad weer zo snel mogelijk op te pakken.

Ik begin nu lopers in te halen waaronder Jean Willegers en Math Roberts. Mijn doelstelling voor vandaag om onder het uur te blijven lukt met een eindtijd van 59:36. Toch mooi 1:30 minuut sneller dan vorig jaar.
Roger Smeets wint de erg sterk bezette loop, Sjoester Patrick Heubel wordt 3e en Roger Rabbit Rousseau mooi 5e.
Olne - Olne-Spa-Olne 66 km www.courirpourleplaisir.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-nov-06Olne665:40:1211,55:122801113 3m/s146186
Voor de start 66km "genieten"  in de Ardennen
Trail en Ultraloop Olne-Spa-Olne liep ik vorig jaar onder winterse omstandigheden voor de eerste keer. Dit jaar op herhaling voor het super zwaar avontuur, met een nieuw parcours van 66km en 1950 hoogtemeters (dus ook 1950m dalen) en 15.C warmer.
Thijs van Heugten uit Weert is even na 6uur in de morgen bij me in Maastricht. En als de MTB van Hanneke Boon (bewegingswetenschapster) in de auto ligt kunnen we richting onze uitdaging in Olne. Het plan is dat Hanneke ons vanaf de fiets voorziet van drank en mentale ondersteuning, Hossen door de bossen GEWELDIG, er bestaat toch nog actieve jeugd. Dat is de theorie, de praktijk zal zijn dat Hanneke 80km door de Ardense heuvels fietst en ik haar welgeteld één keer bij een drankpost aantref. Dit lag niet aan Hanneke, het parcours is echt loei zwaar met nauwelijks een vlak stukje. Bekijk het hoogteprofiel en huiver.
Bij de start zie ik de gekende Belgische namen Wouter Hamelinck, Olivier Pirron en het aantal Nederlanders neemt ieder jaar toe.

Vanaf de start loop ik met Fons de Bie maar merk al snel dat mijn drankgordel te los zit en hinderlijk op en neer zwiept. Het miezert waardoor de stenen in de afdalingen nog gladder worden. Na een pitsstop en wat gefriemel aan de sluiting loop ik ergens op plaats 25. Tijdens de inhaalraces, waarbij er pittig geklommen en gedaald wordt, babbel ik even met de lopers die ik passeer, er zijn immers nog vele km's te gaan. Met name de afdalingen boezen me ontzag in. De late herfst heeft voor een massa bladeren gezorgd waardoor bij de afdalingen, stenen en takken onzichtbare vijanden zijn. Mijn voeten kantelen een paar keer en ik kan met moeite op de been blijven.

In de lange klim voor Spa (33km) passeer ik, een met rugklachten sukkelende, Fons de Bie, hij zal uiteindelijk 45minuten op me inleveren. Op de steile klim vanuit Spa kan ik blijven lopen terwijl anderen wisselend wandelen. De opmars gaat verder en voor de verzorgingspost op 47km, compleet ingericht met barbecue,  kan ik Olivier Pirron voorbij steven. Plaats 13 is nu mijn positie, lopend in een machtig mooi herfst decor.

De bladeren liggen op sommige plaatsen zo hoog dat er geen route markering valt te ontdekken. Via een zigzag pad klim ik omhoog en boven overschouw ik het slachtveld achter me. Dit geeft de burger moed want mijn bovenbenen zijn beurs van met name de afdalingen. Het zonnetje laat zich nu zien en de temperatuur is aangenaam. In de steile en gladde afdalingen verlies ik terrein maar omhoog kan ik dat compenseren. Na de zoveelste steile/glibberige met losse stenen bezaaide afdaling, waarbij er uitermate geconsenteerd opgelet moet worden voel ik me duizelig worden en moet noodgedwongen gas terug nemen. Mijn Polar RS200SD footpod (afstand en snelheidsmeter) houdt het na 55km voor gezien, ondanks de nieuwe batterij.

Zelf heb ik de batterij ook ver leeg en moet nog 11km. Mijn derde zakje gel voeding gaat erin en het zoveelste stukje bouillon zorgen ervoor dat ik de draad weer kan oppakken. In een klein gehucht voor Olne denk ik waanbeelden te zien. Van veraf komt me een stoet tegemoet waar een man met lange witte baard voorop loopt. Een grote kinderschare omringt hem en als ik korter bij kom herken ik de goed heiligman St. Nikolaas. Drankpost SPA Als ik een wens mocht doen zou ik de finishstreep bij de eerst volgende bocht verzoeken. Heelaas worden er geen cadeautjes uitgedeeld  in O-S-O en moet mijn benenwagen het tot de laatste mm uithouden.

Er volgt nog een lange afdaling en dus moet er ook weer geklommen worden. De souplesse is er helemaal uit maar ik beweeg nog. Uiteindelijk passeer ik na 5:40:12 als 11e de deur naar het clubhuis van de lokale voetbalclub en kan er gedoucht worden. Hanneke komt een paar minuten later met de fiets aan de meet. Thijs overleefd het avontuur (7:18:13uur)ondanks valpartij en verzorging door de EHBO.
Samen halen we de mooie en afschrikkende momenten van vandaag naar boven. De gratis stampot met worst zorgen ervoor dat de verbruikte 4650Kcal weer deels worden aangevuld.
	Elapsed	Lap
Km Time Time
5 0:23:09 0:23:09
10 0:47:53 0:24:44
15 1:14:39 0:26:46
20 1:38:34 0:23:55
25 2:00:59 0:22:25
30 2:24:49 0:23:50
35 2:49:51 0:25:02
40 3:12:36 0:22:45
45 3:40:57 0:28:21
50 4:08:21 0:27:24
55 4:41:17 0:32:56
60 5:18:29 0:37:12
65 5:39:30 0:21:01

Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-nov-06Battice332:11:5115,03:5977511 84m/s154171
Doorkomst Mortroux na 11kmDe mooiste uitdaging van de regio en NIEUW PR10km en nog fit
De 33km door het land van Herve met de start en finish te Battice staat in mijn lijst van regio wedstrijden met stip op no.1.
Battice is puur genieten en een wedstrijd waar het HARDLOPEN nog met hoofdletters word geschreven. Het parcours bied alle elementen om van deze klassieker een echte uitdaging te maken. Onderschat de 33km niet want er zijn al veel reputaties gesneuveld. Hier worden, op een natuurlijke wijze, de mannen van de jongens gescheiden. De organisatie bied naast een GRATIS wedstrijd, voor ruim 1000 lopers, een perfecte verzorging en na afloop is er ook nog een hapje om het lichaam te belonen.
Op zaterdagavond trok ik met Thijs van Heugten naar Charneux waar een "aangeklede" pastaparty ons van energie en inspiratie voorzag. Peter de Vocht, viervoudig winnaar en onze tafel/slaapkamergast verhaalde uit zijn unieke loopcarrière. Peter is herstellende van een blessure en heeft te veel respect voor het parcours om deze keer te lopen. Het unieke van de loop komt ook nu weer naar boven omdat Peter speciaal voor de organisatie toch naar Battice komt om hun te helpen. De dag begint al om 6:30uur omdat mijn klokje ons een uur te vroeg wakker maakt. Peter heeft er geen moeite mee om me nog van de nodige anekdotes te voorzien, dit alles als warming-up voor wat een mooie winderige dag in het land van Herve gaat worden. Na de massage tref ik de kannonen Sjoester Patrick Heubel en Roger Rabbit Rousseau. De verwachtingen zijn voor hun hooggespannen en in de Polls staat Roger als grootste kanshebber. Nu de praktijk nog. Dit jaar geen fanfare die ons begeleid naar de start, maar met opzwepend trommelgeroffel kom je ook aardig in de juiste stemming voor het avontuur dat "Les 4 Cimes des Pays de Herve" wordt genoemd.

Vanaf de start loop ik met Fons de Bie en zien we de kopgroep met Patrick en Roger langzaam verder van ons weg lopen. Wat had ik graag de strijd vooraan live mee willen maken. Maar ja, roeiend met de riemen die ik heb (om in vaarbewijs termen te spreken, he Patrick) kan het ook spannend zijn (5km in 18:23). We verwachte Rene van Uum en John Bosch maar doen het verder zonder hun. De benen voelen niet verkeerd ondanks of dankzij de partyparty (10km in 37:36).

Na de lange afdaling door Mortroux begint de eerste serieuze onverharde klim en dito landweg. Ik moet Fons laten lopen en schakel over op mijn magieblokje (15km in 57:44). 21Km met Fons op de achtergrondBoven op de 2e cime "Fort d' Aubin" meld organisator Bernard me dat ik op een 18e plaats loop. Niet echt verkeerd maar ik voel de hele dag dat er meer in zit. Op het vlakkere stuk schuif ik een plaats op en in de afdaling kom ik bij Fons de Bie (20km in 1:18:39). Het lichaam belonenBij het halve marathonpunt nabij Val-Dieu worden we aangemoedigd door de supporters uit Maastricht. Fons is wat blijven hangen in de afdaling maar ik verwacht hem in de lange klim naar de 3e cime "Mauhin" weer snel bij me. Fons komt boven bij de drankpost langszij en daar begint de wedstrijd.

Ik heb de helling met reserve genomen en schakel over op een groter pas. De wind staat zijdelings en met de grote plaat op worden er km's gemaakt (25km in 1:39:03). Fons is afgehaakt en ik haal wat lopers in waaronder Wouter Hamelinck (30km in 2:00:17). Dit was tevens de 4e cime "Chapelle Transpineu". Dankzij de nieuwe hardloopschoenen, met max. demping, voelen de klappen in de afdaling minder dan anders en zijn de bovenbenen nog niet beurs. Ik Mijn 4e plakket als Categorie winnaar heb nu minder dan 12 minuten voor de laatste 3km als ik mijn record van vorig jaar wil verbeteren en dat inclusief de MUUR.
De wind is ons gunstig gezind op dit stuk en met een stevige rugwind gaat het tempo nog een keer omhoog. De harde werkelijkheid van stoempen en afzien tot de laatste meter onder het oog van het publiek levert me een nieuw PR van 2:11:51 en 11e algemeen (dat wordt volgend jaar starten met nr. 11 op datum 11-11-07).

Twee seconden sneller dan vorig jaar, een kinderhand is op deze leeftijd snel gevuld. In de feestzaal smaakt de Godendrank van Val-Dieu alsof  "en Eengelke dich op de tong pis". Met een eerste plaats bij de mannen 50+ mag ik thuis komen met mijn 4e tinnen schotel als categorie winnaar.
Patrick doet het met een 3e plaats fantastisch (2h03m42s) en Roger wordt 6e (2h06m30s) .
De volgende uitdaging wordt Olne-Spa-Olne over een nieuw 66km parcours achter 2 weken.
Maastricht - ENCI Bergloop 10km www.atletiekmaastricht.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-nov-06Maastricht10,50:42:4114,84:0332325 93154163
De weg kwijt ?Roger Rabbit on the Run Tussendoortje
Eigenlijk was ik niet van plan de ENCI Bergloop te doen omdat de dag ervoor, op uitnodiging van John Nijpels te Warsage, een "geheime" training met Roger Rabbit op het parcours van Les 4 Cimes was gepland. Maar ja, als Jans, van Run2Day Maastricht, me vraagt om naar de ENCI groeve te komen, om 10K heuvels te draven, ben ik snel als loper omgepraat.  Bijkomend voordeel is dat we nu eens aan de andere kant van het hekwerk in de normaal afgesloten mergelgroeve konden lopen.

Het trainingsparcours dat John, op de fiets, vanuit Warsage had uitgezet bevatte stevige klimwerk waarbij de route van Battice deels tegendraads werd gelopen. Na 1:55uur zaten de 27Km (gem. 14km/u) erop en volgt er in huize Nijpels een gezellige nazit met met macaroni a la Rousseau en Neubourg Gulpens bier. Niet de ideale voorbereiding voor het krachtwerk in de ENCI groeve maar wel heel erg ontspannend.

De start van de 2 korte en 3 lange ronde in de groeve gebeurd onder winderige omstandigheden en ik beperk me tot lekker mee hobbelen. Als snel vorm ik een treintje met de 1e dame (Inge van Berge) en zullen ook zo finishen (10,5km in 42:41).

