Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Mergelland Marathon 25km doorkomst Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2005

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2005
Meerssen - Silvester Marathon
Heerlen - Kerstcross 9,8km
Mescherbergloop 14,4km
Olne-Spa-Olne Ultraloop Trail 64km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Maastricht - ENCI bergloop 10km
Herve - Vallons de Herve 21,1km
Heerlen - Mondriaanrun 10,5 km
Hasselt - Dwars door Hasselt 15km
Sittard - Chemelot-loop 16,1km
Liege 10km
Maastricht - Stadsloop 1/2 marathon
Meerssen - Mergelland Marathon 42,2km
Maarland - Zomeravondloop 10km
Echt - Run Party 16,1km
Bilzen - Terras Jogging 10km
Ell - Avondloop 10km
Vakantie Jogger Jo in Zuid-Frankrijk
Echt - Pepijnloop 10km
Heel - Waterleidingloop 10km
Berg en Terblijt - Geuldalloop 10,77km
Vise - Maas Marathon
Maastricht - Maastrichts Mooiste 15km
Rotterdam - Rotterdam Marathon
Brunssum - Parelloop 10km
Oirsbeek - Rusmanloop 10EM
Maastricht - Treechloop
Beek - Bechaloop 10EM
Noorbeek - Mali-Run sponsorloop (44,5km)
Urmond - Overmuntheloop 10km
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2005

De training/wedstrijd statistieken:
Met 28 wedstrijden en een totale trainingsafstand van 5017 km zit mijn fantastische (20e) loopjaar 2005 er weer op.
Hiervoor had ik 407uur effectieve looptijd nodig en 262 keer mijn loopschoenen aan en uit getrokken. Per training is dat 19,1km onder de schoenen door taffelen. Sinds ik in 1986 ben begonnen met hardlopen is mijn totaal 66937km. Klik hier voor meer Jaar-Statistieken

Hoogtepunten 2005
-De geweldige progressie afgelopen jaar van Team Jogger Jo (Patrick Heubel - Roger Rousseau - Huub Rokx)
-Sjoester Patrick Heubel wint de halve marathon van Posterholt en zelf doe ik het kunstje in 1:15:17
-Mijn 10e plaats algemeen in de mooie Midwinter Marathon (2:43:53), een domper was de gestolen loopspullen.
-De grote verrassing dat Asics me een paar nieuwe loopschoenen ter compensatie zond.
-1e plaats in de ijzige 45km (3:13:37) Mali sponsor loop te Noorbeek, georganiseerd door Jos en Henk
-De onverwachte uitnodiging voor de Rotterdam Marathon (2:41:40) en 1e Nederlander 50+
-De tropische Maas Marathon (2:55:10) met superhazen Patrick Heubel en Roger Rabbit
-Vakantie/Training schiereiland St.Tropez met 487km, 8000 hoogtemeters en een leuke loopgezel
-Op mijn 55e verjaardag, weer een Magnifieke Mergelland Marathon (2:44:30) en een 4e plaats algemeen
-Twee wedstrijden op een dag in twee landen Chemelotloop en Dwars door Hasselt
-De fantastische  Les 4 Cimes du Pays de Herve te Battice (33km in PR 2:11:53) 1e 50+ met goddelijk bier van Valdieu
-Mijn langste ultraloop Olne-Spa-Olne 64km sneeuwpret 1750hoogtemeters in 5:38:48 en een 3e plaats algemeen
-De 4e Silvester Marathon met 30 lotgenoten de tocht der tochten vanaf Meerssen langs de Geul tot Epen en weer terug.


Meerssen - Silvester Marathon
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
31-dec-05Meerssen42,24:0510,35:4830nvt4 3m/s170123
Slibberige Silvester Marathon (SM-loop) - Eine goje roetsj
Start SM-Loop 2005Voor het 4e jaar werd er als sportieve onderbreking tussen Kerstmis en Nieuwjaar op zaterdagdag 31 december de Limburgse SM-loop (Silvester Marathon) georganiseerd. Dit jaar met een NIEUW parcours waarbij vanaf Meerssen het riviertje de Geul stroomopwaarts 21km werd gevolgd tot Camerig, om vervolgens te keren. Deze, GRATIS, marathon over 90% onverharde paden door het Geuldal was een mooie gelegenheid om het kerstkonijn eruit te lopen door nog een paar km's aan het jaartotaal (de teller staat op 4958km) toe te voegen. Er zat geen wedstrijdelement in deze Geuldal Silvester-Marathon over 42195m dwars door de Limburgse heuvels, hoewel 42km hardlopen over sneeuw, ijs, modder en pratsj voldoende uitdaging zijn.

Dat er Łberhaupt gelopen kon worden was 12 uur voor de wedstrijd nog maar de vraag. Het land werd geteisterd door sneeuwstormen met ijzel en het KNMI gaf een weeralarm. Om 9uur vertrokken de 30 dyhards voor hun tocht der tochten op een schema van 4 uur en het motto was GENIETEN samen uit, samen thuis. Ultraloper Henk Sipers ging voor zijn 200e marathon en kreeg een gepast startnummer. Al snel bleek dat het een bijzondere tocht ging worden want de soms spiegelgladde ondergrond zorgde voor menig pirouette en klunen toestanden. Dat sommige lopers niet op hun voeten kon blijven staan is dus niet de wijten aan de 3 brouwerijen op de route (De Leeuw, Gulpener en Brand). Via het hellingbos langs de Geul wordt het in kerstsferen verkerende Valkenburg (5km) bereikt en gaat het via Schin op Geul naar de drankpost aan de voet van de Keutenberg (10km). Daar waar zomers de wielrenners de 22% kuitenbijter op draaien schravelen wij op een ijzig pad langs de Geul richting Gulpen waar de fam. van Klaus Krolzig een kompleet lopersfeestmaal met muziek als drankpost heeft ingericht. Ondanks dat we de Geul volgen zitten er toch enkele Limburgse hellingen in het parcours als we via Mechelen naar Camerig gaan. Op de hoger gelegen delen is het nog wit en de paden zijn een ijsbaan waar mijn IceBug schoenen hun nut weer eens bewijzen. Via de nodige draaihekjes (stechels) door drassige weiden en sneeuwduinen bereiken we na 2:15uur het halve marathon punt bij hoeve de Wingberg. Hier staan Leny en Thea ons op te wachten met warme thee en kunnen we na een rondje van de zaak beginnen aan de terugweg. We nemen, met dank, afscheid van de mee fietsende Ricardo die dacht dat we voor 21km gingen. Het voordeel van een gezamenlijke tocht is dat je met andere lopers kennis kunt maken en ervaring uit wisselt. Iedereen heeft ondertussen natte voeten en er wordt uitvoerig gebruik gemaakt van de drankpost bij 27km waar de top 2000 muziek zorgt voor de sfeer. De Dode man (waarom een man?) helling laten we links liggen en het smalle pad langs de Geul is zo ijzig glad dat een loper zich juist aan een boom kan vast grijpen om niet in het koude water te donderen. Inmiddels beginnen de krachten bij velen af te nemen en worden er verschillende tempo groepjes geformeerd.
Na 4:05uur bereiken de eerste de finish en de laatste volgen binnen 30minuten. In uitspanning "De Nachtegaal" wordt het vocht aangevuld met Gerardusbier en uiensoep. Bij de evaluatie is iedereen het eens, volgend jaar gaan we er weer voor "eine goje roetsj".
Meerssen - Silvester Geul-Marathon (Klik hier voor meer info)
Heerlen - Kerstcross www.avon-heerlen.myweb.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
26-dec-05Heerlen9,80:38:5815,13:588516 4 1m/s--
Jogger Jo en Ad DiederenRoger Rabbit Rousseau kwam met het idee om i.p.v. onze traditionele kerstloop een keer de Brunssumerheide op te zoeken voor deelname aan de Kerstcross. Ik had zo mijn bedenkingen maar om zo een jongen alleen naar de Oostelijke mijnstreek te laten trekken is vragen om problemen gezien zijn Roda JC relatie. Dadelijk zijn we hem helemaal kwijt in Mestreeeeech.
De weergoden zijn ons gunstig gezind want na de natte sneeuwbuien breekt de zon door en kan er in singlet worden gelopen. De Brunssumerheide ligt er, om te zien, mooi bij maar het heuvelachtige zandpaden parcours is zeker niet licht te noemen. Er moeten twee kleine en twee grote ronde worden gelopen om te komen tot mijn kortste wedstrijdafstand (9,8km) van dit jaar.

Peter Gorissen is erg snel weg bij de start en ik moet nog even wennen aan het hoge aanvang tempo. Samen met Ad Diederen (2:29uur op de marathon) draaien we onze km's waarbij Ad de betere klimmer is en ik het van de afdalingen en vals plat moet hebben. In de grote ronde moet ik Ad even laten lopen maar kan dit weer herstellen voor het ingaan van de laatste ronde. Peter heeft op dit parcours duidelijk betere papieren en pas tegen het einde van de race kan ik wat meters goed maken maar onvoldoende om hem echt te bedreigen.
Na 38:58 minuten zit de Kertstloop erop en kunnen we naar schoonmoeder voor de traditionele "Knien in et zoer".
Het positieve van deze wedstrijd is het mooie uitdagende heideparcours. De minpunten zijn het ontbreken van elke vorm van verzorging (geen drinken en douche) en geen veteranen/masters huldiging.
Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
18-dec-05Eijsden14,41:01:0914,134:14325372 3m/s180166
De Mescherbergloop(14,4km), de meest zuidelijke wedstrijd van Nederland, is na het vervallen van de Wijnbergloop en 1/2 marathon van Margraten een van de laatste typisch Limburgse lopen waar de heuvels een belangrijke rol spelen. Voeg daar nog 200 traptreden aan toe met wat glibberige Savelbospaden en je hebt de perfecte uitdaging om een zondagmiddag van de straat te zijn. Een week eerder liepen we het bevroren parcours als training in 1:05uur maar vandaag is er modder en pratsj. Samen met Roger Rabbit Rousseau loop ik warm en de Sjoester Patrick Heubel is i.v.m. koopzondag de afwezige.
Op de eerste helling krijg ik al dat vermoeide gevoel van zware benen en moet de groep John Bosch, Lou Maas, Rene van Uum, Math Dinjens en John Vaessen laten lopen. Aai dat is een tegenvaller. Ik dacht dat Olne-Spa-Olne al verteerd was maar blijkbaar loop ik nog met de naweeŽn.
Op de volgende helling komt Maud Golsteyn als eerste dame voorbij en ik mag even aansluiten. De afdalingen gaan me nog redelijk af maar zovlug als er kracht nodig is moet ik passen. Het trappenpad wordt een martelpad maar ik kom boven op een 40e plaats volgens een tellende supporter. In de afdaling begint het weer een beetje te marcheren en de laatste helling gaat redelijk. Op het beruchte modderpad langs het omgeploegde land is het ondanks de IceBug schoenen uitkijken om niet via een spagaat een buiklanding te maken.
De verlossende finish bereik ik, slecht enkele minuten sneller dan tijdens de trainingsloop, als 3e 50+ na 1:01:09.
De gelopen tijd stemt niet echt tevreden, gelukkig is niet alles in dit leven voorspelbaar. De tombola gaat het me deze keer beter af (rugzak, om Friemelke in te stoppen?) zodat er toch noch wat positiefs te melden valt.
Olne - Olne-Spa-Olne 64 km www.courirpourleplaisir.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
27-nov-05Olne645:38:4811,35:1826330 3m/s--
64km "Sneeuwpret ?" in de Ardennen
Een van de betere padenDe laatste meetersUltraloop Trail Olne-Spa-Olne stond al langer op mijn verlanglijst. De uitdaging: 64km (of meer als je verkeerd loopt) onverhard spoorzoeken door de Ardennen natuur met 1750 hoogtemeters, en dus ook 1750 m dalen, door een winterlandschap. Bij het inpakken van de sporttas voor deze extreme wedstrijd is de vraag wat allemaal mee moet want er is 20cm sneeuw voorspeld. De Icebug schoenen gaan zeker mee voor de betere grip en ik wil lopen met 3 lagen kleding gezien de temperatuur. Bevoorradingen zijn bij 15, 30, 40, 52km, dus eigen drinkgordel is een must. Rob Brouwers uit Delft arriveert de dag ervoor bij me en we bekijken als warming-up nog een video van de Cross du Mont Blanc die we samen gelopen hebben.
Om 5:30 gaat de wekker onverbiddelijk af en gaan we aan het ontbijt. Hoe korter we bij Olne komen hoe witter het landschap wordt. Het eerste winterweekend zorgt voor gladde wegen maar ook mooie kerstplaatjes. In het donker zoeken we achter de kerk van Olne naar Chalet du Levant Olnois naar het inschrijflokaal. De start voor de 260 inschrijvers is om 8uur.

