Vakantie 2012 Frankrijk - Jogger Jo & Spinning Jenny
Tijdens de vakantie 2012 vertoefde we op Camping Le Galetas bij Lac St.Croix aan de Gorges du Verdon en daarna trokken we naar de rustige en ruime natuur Camping Le Gessy te Verclause in Zuid-Frankrijk (Drôme Provençale grens Haute Alpes) als ons zomerplekje.

De campings en omgeving zijn ons eerder goed bevallen, dus op herhaling.

E-mail contact op vakantie jo.schoonbroodt@gmail.com

Klik hier of op de slideshow voor het fotoalbum Vakantie 2012

Vakantieverslagen, in deze omgeving, van andere jaren:
Lac St.Croix - Gorges du Verdon 2002 2003 2004 (Klik op jaartal)
Drome/Haute Alpes 2008 2009 2011 (Klik op jaartal)

Zondag 17-jun-12 : Reisdag
Om 7uur vertrekken we uit Maastricht met de Camplet Concorde vouwwagen achter onze Colt. Na de Ardennenen en Luxemburg komen we in Noord Frankrijk. Het is opmerkelijk rustig op de weg en via Metz, Nancy, tolweg Toul - Lyon is de eindbestemming vandaag na 850km om 16:30uur, Montelimar Nord. De temperatuur is van 10.C in de Ardennen opgelopen naar 30.C vanaf Lyon. Hotel Les Tourrettes (Premier classe www.premiereclasse.fr) ligt direct bij de afslag Montelimar Nord. We krijgen voor 39Euro kamer 14, deze bevat 3 slaapplaatsen, bed/linnengoed, douche, handdoeken, wc, tv, airco, Wi-Fi internet. De auto en vouwwagen staan geparkeerd achter hekwerk en ik begin aan dit vakantie dagboek. Met een wijntje, wat leesvoer en Nederland-Portugal EK op tv is het er goed vertoeven, ondanks de terechte nederlaag van oranje. We gaan op tijd onder de wol om morgen uitgerust naar onze vakantiestek aan Lac St.Croix / Gorges du Verdon te trekken.
Maandag 18-jun-12 : Verplaatsing naar Camping Galetas aan Lac St.Croix
Om 9uur verlaten we het hotel bij Montelimar en tuffen over de tolweg naar Aix-en-Provence. Het is een zonnige dag en de drukte op de 3 baans weg valt, ondanks het vrachtverkeer, reuze mee. In Aix nemen we de A51 richting Sisteron. Dat is althans het plan, maar op een rontonde ontbreekt elke verdere aanduiding. Omdat we nog niet van de Tom-tom generatie zijn is het even puzzelen en enkele rondjes op de rotonde draaien. Uiteindelijk komen we op de A51 en nemen vervolgens de smalle D952 door Greoux-les-Bains. Via Riez, Moustiers-St-Marie komen we om 12uur aan Lac St.Croix. De receptie is open en Monsieur Didier verwelkomt ons. Hij herkent ons nog van jaren geleden een weet mijn familienaam met heel veel "oo"s. Het plekje 92 met een schaduwboom is nog vrij en dat is precies op het plateau dat we in gedachten hadden. Na wat noeste arbeid is de vouwwagen uitgeklapt en de zonneluifel opgesteld. Haringen hier in de grond slaan is een uitdaging op zich. Tegen 16uur begint het te kriebelen en trek ik de loopschoenen aan voor een verkenningsrondje langs het blauwe meer en omhoog naar het op 800m gelegen Aiguines. De koperen ploert brandt heftig als ik landinwaarts omhoog klim tussen de heuvels waar geen zuchtje wind komt. Na 1,5uur ben ik weer terug op de camping en wordt het lichaam beloond met een lekkere douche en een koel bier. De vakantie is nu echt begonnen!
Dinsdag 19-jun-12 : Inkopen in Aups
In het kader bewegen voor ouderen ga ik om 7:30uur op pad. Via Pont Galetas steek ik de Verdon over en volg het meer richting Mostiers St.Marie. Onderweg beland ik tussen een andere "lopersgroep". Een schaapskudde verspert me de doorgang, maar door vrolijk mee te blèren mag ik ertussen door. De boerencamping van Jos Brouwer is mijn keerpunt en met een goed gevulde waterfles keer ik terug naar ons stekkie waar Jenny de broodjes al heeft gewarmd. Om de proviand voorraad aan te vullen bezoeken we het 20km zuidelijker gelegen Aups. Na het avondeten wandelen we langs het meer bij een ondergaande zon.
Woensdag 20-jun-12 : Pont Galetas vanaf de Gorges du Verdon
Mijn ochtend klim brengt me via Pont Galetas in de Gorges hoog boven de Verdon waar ook de Route du Verdon richting Castelane gaat. Het adembenemend uitzicht in de diepe kloof van de Gorges du Verdon en het blauwe meer van St.Croix loont de inspanning. Het stuwmeer van St.Croix is na Lac Ser Poncon het grootste van Frankrijk en het water is al heerlijk op temperatuur.
Dondersdag 21-jun-12 : Op naar Aiguines