Een afgang na afloop is de prijsuitreiking waarbij, terecht, de nieuwe IAF Masters categorie (Veteraan vanaf 35jaar) indeling wordt gehanteerd.
Wat de organisatie vergeet is dat deze Master indeling niet stopt bij 45jaar maar normaal consequent doorgevoerd wordt voor de oudere stompen (M55 enz).
Ik pleit niet voor vette prijzen maar wel een uitslag waarbij lopers zich met hun eigen leeftijdsgenoten kunnen vergelijken.
Herve - Vallons de Herve - Demi Marathon www.herv.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-okt-06Herve21,11:20:5015,43:5428012 153m/s155192
Roger Rabbit-Jogger Jo-John Bosch De ultieme test voor Les 4 Cimes
Met nog twee weken te gaan is de zware halve marathon van Herve de uitgelezen mogelijkheid om de conditie voor "de" regiowedstrijd van het jaar (Battice - Les 4 Cimes 33km) te testen. De grote afwezige is Rene van Uum die met de fiets vanaf Maastricht richting Herve gesignaleerd was maar mogelijk na de marathon, en een 3K op de baan, het spoor bijster is. Na afloop vernemen we dat Rene door malheur aan de fiets rechtsomkeer maakte.

Onder miezerige omstandigheden starten we op de atletiekbaan van Herve waarna er gelijk een lange afdaling volgt. Roger Rabbit loopt weg in de kopgroep en ik zie hem op het podium terug met een mooie 3e plaats in een tijd van 1:16:17.
Zelf loop ik met John Bosch die na de Amsterdam Marathon de loopdraad weer oppakt (5km in 18:52). John loopt in het begin erg sterk de heuvels op en samen is toch leuker. Het parcours kent geen enkel vlak stuk en een groot deel is onverhard (10km in 38:51). In de afdalingen hangt John aan het elastiek en uiteindelijk sommeert hij me om maar door te lopen (15km in 58:50). Als ik een oranje geklede loper in de verte in beeld krijg focus ik me op dit nieuw target. Na elke heuvel zie ik de afstand kleiner worden. In de laatste afdaling schuif ik een plaats op en kan ik me opmaken voor de laatste klim nabij het viaduct van de autoweg (20km in 1:18:08).
De helling bij het viaduct mag zeker niet vergeleken worden met een Nederlands viaduct, Roger Rabbit heeft hier al menige meter gewandeld. Na 1:22:50 zitten de 21195m erop, bijna 1 minuut sneller dan vorig jaar, wat betekend dit voor Battice Les 4 Cimes?
Tijdens de nazit help ik Huub Rokx en John Bosch met het invullen van het formulier van de Trail Olne-Spa-Olne (dit jaar 66km als je je niet verloopt). Of ze daadwerkelijk de uitdaging aan durven zal nog de nodige overredingskracht vergen.
Heythuysen - Dwars door het LEUDAL www.avheythuysen.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-okt-06Heythuysen1555:1016,33:40905 17 156182
Samen met Rene Janssen uit Weert Een wedstrijd (3) voor Dwarslopers
Na het vorige Dwarslopers weekend de 3e Dwars Door uitdaging binnen een week. Een nieuwe wedstrijd Dwars Door het Leudal (15km) bij Heytuysen. Samen met favoriet Roger Rousseau trek ik naar de bosrijke omgeving van het Leudal. De route gaat over verharde fietspaden en bestaat uit een ronde van ruim 6km en een grotere lus van 9km.

Vanaf de start kiezen Roger Rabbit en Patrick Delait het hazenpad en zijn de eerste plaatsen bekend. Daarachter het duo Marcel Vaessen en Karel Teunkens. Speedy Rudy Aarts die de korte loop doet komt nog even langzij maar kiest verstandig voor een tandje kleiner. Ik loop op plaats 5-6 met Rene Janssen en mis de km aanduiding onderweg. Mijn loopmaat gaat voor een sanitairestop de struiken in waardoor ik het verder alleen moet opsoppen. Na 55:10 minuten zitten de 15km Dwars Door het Leudal erop en zouden we naar de douche kunnen, als die er ware.

Als alternatief ga ik een stukje uitlopen met Roger Rabbit en Patrick Delait. Het stukje wordt een stuk omdat we maar niet de finishplaats in het Leudal weten te vinden. De mannen beginnen al te klagen over hongerklop en gemiste prijsuitreiking. Ik beschouw het als een ongeplande Battice training, waar ik hun beide ook verwacht. Als de nood het hoogst is, blijkt de redding nabij en kunnen de verloren koolhydraten worden aangevuld en mag Roger op het hoogste trapje.
Hasselt - Dwars Door Hasselt www.dwarsdoorhasselt.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-okt-06Hasselt150:56:5515,83:472281126 163m/s149180
Philip Cortvriendt de snelle opdonder Een wedstrijd (2) voor Dwarslopers
Met twee Dwars Door ..... wedstrijden kon je spreken over het weekend voor de Dwarslopers.
Na zaterdag de eenmalige Dwars Door Drenthe Marathon, zie beneden , mogen de beentjes herstellen tijdens de autorit van ruim 4uur, voor de 15km Dwars Door Hasselt. Eigenlijk zou ik een dame hazen naar haar PR van 1:02uur, maar Cris meld dat een verkoudheid haar noopt om het rustig aan te doen. De lat wordt nu, een dag na de marathon, op 0:58:00 gelegd en mag ik met de groep van van Vlaamse Reaus Marc Quadflieg mee.

Samen gaan we naar de start maar Marc gaat met al zijn Vlaamse bescheidenheid wel erg achteraan staan. Vanaf de start loop ik enkele km's met Andrea Laplasse en Herman Gerards. De benen zijn nog wat stijf en ik wil zeker niet forceren (5km in 0:18:55). Mijn hartslag schommelend rond de 145 en wil niet echt hoger. Waar blijft de groep van Marc?

Geleidelijk aan komt de diesel op stoom en loopt er een klein manneke parmant naast me. Het aanstormend talend blijkt de 12 jarige Philip Cortvriendt uit Maasmechelen te zijn en mag zich Belgisch kampioen noemen. Ik probeer hem zoveel mogelijk uit de wind te houden en maan hem om toch vooral niet te forceren (10km in 0:38:26). Philip wil gaan voor een tijd onder het uur en ik wil hem graag helpen door zoveel mogelijk voor hem te lopen. Samen passeren we de nodige lopers en in de straten van Hasselt merk ik pas de eerste teken van vermoeidheid bij de snelle opdonder. Philip loopt nu duidelijk op karakter en vraagt me hoever het nog is. Door wat in te houden pik ik hem op en stel hem gerust met wat zijn mogelijke eindtijd wordt. Het publiek in de binnenstad reageert enthousiast op dit snelle manneke. Als ik hem vertel dat er nog maar een bocht volgt krijgt hij vleugels en moet ik het gas diep indrukken om te volgen. Na 0:56:55 worden we gescand en kan ik de kleine rakker feliciteren. Dit is duidelijk een talent waar we nog meer van zullen vernemen. Na de gratis zwembeurt tref ik de gezellige lopers van STB Landgraaf die hun jaarlijks clubuitje met het nodig vocht vieren.
De gezellige nazit met de Belgische vrienden van DSM Genk, in een Hasselts Restaurant, laat weer eens mooi zien dat sport verbroederd. Zonder een druppel alcohol wordt het een mooie afsluiting van een Dwarslopers weekend.
Emmen - Dwars Door Drenthe www.dwarsdoordrenthe.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-okt-06Emmen42,22:50:2314,94:026004 113m/s153190
Het parcours Start DDD MarathonEen wedstrijd (1) voor Dwarslopers
Om weer eens iets anders te proberen stond dit weekend 2 keer een Dwars Door wedstrijd op het programma.
Zaterdag de eenmalige Dwars Door Drenthe Marathon over een nieuw stuk autoweg (N381) vanaf de grens met Friesland naar Emmen, 600 deelnemers. Links een beeld van het 42,2km "indrukwekkende" parcours. En de dag erna Dwars Door Hasselt in België. De lange reis (300km), op vrijdag, naar Drenthe vanuit Maastricht verloopt perfect met driver Simon Blok op de bok, totdat we 100m van de plaats van bestemming zijn. De afrit naar Hotel v.d. Valk in Emmen blijk afgesloten en bij de volgende afrit, bijna in Duitsland, zijn er geen omleidingborden. In het half donker zoeken we in het veengebied naar ons overnachting adres en er is geen turfsteker te vinden die ons op het juiste spoor kan zetten. Na wat omzwervingen zien we eindelijk de verlichte toekan boven op het hotel en kunnen we na een lekkere maaltijd onder de wol.

Toen we op de wedstrijddag de opstapplaats van de bussen zochten was al snel duidelijk dat we met een beginnende wedstrijdorganisatie te maken hadden. Zonder aanwijsborden is het moeilijk zoeken en eenmaal in de bus naar het startpunt moest de motoragent steeds de dranghekken van de afgesloten N361 verplaatsen om een doorgang te creëren. We worden 42,2 km verderop afgeleverd, nabij Hoogersmilde, waar midden op de autoweg, in de middle of nowere, een startstreep is getrokken. Het is koud en winderig op dit open veld, dus lopen we nog even de oprit af ons om bij een tankstation binnen te warmen.

Bij de start vertrekken we eerst 2km in de tegenovergestelde richting. Tot het keerpunt op de autoweg hebben we wind in de rug en loop ik in de kopgroep die bestaat uit 6 lopers (o.a Jan Venhuizen, Andre Plette, Edward de Ruiter) waarvan er 3 een Run2Day outfit aan hebben (Groningen-Arnhem-Maastricht). Na de draai van 180 graden is het heel andere koek en blaast er een schrale oostenwind vol in het gezicht (5km in 18.48).

Mijn plannen voor een snelle tijd kunnen in de ijskast en ook het aanvangstempo lijkt me net iets te snel. De kopgroep laat ik bij de drankpost gaan en het ziet er naar uit dat dit een hele lange (37km) solo loop gaat worden (10km in 38:27). Op de lange rechte stukken zie ik de zwaailichten Podium M35bij de kopgroep steeds voor me en het verschil wordt maar langzaam groter (15km in 58:12).

Grip is er genoeg op het nieuwe asfalt, hoewel de borden waarschuwde voor langere remweg en max. snelheid 100km. Ik voel me een Don Quichot die eenzaam tegen wind moet knokken en besluit wat vroeger met mijn bouillonblokje te beginnen om het 4uur cup-a-soup effect. De km tijden wisselen erg sterk bij aanwakkerende wind (20km in 1:18:34).
Halverwege  wordt het monotone beeld dat bestaat uit een recht stuk autoweg met een brede dubbele middenstreep verbroken door de startbanner boven de weg van de halve marathon wedstrijd. Er staat ook wat publiek die zich goed laten horen, weer eens wat anders dan de dom kijken koeien die tot nu toe het decor vormde. Ik loop al vele km's eenzaam op plaats 5 en er gloort hoop aan de horizon. Een klein stipje voor me wordt steeds groter en ik passeer uiteindelijk de loper van Run2Day Arnhem, die vervolgens gaat wandelen ondanks mijn aanmoedig om samen verder te gaan(25km in 1:38:24).
Aan de zijkanten van de weg staan bij viaducten en afritten enthousiaste supporters die de loper moed geven. Een motor van TV Drenthe rijd naast me (30km in 1:58:37). Op een 4e plaats lopend probeer ik het tempo vast te houden maar ik voel dat de wind me langzaam sloopt (35km in 2:20:05).
De km tijden zitten nu boven de 4 minuten en het laatste rechte stuk naar Emmen gaat het parcours omhoog (Hondsrug) en de wind voelt aan als een muur (40km in2:41:52). Aai, een eindtijd onder de 2:50uur is nu niet meer mogelijk. In de binnenstad van Emmen komt de tweede bocht van vandaag en passeer ik de laatste lopers van de halve marathon die gelijk met ons gestart zijn.
Na 2:50:23 zit mijn DDD marathon solo erop en mag ik als beloning 2km naar de kleedkamers lopen.

De speaker vroeg wat me het meest bij was gebleven van de DDD marathon. Het antwoord: De verticale groene streep staat voorlopig midden in beeld als ik de ogen dicht doe. Dat we met een organisatie te maken hadden zonder loopervaring blijk uit het feit dat er geen categorie indeling was boven de 35+, 95% van de deelnemers, en ik, als 56jarige, naast de jonkies van 20jaar jonger als 3e op het podium stond. Dolf Jansen won de halve Marathon in 1:13:22.
Heerlen - Mondriaanrun www.avstb.nl/wedstrijden
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-okt-06Heerlen10,60:37:4816,83:3411010 161m/s160185
40 Jaor op de Koel tijdens Mondriaan run 1969 Borgharen of een berg haren? 40 Jaor op de Koel
Het weekend begon vrijdag met de viering van mijn 40jarig DSM/SABIC dienstjubileum. 10 minuten voor de taxi Jenny en mij komt ophalen is de jubilaris in de tuin nog aan het zwoegen met het omplanten van een 2m hoge taxusstruik. Via Casiono Slavante en een boottocht over de Maas door de sluizen van Ternaaien arriveren we op het Albertkanaal in Kanne. Uiteindelijk komen we in Lanaken waar bij Restaurant Buis a Bois de gebruikelijk veren in de jubilaris worden gestoken. Na de gezellige avond worden we met alle elan door de taxi naar huis gebracht.