Het parcours begint met een lange afdaling over witte veldwegen en ik loop zoveel mogelijk in het smalle sneeuwspoor van de auto die voorop rijd. Op de plaatsen te veel water/modder is probeer ik door een omweg de boel nog even droog te houden. Veel nut heeft het niet want je wordt meer nat van de lopers naast je die de natte sneeuw en modder doen opspatten. Het gevolg is dat na 10 minuten mijn sokken in de schoenen al nat zijn ondanks de waterdichte schoenen en dat met nog ca. 6uur te gaan.  Op de eerste echte serieuze afdaling, door een greppel met veel losse stenen, loop ik blijkbaar zo verkramt naar beneden dat ik een stevige spierpijn voel op het vlakkere gedeelte van het parcours (Nessonvaux 5km in 24:19).
Het gaat vanaf nu veel op/af en daar knijp ik hem behoorlijk mede omdat mijn ogen in dit half donker te laat de obstakels zie. Ik moet een kopgroep van ca 10 man laten gaan met o.a. Raf Brabants, Battice winnaar Wouter Hamelinck en Nederlands berg/ultraloper Veron Lust waar ik kennis mee heb gemaakt.
Nu moet ik zelf de route zoeken, die is gemarkeerd met een wit lint (wie verzint dit in een sneeuwlandschap?), op de plaatsen waar een zijweg moet worden genomen. Ik verloop me een paar keer omdat ik geconcentreerd moet kijken waar ik loop en een wit lint, boven mijn blikveld, in een wit winterslandschap niet echt opvalt (Fraipont 10km in 53:51). Buiten sneeuw, regen, ijs, modder, stenen, bladeren, afgevallen takken is er ook nog de macabere ontdekking van een aangevreten reeŽn lijk waar ik overheen moet springen. Als we op een verharde weg richting verzorgpost (Banneux 15km in 1:23:32) gaan krijg ik lopers voor me in beeld en heb ik weer een mikpunt.

Het gas gaat erop en tot mijn verbazing kan ik bij een van de volgende klimmen in het besneeuwde bos aansluiten (Hodbomont 20km in 1:45). Dit blijkt de kopgroep te zijn, ik praat met Veron Lust over de prestatiecurve van de ouder wordende loper en dol met Wouter Hamelinck, wat me op een voltreffer met een sneeuwbal komt te staan. Het parcours dat blijft stijgen en dalen is wonder mooi met zijn vele beekjes en vergezichten, alleen is er niet veel tijd om te kijken. Ik mis de favoriet  en winnaar van vorig jaar Olivier Perron in de kopgroep die langzaam slinkt (Hestroumont 25km in 2:04:27. Ongeveer 3 km voor het keerpunt in Spa komt er een langere klim waar bergloper Veron Lust afstand neemt en Wouter Hamelinck volgt op 10 meter (Spa 30km in 2:33:08).

Ik moet passen bij dit geweld en ga  in mijn eigen tempo naar boven. Blijkbaar heeft Wouter zijn dag niet want langzaam loop ik naar hem toe en gezamenlijk lopen we op plaats 2 en 3 naar de drankpost in Spa. Terwijl enkele achtervolgers voorbij lopen vul ik mijn drinkbelt. De organisatie heeft ons voor de afwisseling nu een glad stenen trappenpad getrakteerd maar met de stalen pinnen onder mijn schoen heb ik nauwelijks grip wat me op een valpartij komt te staan. Wouter zie ik in de klim op het slingerpad beneden en ik moedig hem tevergeefs aan (Bois de Staneu 35km 3:00:00). Vanaf plaats 5 begin ik in de lichte afdaling aan een opmars wat me de 3e stek oplevert als ik bij de drankpost arriveer (Chateau de Franchimont 40km in 3:23:34). De warme thee smaakt me goed en als no. 4 aankomt vervolg ik mijn weg. De beklimming bij Theux gaat me nog goed af maar nu zit ik over het marathonpunt en kom in het ultragebied waar ik nog niet veel ervaring heb. Van een omstander verneem ik dat ik Een lekkere bruine Leffe als beloning200meter achterstand heb op de no.2. In de volgende slingerende klim zie ik hem voor me lopen en even later is hij het haasje (Oneux 45km 3:46:49). Bij een bruggetje parallel aan het spoor en over de Vesdre verloop ik me en begeef nu langs de spoorbaan aan de verkeerde kant van het hoge hek, na wat zoeken vind ik een gat in de afrastering (Tancremont 50km in 4:09:01).

De langdurige inspanning maakt me minder alert, de reacties worden trager waardoor ik enkele keren bijna onderuit ga en een bloedneus oploop door een klap van een boomtak? Inmiddels zijn twee lopers bij me gekomen, die niet aan de wedstrijd deelnemen, en me haarfijn kunnen vertellen wat me nog te wachten staat. In de afdalingen zijn de klappen in de bovenbenen niet leuk meer en ik moet noodgedwongen ook langzamer gaan dalen. Op een lange klim krijg ik het lood in de benen gevoel en moet nog kleinere passen maken. Dit kost me de 2e plaats al een fris ogende Belg me passeert, nu ben ik het haasje. De volgende steile helling is gemarkeerd met een grote 58 (Goffontaine 58km in 5:01:01), hier moet ik voor de eerste en laatste keer wandelen. De fut is er helemaal uit en het is de 3e plaats die me weer motiveert om tempo te maken (Croix Maga 60km in 5:14:42).

Het wordt steeds moeilijker om het evenwicht te houden op de glibber paden en de oriŽntatie zwakt ook verder af waardoor ik me verloop en terug moet keren op mijn schreden. Wat een onnodig verloren energie, loop ik nog op de 3e stek? Olne komt in zicht en ik hoor de speaker, maar de laatste 1,5 km tot de finish is een steile klim waar ik met veel moeite kan blijven lopen. Het laatste stuk loop ik door diepe plassen en het water komt tot aan de enkels, het deert me niets meer. Als ik in de laatste bocht naar de streep me omdraai zie ik mijn achtervolgers naderbij komen maar ik red het.

Een 3e plaats, van de 180 finishers, met een eindtijd van 5:38:48 onder deze erbarmelijk zware omstandigheden, en ruim meer dan 64km door het verlopen,  zijn een feit. Ik realiseer me dat ultralopen van deze categorie wat meer voorbereiding vragen dan een marathon, alhoewel is dit te trainen?
Als ik wat wil drinken vliegt de EHBO over me heen want de bloedneus heeft blijkbaar mijn hele mond, kin en hals rood gekleurd. Ik moet op de brancard ondanks dat ik probeer uit te leggen waar al dat bloed vandaan komt. Net op het moment als het hospitaal gebeld dreigt te worden valt bij hun de Franc. Hiermee heb ik de organisatie bij de neus genomen en de vele pessimisten welke me dit mooie avontuur hadden ontraden.
Andrť van de Vliert bedankt voor de nuttige tips.
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33 km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
13-nov-05Battice332:11:5315:04:009881410 2m/s174159
21km Rene - Alex - Jogger JoDe MUUR van BatticeAbsoluut de mooiste en beste verzorgde loop in de regio is de 33km Les 4 Cimes du Pays de Herve te Battice. Een schitterend parcours door een uitdagend landschap en een enthousiaste organisatie die dit jaar voor de 20e keer klaar stond voor het GRATIS loopfestijn.13 november 2005, mijn 13e Les 4 Cimes, een deelname om nooit meer te vergeten en dat terwijl ik vooraf geen dubbeltje had gegeven voor het Łberhaupt uitlopen van deze heuvelachtige wedstrijd. De hele week sukkelde ik al met lage rugpijn en bij het lopen een verlamd gevoel in het linker bovenbeen. Door wat extra (gedwongen) rust en spierverwarmende zalfjes zag ik toch een kans om op zaterdagavond naar Battice te reizen. De pastaparty vooraf samen met de sympathieke organisatie is altijd een belevenis op zich en naar mate er meer Vin Rouge (rood druivensap met wat alcohol) genuttigd werd voelde de rug steeds beter.
Op de dag van de waarheid kakelde een haan me om 6uur uit dromenland. Waarschijnlijk stond hij nog op zomertijd en ik draai me nog een keer.
Voor de start neem ik een massage en bij het inlopen voel ik de rug minimaal. Als de fanfare de meute van een record aantal deelnemers naar de startstreep heeft gebracht kan de strijd beginnen.