Vanaf het hoogste punt op de camping is er een pittige klim door een oud eikenbos richting Aiguines op 800m hoogte boven Lac St.Croix. Laat dat nou toevallig vandaag mijn uitdaging zijn.
Vrijdag 22-jun-12 : Baard foetsie
Na een mooie klim vanaf de camping via Aiguines verder omhoog op de D71 Route Gorges du Verdon. Wat vorig jaar als een probeersel ging, wordt nu al bijna een traditie. De baard is foetsie en de snor zit er op het plaatje nog voor de helft op. Niet voor lang is de voorspelling.
Zaterdag 23-jun-12 : Trail du Verdon
Toevallig zie ik dat de Trail du Verdon 100km met 7000 hoogtemeters wordt georganiseerd hier in Aiguines. De inschrijving is vol, dus gaan we de helden bij 30.C aanmoedigen en een stuk van het parcours lopen. Hier is heel veel courage en souplesse voor nodig en beide heb ik niet (meer). De winnaar wordt tegen middernacht verwacht. Waanzinnig. Ik probeer een stukje van de route en klim op handen en voeten uit het ravijn waar de echte trailrunners zonder moeite met een aardig tempo naar boven vliegen.
Zondag 24-jun-12 : Rustdag bij de tent
Zelf geen Trail du Verdon gelopen en toch een finish T-shirt. Rara hoe kan dat? De laatste 100km lopers komen na 30uur wedstrijd binnen in Aiguines als ik daar met mijn trainingsroute door kom. Ik voel me zelf een "absolut beginner" als ik de helden uit de nacht zie komen. Overdag is het al een daaltocht door de stenenwoestijn, laat staan in het donker.
Maandag 25-jun-12 : Route du Verdon met de auto
Europa's grootste Canyon is de Gorges du Verdon. Vandaag deden we de 130km tocht via de Route du Verdon (met de auto). Mooie panorama's en indrukwekkende dieptes in een fascinerend landschap waar grote volgels uren in de lucht zweven. De mens is er maar nietig bij.
Dinsdag 26-jun-12 : Zwerfloop langs Lac St.Croix
Vandaag een vroege ochtend zwerfloop (2uur) langs de waterkant van Lac St.Croix naar Les Salles sur Verdon. Mooie verborgen idyllische strandjes. De natuur wordt wakker en bijna geen mens te zien. De temperatuur jaagt alweer naar de 30C. Ontbijt na afloop in de schaduw is het mooiste moment van de dag. www.sallessurverdon.com
Woensdag 27-jun-12 : Auto tour rond Lac St.Croix
Ondanks de hitte van boven de 30.C (lang leve de airco) kruipen we toch in de auto voor een tour rond het meer van St.Croix en een zuidelijk gelegen plas, achter de stuwdam. In het dorpje St.Croix du Verdon houden we een lunch pauze in de schaduw bij het water. Achter de stuwdam maken we in de middag nog een tweede picknick bij een rustig meer. Daarna via Aups met een bak ijs terug naar de camping.
Donderdag 28-jun-12 : Ontbijt bij het meer
Na mijn voettocht van ruim 2uur naar Belvedere Mayreste op de Route du Verdon trekken we naar het meer van St.Croix voor het ontbijt. Dat smaakt er dubbel lekker en onder de bomen is het er goed vertoeven. We blijven er de rest van de dag wat zwemmen en lezen. Vakantie dus.
Vrijdag 29-jun-12 : Uitrusten op de camping
Vandaag vertoeven we op de camping. Het is weer een warme dag en we rusten bij de tent. Zelf ga ik voor een zwembeurt naar het blauwe water van het meer. In de ondergaande zon genieten we van het diner met Frans druivensap (Vin Rouge).
Zaterdag 30-jun-12 : Inpakken voor de verplaatsing
Na mijn laatste training in de Gorges du Verdon via Aiguines, een vriendelijke boer maakte na veel pogingen dit plaatje en een bezoek aan het meer is het vandaag inpakken voor de verplaatsing van ons vakantiehuis naar de Drome morgen. Het wordt een winderige warme avond.
Zondag 1-jul-12 : Verplaatsing Vakantiehuis
Na een stormachtige nacht staat voor vandaag de 150km verplaatsing van ons "vakantiehuis" van Camping Galetas te Aiguines naar Camping Le Gessy te Verclause in de Drome. Omstreeks 9uur verlaten we Lac St.Croix en de bakker in Meezel bezorgt ons vers brood. Om de drukte in Sisteron te vermijden nemen we de tolweg A51. De verwachte afslag richting de Drome wordt gemist waardoor we de tolweg helemaal af moeten rijden (er zijn geen verdere afslagen) tot Gap. Omdat we geen idee hebben wat nu de beste weg richting de Drome is wordt op zijn beste Frans dit aan de politie gevraagd. De eerste wil ons de complete tolweg weer terug laten rijden en de tweede heeft een beter alternatief. Elk nadeel heeft zijn voordeel want nu zien we nog wat van de Alpen. Om 12uur komen we op de camping en installeren ons "vakantiehuis" zoals we het een paar uur eerder hebben afgebroken. Juist op tijd staat alles op zijn plek want het is beginnen te regenen. Mooie temperatuur om een middagdutje te gaan doen en de slechte afgelopen nacht in te halen. 's Avonds bij een wijntje merk ik dat mijn paspoort nog bij de receptie van de vorige camping ligt, dat wordt nog wat regelen morgen.