De harde werkelijkheid maakt me 3 uur later abrupt wakker als de pieper van de wachtdienst zich meld. De klus bij SABIC kost me niet alleen de nachtrust maar ook de zaterdagochtend training met de groep bij de Nachtegaal te Meerssen. De taxi chauffeur is zo vriendelijk om via Meerssen naar huis te rijden en bij de Nachtegaal tref ik nog een verbaasde Simon. Onder het motto een dag niet gelopen is een dag niet geleefd trek ik nog even de loopschoenen aan en kruip dan onder de wol.

Voor de zondag bood het heuvelachtig en bochtig (10,6km) parcours bij de Mondriaan stichting te Heerlen voldoende uitdaging om de beentjes weer te strekken. Samen met Roger Rabbit Rousseau verken ik het parcours. De omstandigheden op deze mooie dag zijn ideaal, wat wil een loper nog meer?
Direct na de start moet er in een afdaling  een scherpe bocht naar recht genomen worden waar een paaltje de doorgang belemmert. Door een snelle start heb ik geen last van het obstakel en zie hoe Roger in een kopgroep met Nico Hamers het veld aanvoert.
Na  2 van de 4 ronde begin ik lopers in de halen en zie een goed lopende Rene van Uum (succes volgende week op de marathon in Adam) net voor me finishen. Roger Rabbit wint voor de 3e keer op rij en geeft zijn visitekaartje voor de mooie Les 4 Cimes te Battice op 12 november.
Sittard - Chemelotloop www.chemelot-mgl-loop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-okt-06Sittard16,10:57:3516,83:3525015 193m/s149192
Chemelotloop laatste km'sOrganisatie neemt te veel hooi op de vork
Als we op de parking in Sittard uit de auto stappen krijg ik de vraag of ik mijn dochters heb meegenomen. De grapjas doelt hiermee op Run2Day loopsters Lucie van Gastel en Wendy Houben. De toon is gezet en we gaan met de bus naar de start bij voormalige Staatsmijn  Maurits te Geleen.

De eertste km's over het Chemelot bedrijventerrein, met als figuurlijk en letterlijk hoogtepunt de oude mijnsteenberg, loop ik in een groep met Nadja Wijenberg, Kell Schellings, Marcel de Veen, Fons de Bie en Jos Krist. Nadja's man, Ger, had me vooraf gevraagd om een schema van 59minuten voor 10EM. Door het ontbreken van km aanduiding is het tempo moeilijk te controleren maar voor mijn gevoel gaat het een stuk harder. De feestmaal van gisterenavond zit me duidelijk dwars en uiteindelijk kies ik voor een tandje minder. Sommige signaleurs staan te slapen waardoor het af en toe onduidelijk is welke richting gelopen moet worden.
Eenmaal op de rijksweg naar Sittard zie ik de groep voor me lopen maar ik kom niet echt korterbij. Richting Fortuna stadion moet er nog even tegen de wind geduwd worden maar dan komt de finish bij het SABIC/DSM/MGL hoofdkantoor in zicht.Prijzentafel Wendy Houben-Hilde Poolen-Roger Rabbit-Lucie van Gastel Zonder ingehaald te worden en een solo van meer dan 10km zit na 0:57:35 de race erop.
De uitslag doet wel erg lang op zich wachten en er is geen 55+ categorie. Gelukkig hebben beide meereizende dames wel prijs en ligt de kofferbak vol met bloemen.
De organisatie nam blijkbaar wat veel hooi op de vork door teveel evenementen gelijktijdig te organiseren. Simpele zaken zoals km aanduiding, uitslagenlijst/huldiging, Masters55+ categorie, bereikbaarheid, veiligheid, omroepers die door elkaar heen praten, gingen helemaal fout en het regende dan ook klachten. Wie is hier de hoofdverantwoordelijke?
Lanaken - MaasRun www.atla.be/maasrun
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
24-sep-06Lanaken (B)100:35:5316,73:3541516 242m/s160182
De laatste 3 km's door Lanaken met Kristel NevenAlternatief voor gestopte Stadsloop
Een mooi alternatief voor de, om organisatorische reden, gestopte Stadsloop Maastricht was de door Atla georganiseerde 10km Maasrun te Lanaken. Met bussen werd de meute van 415 deelnemers vanaf Lanaken vlekkeloos naar de startstreep in Rekem gebracht. Het zonnetje deed zijn best maar er was ook af en toe een regendruppel, kortom lekker zweetweer.

De eerste vlakke km's loop ik in een groep met Joris Beerden, Rene van Uum, Fons de Bie, Kristel Neven en Nathan Vossen (5km in 17:53). We zien Kelly, in zijn eentje,  voor ons lopen. Net op het moment dat we inlopen op Kelly heb ik een dip en laat de groep lopen. Bij het binnenkomen van Lanaken begint de diesel weer te draaien en komt Fons de Bie weer in zicht.
Door een paar tactische bochten, parcours verkenning kwam goed van pas, kom ik voorbij Fons en is Nathan mijn volgend target. Ook Nathan moet er aan geloven, nu is het kunst om dit vol te houden tot over de streep. De benen krijgen het zwaar op de zeker niet vlakke laatste km's. Even denk ik nog om aan te zetten voor een jump naar Rene maar ik draai al vol in het rood en de voorgaande dagen heb ik nog 2 * 2 uur getraind.

Na 0:35:53 zitten de 10 km erop. Run2Day Maastricht pakte goed uit met Frank Bollen(2e), Kelly Schellings(13e), Jogger Jo (16e), Nathan Vossen (17e) en Hans Smeets (32e).
Bij de tombola  krijg ik op mijn startnummer een gratis abonnement voor de Belgische Runners. Verbeterpunt voor de organisatie is de prijsuitreiking welke pas om 19uur enige vorm begon te krijgen, dat is 4uur na de start van de 10k. Velen lopen een marathon in die tijd.!
Meerssen - Mergelland Marathon marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-sep-06Meerssen42,22:51:5314,74:04683 262m/s165175
Frans Theunisz en Jogger Jo Patrick Delait en Frans Theunisz
Mergelland Marathon laatste meters Een jaar verder maar nog geen jaar ouder?
Vorig jaar (11-sep-05) vierde de “Grijze Keniaan” gelijk met de Mergelland Marathon zijn 55e verjaardag en kreeg startnummer 55 van de organisatie. Dit jaar op 10 september ben ik nog steeds 55 en het lijkt getalsmatig alsof ik geen jaar ouder ben geworden. Zou dat ook voor de conditie gelden?
Zeker weet ik: De dag na de marathon ben en voel ik me een jaar ouder.

Mergelland Marathon Bedrijven Estafette Mijn 9e Mergelland Marathon op rij was een spannend uitdagend en pijnlijk (kramp) avontuur. Vooraf is moeilijk te zeggen wat het gaat worden. Aan de voorbereiding kon het niet liggen. Tijdens hitte van de zomervakantie in Zuid-Frankrijk kwam ik op 400km en ook tijdens een weekje Ardennenoffensief zijn de nodige heuvels en km genomen. De adem voor de lange duur zat wel goed en met wat korte wedstrijden was de tempohardheid opgekrikt.

Nieuw dit jaar was de Mergelland Marathon Bedrijven Estafetteloop. Max. 5 lopers liepen de marathonafstand in estafettevorm. Bij werkgever SABIC hadden 33 lopers gereageerd op mijn oproep en starte 8 SABIC teams van de totaal 51st. Zelf ging ik met 2 nummers van start en vormde een team met collega/triatlonatlete Heleen bij de Vaate. Het plan was om na 3 etappes (25km) te wisselen met Heleen en dan door te gaan voor de marathon. Nu de uitvoering:
Na een rustige start zie ik mijn favorieten voor de marathon zegen Patrick Delait - Robert Willemsen gezamenlijk lopen en vorm ik op gepaste afstand een koppel met Fons de Bie. Vanaf 5km (0:18:30) is er begeleiding van coach "Vlaamse Reus Marc Quadflieg",  Fons heeft 5 voudig MM winnares Inge van Bergen op de fiets naast zich. Lopend op plaats 3 en 4 werken we goed samen en zien steeds de koplopers Patrick en Robert(10km in 0:37:40 - 15km in 57:00 - 20km in 1:15:56).

Finish 3 plaats MM Bij de doorkomst op de Markt voor het 25km punt (1:35:29) mag ik het estafette lint aan Heleen doorgeven. Ik krijg mijn eerste krampsheut en moet helaas mijn ideale "haasin" laten lopen. Tijdens de 2e beklimming van de Biezenberg moet ik lossen bij De Bie en dreig ik in een neerwaartse spiraal te komen.
Gelukkig zorgt mijn truc met het bouillonblokje (4uur kup-a-soep) voor wat krampverlichting en kan er weer gelopen worden. Het tempo gaat gedoseerd omhoog en bij Waterval (30km in 1:57:30) maakt Marc me er op attent dat het koppel De Bie voor me loopt. In Ulestraten passeer ik een vermoeide en leeg gestreden Fons.

Plaats 3 is natuurlijk hartstikke mooi, ik heb zelfs een persoonlijke motoragent. Op de weg naar Schimmert krijg ik te horen dat er uit het achterveld nieuwe krachten zijn gemobiliseerd. De jager wordt nu prooi. Het tempo moet verder omhoog waardoor de kans op kramp toeneemt (35km in 2:19:30).

In Haasdal hoor ik de motor van no. 4 naderen maar ik weiger me over te geven. Waar de krachten vandaan komen weet ik niet maar er kan nog een schepje op en coach Marc is tevreden. In de afdaling van de Lange Raarberg dreigt het nog even compleet mis te gaan als ik door kramp geparkeerd stil kom te staan. Marc springt van de fiets en weet de juiste spier te raken.

Na 2:51:43 uur strijd finish ik als 3e op deze warme marathon. De SABIC teams maken het succes compleet door als 2e en 3e op de Marathon Bedrijven Estafette te eindigen. Met zoveel mogelijk SABIC strijders worden de laatste lopers met veel enthousiasme  binnengehaald.
1) Verslag van Coach Marc Quadflieg "De Vlaamse Reus"
2) VERDWAALD na de Marathon - Triest verslag over Nikola Samardzija winnaar 1e MM


Buggenum - Avondloop members.lycos.nl/essentavondloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-sep-06Buggenum100:35:4016,83:35 6 202m/s158174
Mestreeeeech in Buggenum Laatste test voor Mergelland Marathon
Als alternatief voor de vervallen Zomeravondloop Maarland stond een week voor de Mergelland Marathon de 10km van Buggenum op het programma. Het werd een gezellige boel met Sjoester Patrick Heubel als winnaar van het klassement en  Roger Rabbit Rousseau de dagzegen. Het feestcomité bestond uit (Limburgse Vlaai) John Bosch, Paul Koeijmans, Huub/Tea Rokx, John Nijpels en de altijd aanwezige fam. Rousseau en de Heubeltjes. Patrick Delait en Rob Riksen terug van blesureleed zijn ook van de Zuid-Limburgse partij.

Nog even over de wedstrijd: De geile brigade Roger en Patrick gaan vanaf het vertrek samen op oorlogspad en zullen ook zo eindigen in 0:32:44. Patrick Delait de favoriet voor de Mergelland Marathon loopt een eenzame wedstrijd op een derde plaats en is niet tevreden over zijn eindtijd (0:34:02). Zelf zou ik er voor tekenen om dit nog te kunnen een week voor de marathon na trainingsweken van 150km.