n de afdaling van de muur van Battice loop ik nog even met mijn loopmaatjes Roger Rabbit Rousseau en Sjoester Patrick Heubel. Na 1 km (3:06) mogen ze gaan voor hun eigen, veel belovende, wedstrijd en zit ik in een groep met Fons de Bie. Al snel heb ik in de gaten dat dit te snel voor me is en ik laat Fons lopen (5km in 18:20). Achter me zit een groep met Alex Lamberix (zoon van Albert) en Rene van Uum (10km in 37:30). Vanaf Mortroux moet er weer geklommen worden en is er een stuk onverhard (15km in 57:32). In de beklimming naar het hoogste punt van de wedstrijd (Fort d' Aubin) komt Alex en Rene me voorbij en kan ik in de afdaling weer aansluiten. De lange afdaling naar het halve marathonpunt (20km in 1:18:31) voel ik mijn rug en probeer te dalen met wat meer souplesse. Vanaf nu gaat het enkel omhoog (cime Mauhin) en al snel moet ik het groepje met Rene en Alex laten lopen. Davy blijft op de fiets bij me en op karakter klim ik in eigen tempo.
Boven moedigt oud topper Ton van der Eerden me aan en op het vlakke stuk begint de diesel weer te lopen en haal de snel gestarte Fons de Bie in. Na enkele km's passeer ik de groep Rene (25km in 1:38:54) en de benen voelen weer goed. De opleving was van korte duur want bij de volgende klim moet ik weer achter aansluiten en zelfs dat lukt niet meer. Rene heeft blijkbaar goede benen want ook Alex moet afhaken ondanks de aanmoedigingen van vader Albert. Op het vals plat krijg ik mijn derde adem en passeer Rene voor de zoveelste keer nu nog even de 4 cime "Chapelle du Transpineu" (30km in 2:00:30).
Ik loop nu op de 14e plaats en zie Raphael Brabants voor me lopen maar de fut om nog een versnelling te maken is helemaal op. De muur van Battice is een bekende kuitenbijter en met een eindtijd van 2:11:53 en nieuw PR mag ik het podium op voor de eerste prijs 50+.
Volgend jaar in mijn 14e Battice draag ik startnummer 14.
Roger (2:05:38) en Patrick (2:06:50) hebben er een mooie pot van gemaakt met een 5e en 6e plaats. Roger Rabbit op naar de marathon! In de feestzaal smaakt het bruine bier van Val-Dieu als een godendrank en is pa Heubel in zijn element.
Klik hier voor meer details en mijn tussentijden.
Maastricht - ENCI Bergloop 10km www.atletiekmaastricht.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
6-nov-05Maastricht100:39:5315,03:592922114 4m/s175159
Als laatste heuveltraining voor Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km leek het me wel aardig om eens in de ENCI groeve te lopen. De ENCI bergloop bied de mogelijkheid om in het normaal voor publiek afgesloten natuurgebied bij de Observant de benen te testen. In het verleden werden we hier als recreant gediscrimineerd in de wedstrijduitslag maar de organisatie heeft geleerd dus op naar de mergelgroeve.
Een wachtdienstoproep vlak voor de start verstoort mijn voorbereidingen maar ik kan toch vertrekken voor de pittige heuvelloop. Rudy Aarts komt me in de lange klim voorbij en heeft vandaag blijkbaar goede benen of ik slechte? Ik kan in de afdaling het verschil weer goed maken maar bij de volgende klim moet ik toch passen en heb ik niet de fut om echt diep te gaan, de 2 uur training van gisteren?
De laatste ronden brengt me nog vlak bij Speedy Rudy. Na 39 minuten hobbelen in het mooie herfstdecor ben ik klaar voor de 33km van Battice.
Herve - Vallons de Herve Halve Marathon www.herv.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
29-oct-05Herve21,11:23:4515,13:58299922 1 m/s186161
Start halve marathon HerveIn 1992 liep ik de laatste keer de mooie maar o zo zware halve marathon van Herve in 1:25:43. Inmiddels de nodige jaren en kilometers verder maar ook wat grijzer/wijzer? ga ik op herhaling en ben benieuwd naar de mogelijke tijd. Het alternatief was de kamer thuis opknappen en over die keus hoef ik niet lang na te denken. De heuvelachtige uitdaging past goed in de Battice voorbereiding en Roger Rabbit en Huub Rokx hebben er ook zin in, dus op naar BelgiŽ. Het is dan wel bijna november maar de temperatuur is nog zomers en ik tref Bryon Hywood de winnaar van de eerste (1986) Les 4 Cimes (Battice 33km) en organisator Bernard Viaene. Lou Maas is ook aanwezig (Battice inspiratie?) en Rene van Uum heeft er al de nodige km's op zitten want hij is met de fiets. Als warming-up loop ik met Roger, Huub en John Bosch de laatste kilometer van het parcours omlaag tot onder het autowegviaduct en weer terug naar boven. Roger onthult het grote geheim dat hij hier vorig jaar op de steile heling naar de finish heeft moeten wandelen, we zijn dus gewaarschuwd.

De eerste km's na de start gaan in een vlot tempo naar beneden maar al snel moet er alweer worden geklommen en zo zal het op en af blijven gaan. John Bosch loopt bij me en Roger Rabbit gaat ruim voor ons (5km 18:35). We zitten rond plaats tien in de wedstrijd en de hellingen liggen kort achter elkaar. Als ik omkijk zie ik geen John en mijn benen voelen op dat moment zwaaaaar. Ik wordt door enkele lopers ingehaald en Rene van Uum komt voorbij. Volgen is er op dat moment niet bij en uitstappen staat niet in mijn vocabulaire (10km in 39:04). Rene is uit het zicht maar ik voel dat de dip langzaam wegtrekt en sjravel lekker door tegen de zoveelste helling.
Nu begin ik weer lopers in te halen en zie Rene als richtpunt voor me (15km in 59:28). De hartslag krijg ik nu op gemiddelde 170 en max. 186. In de afdaling bij 18km kom ik Rene voorbij en stoom door naar de volgende loper. Onder aan de helling is de pret van het snel lopen voorbij en gaat het via vals plat naar de lange helling naast het autowegviaduct. Ik probeer nog soepel omhoog te lopen want voor mijn gevoel ben ik aan het klunen (20km in 1:18:59).
De Roger helling overleef ik zonder te wandelen en richting de finish maak ik de eerste meters dit jaar op een atletiekbaan waar na 1:23:45 (mooie cijfer volgorde) de strijd er met een 9e plaats op zit.
Bijna 2 minuten progressie op 13jaar tijd, daar doen we het voor.
Ook dit jaar heeft Roger Rabbit in de laatste km moeten wandelen maar hij is wel mooi 3e in de wedstrijd. Is dat zijn geheim?
Heerlen - Mondriaanrun www.avstb.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
16-oct-05Heerlen10.50:37:5916,73:3590916 3m/s170158
Na een midweek vakantie/trainen in de Ardennen vanuit Chalet Cascade te Coo (klik hier) en een duurloopje van 2:30uur op zaterdag zijn de benen niet echt fit te noemen. Toch wilde ik de Mondriaanrun lopen omdat deze nog op mijn lijstje ontbrak en er de laatste tijd niet echt op snelheid getraind is terwijl dit soort wedstrijden de beste training zijn. Samen met Roger Rabbit Rousseau en Sjoester Patrick Heubel verken ik het zeker niet vlakke maar wel bochtige parcours dat uit 4 ronden bestaat. Speaker Wim van Linden zet zijn geld voor de start op Patrick als winnaar terwijl ik Roger tip als de no.1 voor vandaag.
Al snel na de start moet ik het een stapje rustiger doen omdat de benen wel gewend zijn om lang maar niet snel te lopen. Als ik me vervolgens ook nog enkele keren (bijna) verloop is het tempo gebroken. Gelukkig loopt de locale gids John Borjans achter me en kan ik de draad weer snel oppakken. De laatste ronde heb ik het idee dat het wat beter loopt en na 37:59 minuten zitten de 10,5km erop.
Mijn voorspelling is uitgekomen want Roger Rabbit (hoeder van Teigetje) wint voor Patrick. Het is mooi om van nabij mee te maken hoe Roger en Patrick steeds beter gaan lopen dankzij de gezamenlijke trainingen en sportieve concurrentie, konden we dat zelf ook nog maar eens!
Na afloop krijgt iedereen een tas met inhoud en functioneel T-shirt, jammer dat bij deze loop geen Veteranen categorieŽn gewaardeerd worden.
Hasselt - Dwars door Hasselt 15km www.dwarsdoorhasselt.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
9-oct-05Hasselt150:57:5815,53:51233312819 2m/s174160
Op een dag 2 afstanden lopen had ik al vertoond maar op een dag 2 wedstrijden lopen in 2 verschillende landen is ook voor mij een nieuwe ervaring. Om 11:00uur gestart in Geleen voor de 16,1km Chemelot-loop met na 57:02minuten de finish in Sittard. Na afloop haastje-repje naar Maastricht om droge kleren en Jenny op te halen voor het Dwars door Hasselt evenement. Vlaamse Reus Marc Quadflieg heeft namens DSM Genk alles perfect geregeld en om 15:30uur klinkt het startschot.
Inlopen was gezien de ochtend oefening overbodig en ik ben ook bewust niet vooraan gaan staan omdat ik rustig wil starten.

De eerste km's marcheren voor geen meter en het vierkanten wielen gevoel heb ik in optima-forma door de stramme spieren na de gedwongen rust tussen de 2 wedstrijden. Harry v.d. Aart komt langzij en langzaam kan ik het tempo opvoeren (5km in 19:23 en 10km in 38:38). Terug in de straten van Hasselt lijkt er, door de vele bochten in de binnenstad, geen einde aan de wedstrijd te komen. Na bijna 58 minuten zit ook deze klus erop en heb ik vandaag ruim 31km in 1:55uur te voet afgelegd.
Dat de vaste supporters van Roger Rabbit, terwijl hij zelf hier niet loopt, naar Hasselt zijn gekomen om de lopers aan te moedigen doet me deugt. De familie Rosseau en Davy verdienen een rondje bij de volgende gelegenheid.

Het avond programma, in een Hasselts etablissement, vult de verloren energie ruimschoots weer aan. Met het vooruitzicht van een herfstweekje Ardennen, lekker rusten en trainen, in Chalet "Chez la Cascade" - Coo (B) www.ardennentop.be kan de dag niet meer stuk, zie ook mijn vakantieverslag (klik hier). Er worden met Marc Quadflieg en Opa Rob Brouwer plannen gemaakt om de ultraloop Olne-Spa-Olne, 64km genieten (?) door de natuur, op 27 november te gaan lopen. Zijn er nog meer liefhebbers of weet iemand iets over het parcours en de verzorging te melden?
Sittard - Chemelot-loop 10EM www.chemelot-mgl-loop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
9-oct-05Sittard16,10:57:0216,93:32280819 2m/s176165
Marcel de Veen en Jogger JoOp de eigen SABIC/DSM Chemelot-loop mocht ik natuurlijk niet ontbreken. Met de start bij de voormalige Staatsmijn Maurits te Geleen, een rondje over het bedrijventerrein met o.a. de  oude mijnsteenberg en finish bij het Mediapark in Sittard is er een nieuwe 16km wedstrijd op de kalender gecreŽerd die de potentie heeft om flink te groeien. De faciliteiten zijn riant: Parkeerplaats bij het DSM/SABIC hoofdkantoor, inschrijving in het Mediapark-kantoor van de Limburger en douchegelegenheid in de Stadssporthal. Vanaf de finishlocatie brengen bussen de hardlopers en wandelaars naar de startplaats waar er gratis koffie en broodjes klaar staan in de oude loonhal van de Maurits. Zelf heb ik nog speciale herinneringen aan het Mauritsgebouw omdat ik hier vanaf 1979 tm 1991 gehuisvest was met de afdeling Systeem Technieken welke een eigen modulair procesbesturingssysteem (SYPROC) had ontwikkeld welk op dit moment nog voor een plant (Logistiek) gebruikt wordt.
Onze directeur (Henny Egberink) komt persoonlijk de SABIC runners aanmoedigen en verricht mede het startschot voor de bijna 300 lopers.

De eerste km's gaan over het Chemelotterein naar de mijnsteenberg. Het rondje over de kuitenbijter is niet echt steil maar dwingt je wel om met een kortere pas te gaan lopen. De verschillen worden hier gemaakt en ik loop op plaats tien. In de afdaling schakel ik naar een grotere pas en komen we de lopers tegen welke nog aan de klim moeten beginnen. De aanmoedigingen gaan over en weer en ik loop in een groepje met Rene van Uum en oud topper  Marcel de Veen. Via Lindenheuvel (5km punt stond onjuist) en een oversteek van de Bergerweg gaat het richting Einighausen. We halen nu de wandelaars in welke het zelfde traject doen maar enkele uren eerder zijn gestart. De extra supporters langs de route verhogen de sfeer onderweg. Rene moet passen en ik blijf met Marcel over. Marcel meld dat hij niet harder kan en na Guttencoven halen we nog lopers in. Op 1 km voor de streep zakt Marcel langzaam af en loop ik door om met een eindtijd van 57:02 als 8e de eindstreep te passeren.