Maandag 2-jul-12 : Verkenning
Een nieuwe omgeving dus op verkenning. Hoe kun je dat beter doen dan te voet? Het regent als ik afdaal naar Verclause, maar te temperatuur is lekker om te lopen. Ik kies de rustige en verharde weg achter de supermarkt en volg deze tot ik het richtingbord St.Andre-Rosans 5km zie. Deze weg is me onbekend en ik weet niet of het een haalbaar rondje is. De nieuwsgierigheid overwint het, dus op verkenning. Er moet flink geklommen worden en de miezerig regenbui wordt een ware zondvloed. Toch loopt het lekker en al de tijd heb ik nog geen levend wezen gezien. In St.Andre zie ik een wandelpad richting Rosans en volg de gele markering. Bij een boerderij stopt de verharde weg en is het zoeken hoe onverhard verder. Er volgt een lange afdaling die door de regen een modderstroom naar beneden oplevert. De modder blijft plakken aan de schoenen waardoor ik enkele cm hoger loop. De route gaat dwars door een beek die nu veel meer water bevat dan normaal. Om verder te komen moet er tot kniehoogte doorheen. In de verte zie ik een dorp en zet koers naar de bewoonde wereld. Uiteindelijk kom ik in Rosans en volg de verharde weg naar Verclause waar de zon me tegemoet schijnt. Nu is het klimmen naar de Camping Le Gessy en na ruim 2uur en 27,5km ben ik terug. De rest van de mooie zonnige dag luieren we op ons camping stekkie en bezoeken de plaatselijke supermarkt om de proviand aan te vullen.
Dinsdag 3-jul-12 : Ochtend mist
Zoals verwacht hangt er een mooie ochtendnevel over het dal. Ik kies voor de onverharde route vanaf Salle de Fete richting Lemps. Al snel wordt de mist dunner en zie ik boven me een strak blauwe lucht. In het dal, onder mij, hangt nog de witte deken. Normaal zien we wolken vanaf de onderkant. Dit levert mooie plaatjes en ik stop een paar keer om het natuurverschijnsel te aanschouwen. Met een vers brood keer ik na ruim 2 uur en 560 hoogtemeters terug naar de camping waar het de rest van de dag goed vertoeven is.
Woensdag 4-jul-12 : Naar het klooster
Als uitdaging voor vandaag loop ik richting het klooster Monastere Notre Dame de Misericorde bij Rosans. Het is er een rustgevende en goed onderhouden omgeving maar niet goed te bereiken vanaf de camping omdat elke verwijzing ontbreekt. De nonnen sluiten snel de raamluiken als ik het klooster passeer. Duidelijk niet ingesteld op vreemd volk. Even later word ik begroet door woest blaffende honden. Het blijkt de begeleiding van een schaapskudden te zijn. De herder heeft de honden niet geheel onder controle maar is wel bereid, na uitgebreide uitleg over welk knopje, een plaatje te schieten van "Loopgroep het gele schaap". Het zwembad van de camping zorgt voor de broodnodige afkoeling en Wifi met de buitenwereld.
Donderdag 5-jul-12 : Col de Staton
De camping ligt tegen een berg en hogerop is mooi natuurgebied. Als ochtend vetverbranding zoek ik de top van de Col de Staton op 1150m. Het witte pluizige gras steekt mooi af t.o.v. de achtergrond, op deze bewolkte ochtend, dus prima loopweer. Na 2uur zit het rondje met mooie vergezichten er weer op.
Vrijdag 6-jul-12 : Lemps in de nevel
Het bergdorp Lemps ligt aan de andere kant van het dal. Dat betekend voor mijn ochtendloop, eerst afdalen naar Verclause en dan met wat extra meters omhoog. Er hangt nog een ochtendnevel als ik het onverharde pad omhoog neem. De schaapskudde blèrt me goedemorgen en voor de rest is er geen levend wezen te bekennen. Na ruim een uur klimmen is het nog steeds mistig als ik door de smalle straat van Lemps loop. Eenmaal boven op de berg breekt de zon door en dat levert mooie plaatjes. De 7km afdaling gaat volle "patai" over de verharde weg omlaag naar Verclause. Met in ieder hand een vers brood klim ik na 2,5uur terug naar ons stekkie en vergezel campinggast Wim Dasselaar uit Hattem de laatste km's op zijn looptraining.