De Grijze Keniaan loopt vanaf de start rond plaats 6 en dat zal ook het eindresultaat zijn met een tijd van 0:35:40, toch nog mijn beste 10k dit jaar. Omdat dit de laatste wedstrijd was van het Midden-Limburgs circuit worden ook nog de klassementsprijzen uitgereikt en hebben we een reden om er "nog eentje te pakken". We missen de sfeer en de kleine uurtjes van Maarland. John Nijpels (ex. organisator Maarland) gaat nog mee naar huis voor een trappist als afzakkertje en evaluatie.
Verbeterpunt voor de organisatie: Douche/kleedgelegenheid, het gaat wel erg stinken als iedereen ongewassen blijft hangen.
Val-Meer - Champignonloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-aug-06Val-Meer5,5019:5316,63:3670318 4m/s 157185
20-aug-06Val-Meer13,40:50:1416,03:4394619 3m/s 164178
Even met Roger Rabbit op kopDubbele wedstrijd geeft dubbel plezier
Volgende aankondiging was voldoende om naar de Champignonloop van Val-Meer (B) te trekken. "Voor iedere deelnemer: t-shirt + bakje champignons + gratis deelname aan tombola". Wat het nog interessanter maakte was de mogelijkheid om 2 afstanden te lopen en dus kans op 2 maal bovenstaand. Samen met Roger Rabbit Rousseau, die inmiddels hersteld was van zijn vrije val tijdens ons Ardennen offensief, trek ik naar het Champignondorp waar organisator Jos Raskin de touwtjes in handen heeft. Mijn vraag voor startnummers voor 2 afstanden levert vraagtekens maar ook 2 nummers op. Het regent tijdens het inlopen en de speaker meldt dat er zuurstof uit de lucht komt.

Als startstreep fungeren de lijnen van een invalidenparkeerplaats. Na een ronde door het dorp, waar Guy, de zoon van Lou Maas, goed volgt  gaan we het veld in. De felle tegenwind zorgt voor de schifting en na de eerste helling loop ik op plaats 4. Het verschil met mijn voorganger wordt kleiner en ondanks het feit dat ik me voorgenomen had om niet te gek te doen in de eerste wedstrijd gaat er toch nog een tandje bij en wordt ik uiteindelijk 3e in een tijd van 19:53 over 5,5km. Met het eerste bakje champignons en t-shirt ga ik naar de kleedkamers waar het me wel lekker leek om te douche voor de 2e wedstrijd.
De warming-up voor de volgende wedstrijd doe ik onder het warme water en met een paar droge sokken en schoenen ben ik klaar voor part two.

Voor de foto ga ik de eerste meters met uiteindelijke winnaar Roger Rabbit waarna ik even aftast hoe de benen aanvoelen. De sterk lopende Fons de Bie gaat met de groep Rousseau mee. Op de eerste helling gaat het pedaal wat dieper en versplinterd de groep achter me. Geert Maesen, Jan Biesmans, Lou Maas en Nathan Vossen Lou Maas, Rene van Uum, Geert Maesen, Jan Biesmans en Nathan Vossen zijn vanaf nu mijn loopbroeders. Ondanks de juist gelopen wedstrijd en de week Ardennen training (12uur heuvels) kan ik goed volgen, sterker ik kan het tempo bepalen. Er zijn nog blijkbaar van die dagen dat ik net iets extra's kan. Rene raken we onderweg ergens kwijt en Lou geeft me goed partij. Het laatste rechte stuk naar het dorp hebben we wind mee en gaat de grote plaat erop. Lou komt langszij en ik vrees mijn kruit te hebben verschoten. Door de paslengte te vergroten en mijn 2e of 3e lucht kom ik als eerste bij de laatste helling. Na de Ardennenbulten is dit een molshoop maar toch is het knokken. Boven zie ik dat er een gaatje is geslagen met de rest van het groepje.
Na nog eenmaal alles uit de kast zie ik in de laatste meters Lou nog naderen en moet ik nog een keer in de beugel. Het resultaat na 50:14 over 13,4km is een 6e plaats (1e M50).
Met het 2e bakje champignons en t-shirt mag ik voor de 2e keer douche. Dat het een speciale dag was bleek ook bij de tombola waar ik met 2 startnummers 2 prijzen mag afhalen. Om het feest compleet te maken mag ik ook nog 2 keer naar het podium voor de prijsuitreiking. Weer een positief stapje richting Mergelland Marathon zit erop.


Jo-Patrick-Roger na 2uur training Trois Pont - Ardennen vakantie/training Mont St.Jacques
Con Olislagers, bekend als organisator van de oude Wijnbergloop, bezit in de Ardennen een schitterend Groepsaccommodatie in Mont St.Jaques nabij Trois Pont (zie www.ardennentop.be). Tijdens de vakantie van Con en Jose mogen Jenny en ik hun honneurs waarnemen. Wat is er dan nog mooier om het nuttige met het aangename te verenigen en in deze schitterende omgeving een training te organiseren met Patrick Heubel "De Sjoester" en Roger "Rabbit" Rousseau.

De training van St.Jacques (480m) ging omlaag via Basse Bodeux (200m) omhoog naar de bovenste stuwmeren (510m) bij Brume van de Waterkrachtcentrale Coo waar d.m.v. een plaspauze getracht werd het niveau wat op te krikken. De 270m afdaling omlaag naar Coo werd voor Roger een bijna dood ervaring omdat hij handen en voeten te kort kwam om zich vast te houden aan de "boomleuning" en een stuk omlaag schoof op de bijna verticale helling. Buiten wat schaafwonden viel de uiterlijke verwonding wel mee maar de psychische klap dreunde nog lang na. Via de watervallen van Coo ging de route vervolgens weer 220m omhoog gelijk met de kabelbaan van Telecoo(PlopsaCoo). Na beklimming van de uitkijktoren dalen we langs de Ambleve richting Trois Pont. Vanuit het centrum langs de kerk gaat een 25% helling na 2 uur klimmen en dalen naar onze eindbestemming Mont St.Jaques.
Jammer dat we dit niet vaker kunnen doen. Liefhebbers zijn welkom.
Bilzen - Terrasjogging www.terras-bilzen.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-aug-06Bilzen10,50:37:3315,93:341929 24N163179
Markt Bilzen Eindelijk weer een wedstrijd
Als voorbereiding op de Mergelland Marathon zijn al de nodige km's gelopen tijdens de zomer maanden, maar de wedstrijden heb ik de afgelopen maanden gemist. Terras Jogging Bilzen was de gelegenheid om de wedstrijddraad weer op te pakken. Door vakanties ga ik zonder de vaste koempels Huub, Roger, Patrick en is het een stuk minder gezellig. In Bilzen tref ik de van zijn mountainbike gekukelde (schoenmaker blijf bij je lees) John Bosch en we lopen enkele rondjes warm. Het parcours is weer anders dan vorige keer en de afstand is ca 10,5km over 4 ronden.

Bij de start zie ik Renzo Roumen en Patrick Delait en we bespreken zijn ambitieuze, maar realiseerbare, Mergelland Marathon plannen. Na het startschot neemt Patrick al snel met de uiteindelijke winnaar Jean Weyts (35:23) de kop. Ik loop in een groep met Renzo rond plaats 10. Het tempo kan ik aardig volgen, ondanks het gemis van snelheidstrainingen tijdens de vakantie.
Oud topper opa Ton v.d. Eerden en kleinkind staan langs de kant om zoon Folkert aan te moedigen en me op de hoogte te houden van mijn positie. Tussendoor schiet Ton ook nog bijgaand plaatje. In de laatste ronde plaats ik nog een tandje erbij en finish als 9e en 1e Veteraan2 in een tijd van 37:33.
Van 11tm19augustus ga ik op werkvakantie/training naar de groepsaccommodatie Les Mont St.Jaques van Con Olislagers in de Ardennen nabij Trois Ponts om nog wat extra km's en heuvels te buffelen voor de Mergelland Marathon.
Vakantie 2006 - Camping Moulin de Verdagne - Gassin/St.Tropez
Ons stekkie op de camping Route naar St.Tropez Palmlaan naar Plage Gigaro
Tijdens de zomervakantie/training 2006 was Camping Moulin de Verdagne te Gassin nabij St.Tropez in Zuid-Frankrijk ons plekje.
Met 40 uur hardlopen (400km) over de heuvels en langs het strand van het schiereiland van St.Tropez kwam Jogger Jo weer aan zijn trekken/km's.
De Vin-Rouge (soort druivensap) smaakte en zorgde na weer de zoveelste warme dag voor een aangename afsluiting en lekker loom vakantie gevoel.
Klik hier voor het vakantie/training dagboek.
Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-jun-06Maastrcht1557:4115,63:50114415 273m/s--
16e wedstrijd in 15 weken
De planning was om dit weekend op vakantie/training te gaan naar Zuid Frankrijk maar Anouk, dochterlief, is nog bezig met de verbouwing aan het Klooster in Borgharen/Maastricht waar ze een gastvrije en gezellige Bed & Breakfast (zie www.kloosterborgaren.nl) beginnen met 2 kamers in Franse/Italiaanse stijl. Mogelijk een overnachtingstip voor lopers welke in Limburg willen komen lopen/trainen. Looproutes en trainingsadviezen zijn bij mij verkrijgbaar. De verhuizing is nu gepland op zaterdag 10 juni. Als Opa/Oma konden we het niet maken onze biezen te pakken als de kits een handje hulp nodig hebben. Hier enkele plaatjes van het voormalige nonnen klooster van Borgharen. Links de buitenkant met dichtgetimmerde ramen na jaren leegstand. Rechts een kijkje boven het altaar in de kapel met de nieuwe balustrade. Kijk op de website www.kloosterborgharen.nl voor actuele plaatjes, tarieven en reserverings mogelijkheden. Ook prima voor een weekendje wedstrijd lopen in Limburg.
Nonnen Klooster Borgharen na jaren leegstand De kapel in klooster Borgharen met nieuwe balustrade Maastricht - B&B 't Klooster Borgharen, bij dochter Anouk (klik hier)
Elk nadeel hebt zijn voordeel en dat betekende dat als ik toch thuis ben ook nog even Maastrichts Mooiste kon lopen.Henny Hermans nog in de groep Het werd de laatste race in een ononderbroken reeks, sinds de Westzipfellauf/Tüdderen, van 15 wedstrijden in 14 weken. Sinds begin dit jaar staat de teller op 19 uitdagingen waarvan 3 marathons(2:45uur en sneller).

Tijd voor een verdiende vakantie maar eerst nog even het troetelkindje van Gerrino Mulder of te wel Maastrichts Mooiste. De temperatuur is de afgelopen dagen richting 27graden gestegen en de verhuizing was al een dag van zwaar tillen, veel zweten en liters water drinken. De start van de 5km is een indrukwekkende gezicht door het groot aantal deelnemers en lijkt me een goed begin van een fantastisch loopevenement. Zou Gerino zijn prognoses halen ondanks de afschrikkende temperatuur? Voor de SABIC runners hebben we een hotelkamer geregeld als kleedkamer/douche en ik maan hun om veel te drinken en het tempo aan te passen.

Bij het inlopen tref ik Henny Hermans die vraagtekens zet bij een tijd onder het uur voor deze heuvelachtige 15km onder deze tropische omstandigheden. Zelf voel ik de warmte niet zo en de gekneusde rib gaat alweer wat beter. Met een oerknal van het startkanon gaan we op weg. De eerste km's door de binnenstad loop ik met Henny en ik heb het gevoel dat we niet al te hard zijn gestart, toch hoor ik hem iets zeggen van loop maar door en daarna nog wat gehijg. Een groep met Lars v.d. Eerden loopt me in het stadspark voorbij (5km in 18:26). De tijd valt me vies tegen maar de omstandigheden zijn ook zwaar.

Richting België begin ik beter te lopen en passeer ik Lars en Patrick Francken. Fotograferende vader Ton v.d. Eerden volgt alles op de fiets en voorziet ons van drinken. Vanaf Kanne moet er geklommen worden en dat doe ik een stapje rustiger. De route is voor mij bekend terrein omdat hier de zondags trainingen worden gehouden (10km in 39:11). Blijkbaar loont het zich om de krachten te verdelen want ik haal steeds meer lopers in. Op de Servaasbrug zie ik Bart Claessens lopen en ik kan het niet laten om nog een keer gas te geven. Na 57:41 minuten finish ik als 15e op de 15km (1e 55+) op een sfeervol plein 1992. Een extra drankpost onderweg zou geen luxe zijn geweest en een km aanduiding elke 1000m behoort zeker tot mijn verbeter voorstellen. Op de grote videowall zie ik Nederland zijn eerste duel winnen en kan ik nog wat langer in het oranje singlet lopen. Achteraf blijkt dat als ik voor het SABIC-team had kunnen lopen, we de helikoptervlucht (1e prijs Businessrun) zouden hebben gewonnen.
Echt - Pepijnloop www.pepijnloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-jun-06Echt1036:0116,63:3625417 152m/s160167
De fiets voor de eerste dame, Arno Hanssen volgt Een minuutje sneller op een week
Peter Housmans en co. organiseerde voor de 20e keer de 10km Pepijnloop te Echt. Na het beëindigen van de legendarische Run Party een aardig alternatief om in Echt de benen te strekken en een goed doel te steunen. Mijn gekneusde ribben belemmeren mijn ademhaling nog steeds maar ik wil toch een minuutje sneller proberen te lopen dan vorige week. De weergoden zijn ons eindelijk een keer gunstig gezind want na weken van regen, wind en kou (de kachel draait nog volle gaas en dat in juni) is er warempel in de namiddag een heldere verwarmende bol in de lucht die ze de zon noemen. Patrick Heubel is de afwezige omdat hij vandaag een wedstrijd van het Midden-Limburgs avond criterium loopt en zal winnen. Driver Huub Rokx en co-pilote Thea pikken me na het werk op bij de SABIC locatie en zonder sprekende dame in een doosje rijden we probleemloos naar de Pepijn. Bij het inlopen tref ik de altijd vriendelijke Belg Ruddy Smeets en kompaan Raymond Billen. Rudy heeft een nieuwe trainer (Paumen) en maakt een enorme progressie. Al snel merk ik dat de gekneusde ribben spelbreker zijn een aangepast tempo vereisen.