Na afloop zijn er nog diversen activiteiten (o.a. polsstok demo door Rens Blom) maar ik kan niet lang hangen want in Hasselt (zie boven) wacht de volgende 15km uitdaging en ik moet nog droge kleren en Jenny ophalen in Maastricht. De prijsuitreiking sla ik tijdgedwongen over en organisator Klaas Pollema stopt me nog snel de 1e prijs bij de oude knarren in mijn handen. Verslag Dagblad de Limburger (klik hier)
Luik - Liege 10km www.chronorace.be
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
2-oct-05Luik100:33:53 17,73:2390620 121m/s173160
Een verkoudheid en verdwaalde mug hadden me de afgelopen dagen in bungalowpark de Kempervennen te Valkenswaard niet de beste nachtrust bezorgt maar de uitnodiging van dochter Anouk en Ben om samen te genieten mocht er wezen. Met wat luieren, wandelen, golfslag/bubbelbad incl. glijbaan, gillende kinderen, snorkelen met haaien (achter het glas) en lekker eten vloog de tijd voorbij. Er moest in het weekend ook nog gelopen worden want na de enthousiaste verhalen van Huub Rokx over de Liege10km kon ik natuurlijk de verleiding niet weerstaan om met Huub/Thea naar Luik te trekken en ons te melden bij de brandweerkazerne. De ladderwagens zijn verwijderd en de grote garage is omgetoverd in wedstrijdsecretariaat/kleedruimte en buiten een legertent met warmwater douchesysteem. Start/finish is direct voor de deur van de brandweer. Het parcours bestaat uit een kleine en grote ronde door de binnenstad, dwars over de Luikse kermis Foire.
Het heeft geregend en in de bochten en op de kinderkopjes is het glad. Helaas zijn er geen km aanduidingen en is me onduidelijk wie in mijn veteranen categorie loopt. Zo kort bij huis en toch allemaal onbekende lopers, ik oriŽnteer me op de oudste koppen. Al snel moet ik een groepje met mogelijk concurrentie laten lopen maar de motor is nog niet warm en de luchtkleppen nog niet open. Gaande weg gaat het beter en schuif plaatsen naar voren. In de laatste km's passeer ik een groep met Jochen Cals en enkele veteranen. De vaart zit er nu goed in en de streep komt sneller dan ik had verwacht maar wel gehoopt.
Met een eindtijd van 33:53 (1e M50)over deze z.g.n. 10km zou ik een dik PR hebben gelopen maar de eerlijkheid gebied me om te melden dat dit ongeloofwaardig is voor dit bochtig parcours. Blijkbaar is een Nederlandse KM langer dan een Luikse of wordt hier nog een oude lengtemaat gehanteerd?
Maastricht - Stadsloop Maastricht www.come.to/stadsloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRmaxHRavg
25-sep-05Maastricht21,11:18:1816,23:4236713202m/s175161
Maasboulevard 4km punt (Math&Jo)Stadsloop Maastricht 1/2 marathon De Stadsloop halve marathon in eigen stad mocht natuurlijk niet op mijn lijstje ontbreken. De Mergelland Marathon van 2 weken geleden heb ik verteerd maar er is niet meer op snelheid getraind. Dit jaar zullen er geen startgelden worden betaald om atleten aan de start te krijgen. Deze keuze kan ik volledig onderschrijven want hierdoor krijgen de regionale toppers een kans en wordt het een herkenbare wedstrijd voor het publiek. Ik verwacht grootse daden van de Sjoester Parick Heubel en Roger Rabbit Rousseau. De SABIC runners verdedigen hun 1e plaats in de Businessrun van vorig jaar en ik ben al vroeg aanwezig met de startnummers voor het team. Samen met de SABIC'ers voor de eerste wedstrijd (10,5km) wordt de warming-up afgewerkt en om 10uur klinkt het eerste startschot. Inmiddels arriveren ook de SABIC lopers voor de Halve Marathon en wordt er nogmaals een warming-up uitgevoerd.

Stip om 11:30 uur volgt er op de Markt het startschot van de 21,1km en gaat het over de Boschstraat, Bassin door de tunnel van de Maasboulevard. Er vormen zich nu groepjes en bij de Kennedybrug is er een keerpunt terug naar de tunnel. Over en weer worden er aanmoedigingen geroepen. Ik loop samen met Math Dinjes via de Noorderbrug (5km in 18:05) richting Beatrixhaven waar zus Yvonne als trouwe supporter op de fiets een stukje mee gaat. Met de wind in de rug gaan de 10km in 36:30. Bij de drankpost neem ik uitgebreid drank waardoor ik het contact met Math verlies en alleen kom te lopen.
Gelukkig is Leo Ummels op de fiets om me weer op te peppen. Ik probeer richting Itteren het tempo weer op te pakken en langs de Maas naar Borgharen heeft de wind vrijspel (15km in 55:16). In het Maasdorp wordt ik herkend/aangemoedigd omdat ik hier 55jaar geleden ben geboren. Blijkbaar niet al te veel veranderd?

Ik krijg nu een verzwakkende Jos Krist in het vizier en voor het Julianakanaal schuif ik een plaats naar voren. Het gaat nu terug richting centrum maar de souplesse wordt een stuk minder door de sterke tegenwind (20km in 1:14:20). De laatste km over ongemakkelijk lopende kinderkopjes moet er nog gewerkt worden om de 13e plaats te behouden. Met de mooie eindtijd van 1:18:18 kondigt de speaker me als Grijze Keniaan en 2e veteraan bij het publiek aan. De SABIC runners voldoen aan de verwachtingen en behalen een 1e plaats in de Businessrun.
De wedstrijd wordt gewonnen door Roger Smeets, Roger Rabbit en Patrick de Sjoester zijn 4e en 5e. Mijn nieuwe Polar RS200SD geeft een hartslag max. van 175 en een gemiddelde van 161 aan.
Meerssen - Mergelland Marathon marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
11-sep-05 Meerssen42,22:44:3015,73:481004119 0W 92%
Sjoester Patrick Heubel - Jogger Jo - Roger Rabbit Rousseau5km doorkomst op de Markt Op mijn 55e verjaardag werd de 8e Mergelland Marathon te Meerssen georganiseerd. Evenals alle vorige edities was ik natuurlijk weer van de partij. Bij het afhalen van het startnummer (55) wordt ik verwelkomt met een meerstemmig verjaardagslied, dat geeft de loper moed. Vorig jaar liep er mijn beste marathontijd (2:41:01), op het heuvelachtige parcours over de Limburgse heuvels, maar ik heb er in het verleden ook diepe inzinkingen gekend. De marathon blijft een avontuur en ook hier geldt: resultaten behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst. I.v.m. een onderzoek van de Hogeschool Zuid ga 10 min aan de hart monitor samen met Inge van Bergen. Het verschil met Inge is opvallend. Inge heeft al een vrij hoge hardslag zo vlak voor de start en bij mij zelf loopt de pomp met een lage frequentie. Vooraf werd er druk gespeculeerd over de uitslag en hoe de wedstrijd zich zou ontwikkelen. Mijn strijdplan bestond uit een "rustige" start maar als er een aardig groepje geformeerd werd, dat in het juiste tempo samen wilde werken, dan zou ik daar voor kiezen. Overschatting kan in de marathon dodelijk zijn en ondanks mijn vele marathons geeft de Mergelland Marathon me altijd extra inspiratie kriebels. De favorieten komen allemaal eens informeren hoe mijn conditie is, maar de vorm van de dag is vooraf moeilijk meetbaar. Als ik me meld aan de startstreep is speaker Frans van der Laar de dirigent van een massaal gezang "lang zal hij lopen".

De adrenaline is stijgt al naar naar record hoogte als het verlossende startschot voor de marathon en 25km klinkt. De aanloopronde van 5km is nieuw en om de controle te houden over wie waar loopt ga ik met de eerste mee. Als de eerste kruitdampen zijn opgetrokken (1km in 3:31) loopt een groep 25km lopers met loopmaatjes Sjoester Patrick Heubel, Roger Rabbit Rousseau voorop. Voor de marathon volg ik in een groep met  Philip Verdonck, Fons de Bie en  John Reijnen dat samen doorkomt op 5km in 18:05. Deze tussentijd is voor een marathonschema van 2:32uur en dus voor mij veel te snel. Ik laat de groep lopen en samen met Patrick Delait, die na 6 jaar weer de marathon uitdaging aangaat, en ultraloper Rafael Brabants pak ik de draad weer op. Finish met DavyOp de Biesenberg valt Rafael terug en ga ik met Patrick door. In waterval (10km in 37:11) moet ik Patrick helaas laten lopen en sluit tweevoudig winnaar Jean Herpers bij me aan. Het is nu zaak om niet verder terug te vallen en bij Jean proberen te blijven, dit lukt wonderwel en we passeren 25km loper Vico Mingers (15km in 56:52). In de afdaling naar Valkenburg sluit 25km loper Mat Dinjens bij ons aan en de beklimming van de Schreub gaat me, onder het toeziend oog van de supporters Frans en Karel, goed af (20km in 1:15:53). In de afdaling naar Houthem laat Jean zien wat zijn specialiteit is en moet ik lossen.

Vertrouwend op het gegeven dat een regelmatig tempo beter is dan de tempo wisseling die Jean hier laat zien loop ik het gat pas na enkele km's dicht. Als we Meerssen naderen loopt Koempel Ger Lemmens een stuk met ons mee en drukt me op het hart dat de beslissing in de laatste ronde van 17km zal vallen. De doorkomst na 25km (1:35:40) levert me een "Hiep Hiep Hoera" op en Jean Herpers mis ik achter me. De inmiddels meefietsende Davy meldt dat Jean steeds verder naar achter wegzakt. John Reijen de no. 2 van vorig jaar houd het voor gezien en dat betekend dat ik op een 4e plaats in de marathon loop. De 2e keer de Biezenberg omhoog gaat niet zo soepel maar het gat met Jean achter me wordt volgens fietsende Davy steeds groter.

In de beklimming van Waterval (30km in 1:55: 27) naar Ulestraten is er geen Jean meer achter me maar in gele outfit lopende Robert Willemsen. Davy houd me op de hoogte van de ontwikkelingen in het achterveld en ik kan me concentreren op het lopen. Na alle sportdrank en (regen)water heb ik behoefte aan iets zoutachtigs. Speciaal voor dit moment heb ik een blokje bouillon bij me gestopt en dat laat ik in mijn mond smelten aangevuld met water. De maggie smaak is natuurlijk erg sterk en na enkele km's vliegt de rest eruit.
Bij het 35km (2:15:59) pak ik een beker cola voor de afwisseling. Het gat met Robert achter me blijft nagenoeg het zelfde dus ik moet alert blijven lopen en geen kramp krijgen, zoals wel eens in het verleden (40km in 2:36:30).
In de afdaling naar Meerssen neem ik dan ook geen enkel risico en geniet na een 42,2km loopfeest (2:44:30 uur) van het daverend applaus en aanmoedigingen aan de finish.