Zaterdag 7-jul-12 : Op verkenning in MontFerrand-la-Fare en autotour over Col Pertie
Het gehucht MontFerrand-la-Fare bestaat uit drie boerderijen en een kerkje. Het achterliggende berggebied is me onbekend en als ik een onverhard pad omhoog zie gaan we op verkenning. Als ik langs een wilde Mirabel pruimenboom kom kan ik de paar vruchten die er nog hangen niet weerstaan. Het resultaat van mijn snoeppartij is een kale boom en een gevulde maag met zoetigheid. Verderop omhoog tref ik de resten van een kasteelruïne die, door watergebrek op deze hoogte, door de bewoners is verlaten en nu geheel is vervallen. Mijn poging om een rondje te lopen strandt in schoonheid als het pad blijft stijgen en er rechts, richting de camping, een ravijn ligt. Uiteindelijk kies ik na 2uur klimmen om op mijn schrede terug te keren. Het dalen gaat wat sneller dan het stijgen, zodat ik toch nog voor het ontbijt terug ben.
Om wat van de omgeving te zien en als picknick gaan we met de auto over Col de Pertie waarbij we een bezoek brengen aan het goed gerestaureerde bergdorp Villeperdrix.
Zondag 8-jul-12 : Col de Staton
Via de schaapsboerderij, aan het einde van het verharde pad langs de camping, klim ik in de vroege ochtend naar Col de Staton op ruim duizend meter. Boven heb ik uitzicht op de Mont Ventoux, het witte kale maanlandschap is goed te zien. Met twee uur in de benen smaakt het ontbijt als een koningsmaal. Een hagedis bekijkt het zich vanaf de warme stenen. Het zwembad van de camping wordt een mooie plaats om wat te plonzen en rusten. Mijn paspoort is inmiddels via de post van Camping Galetas op de Camping Le Gessy geariveerd. Eigenaar Alain Cagossi komt het me brengen.
Maandag 9-jul-12 : Route Roussieux
Als ik richting Roussieux ga, voor mijn dagelijkse zwerfloop, tref ik in de berm van de weg een jonge spartelende vogel. Volgens mijn inschatting is het de Groene Specht. Hij is zo groot als een duif en de vogelaar die er verstand van heeft mag me corrigeren? Roussieux ligt op ruim 800m hoogte en na een stevige verharde klim kom ik in het gehucht dat bestaat uit een handvol woningen en kapel. In de afdaling stop ik bij een kleding pakket dat ik bergop al langs de weg had zien liggen. Het is een rugzak met kleding, lege portefeuille, sleutels en een armband met de naam Frederic Busch 0619645236. Dit lijkt me een beroofde zaak. Ik maak wat foto's zodat ik iemand kan verwittigen. Als ik verder omlaag loop komt er een auto aanzetten die ik vraag om te stoppen. Ik vertel mijn ervaring en vraag of ze de politie wil verwittigen. Mijn voetreis vervolgend bedenk ik welk scenario achter de rugzak zou zitten. Hier is een spannend boek over te schrijven. Na bijna 25km in de benen kom ik met vers brood op de camping terug. Bij het zwembad wordt het op deze warme dag wat drukker en er zijn opvallend veel campinggasten die we nog kennen van vorige jaren.
Dinsdag 10-jul-12 : De sprinkhaan
Ik wordt wakker door een steek in mijn dikke teen, die buiten het slaapvertrek hangt. Wat is dit???? Een sprinkhaan probeert zich te goed te doen van mijn onderdanen. Het beestje is meer geschrokken dan ik zelf en springt snel weg. Omdat ik nu toch wakker ben ga ik maar gelijk op pad. Onverhard omhoog richting bergdorp Lemps is het ochtendritueel voor vandaag. De boer bij de afgelegen boerderij op 900m hoogte begint me te kennen, zijn woest blaffende honden dulden me nog niet in hun territorium. De ochtend rust wordt door hun behoorlijk verstoord. Als ik de boerderij achter me laat gaan de krekels verder met hun concert. Op de lange afdaling over de smalle verharde weg zijn er geen mede weggebruikers en kan ik een half uur gewoon in het midden van de weg lopen. Ik passeer klaterende beekjes en olijfboomgaarden. Beneden in Verclause sla ik twee broden in en klauter na 2 uur genieten, omhoog naar de camping. Tijdens een vluchtig bezoek aan Wim en Elita Dasselaar uit Hattem kan ik het koel bier op deze warme dorstige dag niet weigeren. We zullen maar zeggen dat we het verdiend hebben.
Op het plaatje het campinguitzicht vanuit ons keukenraam.
Woensdag 11-jul-12 : Op naar boven de duizend meter