Onder de wedstrijd blijkt de gemiddelde hartslag 160 te zijn t.o.v. 154 vorige week, er is dus vooruitgang. De eerste km's loop ik met Maud Golsteyn (1e dame in de wedstrijd) maar het tempo gaat me net iets te snel (5km in 17:49). Gaande weg loop ik weer in op Maud en bij het passeren vraag ik haar om mee te komen. Maud maakt geen gebruik van de uitnodiging en ik wil een rond de 36 minuten lopen. Arno Hanssen van de STB loopt met me mee en verbetert zijn PR van 39.03 naar 35.56. De laatste km gaat in 3:21 en na 36:01 minuten zit de klus erop. Mooi een minuutje sneller dan vorige week. Ron Wijnen wint de race en Rudy Smeets bewijst zich een goede dienst met een 2e plaats Gevolgd door Koempel Raymond Billen..
Helden - Ringenloop www.atletiekhelden.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-mei-06Helden100:37:1916,13:4311016 133m/s154165
Gekneusde rib zorgt voor veel ongemak
Patrick Heubel heeft zich vast gebeten in het Midden-Limburgs avond criterium en als enthousiast loper ga je natuurlijk met dat joonk mee. Ter promotie van Maastrichts Mooiste op vrijdag een prominente-loopje gedaan met o.a. Burgemeester Gerd Leers over de St.Pietersberg en nagetafeld over Maastricht als loopstad. Na mijn valpartij van vorig weekend genezen de wonden naar behoren maar wat me meer last bezorgt zijn de gekneusde ribben. Diep in en uit ademen en lachen is geen pretje en bepaalde bewegingen met de rechter arm moet ik voorkomen. Komt er nog bij dat ik de hele week dochterlief aan het helpen ben met de verbouwing van het Nonnenklooster in Borgharen. Kortom veel grof ongewend werk, lange dagen en slechte nachtrust. Voor de afleiding leek me de Ringenloop (10km) een aardige uitdaging en ook Paul Koeijmans en Shadow John Bosch gaan met ons mee. Roger Rabbit is de grote afwezige, niet door blessure maar i.v.m. zijn soixante neuf uitstapje naar Parijs. Paul heeft zich goed voorbereid want hij weet te melden dat het volgens de buienradar regent in het noorden. Het slechte nieuws is dat dit voorlopig ook zo blijft. Ondanks de nattigheid zit de stemming er onderweg goed in en de sprekende dame in het doosje (navigatiesysteem) leid ons feil/file loos naar de atletiekbaan van helden.

Het 10km Ringenloop parcours bestaat uit een grote acht van 1748m. Voor de start wordt Patrick, die zijn zinnen op een tijd onder de 32 minuten heeft gezet, gekiteld door omroeper Frans die een onbekende snelle Belg aankondigt als winnaar. De eerste meters moet ik terug denken aan de valpartij van vorige week en start dan ook heel behoedzaam. Na 1km (3:30) is me snel duidelijk dat diep ademhalen nog steeds erg pijnlijk is. Shadow John Bosch moet ik laten lopen en Paul Koeijmans sluit aan. Paul kan ik nog even volgen door oppervlakkig te ademen, om de ribben te ontlasten, maar met zo weinig zuurstof en snelle ademhaling kunnen de benen geen snelheid maken en moet ik ook Paul laten gaan. De gemiddelde hartslag blijkt 154 te zijn wat extreem laag is voor een korte wedstrijd. Achter me zie ik collega SABIC loper Frans v.d. Zalm uit Weert die ik vervolgens probeer te hazen naar een aardige tijd. Na 37:19 minuten zit de 10km erop.
Verbaasd kijk ik als ik Shadow John Bosch achter me zie binnen komen terwijl ik zeker weet dat hij al de tijd voor me heeft gelopen. John blijkt in de laatste ronde een grote sanitaire stop te hebben gemaakt ergens in een voortuin tussen de coniferen onwetend van de toeschouwers achter het raam. Patrick maakt zijn prognose waar en wint de wedstrijd in 31:57.
Op de terugweg heeft de dame in het doosje een andere route voor ons in petto en Paul die hier vroeger gescharreld heeft fungeert als reisleider.
Spaubeek - ODS loop www.ods-sport.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
21-mei-06Spaubeek1037:0216,23:42529 124m/s158168
Grijze Keniaan sneuvelt in de eerste meters De Grijze Keniaan sneuvelt in de eerste meters
Bij de EHBO De DSM/SABIC ontspanning vereniging ODS (Ontspanning Door Sport) organiseerde de jaarlijkse ODS-loop (10km) bij de tennisvelden van Spaubeek. De wedstrijd stond open voor alle enthousiaste hardlopers en de opbrengst ging naar een goed doel. Roger Rabbit Rousseau was na zijn blessureleed weer van de partij en Patrick Heubel de Sjoester zag de uitdaging ook wel zitten. De entourage bij de start en finish plaats ziet er goed uit alleen het zonnetje had wat enthousiaster mogen zijn. Een massage vooraf om de benen wat los te maken, na de marathon van vorige week, bezorgt me pijnlijke momenten als de masseur op de knopen van de spieren drukt. Inlopen doe ik op het parcours dat deels door modderig bosgebied gaat en zeker niet vlak is te noemen.

Bij de start is het dringen, waarschijnlijk om een eerste positie voor het smalle bospad. Mijn voeten worden van achter aangetikt en ik verlies mijn evenwicht. Vervolgens bevind ik me in een dusdanig vallende hoek die ik niet kan corrigeren. In gedachten zie ik me al tegen het harde asfalt smakken. De laatste gehavende meters De film blijkt keiharde werkelijkheid want even later klap ik met mijn blote rechterschouder tegen de grond en schuif met mijn elleboog over de steentjes. Met een gil van schrik en om de achter me lopende deelnemers te waarschuwen beland ik tussen tientallen benen en zie de wedstrijd vanuit een geheel ander perspectief. Gelukkig tuimelt niemand over me heen en wordt ik door een collega lopers (wie?) omhoog getrokken.

Al lopende probeer ik de schade in te schatten. Mijn hoofd is niet geraakt en ook de benenwagen is vrij ongeschonden. De uiterlijke schade is een bloedende rechterhand geschaafde elleboog en open schouder. Bij mijn linkerhand is minder te zien maar deze is inmiddels bont en blauw van de klap. John Bosch en ook anderen informeren belangstellende hoe het gaat. De grote inhaal race kan beginnen hoewel dat op de smalle bospaden moeizaam gaat. John maant me om niet te gek te doen maar als ik vrij baan heb komt toch de drang om lopers inhalen. Door de vrij gekomen adrenaline voel ik nauwelijks pijn en gaat het tempo omhoog. Heelaas kan ik deze lijn niet doortrekken want het ademen gaat moeizaam omdat mijn ribben een opdonder hebben gekregen en het in mijn hoofd begint te malen. De snit is eruit en op karakter loop ik door. John Bosch en de finish naderen. Een combinatie die me nog een keer motiveren en na 37:02 (9e plaats) kan ik naar de EHBO.
Zweet en zout hebben inmiddels de boel verdoofd want ik voel geen centje pijn als de zaak schoon wordt gemaakt met desinfecterende vloeistof. In mijn hoofd ben ik nog een beetje dizzy als Patrick Heubel gehuldigd wordt met zijn eerste plaats, Patrick Delait 2e en coming man Roger Rabbit 3e. Heelaas zijn er ondanks het groot aantal Masters/veteranen geen prijzen voor de 55+. Meestal zit het mee maar vandaag even niet.
Vise - Maas Marathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-mei-06Vise42,22:44:1215,43:5380018 111m/s151168
Jogger Jo en Luc HennoGrijze Keniaan 1e Nederlander in Maas Marathon
De Maas Marathon Vise-Maastricht-Vise stond op mijn lijstje als 11e wedstrijd in 10 weken! Patrick de Sjoester had zijn hulp als superhaas aangeboden en de van een blessure herstellende Roger Rabbit komt ook zijn steentje bijdragen. De weergoden zouden voor een marathon gunstig gezind weerbeeld zorgen waren de voorspellingen dus niet zo een veldslag als vorig jaar door de plotseling hoge temperaturen. De bezetting op de marathon was dit jaar sterker zijn omdat er tevens het Belgisch kampioenschap werd gehouden. Ik voelde me goed voor mijn 30e Marathon (excl.ultra's) maar de marathon blijft een onvoorspelbare uitdaging. Op zaterdag tref ik bij het afhalen van het startnummer de Belgische M50 topper Luc Henno en we maken een afspraak om zolang mogelijk samen te lopen. Tot zover de theorie vooraf nu nog de praktijk.
De zondag begint grauw en grijs maar er is beter voorspeld (hoe laat?) Vanaf de start loop ik met Luc Henno (5km in 18:25). Ai dit is sneller dan de geplande 19minuten per 5km. We halen de snel gestarte Raphael Brabant en Paul Mertens (Rotterdam 2:44) in en vormen een groepje (10km in 37:31). Romain Uitdebroeks, die gaat voor het 55+ Belgisch kampioenschap, sluit achter aan en blijft aan de staart hangen (15km in 56:30). Henk Sipers komt als fietsende fotograaf een tijdje met ons mee en bezorgt me nog wat verzorging. We zijn nu in Nederland en het begint te miezeren waardoor mijn beenspieren erg stijf aanvoelen. Ik had meer warmte vandaag verwacht en krijg een slecht gevoel over de afloop (20km in 1:15:25).Raphael Brabants-Jogger Jo-Luc Henno-Romain Uitdebroeks Inmiddels zijn we in Maastricht en loopt Patrick Heubel met ons mee. Patrick neemt het hazen wel erg voortvarend op en het tempo over het bochtige parcours door de binnenstad gaat me net iets te snel. De kinderkopjes zijn spekglad waardoor ik weinig grip heb en veel energie verspil (25km in 1:35:25).

De tussentijd oogt nog heel mooi maar ik weet dat ik al teveel heb moeten lijden. Vanaf de St.Servaasbrug laat ik de groep Henno lopen en grijp naar mijn bouillonblokje in een poging het tij te keren. Roger Rabbit is nu ook van de partij in een poging om de trein weer op de rails te krijgen (30km in 1:53:59). Lucht heb ik genoeg maar de benen zijn zo stijf en lood zwaar dat er nu echt 12km geknokt moet worden. Zonder soepele tred en puur op karakter hou ik de km's niet meer onder de 4 minuten (35km in 2:14:31). Voor mijn gevoel kan nu de man met de hamer elk moment definitieve klap uitdelen en de neiging om te gaan wandelen wordt erg groot. Roger en Patrick motiveren me enorm en ik kan zowaar weer iemand inhalen (40km in 2:35:29). De afdaling naar de streep is door mijn houterige benen een ware martelgang door de dreunen in mijn rug.
Uiteindelijk komt er na 2:44:12 een einde aan de 42,2km voor de Grijze Keniaan (volgens speaker Frans v.d. Laan). 1e Nederlander en voor vele een mooie tijd maar zelf blijf ik de lat toch hoger leggen. Luc Henno loopt een droomtijd van 2:39:57 en Romain Uitdebroeks wordt Belgisch Kampioen 55+ in 2:41:51.
Berg en Terblijt - Geuldalloop geuldal.htm
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-mei-06Berg10,80:41:4215,53:511169 224m/s158173
Rene en John nog achter meVoetbalclub Berg voorzitter Frans Erens, zelf een fervent hardloper, organiseerde weer de mooie maar ook zware Geuldalloop. Vorig jaar mochten we onder begeleiding van zwaar geschut, i.v.m. het bezoek van een zekere Bush, ons kunstje tonen en werd het een druilerige omloop. Deze keer zijn de weergoden ons gunstig gezind en is er volop zon, voor sommige teveel? Een andere uitdaging die ik vandaag in Maastricht had willen lopen was de 50km AbrahamMaTon ter ere van de 50 jarige Ton Smeets (www.ultraned.org). I.v.m. de Maas Marathon volgende week kies ik voor de Geuldalloop. Samen met de Sjoester Patrick Heubel verken ik het parcours door de hellingbossen bij het Geuldal. Dit is tevens een test voor mijn rechter voet waar een onwillig spiertje me zorgen baart en ik besluit om toch te starten.