Philip Verdonck wint de MM in 2:38:35 en Inge van Bergen verbeterd het parcoursrecord 2:53:02.
Bij de Griek op de markt werd de verloren energie en vocht aangevuld. De mergelsteen Mergelland plaquette en een extra bos bloemen van de organisatie zorgde voor een mooie afsluiting van mijn 5*11e verjaardag.
Maarland - Zomeravondloop www.nachtvanmaarland.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
3-sep-05 Maarland1035:2017,03:3210010124 2O 58%
Jogger Jo & Kelly SchellingsOndanks organisatorische problemen heeft John Nijpels de Zomeravondloop te Maarland toch weer voor elkaar gekregen. De steun van Run2Day, welke een winkel in Maastricht gaan beginnen, was van cruciaal belang om door te kunnen gaan. Na afloop kreeg iedere loper een Run2Day Zomeravondloop t-shirt.

Tijdens warming-up zag ik Roger Smeets als eerste eindige voor Sjoester Patrick Heubel op de 5km. Vrijwel direct na de start loop ik in een groepje met Wiel Peters en Kelly Schellings dat goed samenwerkt. Tot de voorlaatste van de 8 ronde kon ik hun goed bijbenen maar dan mis ik de tempoversnelling en is het ieder voor zich. Met een eindtijd van 35:20 zit de generale repetitie voor de Mergelland Marathon van volgende week erop.

In de uitslag zie ik dat de Veteranen 2 de Veteranen 1 hebben geklopt. De coolingdown in cafť De SjmiŽd met Roger Rabbit Rousseau, die een PR van 32:08 liep, ging met de Sultans of Swing en de Vlieger van Andre Hazes door tot in de kleine uurtjes.
Op de terugweg door de nachtelijke buitengebieden ven Eijsden naar Maastricht was de strijdkreet "You Never Walk Alone", waarbij tom-tom Patricia de route bepaalde.
Echt - Run Party www.runparty.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
27-aug-05 Echt16,10:57:0916,93:321709118 1W 59%
Na een jaar afwezigheid wordt er weer een Runparty Echt georganiseerd, maar nu in een andere opzet met aftanden van 5km en 10EM. De start is bij de abdij van Lilbosch, nabij de Pepijn, van daaruit loop je eerst een ronde van 5 km richting Slek. Na een doorkomst over het terrein van Pepijn en Paulus (gezellig voor lopers en publiek) loop je via de hoofdingang van Pepijn en Paulus door de kloosterlaan weer langs de start en vervolg je de route over een tweede (grotere) lus. Deze lus is vanaf de kinderboerderij nog ca. 11 km en loopt o.a. langs camping Hommelheide in Susteren. Een mooie route door de velden en de natuur. De wedstrijd stond in mijn voorbereidingen voor de Mergelland Marathon van 11 september te Meersen.

Om 15:30 verlaat ik de Ardennen Le Mont St. Jaques bij Con Olislagers na een week trainen/vakantie en om 18:30 volgt de start in Echt door een pater met een (start)pistool. Met elke dag een training van 1:30uur tot 2uur en beklimmingen van de Cote de Wanne en heuvels rond Trois Pont ben ik niet echt uitgerust voor deze wedstrijd. Toch marcheert het vanaf de eerste meters naar tevredenheid (5km in 17:28).
Is dit het gevolg van het slapen op 500m hoogte (bovenste stapelbed)? Voor me loopt Wil Goesens en Fons de Bie, samen met Jan Willem Housman loop ik het gat dicht (10km in 35:40). Wil en Jan Willem moeten lossen en samen met Fons ga ik in de achtervolging op Jos Krist en het gat wordt steeds kleiner. Bij een T-splitsing krijgen we een foute aanwijzing waardoor de verkeerde bocht wordt gekozen en de signaleur ons erg laat corrigeert.
Fons is helemaal uit zijn doen en de man met de vlag krijgt een tirade aan verwensingen naar zijn hoofd. De cadans is gebroken als we de achtervolging inzetten. Vanaf dat moment neem ik de leiding en Fons volgt, we passeren Paul Hagedoorn die het voor gezien houd.
Ik voel dat het sneller zou kunnen en het gat met Krist overbrugbaar is (15km in 53:41). Ik blijf inhouden voor Fons omdat hij mij ook over een dood moment heeft heen geholpen, samen komen we over de streep in 57:09.

De hapjes en drank na afloop smaken goed en met een doek vol streekproducten keren we terug naar Maastricht. Met de doorstart van de hernieuwde Runparty wil ik de organisatie een compliment geven voor dit loopfeest.
Bilzen - Terras Jogging www.terras-bilzen.be/terrasjogging.htm
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
7-aug-05 Bilzen100:34:4017,33:281495212 4NW 86%
Speedy Rudy Aarts & Jogger JoOnder het motto van, de beste training is de wedstrijd, ga ik met Roger Rabbit Rousseau naar Bilzen voor de 10km Terras Jogging. Daar waar andere jaren de mussen van het dak afvielen i.v.m. de hitte zijn er vandaag herfstachtige omstandigheden en liggen de terrassen er nagenoeg leeg bij. Weinig entourage en vlak voor de start gaan de hemelsluizen open om het nog wat troostelozer te maken. Het parcours (4 ronden) wordt dit jaar tegen de klok in gelopen i.v.m. werkzaamheden. De paden zijn hierdoor plaatselijk afgedekt met grote ijzeren platen, smal, bochtig en spekglad door de modder.

De eerste ronde komt Rudy Aarts me voorbij gesneld en ik maan hem niet te gek te starten. Luc Henno (net 50+) start snel en is me een maatje te groot, zeker na de Ardennen training van afgelopen week. In de derde ronde begin ik vanaf een 10e plaats lopers in te halen. De gedubbelde lopers blokkeren af en toe de doorgang en het is oppassen om niet uit te glijden op de gladden stukken.

Met een 5e plaats en eindtijd van 34:40 was dit mijn snelste Terras Jogging. Over de afstand bestaan grote twijfels of dit wel 10km waren.
De rondetijden 8:52-8:42-8:42-8:24 laten zien dat het laatste rondje het snelste was en het duurvermogen wel goed zit. Roger loopt een mooie 2e plaats in 31:18.
Ell - Avondloop www.atletiekhelden.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
9-jul-05 Ell100:36:1016,63:37707121 2W 55%
De drang om weer eens wat tempo te maken na 4 weken Zuid-Frankrijk vakantie/training is groot, dus even zoeken naar een wedstrijd. Samen met Huub Rokx en brother Paul, die snel om te praten waren, op naar de 10km avondloop in Ell vlakbij Zwartbroek/Weert, slotwedstrijd van het Midden-Limburgs Avondloopcriterium.

De wedstrijd over het landelijke parcours (4 ronde) begint rustig en ik kan 2 ronde in de kopgroep van 8 lopers mee. In de derde ronde moet ik bij een versnelling passen en lopen o.a. Raymond Billen, Ruddy Smeets, Remco Coelen en winnaar John van Bussel van me weg. Vanaf dat moment loop ik alleen op de 7e plek en weet dat vol te houden tot de streep in 36:10.
De tijd is niet geweldig maar het was wel een nuttige tempoloop met een 1e plaats als 50+, Huub haalde het podium als 3e 55+. Dat er geen uitslagenlijst van deze wedstrijd te krijgen is mag de organisatie als groot minpunt aangemerkt worden.
Echt - Pepijnloop www.runparty.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
3-jun-05 Echt100:35:2416,93:3225512121 3ZW 59%
Jan-Willem Housman onder voet gelopen De Pepijnloop is na een zonnige dag een echte zomeravondloop. Peter Housman en organisatie hebben hun zaken weer goed geregeld en er is een grote belangstelling voor dit soort wedstrijden. Samen met Roger Rabbit Rousseau, die de laatste weken meer dan uitstekend presteert, arriveren we ruim op tijd om goed in te lopen. Het parcours is erg bochtig en er hangt een dreigende bewolking.

Vanaf de start loop ik met Jan-Willem Housman en al snel heb ik in de gaten dat het vandaag alleen maar volgen wordt (5km in 17:26). Door de vele gedubbelde moet er vaak van de ideale lijn worden afgeweken. Gaande weg kan ik naast Jan-Willem komen lopen maar dat is enkel om het tempo strak te houden. Na 35:24 minuten zit het er op.Jan Willem kan niet meer op zijn benen staan en heeft blijkbaar alles gegeven.

De afterrun party wordt verstoord door een enorme plensbui maar kan de pret niet echt drukken, zeker met de mooie toptijd van Roger Rabbit (31:18).
Heel - Waterleidingloop www.waterleidingloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
28-mei-05 Heel100:39:2315,23:561503129 2W 47%
De jaarlijkse Nationale Waterleidingloop werd deze keer in Limburg gehouden en georganiseerd door de 80jarige WML. Het parcours is uitgezet in een bosrijk natuurgebied met de veel rul zand vlakbij de WML waterproductiebedrijf te Heel. Gezien de te verwachte hitte >30.C heeft de organisatie mijn plan om 15km te lopen doorkruist en zal er maximaal een 10km worden gelopen. Dit is onder deze omstandigheden een terechte beslissing door een organisatie die zijn verantwoording durft te nemen. Tijdens het inlopen draai ik een rondje warm met enkel WML lopers tijdens de 5km wedstrijd. De benen willen niet echt en ik voel de vermoeidheid van de 17km training van gisteren onder de koperen ploert. Om de spieren los te krijgen doe ik mee aan de gezamenlijke warming-up vlak voor de start van de 10km.

Vanaf de start loop ik achter uiteindelijk winnaar Nico Krijgsman en WML lopers Jan-Willem Housman en Peter Gorissen. Het juiste gevoel is er duidelijk niet vandaag en met moeite kan ik op de zanderige bospaden volgen. In een poging om bij de leiders van de wedstrijd te komen passeer ik Peter en moedig hem aan. Het vele bochtenwerk en losse zand vereisen veel kracht en dat is wat ik even mis. De verzorging voor, onder en na de loop zijn uitstekend en ik neem de tijd om bij deze hitte te drinken en me met sponsen af te koelen.

Na 5km zit de eerste ronde erop en worden we aangemoedigd door de talrijke supporters. Onderweg verneem ik dat de achterstand is opgelopen tot 1 minuut en een prolongatie van mijn titel van vorig jaar in de duinen van Castricum er niet in zit. Forceren heeft geen zin en er blijft nu wat meer tijd over om te genieten van de natuur en de signaleurs te bedanken voor hun inzet. Voor mijn gevoel gaat het naar het einde toe beter als ik de 10km na 39:23 minuten als 3e loper beŽindig.

Na het hardlopen bekijken we het voetbaltoernooi waar me opvalt dat hier duidelijk spraken is van winnaars en verliezers terwijl bij het hardlopen iedereen een winnaar is. Bij de prijsuitreiking blijkt dat WML buiten een groot aantal individuele prijzen ook de teamprijs met wisselbeker heeft gewonnen welke een trotse Raymond in ontvangst mag nemen. De gezellige sfeer en BBQ buffet na afloop geven alle mogelijkheid om het lichaam te belonen met spijs en drank. Tevreden reizen wij terug naar het zuiden en bedanken bij deze de organisatie.
Berg & Terblijt - Geuldalloop geuldal.htm
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
7-mei-05 Berg10,770:43:2714,94:018014111 6NW 57%
De laatste rondeVoetbalclub Berg, onder bezielende leiding van Frans Erens, organiseerde ook dit jaar weer de Geuldalloop. Deze zware heuvellooop (10,77km) door de hellingbossen tussen Berg en Valkenburg is door de overvloedig regen van de afgelopen dagen nog selectiever geworden. Dat het een modderballet ging worden stond al vooraf vast, de Icebug schoenen met extra profiel moeten zorgen voor wat grip en glijpartijen voorkomen. Het inlopen over het parcours wordt ons onmogelijk gemaakt door militaire met zwaar geschut bij de hand. Ene meneer Bush heeft zich dit weekend uitgenodigd om Zuid-Limburg aan te doen. Nood gedwongen zoeken we tussen de regenbuien een ander stukje bos om lijf en leden op te warmen. Het hekwerk naar het natuurgebied wordt met militaire precisie bij de start geopend en bij elk zijpaatje staan onze jongens met hun schiettuig alsof het een risico wedstrijd in de hoogste divisie betrof.