Als ik op pad ga tref ik de bakkersvrouw, die sinds kort het brood naar de camping brengt. Met een pain complet keer ik terug naar de tent voordat ik aan de beklimming van de Col de Staton begin. Deze keer wil ik de klim, naar boven de duizend meter, doen via de oostkant van het ravijn. De koperen ploert schijnt al heftig en het lichaam is nog niet goed wakker. Moeizaam gaat het omhoog, kortom "Hills that Kills". Na 1:15uur klimmen ben ik op 1100m, maar pas 6km vanaf de camping. Tijdens de afdaling aan de andere kant van het ravijn zie ik twee wilde varkens, een grijze en een bruine, scharrelen langs de weg. Omdat hier bijna niemand komt kan ik vrij kort hun benaderen. Op het moment dat ik probeer een foto te maken schieten ze weg het bos in. De natuur is hier zo kortbij, geweldig. Een krekelconcert begeleid me tijdens de rest van de afdaling.
Donderdag 12-jul-12 : Koninginnen etappe
De route die ik vandaag wil lopen is niet risicoloos, maar dat maakt de uitdaging extra spannend. Via Verclause - Montferrand - La Farre wil ik langs de eenzame en beruchte schaapsboerderij door steken naar het bergdorp Lemps. De boerderij staat bekend om zijn bijtgrage honden die zelfs autobanden aanvreten. Het is een rondje met mooie uitzichten dat ik elk jaar hier al een keer heb mogen lopen. Tot La Farre is het klimmen en ik zie de boerderij in het dal liggen. Op afstand oogt het erg vredig maar kortbij is het gebrek aan onderhoud goed te zien aan het grote gat in het dak. Aan de schuur hangen uitgedroogde koppen van wilde varkens en de honden hebben me nog niet opgemerkt. Dat verandert als ik tussen het huis en de schuur mijn weg vervolg. Gelukkig liggen de twee bewakers vandaag aan de ketting en kom ik met een licht verhoogde hartslag er voorbij. Lemps bied me een panorama richting de Alpen. Omlaag naar Verclause neem ik de onverharde route en na 2:30uur kan ik Jenny vertellen dat de honden er vandaag geen (schoon)brood van lusten.
Vrijdag 13-jul-12 : Rosans en Col de Tourette
Het onverharde pad voorbij de supermarkt van het dorp omhoog naar Lemp is me bekend. Er is echter ook nog een tweede lus die vandaag op mijn verkenningsloop staat. Het pad wordt niet veel gebruikt en via een oud eikenbos kom ik weer op bekend terrein. Met 2 uur in de benen en 2 verse broden in de handen, keer ik terug op ons stekkie. In Rosans vindt Jenny nog een oud vliegen horretje om over het eten te plaatsen en bezoeken we de galerie in de uitkijktoren. Onze autotour brengt ons naar Col de Pommerol waar we picknicken en vervolgens via de Col de Tourette terug naar Verclause. Tijdens het avondeten ontdekken we de De Hop, een rood/bruine vogel, zwart/witte vleugels, lange snavel en prachtige kuif. De Hop, een in Nederland zeldzame vogel, zo groot als de Vlaamsegaai, huppeld op een paar meter van ons. De natuur is hier heel nabij want tijdens het onbijt zijn we vaker een hagadis rond lopen.
Zaterdag 14-jul-12 : Remuzat rommelmarkt
Na een kort loopje rond het oude gedeelte van Verclause volgt er op de Franse nationale feestdag een bezoek aan de brocante markt van Remuzat en vinden nog een hebbedingetje. We zien veel vale gieren hoog bij de rotsen vliegen. De grootste vogels van Frankrijk zijn jaren geleden, met wat hulp, weer terug gekeerd naar hier. Bij het zwembad volg ik de Tour de France en bekijk de internet reacties. Wim en Elita Dasselaar uit Hattem komen op de borrel en er worden plannen gemaakt om maandag de Mont Ventoux te bedwingen. Wim met de fiets en ik te voet. De Kale berg is me van eerdere jaren bekend maar blijft een grote utdaging. Vanuit Malaucene op 340m naar de top op1909m is precies een halve marathon (21km).
Zondag 15-jul-12 : Rustdag
Met het oog op de uitdaging morgen (Running the Mont Ventoux), vandaag een rustdag op de camping. Maar eerst nog even (functioneel) gelopen naar de winkel voor vers brood. Op de terugweg kom ik de ouders van Maarten van Kooij (vriend van 800m loopster Evelien Ruijters) tegen. Ze zijn vorig jaar, na het lezen van mijn vakantieverslag, voor de eerste keer hier geweest en dat is blijkbaar goed bevallen. We praten wat bij over de mogelijkheden in dit gebied en "Us Mestreech". In de avonduren hebben we het kaartspel weer ontdekt. De exacte regels weten we niet meer, maar dat mag de pret niet drukken en heeft zo zijn voordelen. Jenny heeft hierdoor weer gewonnen. Ik denk daar uiteraard anders over.