De eerste km over de Langen Akker zijn vlak waarna we omlaag het bos in duiken. Rene van Uum stuift voorbij en ik wil me niet forceren. Na Tivoli ligt de beruchte helling, de Lijkweg, waar John Bosch en SABIC collega  Jasper Souren me passeren. Het verschil met de van een blessure terug komende John blijft beperkt en in de afdaling van de Geulgracht repareer ik de schade. Bij de Langenberg begint de afdaling voor de 2e ronde. Als ik de Houthemmerdel omhoog ga zie ik 2 lopers voor me maar kan ze niet herkennen. De benen mogen dan wel voor een 55+ af en toe nog goed zijn, voor mijn ogen geld dat zeker niet. Na een laatste stuk bos komt nu de laatste km op de Langen Akker. Ik loop nu snel in op de loper voor me die me aan de loopstijl van Rene van Uum doet denken. In Mariamunster passeer ik inderdaad Rene en zie voor hem Jasper Souren lopen. Door stevig door te lopen en te roepen kan ik Jasper nog even opjagen. Toch leuk dat de jeugd zich nog zo gek laat maken. Met een tijd van 41:42 ben ik bijna 2 minuten sneller dan op het modder parcours van vorig jaar.
Met de traditionele koffie en vlaai beloon ik het lichaam voor de bewezen diensten. Mijn voet heeft de test goed doorstaan maar stop ik voor de zekerheid maar even onder het koude water. De Sjoester wint vandaag van Ron Wijnen en bewijst dat hij in goede vorm steekt. Volgende week mag hij me, als beloning, hazen in de Maas Marathon!
Beesel - Voorjaarsrun www.voorjaarsrunbeesel.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-apr-06Beesel100:35:3516,93:3318015 73m/s159165
Plaatje van Beesel gemaakt door Roger RabbitNavigeren op de techniek
De voorjaars run 10km te Beesel, Midden-Limburgs avondloop criterium, was nieuw voor mij. Na een dag spuiten met de hogedruk-reiniger op het terras staat mijn rug niet direct te juichen maar op aandringen van Patrick Heubel ben ik snel te verleiden. Vanuit Maastricht zoeken we het eens wat hoger op. Patrick de Sjoester won de eerste wedstrijd van dit circuit en samen met Paul Koeijmans en de fam. Rousseau koersen we vol vertrouwen op de navigatie techniek naar het "hoge noorden". De Sjoester weet het weer beter dan de dame in het kastje met als gevolg omrijden en veel hilariteit in de auto. Uiteindelijk komt alles goed en vinden we een koud, nat en winderig dorp genaamd Beesel. Het inlopen gebeurt met de handschoenen aan en het parcours (5 ronden) in de vorm van een acht blijkt glooiend te zijn. Roger Rabbit zoekt als volleert fotograaf een plek waar we 2 keer langs komen per ronde en Patricia heeft de functie van supportster. De taken zijn verdeeld er hoef nog alleen nog maar gelopen te worden om zo snel mogelijk de warme bar op te zoeken. Zelf heb ik me nog de verplichting op gelegd om een extra ronden te lopen om collega Henri Smolenaers naar de streep te begeleiden.
Groot is de verassing als ook Marco Gielen aan de start verschijnt en Patrick er een geduchte concurrent erbij heeft. Voor mijn gevoel wordt er loei hard gestart en al snel moet ik lossen uit de kopgroep. Ik probeer mijn ritme te vinden maar dat duurt tot meer dan half wedstrijd als ik weer wat verloren terrein kan terug winnen. De diesel komt op toeren en de laatste ronden is tevens mijn snelste. Met een eindtijd van 0:35:35 waren dit toch noch 10 snelle km en mag ik er een rondje aan vast plakken in een poging om Henri te vinden en naar de meet te loodsen. Ook deze missie lukt en Henri verbetert zijn 10km beste tijd. In het café smaakt de Leffe en zingt Tina Turner over "simply the best".
We missen door de gezellige sfeer de complete prijsuitreiking in de zaal naast ons. Een verbaasde organisatie dacht al dat we naar Maastricht waren en Patrick krijgt zijn tuut voor de 2e plaats en zelf blijk ik 1e 55+ te zijn geworden.
Patricia navigeert ons naar de auto waarna onderweg de dame in het doosje ons wel erg landelijke wegen laat zien. Patrick luistert nu slaafs naar de techniek en rijd zelfs zo langzaam dat we denken Marco Gielen in een flits voorbij te zien schieten, net zoals in de wedstrijd!
Klemis (B) - 3 Landenloop www.ertk.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-apr-06Kelmis15,40:59:4815,53:5238020 84m/s155166
De eerste km's Lopen op moedermelk
Een mooie loop, met nauwelijks een meter vlak, door liefst drie landen en Nederlands hoogste heulvel (Vaalserberg) als toetje, dat  is de 3 Landenloop van Kelmis (B) (La Calamine). De geblesseerde Roger Rabbit gaat mee als hoffotograaf, maar liever zien we hem zelf weer aan het lopen. Mijn rug is nog steeds niet in orde na het gestoei met grindtegels een week geleden en pas na de nodige oefeningen kan ik een beetje rechtop lopen. Als toverdrankje heb ik vandaag de (kunstmatige) moedermelk gedronken welke kleinkind Sterre heeft laten staan, ze is beter gewend. Erg zoet spul en volgens de beschrijving evenaart het de natuur maar dat kan ik niet beoordelen omdat ik 55 jaar geleden met de fles ben grootgebracht.

Inlopen doe ik met Paul Koeijmans die bij bijna elke loop aanwezig is en ook het principe huldigt van een wedstrijd is nog altijd de beste training. Vacuumcleaner met USB aansluiting? De wedstrijdorganisatie maakt de lopers erop attent dat er een km extra gelopen/genoten mag worden (15,4km). Vanaf de start moet er gelijk geklommen worden en al snel lopen we over mooie onverharde bospaden. Ik voel dat de benen bergop niet echt willen en Paul sluit bij me aan (5km in 20:02). In de afdaling na het 3 landenpunt kan ik nog tempo maken maar in de volgende klim, op Duits grondgebied, moet ik het groepje met Paul laten lopen. Ik wordt op de steilere hellingen door meerdere lopers ingehaald o.a. Peter Deceunink (10km in 39:35). Het veloren terrein probeer ik weer goed te maken in de afdaling hoewel dan mijn rug weer begint op te spelen.
Gaande weg gaan de benen beter draaien en begin ik aan een opmars waarbij ik een tiental lopers, o.a. Peter, inhaal (15km in 58:38). Dit waren tevens mijn snelste 5km voor vandaag en de streep is nabij. Net binnen het uur kom ik na, de vandaag erg sterk lopende, Paul Koeijmans toch nog als 1e 55+ binnen.
Bij de tombola win ik wel een heel aparte prijs, een stofzuigertje met USB aansluiting om het toetsenbord uit te zuigen. Welke Willy Wortel verzint zoiets?
Oirsbeek - Rusmanloop www.avunitas.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
17-apr-06Oirsbeek16,10:59:2216,33:41.38620 103161180
De laatste meters in Oirsbeek (Foto Roger Rabbit)Bijna te laat aan de start
Een week na de succesvolle Rotterdam Marathon (achter de vrouwen aanlopen maakt zelfs mij kapot) is het weer tijd om de draad op te pakken voor de Maasmarathon Vise-Maastricht-Vise. De goed verzorgde Rusmanloop (10 Engelse Mijl) te Oirsbeek is de ideale gelegenheid om de Paaseieren er uit te lopen. Een lichamelijke tegenvaller is mijn rug welke na het gesjouw met grindtegels (schoenmaker blijf bij je lees) behoorlijk tegenstribbelt en zelfs bij het wandelen onderaan pijn doet wat ook in de benen doorwerkt. Omdat Patrick Heubel de 5km doet ga ik bij het inlopen op de eerste heuvel samen met Rene van Uum kijken naar de doorkomst. Omdat we nog naar de kleedkamer moeten missen we bijna de start van onze wedstrijd. Nu is Rene altijd wel aan de late kant maar om bij de meute aan te sluiten terwijl het startschot valt is ook voor hem nieuw.

Op de eerste heuvel schuiven we door zigzag te lopen naar boven. Samen met Rene, Lou Maas, John Reijnen en de verrassend lopende Marco Klijnen vormen we een groepje (5km in 17:55). Het tempo is me net te snel en ik doe een stapje terug terwijl het begint te regen. Maud Golstein en Marcel Smeets sluiten aan. In de afdaling van het Stammenderbos voel ik de klappen in mijn rug en moet behoedzaam dalen waardoor Maud en Marcel weglopen. Na de laatste klim op het fietspad naast de rijksweg gaat de grote molen er weer op en paseer o.a. Maud en Marcel v.d. Pol. (15km in 55:40). In de laatste km kan ik nog tot naast Marcel Smeets komen maar dat is ook het laatste kunststukje voor vandaag. Na 0:59:22 zitten de 10EM op en  kan mijn pijnlijk rug naar de warme douche. Verbeterpunt voor deze loop is de prijsuitreiking welke erg laat plaats vind op een inmiddels nagenoeg leeg plein.


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-apr-06Rotterdam42,22:43:2015,53:5212000102 65m/s157188
De Rotterdam Marathon beker na 42,2km zwoegen1e 55+ Rotterdam Marathon 2006Rotterdam 2006, Veel wind
De Rotterdam Marathon organisatie had me na de mooie tijd van vorig jaar weer een invitatie voor startvak A gezonden. De overnachting is bij Peter en Ellen in Zwijndrecht waar het toepasselijke Gladiator (10%) Gulpenbier me goed smaakt de dag voor de strijd. Klaus Krolzig blijft ook overnachten en houd het op fris. Met zes wedstrijden op rij had ik bewust voor meer kwaliteit km's en minder kwantiteit km's gekozen, hoe pakte dit uit? Op de Coolsingel tref ik achter de Afrikaanse Turbo's de Limburgers Roger Smeets, Patrick Delait en Ger Bodelier. Lee Towers doet weer zijn "you never walk alone" waarna het kanon de meute in beweging schiet.

Al snel loop ik in de groep met de eerste dames (Tegla Loroupe en Grazyna Syrek). Dit is natuurlijk leuk om even mee te maken maar na 3km moet ik de dames voor laten gaan. In een grotere groep met Patrick Delait pak ik de draad weer op (5km in 18:18). Het tempo is toch nog net te hoog en ook Patrick laat ik lopen (10km in 36:55). Ik voel nu al de tol van de "rappe" start en bedenk me dat er nog een lang weg te gaan is (15km in 56:05). Kristijna Loonen de Nederlandse favoriete voor het NK dames snelt me voorbij en ik moet kleur bekennen (20km in 1:15:22).