Vanaf de start bij de voetbalvelden gaat de route via Mariamunster – Langen Akker – richting Geuldal via Langenberg – beneden naar rechts langs Geul tot aan uitspanning Tivoli –Omhoog Lijkweg – onder in Geulgracht scherp rechts – tot aan “buldozer”weg, links (sterk omhoog) – boven na hekje meteen rechts door bos (omlaag en weer scherp links omhoog) – rechtdoor tot aan voetbalvelden Vilt – voor hek scherp rechts boven langs oude groeve – weg vervolgen tot aan hek – rechts boven langs lopen tot aan Langenberg – voor de tweede ronde naar beneden Langenberg – langs de Geul tot aan “oude boom” rechts omhoog de Houthemmerdel in tot aan “buldozerweg” en nu rechts omhoog – door hekje meteen rechts. Bij Langenberg gekomen,  Langen Akker – tot aan Mariamunster – naar tennisvelden en via de achteringang van de voetbalvelden naar de finish. In de eerste afdaling moet ik de groep met John Bosch en Inge van Bergen laten lopen, zes dagen na de marathon neem ik geen risico's.
De Lijkweg omhoog doe ik nog behouden maar dan begint het toch beter te draaien. Ik haal verloren terrein terug en begin weer lopers in te halen, vooral op de modder stukken door de goede grip van de schoenen. Renzo Roumen  bereik ik in de laatste km en samen lopen we naar de streep in 43:27. Na de douche smaken de Limburgse vlaai en koffie goed van al dat gedabbel over heuvels en door de modder. Bush heb ik niet gezien maar wel veel bos.
Vise - Maas Marathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
1-mei-05 Vise42,22:55:1014,54:091200201302W 37%
Provinciehuis, het is afzien pfffffffKapot, pfffffffMet de geweldige herinneringen aan vorig jaar, stond al vrij vroeg vast dat de Maas Marathon Vise-Maastricht-Vise niet bij mijn uitdagingen mocht ontbreken. Vorig jaar liep ik samen met Math Roberts het vlakke parcours langs de Maas, en Patrick Heubel in de 2e helft, naar een mooie 2:42:03. Dit keer ga ik op herhaling en Sjoester Patrick heeft zich spontaan beschikbaar gesteld om de 2e helft te hazen, ook Roger Rabbit Rousseau is van de partij. Eens kijken wat 3 weken na de Rotterdam Marathon mogelijk is, maar de koperen ploert is een gevaarlijke tegenstander want er worden tropische temperaturen van 30.C voorspeld. Math Roberts is onzeker over zijn conditie omdat hij gisteren nog ziek in bed heeft gelegen. Aangezien Raymond Scheepers op het idee is gekomen om de marathon (gestrest lichaam) te gebruiken voor een wetenschappelijk onderzoek naar BNP geef ik voor en na de marathon 2*2 buisjes bloed. De start wordt met 15minuten uitgesteld, dat betekend nog meer warmte tijdens de wedstrijd.

Bij de start verlies ik het contact met Math en ik leef in de veronderstelling dat hij door zijn ziekbed niet kan volgen. Ik zit in een aardig groepje en gaan naar het keerpunt richting Luik (5km in 18:45). Voor me zie ik een groepje met Philip Verdonck (winnaar Mergelland Marathon 2004) als we voorbij de jachthaven komen (10km in 37:35).

Dit is het schema van vorig jaar maar dit zijn veeeeeeel zwaarder omstandigheden door de snel stijgende temperatuur en ik besluit om het groepje te laten gaan. Op een tempo van 4 minuten/km probeer ik de draad weer op te pakken als ik over de kasseien van Lanaye ga (15km in 57:32). Richting de  Enci loop ik samen met een Amerikaan als ik Philip Verdonck uit de wedstrijd zie stappen, veel te warm is zijn enige commentaar (20km in 1:17:50). Op het halve marathonpunt (1:22:30) staat Patrick Heubel me op te wachten en even later loopt ook Roger Rabbit Rousseau met ons mee richting binnenstad van Maastricht. Dit nieuwe stuk in het parcours met OL Vrouwenplein, Vrijthof en winkelstraten maakt de wedstrijd niet sneller door de vele bochten (25km in 1:38:40).

Ondanks de steun van Patrick en Roger loopt het voor geen meter en zakt de snelheid naar 5min/km als we langs de Maas en het Provinciehuis richting BelgiŽ gaan (30km in 2:01:17). Math Roberts heeft na zijn rustige start de snit te pakken gekregen en passeert me vrij soepel.  Ik twijfel of doorschravelen onder deze omstandigheden nog wel zin heeft en ben blij dat het koppel superhazen bij me blijft en voor de nodige verkoeling zorgen. Eijsden, Harken pfffffffRichting Eijsden heb ik het gevoel dat ik marathon onder de 3 uur moet kunnen uitlopen (35km in 2:23:56). In Eijsden zijn de kinderkopjes en opengebroken wegen extra hindernissen. Achter de Zinkwitfabriek valt de warmte als een deken over me, terwijl Inge van Bergen hier ogenschijnlijk geen last van heeft. Patrick gaat met Inge mee en Roger helpt me over het dode punt als we de Belgische grens passeren (40km in 2:45:42).
We passeren nog een oude knakker van mijn categorie, nu is het zaak om dit tempo vast te houden. In de laatste afdaling naar Vise probeer ik nog een stapje harder te gaan maar lichte krampscheuten beletten dit. Met een eindtijd van 2:55:10 wordt ik 1e 55+ (in BelgiŽ is het geboortejaar bepalend) maar zou ook 1e 50+ zijn geworden. Een mand met streekproducten (bier van Val Dieu en la Chouffe) + gaan mee naar Maastricht om de dorst te lessen en als aandenken aan een ongelijke strijd met de elementen. Meer zat er vandaag niet in.
Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
24-apr-05 Maastricht150:54:3316,53:38990332172 O51%
Parcoursverkenning Maastrichts Mooiste met Nadja WijenbergTwee weken na mijn fantastische Rotterdam marathon liepen de SABIC runners de businessrun van Maastrichts Mooiste. Voor mij een test om te kijken hoe het herstel vordert want volgende week staat de Maas Marathon (Vise-Maastricht-Vise) op het programma. Bij de bedrijvenloop 15km waren 3 teams (24 lopers) van ons bedrijf SABIC ingeschreven, die hun beste voetje voor hebben gezet. Het was een heel geregel om iedereen op tijd van startnummer, Championchip, loopsetje en T-shirt te voorzien. Nog even een groepsfoto, gezamenlijke warming-up en toen klonk het startschot op de Avenue Ceramique.

Via de Wilhelminabrug, Markt, Vrijthof, Jekerkwartier verlieten we de oude binnenstad van Maastricht door het Stadspark. Het loopt niet zoals ik zou willen en ik moet Henny Hermans laten gaan (5km in 17:22). Het mooie Jekerdal voert de meute naar BelgiŽ waar vanaf Kanne, Math Dinjens is me inmiddels gepasseerd, de St.Pietersberg als kuitenbijter genomen moest worden (10km in 37:14).

Het voordeel van berg op lopen is dat er ook weer naar de Maas gedaald mag worden. Ik begin wat verloren terrein terug te winnen en Fons de Bie is het eerste slachtoffer van mijn dadendrang. Via de Maasboulevard en de St.Servaasbrug was de finish op Plein 1992 het eindpunt van deze uitdagende route die onder gunstige weersomstandigheden werd gelopen. Alle SABIC'ers bereiken voldaan de finish en SABIC wordt 3e van de 81 teams in de bedrijvenloop. Met een eindtijd van 54:33 minuten over 15km keek ik na afloop tevreden terug op deze geslaagde dag met hardlopende collega's. De organisatie van Maastrichts Mooiste verdient een pluim voor de verbeteringen t.o.v. de vorige versie.

Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
10-apr-05 Rotterdam 42,22:41:4015,93:4912500104585W87%
23km Rotterdam Marathon, 19km solo, Rob Riksen zit in de groepDe verrassing 2 weken voor de dit jaar niet op mijn plan staande Rotterdam Marathon was een mooie unieke brief van de Marathon organisatie.
Betreft: Invitatie Fortis Marathon Rotterdam 10 april 2005 - start 11.00
Wellicht ben je nog niet eerder op de hoogte gebracht maar wij hebben het genoegen je uit te nodigen voor de 25e Fortis Marathon Rotterdam, wat inhoud dat de organisatie het inschrijfgeld voor haar rekening neemt......enz.

HET MOMENT op de Erasmusbrug (de groep moet lossen) Kubuswoningen, de finish is niet meer ver Kortom ik mocht me bij de genodigde melden met invitatie en startbewijs in vak A. Voor startnummer, chip, T-shirt, broodjes, bananen, water, Extran, koffie, thee en massage werd gezorgd. Er stond ook nog een Afterparty in de Baja Beach Club, met schaars geklede dames, op het programma maar dat leek me teveel van het goede. Mijn trainingen stonden in het teken van de Maas Marathon Vise-Maastricht-Vise op 1 mei, dit betekende dat het programma drastisch maar prettig verstoord wordt. Deze unieke kans om direct achter Felix Limo, de winnaar van 2004, te starten kon ik natuurlijk niet laten lopen. De grote vraag is het tempo waar ik op zal vertrekken, wat kan ik aan 2:45 uur of lager ??????

Na een lichte massage in het Technikon, bij de genodigde, worden we begeleid naar startvak A op de Coolsingel. De spanning stijgt als het tegen de klok van elven loopt, de muziek aanzwelt en de helikopters in de lucht cirkelen. Ik drink nog 2 flessen sportdrank en Lee Towers doet zijn bekende "you never walk allone" vlak voor burgemeester Ivo Opstelten het kanon afschiet.
De meute van 12500 deelnemers komt in beweging en ik breek gelijk een pr door mijn kortste tijd tussen PANG (kanon) en PIEP (overschrijden van de startlijn met de championchip). Ik loop even met Nadja Wijenberg en wens haar veel succes. Inmiddels heb ik Rob Riksen getroffen die onder de 2:40uur wil lopen. Over de Erasmusbrug gaat het naar de Brielselaan (5km in 18:41).
De omstandigheden lijken nog aardig maar het begint te motregenen. In het Zuiderpark komen we langs Ahoy (10km in 37:32). Ik ontwaar Marc Quadflieg die me aanmoedigt.  37,7km Rotterdam MarathonSamen met Rob Riksen lopen we in een groep en ik bespreek het tempo met Rob. Rob heeft zijn bedenkingen of dit vol te houden is en loopt vaak achter de groep. Via Slinge (15km in 56:34) gaan we langs station Lombardijen. Het begint te regenen, dit is Rob zijn weer verteld hij me, geef mij maar wat zon. We komen nu op de Stadionweg bij Fijenoord en de wind hebben we hier vol tegen (20km in 1:16:04). Het halve marathonpunt passeren we in 1:20:20 en Simon Blok staat klaar voor zijn Marathon estafette.