Maandag 16-jul-12 : De Kale Berg - Running the Mont Ventoux
Om 8uur is het vertrek richting Malaucene gepland. De strijd met de Reus van de Provence begint rond 9uur. De Kale Berg ,met zijn witte top op 1909m, heb ik op deze vakantie al op afstand zien liggen. Vandaag wordt het tijd om weer eens kennis te maken, 21km klimmen met 1570m stijging. Dat wordt GENIETEN?

Hier het hoogteprofiel.

Een Frans spreekwoord in de Provence zegt:

Het is niet gek om de Mont Ventoux te beklimmen.
Je bent "gek" als je nog eens terugkeert naar de Mont Ventoux.


De "Gek", Wim en Elita Dasselaar zijn dankzij de Provence parcourskennis van driver Bert mooi op tijd (9:30) in Malaucene. Het heeft de afgelopen nacht nog goed gewaaid en de Mistral wind blaast ook nog onder aan de voet van de berg als we uit de auto stappen. Dat beloofd wat voor als we hogerop straks komen, gaat de Ventoux zijn naam (Vent = Wind) waar maken? Wim gaat nog een km infietsen voordat hij start en ik begeef me via het grote plein van het dorp op pad. Opvallend is de stank van de auto's die me passeren, komt dat door het verschil met de zuivere lucht waarvan ik al een paar weken in de bergen mocht genieten? Even later zie ik op een parkeerplaats Bert en Elita met hun verzorgingspost. Ik heb zelf een 1/2liter drank bij me en verwacht met een tweede fles de top te kunnen halen. De temperatuur is niet verkeerd en de eerste 5km gaan in 28:19. De eerste 300m stijging zitten erop en de uitzichten beginnen al mooier te worden.
Ik passeer de eerste fietsers die me verwonderd aankijken. Vooral op de steilere stukken heeft de loper voordeel t.o.v. de fietser omdat er geen extra fietsgewicht mee omhoog moet. Ik wissel mijn bidon bij Bert voor een nieuwe volle en informeer hoe het met fietsende Wim gaat (10km in 55:03 en 600m gestegen)

Elke km is goed gemarkeerd en tevens staat het gemiddeld stijgings percentage aangegeven. We komen nu in het steile middenstuk van de klim. De km's gaan nu voor het eerst boven de zes minuten en steeds meer fietsers zijn het haasje. Opvallend is dat de wind niet in kracht toeneemt, zijn de weergoden ons vandaag gunstig gestemd?

De nieuwe bidon krijg ik niet geopend en ik geef hem terug aan Bert. Er is wel nog kracht in de benen maar de armen laten het afweten. Voor Station Mont Serein vervlakt de klim iets en is het de kunst om te herstellen. Ik loop nu de km's rond de vijf minuten (15km in 1:26:04 en 1000m gestegen)

De toren boven op de Mont Ventoux kan ik al af en toe zien en ook het witte maanlandschap komt in beeld. De wind voelt aangenaam koel aan en fietsers zwalken van links naar rechts over de weg. Er zijn zelfs fietsers afgestapt die proberen lopend de top te halen, wat een ellende op die fietsschoenen, maar wel doorzetters. In de haarspeldbochten heb ik nu mooie uitzichten omlaag en ik denk een stipje van Wim te zien. Een aanmoediging schalt over de Kale Berg omlaag. Dit is GENIETEN maar ook ik voel mijn krachten slinken. Een blik op het klokje leert me dat de 20km gaan in 1:55:09 en er is 1400m gestegen.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar zijn wel de mooiste van de tocht tegen deze knoepert. Langs de kant zijn er veel supporters voor de fietser en als eenzame loper krijg ik ook mijn deel. In gedachten weet ik precies welke bocht er nog komen gaat, het is aftellen. De laatste km gaat in en er moet nog honderd meter worden geklommen, een 10% stuk, en dat hakt erin. Van het 20km punt tot het hoogste puntje is 1,4km. Een brutotijd (fotoshoot en drankposten meegeteld) van onder de 2uur is niet haalbaar. Het verlossend einde boven op de Kale Berg is na 2:03uur "werken" bereikt.
 