Het halve marathon punt gaat nog in 1:19:36 maar ik heb mijn bedenkingen voor de tweede helft gezien de harde wind waar we vanaf het Feijnoordstadion tot de Erasmusbrug tegen in moeten knokken (25km in 1:34:51). Deze tussentijd valt me nog enigszins mee en ik put er moed uit ondanks dat Ger Bodelier me voorbij komt gestoomd. Ik applaudisseer voor de koplopers welke aan de andere kant al richting finish "zweven" en neem mijn magieblokje (30km in 1:54:50). De nieuwe route om het Kralingsebos lijkt in eerste instantie positief uit te pakken (35km in 2:14:30)  Maar aan de andere kant van het bos gaat de weg licht omhoog en hebben we de wind pal tegen en kan ik af en toe de km tijd niet onder de 4 minuten houden (40km in 2:34:35).
Ondanks dat dit mijn langzaamste blok van 5 km Klaus met de bloemen en Jogger Jo met de beker 55+ was heb ik inmiddels de nodige lopers weer kunnen inhalen. In de binnenstad van Rotterdam is het publiek massaal aanwezig en ik hoor links en rechts mijn naam roepen. Excuses dat ik niet meer kon zwaaien want het lopen gaat nu op het tandvlees. Op de Coolsingel zie ik nog net dat het lint wordt gespannen voor Kristijna Loonen, ze behaalt, ontevreden vloekend en tierend, bij de dames de Nederlandse titel. Sammy Korir wordt de verwachte winnaar en ik krijg de bloemen en beker als 1e 55+ na 2:43:19 uur knokken in de maasstad. Klik hier voor het verslag van Patrick Delait in Dagblad de Limburger

Tussentijden
  5 00:18:18 10 00:36:55 15 00:56:05 20 01:15:22 helft 01:19:36
25 01:34:51 30 01:54:50 35 02:14:30 40 02:34:35 finish 02:43:19


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-apr-06Brunssum100:35:5216,73:359269 105m/s160173
Parelloop 10km plaatje met dank aan Roger Rabbit Soixante Neuf en niet over de kop
Met nog een week te gaan was de Parelloop de laatste uitdaging voor het marathon avontuur te Rotterdam. Roger Rabbit Rousseau, Sjoester Patrick Heubel en Huub Rokx gaan mee naar Brunssum waar vandaag de TopRun wordt georganiseerd. Ieder heeft zijn eigen doelstelling zo blijkt. Roger heeft ondanks/dankzij het overslaan van de laatste 2 wedstrijden een achillespeesachtige blessure en zal als hoffotograaf fungeren. Huub schrijft nog snel in voor de 5km, want we zijn wat vroeg en er zijn nog 15 minuten tot de start, kan hij later nog de 10k doen! Patrick heeft zich helemaal gericht op een snelle tijd tussen de "grote jongens". Zelf mag ik na het bekijken van de twee 5km wedstrijden starten op de TopRun waar 100 genodigde strijd leveren over 10km.

Waar normaal de vraag is op welke plaats van voren kan ik finishen is nu de vraag hoeveel van deze toplopers kan ik nog achter me houden? Er staan 3 oudere knarren op de inschrijflijst en ik zal "de jeugd" dus moeten "pakken" wil ik in dit snelle veld nog een paar plaatsen van achter naar voren schuiven. Het startvak is erg smal, oppassen is het motto, en ik ben blij als ik vrijuit meters kan maken (1km in 3:19). Een groep met Marco Klijnen, Leo Kokkelkorn, Bart Claessen, Daphne Panhuijsen en Maud Golsteijn moet ik laten lopen (5km in 17:50).
Inmiddels heb ik gezelschap van Marcel de Veen en "pakken" Maud, Daphne, Leo en Marco. Samen met Bart en Marcel doe ik de laatste km's en passeer zonder me over de kop te lopen als 69e in een tijd van 35:52 de streep als 1e 55+.
Roger Rabbit was weer voortreffelijk als fotograaf, maar we zien hem toch liever (hard)lopen. Huub heeft na zijn 5km "de tuit vol" en is een enthousiaste supporter. Patrick weet zich goed staande te houden (32:35) tussen alle topgeweld en wordt 4 Limburger. Joost van den Ende doet zijn 1e 10k wedstrijd en volgt 4 seconden na Patrick.
Om ook een andere tak van de edele loopsport te aanschouwen gaan we een kijkje nemen in Stein waar Math Roberts Nederlands Kampioen wordt tijdens de 24uur Ultraloop.
Maastricht - Treechloop www.run.to/treech
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-mar-06Maastricht11,50:41:5216,53:3831813 173m/s164174
Afdaling bij casino SlavanteBegin van de Lente?
Met nog aardig nachtvorst wilde het maar niet lente worden maar bij de Treechloop schoot de temperatuur eindelijk omhoog en was het bij 17.C goed vertoeven langs de boorden van de Maas, bij de gezellige door lopersgroep de Zeitlanceurs georganiseerde lenteloop door het bos van Caesterd en het plateau van de St Pietersberg. Onze sportieve wedhouder Han Hoogma geeft het startschot om vervolgens zelf ook mee te lopen.

Tijdens de vlakke aanloop van ruim 3km tot de Treechberg, op Belgisch grondgebied, kan ik goed mee met de 2e groep. Heuvel op gaat me vandaag wat minder en ik heb ook geen "goesting" om te forceren. Op het plateau van Caesterd kan ik de draad weer oppakken en verloren terrein goed maken. Echt spannend wordt het vandaag niet en na 41:52 minuten mag ik aan de vlaai en koffie.
Roger Rabbit stond ook vandaag langs de kant als fotograaf en rechts is het resultaat.
Beek - Becha-loop www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
19-mar-06Beek80:28:4916,83:3411313-23m/s 161185
19-mar-06Beek16,10:58:0216,63:36885-1 2m/s162169
De eerste doorkomst op de baan van CaesarBinnen het uur in 3 uitslagen
Tijdens de Bechaloop wilde ik als voorbereiding voor de Rotterdam Marathon de langste afstand (10EM) lopen. Omdat Koempel Ger tevens een bedrijvenloop 5EM organiseerde en ik voor SABIC de kar trek ging ik ook voor deze afstand. Met 2 startnummers en een "Stop en Go door de pitsstraat" moest deze nieuwe uitdaging te doen zijn.

Er wordt hard gestart vanaf de Caesar atletiekbaan in een mistig en koud Beek (1km in 3:09). Slowstarter Huub Kurvers passeert me als laatste van de snelle jongens. De groep met Lou Maas moet ik laten lopen en Rene van Uum sluit bij me aan. Bij de drankpost op de helling naar Genhout (5km in 18:11) helpt burgemeester Armand Creemers de organisatie door de lege plastic bekers te verzamelen. Is dit niet een prachtig voorbeeld hoe gemeente en wedstrijdorganisatie samen werken? Het gat met Lou wordt niet groter en in de afdaling naar Beek gaat de grote plaat erop in een poging om een mooie tijd op de businessrun te zetten. In de straten van Beek moedigt de geblesseerde Rudy Aarts me aan, Rudy van harte beterschap! Ik kan nog een loper (Boy Hayen) passeren voordat ik de sintelbaan opdraai. Roger Rabbit heeft na zijn afgelopen twee succesvolle wedstrijden gekozen om als supporter en fotograaf alles vanaf de zijlijn te bekijken. Ook de rest van de familie Rousseau, echte atletiek liefhebbers, geven acte de presence ondanks dat zoonlief niet loopt.
In finishfuik voor de 5EM (0:28:49) is het nog niet druk en zonder veel oponthoud kan ik door voor de volgend ronde.

Het karwei voor SABIC zit erop en al lopende verwijder ik het bovenste startnummer. Ik moet herstellen van de laatste snelle km's en in Spauwbeek, aan de voet van de helling, zit Rene van Uum me op de hielen. Heuvelop kan ik goed doorlopen en Rene zijn voetstappen hoor ik steeds verder achter me (10km in 0:36:00). Patrick Heubel (2e) en Huub Rokx die de korte afstand hebben gelopen komen me in de afdaling naar Beek tegemoet en ik verneem dat ik 5e algemeen loop. Na nog een rondje sintelbaan zit deze 16,1km uitdaging erop en kan ik na 0:58:02 gaan douche. Het resultaat van deze zondagochtend: Na 58 minuten lopen sta ik in 3 uitslagenlijsten.
We zijn 1e met het SABIC team in de 5EM bedrijvenloop en Huub Rokx mag naar het podium voor de 2e plek van DSM. De 10EM levert me een 2e podiumplaats op bij de 45+. De organisatie befooft voor volgende keer ook een Master 55+ klasse in te voeren. De Limburgse vlaai en koffie voor alle lopers smaken goed en vullen de verloren energie snel aan.
Weert - Posno halve marathon www.avweert.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-mar-06Weert21,11:15:5716,63:3716413-32m/s159187
Gerard van Rijn - Erwin vd Cauter - Jogger JoParcours-Record 55+
De goed georganiseerde Posno halve marathon te Weert met topfotograaf Otto Plantema was voldoende reden om vanuit Maastricht naar "het Noorden" te trekken. Als extra lokkertje hebben Weertenaren Thijs, Henri en Peter de zuiderlingen een echte Weerter/Limburgse vlaai beloofd, wat wil een loper nog meer? Met een nachtvorst van -6.C is het nog bitterkoud als in Weert de oude knoken moeten worden opgewarmd. Positief feit vandaag, het is droog, dat hebben we afgelopen dagen wel anders meegemaakt. De bezetting in Weert is internationaal en erg sterk.

Ondanks dat ik start met een km tijd van 3:10 minuten moet ik toch lossen uit een groep van 10 lopers. Roger Rabbit Rousseau (vorige week nog winnaar in Duitsland) kan wel mee en maant me om niet te snel te starten. Oud grijs en soms wijs besluit ik het een stapje rustiger te doen en krijg aansluiting van Mergelland martathonloper Gerard van Rijn (5km in 17:36).
De koude wind maakt mijn spieren stijf, het tempo zakt en ik moet lossen. Achter me loopt Kelly Schellings uit Gulpen maar het gat is te groot om op hem te wachten. Ik zit nu in niemandsland en probeer de draad weer op te pakken met de wind in de rug langs het kanaal. Dat wordt 15km solo! De temperatuur loopt langzaam op en mijn tempo ook (10km in 35:53). Deze tussentijd geeft me weer moed en het verschil met Gerard, mijn richtpunt, wordt kleiner (15km in 54:02). Vooraf heb ik met Henri Smolenaers (verwachte eindtijd 1:45uur) gedold of ik hem kon dubbelen. Dat wapenfeit leek ons onmogelijk. Wat schets mijn verbazing als in de laatste ronde het complete Weerter runningteam breeduit voor me loopt. Met een kneep op de juiste plaats bij Henri forceer ik me een doorgang en maan de flierefluiters om door te lopen. Ik kom nog aardig in de buurt van mijn voorganger (20km in 1:12:04).
De posities veranderen niet meer ondanks een snelle laatste km. Met een eindtijd van 1:15:57 verbeter ik het 55+ PARCOURS-RECORD (erg attent van de organisatie) en mag ik bij Posno-Sport gaan shoppen. Om aan te geven hoe sterk het veld vandaag was: Roger Rabbit verbetert zijn persoonlijke tijd (1:10:42) en wordt hiermee 7e. De beloofde Limburgse vlaai smaakt goed en strompelend van de koude/stijve spieren gaan we naar de kleedkamer waar de warme douche als een beloning aanvoelt.
Tüddern - Westzipfellauf www.westzipfellauf.de
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-mar-06Tudderen21,11:18:0716,23:42150513m/s159185
TuddernSneeuwstorm
Onderweg naar de de Westzipfellauf te Tüddern, samen met Roger Rabbit Rousseau, veranderd het weerbeeld en nog voor we boven bij het vliegveld zijn rijden plotseling in een wit besneeuwde wereld. Als we in Tüddern aankomen en de Nordic-walkers met hun stokken zien schravelen is het winterbeeld kompleet. Er valt een dikke natte sneeuw en de organisatie heeft heel toepasselijk i.p.v. het gebruikelijke t-shirt een paraplu voor elke inschrijver. Niets wijst erop dat hier een halve marathon gelopen moet worden maar de werkelijkheid is anders. Bij de start zijn de weergoden ons gunstig gezind, of is dit ook gründlich geregeld, en loop ik achter de als een pijl verrokken Roger Rabbit. Hij heeft er duidelijk zin in en ik voorspel hem gezien de concurrentie een solotocht van 21,1km met de Jogger Jo und der Rudi Smeets eindzegen als beloning.