Het is moeilijk om het tempo vast te houden als we door Rotterdam-Zuid richting de Maas lopen. De Erasmusbrug is het hoogste punt in het parcours en ik probeer de km's onder de 4 minuten te houden. De groep kan dit tempo niet volgen en boven op de brug heb ik onbewust een gat geslagen. In de afdaling bij Blaak (25km in 1:35:35) hou ik een beetje in en komt er nog een Belg bij me lopen, waar is Rob? De spieren zijn zoor de nattigheid en de koude wind sterk afgekoeld maar om een of andere reden loop ik weer verrassend sterk langs de Kralingseplas (30km in 1:54:34).

Marc staat me ook hier weer aan te moedigen als ik de ooienvaar op zijn grote nest zie zitten. Langs de Boszoom haal ik veel lopers in en op de Hoofdweg (35km in 2:13:50) zwaai ik naar Rob die nog naar het keerpunt moet. Veel lopers vallen stil op de Bosdreef.  Dat er een mooie tijd inzit geloof ik al sinds de opleving bij de Erasmusbrug, nu nog even volhouden. De binnenstad van Rotterdam komt nu weer in beeld (40km in2:33:24) en Simon moet nog aan zijn rondje Kralingerbos beginnen. Mijn kousen zijn door en door nat van de regen en het opspattende water. In de bochten voel ik dat er blaren ontstaan onder mijn voeten. Echt soepel loopt het niet maar ik kom nog vooruit en de Coolsingel is nabij. De mensenmassa schreeuwt me naar de meet, na 2:41:40 passeer ik nu eens zonder krampen de verlossende streep.

Emoties overmannen me als ik het lied Pappa ik lijk steeds meer op jou uit de luidsprekers hoor komen (dit zong dochter Anouk op mijn verjaardag). Op de massagetafel van het Technikon schieten de krampen in mijn kuit als de masseur de achterkant van de benen onder handen neemt. De uitslagenlijst geeft aan dat ik 5e ben geworden in de 50+ klassen en dat ik hierin de eerste Nederlander ben. Als eerste Limburger over-all zijn de ontberingen snel vergeten en is de zon warempel beginnen te schijnen.
Verslag Dagblad De Limburger (klik hier)
Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
3-apr-05 Brunssum 100:36:1316,63:37700501202ZW31
Parelloop 2005Als generale repetitie voor de onvoorziene Rotterdam Marathon is de Parelloop te Brunssum altijd een aardige test. Dit jaar geen 5 en 10km maar enkel de hoofdloop van 10km. De zonnige omstandige zorgen voor zomerse temperaturen en samen met Patrick Heubel zien we de lopers van de 5km zwoegen met de temperatuur stijging, dit beloofd niet veel goeds voor een snelle 10km tijd. Vrijdag liep de parcoursverkenning van Maastrichts Mooiste samen met o.a. Nadja Wijenberg en Marcel Versteeg nog  zonder veel extra inspanning. Maar nu heb ik niet veel fut en een droge keel, het laatste kan komen van het gezellig eten en drinken bij Marc en Jeannine Quadflieg in BelgiŽ gisteren avond. Bij de start is het even dringen door de smalle startstraat en ik kom niet goed uit de voeten.

Lars van der Eerden wil 35 minuten lopen en ik probeer vergeefs aan te sluiten, dit is een slecht teken. Met veel wringen kom ik op het 5km punt door in 17:58, de cadans wil niet echt komen. Blijkbaar ondervinden meer lopers hinder van het weer, ik begin weer wat lopers in te halen en passeer warempel de snel gestarte Lars.
De niet lekker gelopen10km zitten er op na 36:13 en heeft me niet veel wijzer gemaakt voor mijn Rotterdam Marathon schema. Zullen we maar denken/hopen een slechte generale geeft een goede uitvoering?
Oirsbeek - Rusmanloop www.wilmarunning.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
28-mar-05 Oirsbeek 16,10:58:0416,63:3632391136W78%
De laatste metersPaasmaandag startte traditie getrouw te Oirsbeek de 10 EM Rusmanloop (16,1km) over een gevarieerd heuvelachtig parcours. De van een griep herstellende Patrick Heubel is vandaag mijn super Paashaas.

De eerste meters gaan gelijk omhoog en er vormt zich een groep met Patrick Delait, Rob Riksen, Leo Kokkelkorn, Fons de Bie, Wiel Peters en surprise Marco Klijnen (5km in 17:50).
Op het heuvelachtige parcours komen de krachtlopers duidelijk beter uit de verf. Ik zit al een paar kilometer te worstelen met mijn startnummer. Normaal spelt ik het startnummer op het singlet maar deze keer gebruik ik hiervoor een elastiekenband die niet wil blijven zitten. Uiteindelijk geef ik mijn band en nummer maar aan Patrick de Paashaas. In dit gedeelte van de wedstrijd verlies ik veel door een inzinking (10km in 36:40).
Patrick spoort me aan en op sommige stukken loopt hij naast me even hard achteruit als ik vooruit. Op de vlakkere stukken begint de motor weer te draaien en ik win weer een paar plaatsen (15km in 54:47).
Wiel Peeters kan ik net niet meer inhalen en met een 9e plek en 58:04 over de 16,1km kunnen we als 1e 50+ aan de Paaseieren.
Maastricht - Treechloop www.run.to/treech
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
13-mar-05 Maastricht 11,50:41:3016,43:3923111256W62%
FinishDe dag voor de Treechloop taffel ik in het Geuldal nog tijdens de wekelijkse zaterdagtraining (10uur) vanaf de Nachtegaal te Meerssen door een winterlandschap na de zoveelste hagelbui.  Gelukkig veranderen de weergoden en hangt de lente tijdens de Treechloop in de lucht tijdens de gezellige loop langs de boorden van de Maas en door het natuurgebied over de St.Pietersberg.

Vanaf de start gaan de eerste 3,2km vlak tot aan de voet van de Treechberg op Belgisch grondgebied. Ik loop met Fons de Bie die het bij de beklimming voor voor gezien houd en wacht op Inge van Bergen. Tijdens de beklimming passeert Wiel Peters en sluiten Math Dinjens, Hennie Hermans en Guido Meys aan. Op de top van de heuvel moet ik erg forceren om bij het groepje te blijven en voorbij de boerderij van Caestert knapt het elastiekje. Samen met Guido probeer ik het tempo weer op te pakken maar de modderpaden zijn niet echt geschikt om soepel te draaien. John Bosch zit achter ons op het vinkentouw en het gat voor ons blijft nagenoeg gelijk. Boven aan de Zonneberg moet Guido lossen en na de afdaling bij Casino Slavante volgt de laatste vlakke km tot aan de meet op 11,5km die ik na 41:30 minuten passeer.
De grote verassing vandaag komt van de Deense Laila Laursen die Inge van Bergen verslaat. Ik praat na afloop met Laila die 2e in haar land is op de halve marathon en wijs haar op de trainings mogelijkheden bij AV Maastricht. Joost van den Ende winnaar vorige week voor Patrick Heubel wint vandaag de sprintloop en praat me ook nog even bij.
Beek - Bechaloop 10EM www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
6-mar-05 Beek 16,1 0:58:4916,4 3:39 686 1 -43NO82%
Koning Winter heeft nog steeds de macht ondanks dat we al in maart zitten. Met nacht temperaturen ver onder nul (records van -20.c) kijk ik uit naar de lente. De griep heeft me even te pakken gehad na mijn ultra inspanning in Noorbeek maar dat ongemak zit erop. Afgelopen dinsdag heb ik om 7uur s'morgens de route van de 7 heuvelen loop vanaf Berg en Dal bij Nijmegen, waar ik voor een cursus verbleef, gelopen. Mooie omgeving maar als Nederland zijn koudste maartse temperaturen beleeft is het toch even doorbijten om het warme hotel te verlaten, zeker na de gezellige avond aan de bar.

ASICS NIMBUS (klik hier voor meer info)Het zonnetje kwam afgelopen week van Asics die me gratis een paar nieuwe schoenen zond als compensatie voor mijn gestolen spullen tijdens de Midwinter Marathon, erg attent en hartverwarmend!
Het is bitterkoud als ik met Patrick Heubel en Huub/Thea Rokx richting Beek ga voor de Bechaloop. Patrick en Huub kiezen voor de 8km en zelf ga ik voor de 16km (2 ronden). Na het inlopen besluit ik met wat extra kleding aan te trekken om de spieren/botten warm te houden. De atletiekbaan van Caesar is niet sneeuwvrij en het is oppassen met bevroren stukken.

De eerste km (3:10) na de start loop ik bij Rob Riksen die de korte afstand doet en me attendeert op de snelle opening. Ik neem wat gas terug, de route gaat vanuit Beek via Neerbeek en Spauwbeek bergop naar Groot Genhout. Samen met Wiel Peters loop ik omhoog (5km in 18:33). Wiel is nog herstellende van de griep en beperkt zich tot meelopen, hij maant me om door te lopen als we worden ingehaald. De eerste ronde zit erop als de met een comeback bezig zijnde Patrick Delait erbij komt. Ik schakel een tandje op om aan te sluiten (10km in 36:50) en we bespreken zijn loopplannen.
Er moet nu weer geklommen worden en Patrick moet ik laten gaan. Op de atletiekbaan is het oppassen met de gladheid en na 58:48 minuten zitten de 16,1km erop.
Een 6e plaats algemeen en 1e 50+ zijn de beloning van 2 ronden koukleumen. Op de korte loop wordt Patrick Heubel 2e en Huub Rokx doet hetzelfde bij de 50+. Na de gratis Limburgse vlaai gaan we nog even in Stein kijken naar de 6uur loop waar Karel Traks en Ruud Coolen hun beste beentje voor zetten. Ik verneem dat Henk Sipers met koorts in bed ligt terwijl hij vandaag in het vliegtuig wil stappen voor zijn Zandmarathon te Mali. Henk beterschap en veel sterkte! 
Noorbeek - Mali-Run sonsorloop www.zandmarathon-dogon.tk
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
19-feb-05 Noorbeek 44,5 3:13:37 13,8 4:20 75 1 1 5 3 NW 91%
Elke ronde even langs de drankpost De Mali-Run sponsorloop, georganiseerd door Jos Vrancken en Henk Sipers, ging vanaf het voetbalveld te Noorbeek over een afstand van 44,541 km (9 ronden). Alle inkomsten zijn voor het realiseren van een melkfabriekje in Mali waar Jos en Henk gaan deelnemen aan de trial du Pays Dogon in Mali. Deze sponsorloop was dus de gelegenheid om het nuttige met het aangename te combineren. Uit berichten van parcoursverkenner Huub Rokx had ik al begrepen dat het geen makkelijk ronde door het grensgebied van Zuid-Limburg en BelgiŽ word. Maar wie had wat anders verwacht van onze Limburgse Ultra's Jos en Henk. Als extra handicap doet Koning Winter nog een uithaal en is het heuvelland in een witte kerstkaart veranderd. Niet bepaald Mali omstandigheden als er buiten de natte sneeuw ook nog een hagelbui los barst en enkele donderslagen dreunen.