Een letterlijk en figuurlijk adembenemend hoogtepunt van deze vakantie.

Bert brengt ons heelhuids terug en Wim zien we voor ons op de fiets afdalen bij een max. snelheid van 84km/u. Wie was nu de gek?
Dinsdag 17-jul-12 : Herstel dag
Vandaag een herstelloopje dat me via het klooster van Rosans en het lavendelveld bij het gehucht Aubergerie na 2uur in de winkel van Verclause brengt. De dagelijkse broden gaan mee naar boven. Met nog twee volle dagen te gaan, begint het heimwee naar Maastricht en de (klein)kinderen. De boeken zijn uitgelezen, de puzzelboeken zijn vol en er wordt geluierd.
Woensdag 18-jul-12 : Inpakken
De laatste keer mijn loopschoenen aan deze vakantie in de Drome. Het afscheidsrondje is gelijk aan dat van gisteren maar nu in de andere richting. Nog een keer genieten van de fascinerende natuur.
De hardloop statistieken na bijna 5 weken vakantie/training:
Totaal 62uur, 454km en 13200m stijging

Het wordt een erg warme dag (33.C) als we alle spullen in de vouwwagen zijn aan het stoppen. De laatste nacht brengen we met zijn tweeën door in een 8persoons luxe bungalow die op de camping Le Gessy staat. Het voordeel hiervan is dat we alles droog kunnen inpakken voor de lange reis morgen en op tijd kunnen vertrekken.
Campingbaas Alain komt nog informeren of alles naar wens is en we nemen samen een aperatief.
Donderdag 18-jul-12 : Reisdag
Om 6:30uur maakt de natuurlijke wekker me wakker. De laatste spullen worden ingeladen en met een verse kan koffie gaan we om 7:10uur On-Route. Via de mooie route door de Gorges St.May rijden we richting Nyons waar er marktdag is. Een oude Franse bakkerswinkel voorziet ons van vers brood. De bergen van de Haute Alpes laten we achter ons en op weg naar Montelimar doorkruisen we de druiven velden van de Cote du Rhone. Eenmaal op de tolweg richting Lyon gaat het volle vitesse en de verkeersdrukte valt reuze mee. De zonnebloemen staan er in grote getale en draaien hun koppen allemaal met de zon mee. Om 11uur duiken we de tunnel van Lyon in. De wolkenpartijen in noordelijke richting worden steeds dikker, maar we houden het droog. Via Dyon, Toul, Nancy en Metz doorkruisen we Frankrijk. Om 16uur zijn we in Luxemburg en een half uur later komen we bij Arlon België binnen. Het grensplaatsje Martelange voorziet de auto van goedkope Lux. benzine en wij doen het met Belgische frites. De tunnel in Luik laten we links liggen en via het centrum zetten we koers richting Maastricht. Na precies 12uur reizen en 925km onder de wielen arriveren we thuis in een regenachtig Heer. Wat een verschil, we krijgen juist op tijd alle spullen droog binnen.

Onze Tour de France zit er weer op. Achterover leunend kunnen we terugkijken naar een zeer geslaagde zomervakantie.

Camping Galetas1e Camping Galetas - Aiguines Lac St.Croix - Gorges du Verdon www.wix.com/campinglegaletas/campinglegaletas
Departement: Var (83) / Alpes Haut Provence (04) Frankrijk
Tel. 0033 494702048 e-mail campinglegaletas@aol.com
Door zijn ligging direct bij Lac St. Croix, heerlijk zwemwater, op 400m hoogte vlakbij de brug (Galetas) over de Verdon heb je vanaf de terrassen op Camping Le Galetas een mooi uitzicht over het meer en de bergen rond de Canyon du Verdon. De camping is 49ha groot en er zijn 350 plaatsen. De kampeer plaatsen zijn via verharde paden bereikbaar en mag je zelf uitzoeken (reserveren niet mogelijk), de toiletgebouwen zijn schoon en hebben warme douches. De plaatsen zijn ruim en de bomen zorgen voor de nodige schaduw, er is gratis Wifi. Langs de hoofdweg ligt een winkel waar brood en beperkt kruidenierwaren te krijgen zijn. Tevens is er een restaurant met afhaal pizza's. Het campingtarief per dag is 4,80Euro per persoon, 5Euro voor de plaats, 2,50Euro voor de elektriciteit en nog wat verblijfbelasting. Open vanaf 1 april t/m 15 oktober. Plaatsbeschrijving
Aiguines (218 inw.) www.aiguines.com ligt op 808m hoogte in Zuid-Frankrijk op de plaats waar de rivier de Verdon via de diepe kloven van de Gorges du Verdon uitmondt in het meer Lac St.Croix. Dit meer is ontstaan door de bouw van de stuwdam met waterkrachtcentrale welke de streek van stroom voorziet. Je zit hier op de grens van de departementen Alpes Haut Provence en Var.