De route gaat richting Sittard en achter snelle Roger vormt zich bij mij een groep met de Belg Rudi Smeets, Jos Krist, Rene van Uum en 2 Duitsers. De Duitsers informeren naar onze plannen en willen het gat naar de onstuimig vertrokken Roger dicht lopen. Ook al zouden we dat kunnen, heelaas voor hun zijn we dat echt niet van plan (5km in 17:54). Jos en Rudy zetten aan en hun tempo is mij en Rene net een stap te hard. Fietsende Leo Kokkelkorn (Winnaar vorige edities) moedigt ons aan en het gat met Rudi lopen we langzaam dicht. Jos Krist loopt een tiental meters hiervoor maar stopt plotseling om zijn schoenveter vast te maken, dit akkefietje gaat hem veel plaatsen kosten. We zijn inmiddels via Millen weer op Duits grondgebied en met de wind in de rug ligt het tempo erg hoog (10km in 36:12). De route brengt ons nu door Iserbruch  en Millen-Bruch, Rene hangt aan het elastiek en moet lossen. Ik kan Rudi Smeets op de vlakkere stukken volgen maar voel, heuvel op, de krachten slinken. Na dorpen als Havert, Lind, Stein, Heilder gaat het omhoog en knapt bij mij het lijntje met Rudi (15km in 54:49).
Ik heb een serieuze inzinking en de km tijd is boven de 4 minuten. Gelukkig gaat de weg naar beneden en kan ik de draad weer oppakken tot de volgende kruising waar de Feuerwehre staat te slapen en me pas meld dat ik in de verkeerde richting loop als ik al om de hoek ben. Dit breekt even het tempo maar geeft me door de extra adrenaline ook weer zoveel energie dat de km tijd er niet onder lijd. Als ik omkijk zie ik dat Rene weer aardig genaderd is, dat wordt nog even doorharken (20km in 1:14:04). De kerk en finish te Tüddern zijn nabij en als ik over de streep kom wordt snelle Roger Rabbit op het podium als winnaar gehuldigd.
Met een eindtijd van 1:18:07 mag ik als 5e loper naar de douche. Een reep Westzipfell-chocolade is de beloning voor de 1e plaats 55+.
Luik - La colline de Cointe www.prov-liege.be/jogging/ann_liege.html
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
19-feb-06Luik10,30:37:0416,73:355113564m/s154172
Team Jogger JoLicht heuvelachtig parcours?
Roger Rabbit had het idee om weer eens een wedstrijdje in België te lopen. De keuze viel op de 10,3 km La colline de Cointe te Liege. Dus samen met Patrick en Roger op naar Luik waar als eerste wedstrijd van de Challenge Jogging de la Province de Liege gelopen kon worden. De stemming onderweg werd verhoogd met carnavals en midwinter marathon muziek, maar dat zou snel veranderen. Met nog 1km te rijden vielen ons de ogen en mond open want er kwam geen einde aan de helling die we omhoog moesten. De markeringen gaven aan dat hier een hardloopwedstrijd werd gehouden maar dit was zeker geen licht golvend parcours zoals in de aankondiging stond. Tevens zagen we enkel onverharde modderige hellingen in een park nabij een oude sintelbaan. Dit was toch echt het decor waar we voor gekomen waren werd ons sarcastisch verteld door Michel Zielinski en Luc Henno.
Bij het inlopen werd er nog wat lacherig gedacht dat het wel allemaal mee zou vallen en de eerste km's na de start, berg af, was dat ook wel zo. Maaaar alles wat omlaag gaat moet ook eens omhoog (5km in 17:45). Ondanks mooie namen zoals col l'Amour is de werkelijkheid bij 7km een helling, met een watertoren op de top, waar geen einde aan wil komen. Het parcours is goed gemarkeerd met lint en er volgt weer een lange afdaling naar het park bij de finish waar nog enkele hellinkjes genomen mogen worden (10km in 35:58). Op de versleten sintelbaan bereik ik als 35e van de 516 deelnemers na 37:04 minuten de finish van deze "licht glooiende" 10,3km mooie en aparte wedstrijd.
Team Jogger Jo scoort met Patrick (33:28) 3e en Roger (33:39) komt als 6e over de streep van deze voor ons tot vandaag onbekende uitdaging.
Urmond - Overmuntheloop run.to/overmuntheloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-feb-06Urmond10,350:39:1415,83:471142323m/s140173
Nog een ronde met MouloudThe day after the Midwinter Marathon
De dag na de fantastisch verlopen Midwinter Marathon is de enthousiast georganiseerde Overmuntheloop te Urmond het decor om nog eens na te genieten van het succes. De spieren zijn natuurlijk stijf en stram als we al extra vroeg in Urmond arriveren om het wedstrijddebuut van schoonzus Ine mee te maken. Het zonder problemen door Ine gelopen 3,3km rondje is tevens mijn warming-up. Ine heeft de smaak te pakken en we zullen haar nog vaak aan het lopen zien.

Bij de start van de 10km kan ik nog een even aansluiten (1km in 3:24) maar ik voel dat dit tempo me geen goed doet. Met aangepaste snelheid ga ik verder (5km in 18:27) en hou wat in als ik zie dat Mouloud Abraïk kan aansluiten. Mouloud is in zijn nopjes met mij als haas en zelf help ik hem graag aan een mooie tijd. De stramme spieren zijn inmiddels opgewarmd en na 39:14 minuten zitten de 10,35km er weer op en kunnen we naar de douche.
Na de prijsuitreiking, waar ik mijn eerste Masters 3 (55+) prijs krijg, volgt de in Limburg en omstreken wereld beroemde tombola. De prijzen zijn weer veelzijdig: broer Paul wint een Boedabeeld en Ine loot het 2e exemplaar. Zelf win ik een dag Live-style welke ik met Mouloud ruil voor een emmer aardappelen. Huub wint de Limburgse vla die ik mee naar kleindochter Sterre mag nemen.
Dagblad de Limburger: Opmerkelijk: Jo Schoonbroodt, winnaar bij de mannen Masters 3 (55 jaar en ouder), eindigde zaterdag nog als vierde in de midwintermarathon in Apeldoorn. Een dag later ruim tien kilometer voltooien in 39.14 mag een knappe prestatie genoemd worden van de Maastrichtenaar die onlangs opa is geworden.
Apeldoorn - Midwinter Marathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-feb-06Apeldoorn42,22:45:1615,33:55500411m/s157171
Midwinter Marathon 25km puntOPA's doen het tijdens de marathon
Ondanks dat vorig jaar tijdens de Midwinter Marathon mijn loopspullen werden gestolen en ik met natte kleren naar Maastricht kon, koos ik toch weer voor Apeldoorn. Het parcours over de Veluwe en de lerende organisatie (militaire bewaking voor de kleedkamers) van de Midwinter Marathon zijn voldoende redenen om er het beste beentje 42,2km voor te zetten tijdens mijn eerste wedstrijd als OPA van kleinkind Sterre. Koning Winter is nog volop in het zuiden aanwezig als ik om 7:45uur richting noorden reis. Onderweg samen met 4 andere lopers hebben we genoeg stof om over te praten en door prognoses de zaak op scherp te zetten. Tijd en km's vliegen voorbij en 3 uur later zijn we, dankzij driver John, op de place to be, de KW III kazerne. De temperatuur is hier iets boven nul en ik kies voor de korte mouwen met handschoenen. Samen met Math Roberts en Paul Koeimans zoek ik een plaats bij de al goed gevulde startopstelling.
Direct na de start is het even zoeken naar de juiste groep en Math sluit pas vrij laat bij me aan (5km in 19:20). We gaan via Hoogsoeren over de Asselse heide en lopen met de eerste dame van de Asselronde (10km in 38:15). Na het smalle fietspad (Rodeweg) door de bossen gaat het op de Amersfoortseweg omhoog naar het hoogste punt (15km in 58:28). Math, in training voor de 24 uur van Stein,  moet een gat laten vallen ondanks dat de laatste 5km langzamer zijn dan het schema van 4 minuten per km dat we hebben afgesproken. Ga ik te hard van stapel, zal ik wachten? De verschillen worden groter en ik ga langs de Echoput en Julianatoren verder met nog een marathonloper (André Pelgröm) (20km in 1:17:43). De weg helt omlaag en het halve marathon punt passeren we na 1:21:46.
Een mooie tijd ligt in her verschiet maar ik weet ook wat er nog gaat komen en dat mijn krachten afnemen. Het gaat nu omhoog over de Soerenseweg, mijn loopmaat begint zwaar te ademen en moet afhaken (25km in 1:37:28). Bij de ingang van Park Berg en Bos scheiden de marathonlopers van de Asseltronde-lopers. Als ik door de finishstraat loop om aan de tweede ronde beginnen krijg ik van Limburgse supporters het meer dan opbeurende nieuws dat ik op een 5e plaats in de marathon loop, is dat even kicken! Nog 15km te gaan en niemand voor of achter me te zien, hou ik dit alleen vol?
Het begint te miezeren en op het kronkelende smalle, op/afgaande, Lammertspad door de bossen krijg ik het koud, nu wordt het echt zwaar. De snit is eruit en ik neem een blokje bouillon (4uur cup-a-soep). Smerig spul om puur in je mond te stoppen en bij de drankpost gooi ik er wat thee overheen (30km in 1:57:34). Op de rechte paden kan ik het tempo weer vast houden en ik zie in de verte een loper (Erik Goossen) voor me (35km in 2:18:13). Het verval valt mee en met een richtpunt en dalende Amersfoortseweg gaat het tempo omhoog. Elke km wordt vanaf nu aangegeven en met een alles of niets offensief, enkele tussentijden van 3:33minuten per km, neem ik de 4e positie over. Dit is natuurlijk mooi maar de marathon is pas gelopen als ook de laatste piep heeft geklonken en ik mag nu niet verzwakken of zoiets akeligs als kramp krijgen (40km in 2:37:05). De snelst 5km van vandaag. In het park Berg en Bos passeer ik de marathonlopers welke nog aan de tweede ronde van 15km moeten beginnen. Na de rode lap van nog 1km begin ik in een 4e plaats te geloven, hoewel ik het gevoel heb dat de eindstreep maar niet naderbij wil komen.
De speaker trekt alle registers open als hij me herkent en met het applaus klinkt de laatste piep, van de championchip, me als muziek in de oren.
De eerste marathon, als opa, is na 2:45:16 uur "volle pataj" een feit. De kleedkamer brengt dit jaar geen onaangename verrassingen en de masseur mijn oude/koude botten op temperatuur.
Op de terugreis richting Maastricht heeft ieder zijn eigen Marathon verhaal en mijn gedachten gaan nog vaak terug naar de indrukken die ik ook nu weer heb mogen ervaren.

Posterholt - Annendaalloop www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-jan-06Posterholt21,11:16:0616,63:361707-12m/s161169
De laatste meters hollen in PosterholtFriemelke/(Loop)Sterre op komst
De eerste wedstrijd in het nieuwe jaar werd, traditiegetrouw, de Annendaalloop halve marathon te Posterholt. Of ik kon starten was nog even de vraag want dochter Anouk staat op het punt om te bevallen. Om 5:30uur wordt ik wakker gemaakt omdat Jenny mee naar de bevalling in het AZM mag. Ik help met de ramen van de auto ijsvrij te krabben en kruip dan met een onrustig gevoel nog een uurtje terug in bed. Het is de vraag of ik voor de komst van baby Friemelke de finish haal.
Voor dat ik afreis naar Posterholt begrijp ik, via de hotline, dat Anouk er nog hard voor moet werken. Het kan nog wel even duren met Friemelke. Wat kun je beter doen om de spanning te verwerken?

Juist ja, de loopschoenen aan en er iets moois van maken. In Posterholt tref ik veel medelevende lopers en zelfs de speaker heeft het over Opa Jogger Jo. Het is een zonnige ijskoude dag als we van start gaan samen met de kwart marathon. Schoester Patrick Heubel, winnaar van de vorige editie, voelt zich in topconditie en heeft grootse plannen op het snelle vlakke parcours samen met Roger Rabbit Rousseau gaan ze aan kop van de wedstrijd. Ik loop al snel met Math Roberts en John Rijenen maar tegen de wind moet ik hun laten gaan (5km in 17:38). Maud Golsteyn loopt de kwart en heeft weer een geweldige dag. Bij de drankpost besluit ik wat in te houden om haar een handje te helpen (10km in 36:04).
Maud hangt aan het elastiek maar loopt een pr op de kwartmarathon van 38:08. Bij het ingaan van de 2e ronde zie ik dat ik inloop op Math Roberts. Hij vormt een mooi mikpunt en automatisch gaat het tempo omhoog. Ik passeer een uitlopende Paul Hagendoorn en even later Math (15km in 53:58). John Rijenen is mijn volgend target, maar het verschil wil maar niet kleiner worden. Good old Ton van de Eerden fietst nog een stukje met me mee en vraagt wat de plannen zijn. Veel lucht om te praten heb ik niet maar gelukkig komt Posterholt naderbij (20km in 1:12:10). In de laatste meters komt Huub Rokx me nog tegemoet om me aan te moedigen.

Na 1:16:06 uur ontspanning mag ik gaan informeren hoe de ontwikkelingen in Maastricht verlopen. Heelaas duurt de race van Anouk/Friemelke wat langer. Het resultaat zal ik jullie zeker niet onthouden. Patrick zijn voorgevoel komt uit want hij eindigt, na een lange eindsprint, mooi als 2e van het hele veld.
15uur na mijn finish heeft dochter Anouk haar race er ook opzitten en bevalt van dochter Sterre. Klik hier voor meer info en een trotse Opa Jogger Jo.
Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top