Gelukkig is het droog als 75 deelnemers, veelal ultralopers uit verschillende landen, starten. Ik had de stille hoop dat er enkele lopers een gedeelte van de wedstrijd samen lopen. Helaas is de werkelijk anders en vertrekt de Belg Patrick Kloek (2e in de Grotten Marathon) met een rotgang. Ik heb geen meter warm gelopen en wilde de eerste km's hiervoor gebruiken. De Belg neemt een voorsprong van bijna 1 minuut (5km in 20:10). Inmiddels is er een zonnetje vanuit Maastricht voelbaar en beginnen de spieren warm te draaien. Ik zie dat de Belg aan het verzwakken is en bij het ingaan van de 2e ronde kom ik er bij. Elke doorkomst neem ik uitgebreid de tijd om wat te drinken. Een poging om samen verder te lopen strand bij de Belg als het bergop gaat (10km in 40:05).

Een snelle inschatting leert me dat vanaf nu 35km alleen op kop gelopen mag worden. Er is geen weg terug maar gelukkig begin ik lopers te dubbelen en kan ze mooi als richtpunt gebruiken. Ik hou even in bij Simon Blok en informeer naar de vorm. Bij de derde doorkomst staan de lopers van de kortere afstanden klaar (15km in 1:00:25). Op het laagste deel van het parcours is de weg veranderd in een grote modder/waterplas. Een smalle strook gras bood nog enig alternatief maar ook hier wordt het steeds meer een modderbrij. Ik passeer steeds meer lopers en maak af en toe een praatje (20km in 1:21:40).

Het is ongeveer halfweg wedstrijd als het begint te hagelen. Het zicht wordt minimaal en de stenen voel ik recht van voren aankomen (25km in 1:43:20). Ik krijg even gezelschap van een Franstalige loper die de korte afstand doet maar al snel valt ook deze steun weg (30km in 2:05:50). De zon is weer terug maar de bovenbenen zijn stijf van de kou en de opdonders in de gladde afdalingen (35km in 2:28:00). Het lopen gaat nu moeizaam en ik voel de krachten bergop minder worden als ik Huub Rokx voor de 2e keer passeer (40km in 2:51:20).

Dit is het schema om de marathon binnen de 3uur te kunnen halen maar vandaag mag ik een stukje verder. In de laatste afdaling is alle souplesse ver te zoeken kom ik wel erg houterig naar beneden. De 9 ronden (44,5km) zitten er na 3:13:37 op en mag ik de huldigingen in ontvangst nemen.

Ik krijg het koud en een warme douche doet wonderen. De modder zit niet alleen aan de buitenkant van mijn lange tight maar op elk denkbaar plekje. In de jeugdsoos Pandores laat ik me de zelfgebakken wafelen van Henk zijn vrouw goed smaken en wordt er nog nagepraat over de strijd met de elementen. Karel beloont het getergde lichaam met een een Leffe. Is hier een nieuwe traditie geboren?

Verslag Dagblad de Limburger (klik hier)

Heren:
1 Jo Schoonbroodt 3 u 13 min 37 sec
2 Patrick Kloek       3 u 19 min 25 sec
3 Erik van Zessen   3 u 23 min 36 sec
Dames:
1 Gerry Dumont     4 u 21 min 34 sec


Urmond - Overmuntheloop http://run.to/overmuntheloop
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
13-feb-05 Urmond 10,3 0:37:20 16,6 3:36  70 9 1 1 6 NW 86%
Organisator Wil v/d Wauw wist ook dit jaar weer met zijn bekende tombola de lopers enthousiast te maken om naar Urmond te komen. voor de 10,3km Overmuntheloop. De voorspellingen van regen, sneeuw, hagel en wind kwamen dit keer voor 100% uit, kortom winterse omstandigheden voor diehards. Patrick Heubel geveld door griep en Roger sukkelend met zijn rug zijn de afwezigen.

Vanaf de start loop ik met John Vaessen en John Bosch mist net de aansluiting. De wind hebben we pal tegen als de eerste ronde er op zit en als beloning begint het nu te hagelen. John Vaessen heeft het nu moeilijk en ik moedig hem aan om te volgen (5km in 17:46).
Alleen lopen motiveert niet en samen kun je toch net iets meer. Het weer is wisselvalig en mijn spieren worden stram door de nattigheid en koude wind. Direct na het 10km punt (36:00) versneld John en ik hou het voor gezien ondanks de aanmoedigingen van Wilma Rusman. Na 37:20 minuten kan ik naar de warme douche maar ik loop eerst de lopers tegemoet om brother Paul op te halen die gisteren zijn krachten heeft gespaard en niet is komen trainen.
De tombola levert een cadeaubon op voor Huub, Paul krijgt in plaats van een emmer aardappelen een fleecetrui en ik krijg een set lijmklemmen voor als het lopen minder wordt. 
Apeldoorn - Midwinter Marathon www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
29-jan-05 Apeldoorn 42,2 2:43:53 15,4 3:53 500 10 1 1 1 O 94%
Midwinter Marathon 25km puntEnthousiaste verhalen van Roger Jaspers en Simon Blok over de Midwinter Marathon hadden mij vorig jaar naar deze mooie en zeker niet vlakke marathon over de Hoge Veluwe gelokt. De uitdaging was toen zo goed bevallen (2:49uur) dat ik dit jaar opnieuw samen met Simon en Leny Apeldoorn bezocht. Het resultaat op deze koude 1.C en mistige dag mocht er zijn. Na 2:43:53 werd het marathon avontuur beloond met een 10e plaats algemeen, 1e bij de oude knarren en 4e Nederlander.
De grote domper kwam in de kleedkamer van de Koning Willem 3 kazerne waar bleek dat mijn nieuwe Asics schoenen, lange blauw-witte DSM Runningteam tight, Asics handschoenen en SABIC pet gestolen waren uit de sporttas. Anderen waren ook diversen spullen kwijt. Diefstal van andermans spullen kan een sporter toch niet doen!

Voor de wedstrijd sprak ik nog Lars van der Eerden die zijn eerste marathon ging lopen (resultaat 2:59uur). Het zonnetje deed zijn best en ik koos voor de korte tight en korte mouwen. De organisatie had me, met het de laatste tijd erg bekende nummer 555, verzekerd van de steun van heel Nederland. Bij de start was de zon pleiten en al snel had ik in de gaten dat ik er wel erg zomers bij liep in deze vrieskist. Roeien met de riemen die je hebt betekend in dit geval zo goed mogelijk doorlopen richting Hoog Soeren (5km in 18:53). Inmiddels liep ik over de Asselseheide samen met Titus Mulder een bekende loper/trainer in deze buurt met eigen sportzaak en grote loopgroep (10km in 37:45).

Titus geeft volgens de posters langs de weg de cursus hardlopen en loopt de 27km Asselronde. Het gaat nu op de Apeldoornseweg omhoog naar het hoogste punt (100m) in het parcours en Titus moet afhaken (15km in 57:48). Het voordeel van omhooglopen is dat het vanaf de Echoput ook weer omlaag gaat richting Julianatoren (20km in 1:16:46). Bij het halve marathon punt (1:20:45) voelen de benen nog goed en drink ik warme thee om de koude te bestrijden. Het parcours door Apeldoorn gaat nu weer omhoog en ik passeer de lopers van het TV-programma,  je echte leeftijd marathon (25km in 1:36:13).

Via de Apenheul waar de apen naar de banaan etende lopers kijken passeer ik de eerste keer de finishstraat en stoppen de lopers van de Asselronde. Ik moet het nu zonder hulp en richtpunt redden op de smalle en heuvelachtige bospaden die veel kracht en souplesse vragen. Ik ben stijf van de koude en wordt ingehaald door Edward de Ruiter, meegaan heeft geen zin (30km in 1:56:13). De man met de hamer heeft me te pakken maar de redding is nabij als ultraloper Edwin van der Loop bij me aansluit en we gezamenlijk een tempo lopen door de Hoog Soerense bossen (35km in 2:16:44). We hebben inmiddels een loper ingehaald en krijgen in de afdaling de smaak te pakken. Een tijd onder de 2:48 uur lijkt ons mogelijk en elke kilometer stellen we ons doel scherper. Edwin hangt aan het elastiekje en ik probeer hem zolang mogelijk mee te nemen (40km in 2:35:25).

Dit was de snelst 5km vandaag en Edwin haakt af als we door de Apenheul richting de finish gaan. De laatste km gaat vals plat naar boven en dat op het einde van de marathon en het einde van mijn latijn. Ik knok voor een mooie tijd maar heb het gevoel dat de finish steeds verder weg ligt. De speaker zweept het publiek op en de verlossende piep van de Championchip finishmat klinkt me, na 2:43:53 uur alles geven, als muziek in de oren.

Het enige waar ik nog naar verlang is warmte. Snel wordt ik in aluminiumfolie gewikkeld en wandel met euforische gedachten naar de warme douches. De tegenstelling kon niet groter zijn als ik zie dat mijn droge loopschoenen en loopkleding gestolen zijn. Op de terugweg naar het zuiden zet Simon de airco op 27.C om een beetje bij te komen.
Posterholt - Annendaalloop www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmTijdKm/uKm tijdAantalNr.Vet.CM/SUitVocht
16-jan-05 Posterholt 21,1 1:15:17 16,8 3:34 203 5 1 4 1 ZO 71%
Hasebos-Eerden-Niessen-Housemans-JoHousmans-Niessen-Meulenberg-Jo-Lars-HasebosDe eerste wedstrijd in het nieuwe jaar werd, traditiegetrouw, de Annendaalloop halve marathon te Posterholt. Schoester Patrick Heubel had grootse plannen op het snelle vlakke parcours en zelf wil ik me testen voor de Midwinter Marathon over 2 weken. Roger Rabbit Rousseau door blessure leed even uit de wedstrijd /running gaat niet mee maar Marc Jaspers is wel van de partij. De vorst heeft voor een witte wereld gezorgd als we richting Posterholt trekken. Gelukkig zijn we op tijd gaan rijden want de Patrick de Schoester mag dan wel hard kunnen lopen, voor aardrijkskunde heeft hij niet hoog gescoord gezien de omwegen die we berijden om uiteindelijk in het dorp aan te komen. Details zal ik besparen maar de stemming zit er al goed in en de prognose over mogelijke eindtijden van een ieder gaan richting wereldrecords. Gezien de uitbundige zonnestralen en ondanks de koude nacht kies ik voor de korte broek maar wel de handschoenen aan.

Ik start met Lars van der Eerden die de kwart zal lopen en me mogelijk een ronde kan ondersteunen. Rob Riksen gaat me net een stap te hard (5km in 0:17:23) en de traag gestarte Jordi Meulenberg sluit nog aan. De eerste ronde zit er bijna op als Lars richting Marc Jaspers loopt (10km in 0:35:24). Samen met Jack Niessen begin ik na 0:37:30 aan de tweede ronde.

Een mooie tijd is mogelijk als we dit tempo kunnen vast houden (15km in 0:53:14). Ik moet nu alle kopwerk doen en ben blij als we Posterholt naderen (20km in 1:11:41). Mijn op een na snelst halve marathon zit er na 1:15:17 uur strijd erop en een mooie 5e plaats & 1e 50+ is de beloning.
Patrick de Schoester wint de Halve marathon, Marc Jaspers wordt 3e senior op de Kwart waar Huub Rokx als 3e bij de 50+ binnen komt.

Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top