Omgeving
Gorges du Verdon De Verdon ontspringt op een hoogte van 2150m in het massief van Sestriere dichtbij de Allos-pas. De rivier wordt opgevangen door de stuwdammen van Castillion en Chaudanne. Vervolgens stort zij zich in de fantastische bergengte die in de kalksteen zijn uitgehold. Het meest indrukwekkende gedeelte van de loop bevindt zich tussen Castellane en Moustiers St. Marie waar zij de Canjuers doorsnijdt en zo een unieke plek in Europa biedt. De Route du Verdon (D19-D71-D955-D952-D23) is een must om te doen en geeft een imposant beeld van de Gorges/Canyon du Verdon. De panorama's zijn adem benemend en tussen het rotsmassief voelt een mens zich pas echt nietig. Er kunnen fikse wandelingen ondernomen worden via geitenpaden naar het diepste van de kloof. Het water van het meer van St. Croix heeft een mooie blauwe kleur, is kraak helder en heeft in mei al een lekkere zwemtemperatuur. Er is geen gemotoriseerd verkeer op het water toegestaan maar er zijn wel boten en waterfietsen in alle maten en soorten. Moustiers St. Marie is een bekende toeristenplaats met zijn ster tussen twee rotsen en kapel boven aan het gladde trappenpad.

Gorges du Verdon
De Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon is een kloof op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het zuiden van Frankrijk. Het is de grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon, 180.000 hectare groot.
De rotswanden van de Gorges du Verdon zijn tot wel 700 m hoog en zeer imposant. Dit natuurverschijnsel trekt honderdduizenden mensen naar Frankrijk. Het ligt tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie, bekend om het faience, een soort aardewerk die gekenmerkt wordt door zijn glazuurdecoratie.
De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon, het Lac de Sainte-Croix. Met de aanleg van dit meer werd in 1973 begonnen, in 1975 werd het gevuld. Het meer is 14 km lang en 2 km breed. Het dorp Salles-sur-Verdon verdween door de aanleg van dit meer en werd op de oostelijke oever weer opgebouwd. Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof ter wereld
Zie voor meer info over de mooie Gorges du Verdon http://nl.wikipedia.org/wiki/Gorges_du_Verdon


2e Camping Le Gessy (Alain Cagossi) Frans/Engels
26510 Verclause Drome France
Tel : +33 (0)4 75 27 80 39
Gsm : +33 (0)6 84 14 69 01
www.camping-legessy.com E-mail contact@camping-legessy.com
Op Camping le Gessy vindt u ruimte, rust, natuur, ontspanning en harmonie.
Gelegen in de Drôme Provençale, in het hart van de Baronnies en op 600 meter hoogte op een zuidhelling, bieden de 25 terrasvormige kampeerplekken een schitterend uitzicht.
Camping le Gessy is een bevoorrecht plekje midden in een onaangetast bebost terrein van 4 hectare met eiken, pijnbomen en jeneverbessen, waar U van uw vakantie kan genieten onder de Provençaalse zon. Er is op 300m vanaf de camping een privé zwembad van 20 meter lang met schaduwrijke bomen en panoramische vergezichten.
Drome / Verclause
Het dorpje Verclause ligt in de Drôme Provençale aan de rivier Eygues. Hoog gelegen is er een kerkje en ruïne van het oude dorp. Hier was in de tijd van de Romeinen een uitkijk toren en werden berichten verzonden naar de volgende toren verderop in het dal. Door watergebrek, bovenop de berg, is er beneden bij de brug bewoning ontstaan.

Bij de waterplaats in het dorp begint na een scherpe bocht naar links de 2km lange verharde bergweg (5-10%) naar camping Le Gessy op 610m hoogte nabij de boerderij La Leche. In het dorp is een uitgebreide supermarkt, er is zelfs een Nederlandse stand met "krissie" (drop). Verder zijn er geen andere winkels/voorzieningen. Er is gratis wifi in het dorp bij de supermarkt en bij het zwembad van de camping Le Gessy.

Dit gebied is echt voor de rust/natuurzoekers en het vertier zul je hier zelf moeten maken. In de kleine dorpjes, veelal tegen een berg, staat de tijd nog stil en meestal zie je overdag geen "kip".
Uitdagingen bieden de bergen en bossen in de omgeving voldoende. Hardlopers, wandelaars en fietsers kunnen zich naar hartenlust uitleven.

Klik hier voor het weer (14 dagen) van de streek (via Zoover.nl)


Hier plaatjes van de 2009 Drome vakantie
        
Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)